Reklama

Reklama

Frankenstein

  • Kanada Frankenstein
Krátkometrážní / Horor
USA, 1910, 16 min

Předloha:

Mary Shelley (kniha)

Hrají:

Charles Ogle

Historicky první filmové ztvárnění adaptace románu Frankenstein. Příběh vypráví o doktorovi, který stvořil monstrum. Později toho však litoval, protože se jeho experiment vymkl kontrole. Film je němý, pouze za doprovodu hudby. (Amroth666)

Recenze (84)

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Ta pravá ledová a depresivní atmosféra silně spojena s drásající někdy příjemnou hudbou.Sice krátkometrážní, ale působivé. ()

-Bomba- 

všechny recenze uživatele

Historicky první filmová adaptace románu Frankenstein od Mary Shelley. Kouzlo a duch doby vás okamžitě zasáhne ale prakticky se toto dílo nedá hodnotit spravedlivě. Kdyby naprosto to stejné někdo natočil nyní, hodnocení by se velmi lišilo. To mi ale nebrání dát tomuto dílu alespoň čtyři hvězdičky, které si zaslouží už jenom proto, že je vůbec první. Na dnešního diváka zhýčkaného milionovými blockbustery to sice nezanechá jakékoli známky strachu ale věřím, že dříve lidem tuhla krev v žilách. Akorát mě trochu zklamalo, že Frankensteinovo Monstrum v podání Charlese Oglea nebylo detailněji ukázáno, ale nadruhou stranu chápu, že už takhle vystrašeného diváka nechtěli ještě více stresovat :). ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Frenkeninstain si v téhle adaptaci na sebe uvařil bič v kotli. Monstrum vylezlo a zřejmě mělo pocit, že bez svého stvořitele nevydrží ani minutu - motat se mu do běžného života ještě nebylo tak zlé, ale přijít za ním i na rande - to už bylo moc. Naštěstí monstrum zmizelo samo od sebe tak rychle jak se objevilo a dokonce k tomu nebyl potřeba ani kotel, ani kouzelná hůlka. Achjo... 30% ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Těžko se hodnotí takhle starý film. Z dnešního pohledu je to už dost naivní a v některých chvílích i vyloženě směšné. Snímek zajímavý už jen svým stářím a dobou patinou, než filmařskou zručností a příběhem. Zajímavé bylo, že už tehdy dokázali osekat předlohu, až z ní skoro nic nezbylo. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Není to tak úžasné, jako o pár let mladší verze s geniálním Borisem Karloffem, ale víc se to drží knižní předlohy (přestože zobrazuje jen začátek, nejméně podstatnou část), je to méně horrorové a o něco naivnější (což člověku zvyklému na němé filmy nevadí). Rozhodně skvělá hudba, zajímavý způsob vyprávění příběhu a pěkná vizuální stránka. Scénář se moc nepovedl - Monstrum je totiž spíš Quasimodo než Monstrum, a to není ani v knize. Chcete se na to podívat? http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&video8468244 ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Celkem jsem se nudil. Oceňuji dramatickou a efektní scénu zrození Farnkensteina a změnu barvy a hudby při jeho příchodu. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější na filmu je, že se Frankenstein nevynoří z kotle nahý, ale oblečený do úboru, který by pravda módní policii asi moc nenadchl, nicméně, když si vezmeme výrobní náklady té látky (voda, oheň, trošku nějakého prášku), jedná se o naprostou revoluci v oděvním průmyslu. Neméně zajímavý je Frankensteinův osud. Sice to podle závěru vypadá, že se rozplynul, ale není to pravda, pouze přešel do světa za zrcadlem. V tom převráceném světě pak bezcílně bloudil až do roku 1983, kdy náhodou zakopl o králičí noru a dostal se zpět, vynořil se nedaleko Teplic. V tomto městě se mu zalíbilo, v místních hospodách se cítil jako doma, a tak tu ještě v tomtéž roce založil "rockovou" skupinu Kabát. Zajímavosti: 1. Edisonově géniu by nedělalo nejmenší potíže natočit tento snímek již jako zvukový. Nicméně Frankenstein měl tak vychlastaný hrubý hlas, že by to diváci nepřekousli, takže film radši zůstal němý. Bohužel se ukázalo, že na ovládnutí Teplic a pak i celé ČR je ten hlas zcela dostatečný. Ach jo. 2. Zatímco širšímu publiku je tento film dodnes utajen, intelektuálové ho mají zmáknutý od a do z, a tak vymysleli na před pár lety jeden z nejsofistikovanějších plánů, jak pozvednout úroveň kultury v naší zemi. Protože je návod na Frankensteina velice jednoduchý (nejdřív se do vody zamíchá trochu prášku z tmavé lahvičky, pak trochu prášku z lahvičky světlé, počká se, až se rozptýlí dým a dá se to na pár minut vařit nad oheň), intelektuálové se domnívali, že ho zvládne i takový Babica. Proto mu ten recept poslali do jeho pořadu a doufali, že rozčílené monstrum udělá z Novy kůlničku na dříví a lidem nezbyde nic jiného než místo čučení na televizi jít třeba někam na vážný koncert. No jo no, ale neuvědomili si, že Babica se receptů nedrží, nechává v troubě zapéct i polívku, což udělal i v tomhle případě, takže chudák Frankenstein to nepřežil, skončil na talíři Babicových hostů ve studiu. A jim chutnalo! Jako vždy že. I když pravda, Jandákovi zaskočila tkanička z bot, dusil se a rudnul, ale vykašlat se mu ji dodnes nepodařilo.A právě od té doby vypadá jak převařený ovar. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě statická kamera zachycuje povedené kulisy i kostýmy a s pomocí barevných filtrů kouzlí opravdu zajímavou atmosféru, v níž jsou okamžiky, kdy se objevuje monstrum opravdu strašidelné. Z pointy jsem byl trošku zaskočen, také proto, že mě ten trik se zrcadlem dost překvapil. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Historický klenot a určite neoddeliteľná časť histórie žánru. Film, ktorí je prvým spracovaním známeho románu sa svojej predlohy striktne nedrží. Monštrum stvárnené Charlesom Ogleom je vytvorené skôr v alchymistickom duchu najmä z dôvodu, že tvorcovia nechceli vtedy dosť konzervatívnu spoločnosť, v ktorej niektoré skupiny mali problém s filmom ako takým, dráždiť otázkami o možnostiach vedy a jej zasahovania do "božích záležitostí". Film ako celok je na svoju dobu spracovaný vynikajúco a má svoju nespornú, aj keď pre niekoho možno skrytú, krásu. Porovnávanie s Whaleovým prevedením sa mi zdá dosť scestné, keďže oba filmy išli úplne inou cestou. 95 % ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Rozpoluplné dielo to určite. Zlé dielo? Určite nie! Originálne ajkeď veľmy divné a odlišné. Ale na nových Frankensteinov to nemá. 70% ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

James Whale, Colin Clive a Boris Karloff tu nemali čo prekonávať. Originál to síce je, ale čo z toho, keď všetky scény, ktoré by mohli z predlohy byť vo filme dobre adaptované, tu nie sú, Frankensteinovo monštrum je stvorené inak, vyzerá ako Vaša predstava zanedbaného bezdomovca, na môj vkus sa hýbe príliš rýchlo a záver vyznieva síce zaujímavo, no nelogicky. Postavy sa hľadajú ťažko, ich charaktery totiž absentujú. ()

bari68

všechny recenze uživatele

Prvý hraný film dnes už o kultovej predlohe Mary Shellyovej o Frankensteinovi.Jeden z prvých vtedy ,,hororov,, , ktorý dneska nám pripadá ako groteska.Veľmi dôležitým faktorom, na ktoré sa asi kládol dôraz bola hudba, ktorá za pomoci hrania hercov hraje dôležitú úlohu.Pár scén o znovu zrodenom monštre v časovom posune takmer 100 rokov je ale ťažké hodnotiť. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Film so zakladnou znalosťou angličtiny si môžete pozrieť tu http://www.youtube.com/watch?v=TcLxsOJK9bs&feature=fvw , je to predsa len krátke a po každej scéne je vysvetlivka. Zapamätateľnosť tohto snímku spočíva najmä v hudbe a jedných z prvých použití kamerových efektov ako zmiznutie v zrkadle, alebo narodenie monštra. A za tým si pustite hned Avatar (2010) a porovnajte si kam až tie efekty dospeli. ()

Ragdoll 

všechny recenze uživatele

Je těžké najít v tom nějaký příběh či souvislost, jelikož němé snímky by (podle mne) neměly být delší než dvě minuty a v těch, které nejsou, nenajdeme nic, co by nás mohlo zabavit na tak “dlouhou“ dobu (a to nemluvím o těch tříhodinových) a díky velmi nezorganizovanému střihu a poněkud amatérským hereckým výkonům (pokud účinkujícím vůbec můžeme říkat herci) je i na tehdejší poměry tenhle kraťas nepříliš povedený. 55%. ()

ElizabethBay 

všechny recenze uživatele

Jak předznamenal úvodní titulek, jedná se o velmi volnou adaptaci. Vůbec mi to nevadilo, moc se mi líbila scéna zrození monstra (zrození bylo opravdu děsivé, před sto lety bych měla možná i noční můry) a také oceňuji velmi originální závěr. ()

Holina 

všechny recenze uživatele

Klasický příběh nacpaný do dvanácti minut a komorního prostředí němého filmu. Výborně zpracovaný humunkulus a jeho nástupy na scénu. Ovšem během snímku jsem také párkrát propadl v chcechot... ()

Reklama

Reklama