Reklama

Reklama

Nová noční můra

  • USA Wes Craven's New Nightmare (více)
Trailer

Obsahy(1)

Natáčení nového dílu Noční můry v Elm Street se odehrává v zákulisí filmu, ale i na place. Nechybí tu herečka Heather, která před lety vytvořila v prvním díle celé série hlavní roli dívky Nancy a později si zahrála i v třetím dílu odbornici na sny. Po skončení natáčení záběrů se nečekaně začne hýbat Freddyho rukavice, dva techniky zabije a Chase (manžela Nancy) řízne do ruky. Heather se náhle probudí a zjistí, že vše byl jen zlý sen, vydechne si, ale pak si všimne, že manžel má opravdu ruku pořezanou. Studio nabídne Heather roli v novém dílu Noční můry v Elm Street, ke kterému píše scénář Wes Craven, ale ona to odmítne! Dovídá se, že manžel na filmu už pracuje a telefonuje mu a prosí ho, aby se vrátil domů. Chase za volantem cestou domů usne, havaruje a náhodou ho zabije Freddyho rukavice. Syn Dylan se také chová podivně, nechce spát, protože se bojí „zlého pána“. Po dalších incidentech, které se svým způsobem týkají filmového přízraku, jede za Wesem Cravenem, aby se ho zeptala na scénář. Tvůrce však doposud neví jak příběh dopadne... Poslední souboj svede Nancy (Heather) v podzemním světě, kde objeví scénář k novému filmu z cyklu Noční můry v Elm Street a kde se setkává nejen se svým synem Dylanem, ale i s Freddy Kruegerem. (Rodriguez)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

misterz 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že ide o dôstojné ukončenie ságy o zhmotnenej nočnej more Freddym. Craven sa nezaprie. Výborný scenár s prepracovaným prelínaním sna, reality a filmu a tiež niekoľko veľmi dobrých atmosferických scén. Škoda len, že samotný Freddy tu stratil svoju osobitú charizmu, ktorá ho sprevádzala v predchádzajúcich dieloch. A spolu s ňou odišiel aj čierny humor. 70/100 Videné v rámci Horror Challenge Tour. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tu je vidieť, keď nad vecami niekto naozaj rozmýšľa a nie sa iba vyžíva v rôznych efektoch a exhibíciách, kto pracuje s citom pre motívy a pre celkový odkaz a legendu, ktorá z freddyho od jeho vzniku narástla - ostatne, jedná sa o jeho stvoriteľa... ale posledná tretina to trocu zhodila, celé to postupne budované a šperkované napätie, atmosféru a pripravovanú pôdu pre veľkolepý návrat - jeho veľkoleposť nebola napokon výnimočná ničím iným, než novým klobúkom a koženými nohavicami... ale aj tak je toto veľmi vydarené zakončenie desaťročie trvajúcej série (freddy vs. jason je už len taký fanúšikovský zábavný dovetok, veľmi vydarený, no nie priamy príbuzný z rodiny nočných mor... a rebootovanú novú nočnú moru považujem za úplný odpad); heather je krásna, jemná a úplne ju žeriem! ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Spolu s Vreskotom, Cabin in the Woods a nedávnym It Follows najlepší post-moderný horor a presný opak toho, čo v 90tych rokov v tomto subsubžánri stvárali Halloween 6, Piatok 13 9, či samotný šiesty Freddy. Siedma nočná mora pracuje hlavne v rovine rozumu, najúžasnejšia je v tom, ako v nej do seba zapadá bravúrny viacrozmerný scenár, ako geniálne kombinuje filmovú realitu, realitu filmových hviezd a meta rovinu medzi scenárom, filmom a skutočnosťou. Keď sa to všetko definitívne pretne 20 minút pred koncom, mal som zimomriavky. New Nightmare nie je film pre bežného diváka (a tak i dopadol v kine), je to film pre hardcore fanúšikov ságy, no najmä pre ľudí, ktorí sa radi zamýšľajú nad viacerými rovinami príbehov a ich dotykom/odrazom reálneho sveta. PS: rebríček nočných mor: N1, N3, N7, N4, N5, N2, N6 ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tahle série dostala už po druhé v krátké době tvrdý úder na solar a přesto mě i tento díl dokázal zaujmout. Wes Craven už déle nedokázal jen přihlížet zpovzdálí, jak řada režisérů pomalu ale jistě začíná prznit jeho výtvor a rozhodl se pro razantní krok. Ještě jednou se k Freddymu vrátil, ovšem tentokrát se rozhodl svůj nejnovější výtvor pojmout hodně netradičně a popravdě dost zariskoval. Scénář měl napsaný už dlouho dopředu, ale k jeho realizaci se nakonec rozhodl až o mnoho let později. No a bylo to dobře? Tentokrát jde skutečně o hodně zvláštní film, který hodně fanoušků této série doslova zadupalo do země, ale já myslím, že je to docela škoda. Samotná myšlenka totiž není vůbec špatná, ba já v ní nic špatného nebylo. Bylo potřeba tuhle sérii něčím okořenit a to si myslím Craven dokázal. To že zde většina herců hraje sebe samotné mi, vůbec nevadilo, o něco horší už to však bylo se samotným scénářem. V některých chvílích to dost skřípalo, stejně jako Freddyho pařáty, občas zahaprovala logika, samotný Freddy se tu moc často neobjevoval (ale tento problém byl i u ostatních dílů), ale hlavně mě tu neskutečně sral ten malý spratek - Miko Hughes mi asi neodpustí, ale já bych toho zmrda rozkuchal od hlavy až k řitnímu otvoru už po prvních minutách. Víc uječeného haranta jsem už dlouho neviděl. Hlavně kvůli němu jsem si tento díl nedokázal bohužel užít víc, protože mě neskutečně vytáčel po celou dobu. Docela by mě i zajímalo, jak dokázal přesvědčit Craven Heather Langenkamp, aby mu zde hrála, když ta musela být v době natáčení již těhotná. V tom samém roce co byla premiéra, totiž porodila dceru. Za její účast jsem byl však neskutečně vděčný. Radost mi samozřejmě udělal i John Saxon a „odmaskovaný“ Robert Englund. No a v neposlední řadě ani samotná atmosféra nebyla zas až tak hrozná. Několika úmrtí se dočkáme, nechybělo ani napětí (zvláště u scény v nemocnici) a závěr taky nebyl nejhorší. Takže přejdu-li k finálnímu ohodnocení, tak jde o průměrnou podívanou, která však dopadla lépe než druhý díl a šestý díl. Takže dám 60%. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Wes Craven zakončil legendární ságu rozporuplně. Na jedné straně stojí výborný nápad, kdy se prolíná realita filmového natáčení s nočními můrami Heather Langenkamp, která hraje samu sebe (ostatně jako všichni herci) a na druhé straně je zpracování, které půlku stopáže víceméně nudí. Vlastně to začne stát za to, když to Freddy vezme opět pořádně do ruky, což je vzhledem k poměrně solidnímu scénáři docela škoda. 50% ()

Galerie (122)

Zajímavosti (19)

  • Pracovní názvy filmu byly A Nightmare on Elm Street 7: The Ascension a A Nightmare on Elm Street 7: The Real Story. (Chatterer)
  • Ve scénáři byla původně scéna s noční můrou Roberta Englunda, který měl ve snu uvíznout v pavoučí síti s Freddym coby pavoukem. Od scény bylo nakonec upuštěno, protože do filmu nezapadala. (facojurka)

Reklama

Reklama