Reklama

Reklama

Frankenstein

  • Kanada Frankenstein
Krátkometrážní / Horor
USA, 1910, 16 min

Předloha:

Mary Shelley (kniha)

Hrají:

Charles Ogle

Historicky první filmové ztvárnění adaptace románu Frankenstein. Příběh vypráví o doktorovi, který stvořil monstrum. Později toho však litoval, protože se jeho experiment vymkl kontrole. Film je němý, pouze za doprovodu hudby. (Amroth666)

Recenze (84)

TERRORDROME 

všechny recenze uživatele

Prvá filmová adaptácia Frankensteina. Zošívanie mŕtvol sa tu nekoná, Frankenstein nahádže do kotla nejaké tie alchimistické ingrediencie ( mločie oko, slepačí bujón,.. ) a z hrnca napokon vylezie monštrum čo vyzerá ako člen heavymetalovej skupiny z 80-tych rokov ( veď to poznáte, rozviate háro a elasťáky ). Scéna jeho zrodu je však prekvapivo efektná a takpovediac "GORE" a za to si u mňa tento snímok vyslúžil tri ninja hviezdice ( a pochváliť by som mal ešte aj scénu so zrkadlom ). Inak je to len také nič moc pantomimické predstavenie. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Krátká stopáž tomu nesvědčí. Nebo takhle, když už, proč nevybrat to nejzajímavější, co by zároveň dávalo smysl. Několik scén působí zbytečně, na kvalitě jim navíc nepřidají ani podivné mezititulky. Jiné pojetí příběhu a monstra mi nevadilo, za to rozdíl mezi scénou jeho vzniku, nebo vůbec nejlepšího zrcadla a zbytku děje, ten už ano. 50% ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

První a (myslím) nejlepší Frankenstein. Použití filtrů, zajímavá pointa, zajímavý vzhled monstra a to časové fluidum z toho činí zvláštně strávenou čtvrthodinku... ()

molcan2 

všechny recenze uživatele

Táto krátka adaptácia Frankensteina nie je to, čo by ste nazvali výnimočný film. Je to skôr zhustená verzia knihy s novým koncom a nemá to nič spoločné so zrnitosťou filmu. Tomuto filmu sa dá odpustiť len jedno, a to jeho vek, a konekcia na Thomasa Edisona, ktorého produkčná spoločnosť natočila film. Príbehu by viacej sedelo divadlo než toto. Nič moc film, ale skôr kúsoček histórie. Stojí za to pozrieť pre filmových nadšencov. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit snímek, který je tak starý. Každopádně Monstrum povstalo z ohně - a chtělo by se říct i z popela jako bájný Fénix - a v podobě Gene Simmonse se producíruje po světě, aby nakonec skončil v říši za zrcadlem jako Alenka. Jako první zpracování Frankensteina za vidění stojí. Jendou. Ono totiž i těch 12 minut je dost :-) ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Z toho monstra som sa skoro posral, ale vazne , vyzeral trapne na dnesnu dobu. Ale v tej dobe to musela byt pecka, ako urobili to Frankensteinovo monstrum. Vyzeralo to fakt strasidelne. Film hodnotim vysoko, pretoze v tej dobe to musel byt skvost vidiet to na vlastne oci. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Videl som film a klaniam sa pred týmto dedkom. Klobúk dolu ... nedá sa to hodnotiť normálne tak ako to povedal jeden z userov tuna, ale cez to vsetko to má svoje čaro a myšlienku ... je to unikát hodný našej pozornosti ... bravo ()

SharpChick 

všechny recenze uživatele

Ač mě film velice mile překvapil a zaujal, nenašla jsem zde to, co jsem hledala. To jest člověka sešitého z těl mrtvol.. A jelikož obdivuji knihu Mary W. Shelley, nemohla jsem se s tímhle svérázným pojetím spokojit. Přesto ale neubírám Frankensteinovi jeho prvenství, historickou hodnotu ani dobovou filmařskou kvalitu... 85% ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

No proste..rok 1910 a uzasna schopnost vyvolat napatie jednoduchymi prostriedkami....viem si predstavit, ze v tej dobe ludom len tak zimomriavky behali po chrbte! :D ()

Spielbergo 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit, nicméně je to krásný příklad filmového pravěku kdy byl ještě každý filmař naprostý amatér. Stojí alespoň za shlédnutí. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Nebylo to špatné, i když konec se zrcadlem jsem nepochopila. Moc se mi líbilo vytváření monstra, to bylo i trochu děsivé a výsledné Frankensteinovo monstrum vypadalo správně odpudivě. Herecké výkony byly poměrně slušné. ()

B.Brighton 

všechny recenze uživatele

Nádherný film! V těch několika málo minutách zažije divák tolik emocí, kolik nezažije ani u celovečerního "dojáku". Alespoň na mě to tak působilo. Při pohledu na monstrum člověk cití spíše lítost a sympatie než odpor. Přitom celý filmeček působí jaksi hrůzostrašně! Rozhodně jeden z mých nejoblíbenějších! ()

Konys 

všechny recenze uživatele

Jasně, je to klasika. Jasně, je to z roku 1910, ale kdyby to bylo jenom o deset minut delší, tak už to asi nedokoukám. ()

bulawaio 

všechny recenze uživatele

Co asi nejvíce potěší, je vtěsnání základní myšlenky všech příběhů o Frankensteinovi. Ten základ, že člověk si nemá hrát na Boha. To se tu povedlo i na těch pár minutách, které film má a to dokonce bez pomocí slov. ()

Reklama

Reklama