Reklama

Reklama

Timur a jeho parta

  • Sovětský svaz Timur i jego komanda (více)

Obsahy(1)

Timur a jeho parta je snímek, který pobaví a rozveselí i největšího mrzouta. Děj filmu, natočeného dle povídky Arkadije Gajdara, se odehrává za války. Dvě chlapecké party - Timurova a Kvakinova, mezi sebou svádí boj o prvenství. Timurova parta pomáhá tajně rodinám, jejichž muži jsou na frontě nebo dokonce ve válce zemřeli. Nosí dříví, vodu. Proti nim stojí Kvakinova parta, která bez ohledu na vojenské zásluhy krade ve všech zahradách jablka a tropí další škody. Po ultimátu, kterého Kvakinovci nevužijí, dojde k boji a samozřejmě Timurova parta vyhraje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dnešní doba má ve vínku odpor ke vší politice. Proto je jí podezřelé, když lidé s nadšením budují cosi pro nějaký režim či vládu, zvláštěpak, není-li jim tento ideologicky po chuti. Ve filmu zvou to zvrácenou propagandou, v dobových záběrech pak zinscenovanou maškarádou. Není to však neštěstím naší doby, že lidé se jen zřídkakdy dokážou nadchnout pro společnou práci? Není nakonec v Timurově "budování socialismu" něco navýsost vznešeného? Něco k čemu se skoro každý člověk obrací zády a je mu z toho zle jen proto, že v sobě to něco najít nedokáže? Toť jeden můj pohled na tento film. Při pohledu druhém už nelze nevnímat, že tento radostný film vznikl v předvečer Barbarossy v období hlubokého stalinismu a mohl docela dobře sloužit k odvracení pozornosti od režimních zločinů. Zpátky se tedy dostávám k propagandě... V případě Timura však nejde o propagandu štvavou a očerňující, ale budovatelskou výzvu k práci a poctivosti. K takovým podobám "výchovného působení" jsem mnohem shovívavější. Vždyť Timur by docela dobře mohl být skaut... Třetí pohled je cynický - děj je plytký, postavy ploché... Slabé *** ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Absurdnost filmu i námětu je zřejmá. Je totiž ztělesněním své doby, v níž na jedné straně zvonily budovatelské deklarace a na druhé ekonomiku zachraňoval bytnějící gulag; SSSR současně, plně pakt Stalin-Hitler (28. září 1939), pilně dodával strategické suroviny Německu, plenícímu západní Evropu a okupujícímu Rakousko, Československo a Polsko. Nespornost absurdity vyvažuje skutečnost, že takové děti a taková iniciativa vskutku existovaly, žily svůj život nezávisle na režimní propagandě a opravdu v daných mezích prospívaly Stalinově vlasti. To jsou Zoji Kosmoděmjanské a Olegové Koševí. To je skutečný příběh mládežnické krasnodonské odbojové skupiny Mladá garda, která prokazatelně vznikla a působila v týle německých vojsk v letech 1941-1942 v donbasském průmyslovém městě Krasnodon. Stranickou organizaci do svého stejnojmenného románu musel na přímý Stalinův zákrok dosadit až Alexander Fadějev. Autor literární předlohy TIMURA Arkadij Gajdar padl v posledních měsících Velké vlastenecké války a jeho blízký příbuzný Jegor Gajdar se stal na počátku devadesátých let spoluzakladatelem rodící se ruské pravice. I tady je absurdita zřejmá, i tady je určitě doložitelná z reality, faktů, je skutečnou skutečností. Jako Rusko samo. ()

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Vrchol socialistickej propagandy zabalený do nenápadnej formy detského filmu. Timur a jeho oddaná družina kamarátov hrdinsky potajme pomáha rodinám, ktorých otcovia bojujú na fronte. V tom im všemožne bráni (asi budúci kapitalista) Miška Kvakin a jeho partia. Čo celému filmu dnes dodáva na šmrnce, a čím je film prešpikovaný, je geniálne vtipný socialistický idealizmus - všade vidíme červené zástay, hviezdy, šatky, a smrtiace filozofické hlášky o hrdinstve a socialistickom myslení z úst 12 ročného pioniera, ktoré nám nedajú ani na chvíľu vydýchnuť. Celé kino sa náramne bavilo. Na záver si dovolím zacitovať úryvok z článku o Timurovi z Rudého práva, rok 1948: "Timur a jeho parta je snímek, který pobaví a rozveselí i největšího mrzouta. Je svědectvím o tom, že sovětští kluci jsou jako jinde na světe: zvědaví, vynalézaví, nadšení pro technické objevy, všeteční a paličatí, ale také svědomití, milí, úpřimní, odvážní, oddaní své klukovské partě a obětavě kamaradští." ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nie je detský film, ako detský film. Timur v sebe skrýva klasické detské dobrodružstvo "reznuté" vojenskou propagandou. Mám ale dojem, že je stále znesiteľné, najmä pri svojej striedmej stopáži a pri prihliadnutí k roku vzniku. Máme tu dva potencionálne milostné príbehy, ten skutočný a potom ten detský, ktorý určite oslovil mnohých mladých sovietskych chlapcov, objavujúcich svoju sexualitu. Mať otca niekde na fronte nie je pre deti a rodinu med lízať, film síce oslavuje vojnového ucha, ale neopomíja ani tento smutný aspekt konfliktu. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ne tak tohle mě nevzalo, nato že film má něco kolem 75 minut tak se mi povedlo 2x!!! usnout. Celá parta včetně Timura mi byla nesympatická a ty kecy mě strašně iritovaly.Film mě jak praví distributor nerozesmál, spíše uspal, a proč je v záhlaví akční film??? No abych to shrnul je to strašná nuda, která mě nebavila a dvdčko mi bude ležet v poličce hodně dlouho a nedotčeno. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Arkadil Gajdar napísal tri knižky ( prvý bol Timur a jeho družina, 1940, druhý Veliteľ snežnej pevnosti, 1940 a tretí Timurova prísaha, 1941 ) o chlapčenskom hrdinovi, ktorému dal meno po svojom synovi. Tento film bol okamžite sfilmovaný, lebo sovietska propaganda v predlohe objavila nesmiernu budovateľskú silu pre mládež, ktorá sa určite bude stotožňovať s hlavným hrdinom. Kniha nás voľakedy mátala ako povinná četba, čomu som sa úspešne vyhýbal, postačilo mi vidieť tento filmový skvost, ktorý bežal v našich kinách už od roku 1948. Timur a jeho družina je slabučký film, strih utína scény, ktoré nedoznejú, samotný príbeh je veľmi nudný, ústredný konflikt medzi dvomi partiami chlapcov je fádny, nemá v sebe to požadované čaro a dobrodružstvo. Po dlhočizných rokoch som si ozrejmil tento film opäť a musím skonštatovať, že môj názor z detstva sa naň vôbec nezmenil. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

V podstatě doslovný přepis knihy, kde mi ne všichni herci přirostli k srdci (zvláště ruské 19leté báryšně s velkými zadky mne nijak neberou), ale kde je taková letní pohoda, a pokud to člověk bere jako nějaký alternativní dětskou pohádku nebo řekněme fantasy, je příjemné a pohodové pokoukání. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Veľmi jednoduchá a priamočiara záležitosť, ktorá sa nesie v duchu príbehov o Pipi dlhej pančuche, alebo Gombíkovej vojne. Hrdinami tohto príbehu sú deti - ako kolektívny hrdina, ktorý konajú dobro a pomáhajú dedinčanom proti bande výrastkov, ktorý kradnú jablká a ovocie so sadov. Bandu dobrákov vedie šľachetný Timur, ktorý pomôže mladej dievčine a ktorá sa do jeho party pridá - aj napriek tomu, že sa to jej staršej sestre nepáči. Film je vlastne sled dobrodružstiev tejto party, ktoré sú podané hravo, ale ktoré dnes mne ako divákovi veľa nehovoria. Film je miestami veľmi úsmevný a rozhodne sa nemôže brať až tak vážne, aj keď pevne verím, že v dobe svojho vzniku sa vážne brať mal. Hrdinovia sú sympatický, a celkovo sa to nesie v hravom letnom duchu, lenže aj napriek krátkej stopáži je film viacej nudný a nezáživný ako zábavný a napínavý. Nie je to strata času, len si s toho v súčasnosti odnesiete veľmi málo. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se konečně dočkal. Vzhledem k tomu, že jsem prakticky nečtenář, vyhnul jsem se kdysi i knize Arkadije Gajdara Timurova parta v době, kdy byla jako tzv. povinná četba. S dějem jsem se seznámil až nyní, kdy jsem kdesi u benzinové pumpy koupil film na DVD. Jistě, každý bude mít na film svůj názor. Můj je názor je takový, že se jedná o skvělý film. Nesmíme totiž zapomenout, že film vznikl za války. Stačí si uvědomit, jaké byly možnosti tehdejších dětí v tehdejším Sovětském svazu. S čím a na co si mohly hrát? Jistě film má svá slabá místa. Za velmi nepravděpodobné považuji osobně řešení sporu mezi Timurem a Kvakinem. Ale myšlenka pomáhat lidem a pomáhat zejména rodinám, jejichž tatínek byl odvelen na frontu, považuji za velmi hrdinské a dovedu si i představit, že se něco takového mohlo dít v určité formě i ve skutečnosti. Při sledování filmu mě nejednou napadl příměr s TV seriálem Rychlé šípy. Nebylo by na škodu, kdyby i dnešní filmy pro děti byly nejen plné dobrodružství, ale i myšlenek vzájemné pomoci a ohleduplnosti. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Ten film mne prudil už v době, když jsem na něm byl povinně se školou, jen ten Kvakin vypadal vcelku životně. Ale tak nějak jsem bral, že je dobré pomáhat rodinám, když otcové bojují za vlast a proti Hitlerovi. Teď jsem zjistil, že film je z r. 1940(!), takže žádný boj proti Hitlerovi a za vlast, ale agrese proti Finsku. A tahle stalinská malaďož tomu pomáhá. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Taky jsem se nemohl vyhnout prirovnani k nasim Rychlym sipum. I kdyz se obe party nachazely v trosku jine dobe a jine zemi, mely spolecnou touhu po dobrodruzstvi, spravedlnosti a touze pomahat druhym. A zde musime konstatovat, ze Mirek Dusin byl narozdil od Timura pouhy odvar ve vykonanych cinech:-))! Nad propagandou zrovna v tomto filmu bych se nijak necertil, tak to proste bylo. Clovek se parkrat zasmeje, jinak ale filmu chybi vetsi akce a zapletka. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film, který měl dodávat sovětským dětem odvahu v uvědomění toho, že komunistické zřízení je jediné správné a plné idealistů, kteří nezištně budují svůj ráj na zemi. Kdyby to tak ve skutečnosti bylo! To by bylo nádherné! Leč všechno se jen tak přetvařuje, aby pak vyskočilo ve zcela jiné podobě, která pak děsí. Malá Žeňa (Jekatěrina Derevščiková) při pobytu v letním bytě narazí na partu Timura (Livij Ščipačjov), která nezištně pomáhá druhým a nevadí jim, že je stejně všichni nazívají darebáky a zloději. Starší sestra Žeňy, Olga (Marina Kovaljova) zase nachází lásku v podobě Georgije Garajeva (Pjotr Savin), který neváhá dobrovolně nastoupit do armády, aby mohl hrdině bránit či útočit ve jménu své vlasti. Kdyby bylo vše tak růžové, jak je nám to ukázáno v tomto filmu, ale je to jen záměrné balamutění. Ale jako výchovný typ pro děti je to naprosto vhodná ukázka toho, na co by se měli koukat. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Obrovská propaganda (aj ked v na mnohých sovietskych miestach to fungovalo podobne) a otrasná kvalita kinematografie (+ v tomto otrasný český dabing). Hodnotenie: 25% ()

Mylouch

všechny recenze uživatele

Už v knižní podobě silná munice pro věčné ideologické vykladače dějin, rudý hadr pro všechny našince, kteří se dojímají nad čs.mobilizacemi roku 1938, ale nechápou situaci spisovatele v prvních měsících operací na východní frontě (rozvedený muž, komunista Gajdar padl v prvních měsících války nikoliv na stranickém školení, měl dospívajícího syna Timura). Je v logice věci, že jakéhokoliv použitelného osobního příběhu (pro onu zemi obecně sdělného, zde již literárně instantně zpracovaného) se chopí další zpracování, jak jinak než v rukou všeprostupující stranické kliky a/nebo angažovaných umělců. Neznáme to sami i dnes ? ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Nevím, proč se všem ruským filmům podsouvá ideologický podtext. Ty filmy za to nemohou, jsou svědectvím doby ve které vznikly a jen ji zobrazují a snad i dokreslují. Tento snímek o válce dvou klukovských band ve mně vyvolal vzpomínku na náš seriál Záhada hlavolamu a francouzský film Knoflíková válka, jen je zasazen do jiné doby a jiné země. Na tyto filmy je nutno se dívat s nadhledem a nehodnotit je dnešním měřítkem. Nedivím se, že se současným mladým divákům film nelíbí. Nemluví se tam sprostě, nepije, nefetuje, nedemolují se tam dopravní značky, neničí fasády domů hanlivými nápisy a děti tam pomáhají potřebným a to dokonce s nadšením a zadarmo. To byl teda svět! Těch 70 let od vzniku je na tom filmu znát, ale dabing je udělaný tak šikovně, že jsem podlehla dojmu, že je původní. Věřím, že Rusové se k těmto filmům vracejí se stejnou nostalgií jako my k prvorepublikovým komediím. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Knoflíková válka na sovětský způsob? Ano, dalo by se to tak charakterizovat, jenom si matně vybavuji, že ve francouzském filmu nebyly znepřátelené skupiny popsány tak černobíle. Jedni jsou ti strašně hodní, kteří hledají ztracené kozy a skládají za nějakého starce polena, a druzí jsou ti strašně zlí, kteří kradou na cizích pozemcích jablka. Samozřejmě, je to strašně nerálné, snímek je však odrazem své doby. Dneska také najdeme ve filmech spousty klišé, která mají s realitou pramálo společného. Navíc je zde téměř neustále adorována sovětská armáda. Přiznávám, že mi to bylo silně proti srsti, jenže zbraně se stále vyrábějí a války stále probíhají. S tím nic nenaděláme. Navíc snímek vznikl v době války, proto takový být musel. A věřím, že ve své době mohl mít celkem úspěch. 60% ()

ArdathBay odpad!

všechny recenze uživatele

Nostalgie u mě nefunguje, Timura jsem viděl v "pokročilém" věku v roce 2oo8. Vtloukat dětem do hlavy všemožné propagandy, víry a podobné záležitosti osobně považuji za největší HNUS fialovej, jakého se může dospělý člověk, nedej bože rodič dopustit. Kluci v čele s Timurem chrání JEN majetek a osoby, jehož člen rodiny odešel do Rudé Armády. Mají za znak pěticípou hvězdu, která je všemi adorována za ikonu nejsvětější. 68 let je dlouhá doba, ale myslím si, že bych se nebavil ani jako dítě. Rudé právo muselo film milovat a vynášet ho nebes. Vážně ho mohl brát jen zaslepený komík. Bohužel i u nás levičátství vyhrává po téměř 20 letech po listopadu 89, jak dokázaly krajské volby 08. Řekněte lidem, že uděláme a zrušíme vše, co chtějí slyšet (a už bohužel nikoho nezajímá KDO to bude platit - stejně to budeme my, nebo naše děti) a i člověk, který nebyl nikdy volit, se zvedne ze židle. Není to nic jiného než odporný populizmus - to říkám já. ()

tuwanakha 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl jako kluk při povinné školní návštěvě kina (snad výročí osvobození? už sám nevím). Většinou pouštěli Občana Brycha, ale čas od času něco jiného. Timur a jeho parta je krátký příběh, který sepsal sovětský voják za II. světové války. Samozřejmě, že je to propaganda nejvyššího kalibru, ale v roce 1940(!!!!!!!) se jiné filmy o válce ani netočili. Film beru jako svědectví o době, takhle to prostě v Sovětském svaze tehdy fungovalo. Země neskutečných extrémů. Dvanáctiletí hitlerjungend se s pancéřovou pěstí v ruce vrhali pod tank a stříleli nad sebe(!!!a to je také skutečnost), dvanáctiletí kluci v Salvadoru byli v osmdesátých letech odváděni do armády (viz film Hlasy nevinnosti!!!) a sověti měli své Timury a také Pavlíky Morozovy... ()

Zodiak455 odpad!

všechny recenze uživatele

Propaganda až na půdu.Pro člověka který má silný odpor ke komunismu stejně jako já je tady tento snímek nedívatelný. ()

Reklama

Reklama