Reklama

Reklama

Události, které změnily svět

(seriál)
  • Kanada Turning Points of History
všechny plakáty

Recenze (6)

Matty 

všechny recenze uživatele

Docela obyčejná dokumentární série, ale přinejmenším poslední epizoda by mohla vzbudit také zájem mnoha filmových fanoušků. Přináší podrobnější pohled na bitvu Američanů o japonský ostrov Iwo Jima a důležité slovo v něm má James Bradley, autor knihy Vlajky našich otců. Jak už asi tušíte, tato kniha byla základem pro stejnojmenný film Clinta Eastwooda. Ten si z dokumentu "vypůjčil" dokonce i některé záběry (slézání do člunů po lanové síti) a krom jiného můžete zaslechnout, že vyfotografování oné slavné fotky s muži vztyčujícími americkou vlajku proběhlo ve skutečnosti trochu jinak, než jak nám ukazuje Eastwood (což je u tak důležitého momentu celého filmu zarážející). Dokumentární bitva o Iwo Jimu (mj. asi nejfotografovanější a nejfilmovanější bitva druhé světové války) se stejně jako o pět let později vzniklý film bohužel vyznačuje přemírou patosu a záběry na válečné veterány, dělající mezi větami delší pomlky kvůli náhlému přílivu emocí, jsou trochu laciné a zkreslují celkový obrázek. Japonská strana je pak reprezentována pouze krátkými a emocí zcela prostými výpověďmi některých přeživších a (což je docela unikát) syna generála Kuribayashiho (v Dopisech z Iwo Jimy famózní Ken Watanabe). Každopádně, pokud chcete rozšířit své znalosti o krutém a vyčerpávajícími boji na Iwo Jimě, pro průběh druhé světové války boji velice důležitém, je tohle minimálně kvůli své střídmé délce jeden z těch rozumnějších způsobů. A navíc pak můžete sami posoudit, do jaké míry se v Hollywoodu tentokrát drželi reality. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Díl 1*** - MAĎARSKÉ POVSTÁNÍ V 1956. Osoba Imre Nagye stála dokument jednu hvězdičku. V dokumentu je líčen jako komunista - liberál. Což bezesporu jistě v onom roce byl, jenže je tu jedno ALE, které bych rád zmínil. Začátkem 30 let Nagy podepisuje spolupráci se sovětskou NKVD s krycím jménem Voloďa a zavinil smrt 15lidí. Měl sovětské občanství a dokonce se spekuluje zda vůbec měl maďarské ! Myslím, že tento fakt je důležitý pro odpověď proč Sověti Nagye trpěli. Další má minipoznámka, která nemá vliv na hodnocení. Možná stálo za to říci, že Sovětským vrahům velel hrdina z druhé světové války maršál Koněv. Druhá hvězda dolů je za ÁVH / maďarská tajná policie /, je známo více, než bylo řečeno v tomto dokumentu. Celkově však tento díl dokáže přiblížit co se stalo v roce 1956 velmi dobře. Díl 2 **** - POVSTÁNÍ VE VARŠAVSKÉM GHETTU. Velmi dobře udělaný. Dobové záběry, výpovědi svědků, kteří přežili tuto hrůzu. Dobře podaná situace a pocity židů ve Varšavském ghettu jasně odůvodňuje smysl předem prohraného odporu proti nacistům. Měl bych jen dvě menší připomínky. V dokumentu se mluví pouze o tom, že Poláci židům buď pomáhali nebo maximálně ze strachu nepomohli. V rámci objektivity je třeba říci že bylo běžné vydírání, udávání a i fyzické napadání židů ze strany Poláků./ nemluvím už vůbec o masakru v městečku Jedwabne /. Dokument měl možná ještě malinko zmínit činost Jüdischer Ordnungsdienst, když už byli v záběrech. Ovšem drobné výtky nemůžou nabourat vynikající celek. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál "Události, které změnily svět" jako projekt zasluhuje přinejmenším uznání za syrový a věcný přístup k historickým událostem, bez manipulací a nějakého ideologizujícího nakládání s fakty. - - - - - Díl 6/9 - Masakr v Pekingu : Prasácký komunizmus v praxi, tentokráte v maoistické odrůdě. Ideologií a touhou po moci zmagořilá čínská gerontokracie před osmnácti lety v Pekingu jasně ukázala, co jsou to lidská práva pod vládou lidu. Lidová armáda nakonec masakruje vpodstatě bezbranné lidi, bez skrupulí a před zraky celého světa. Smutným faktem pak po letech od událostí na Náměstí nebeského klidu je, že tyto oběti (dle odhadů Červeného kříže až několik tisíc) byly vlastně svým způsobem zbytečné a marné. Po letech pozvolného ekonomického uvolňování vyměnili Číňané svobodu a demokracii za vizi plných nákupních středisek a konzumní společnost - po komunisticku samozřejmě ve stylu >všichni soudruzi jsme si rovni, někteří pak buďme si rovnější< . . . Jak jinak, než opět na >věčné časy< , že... ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Díl 7 - Bomba. Dosud jsem neviděl žádný jiný dokumentární film o Hirošimě a o atomových bombách vůbec. A po zhlédnutí tohoto slušně zpracovaného dokumentu už ani není potřeba na to, abych si o tom udělal vlastní názor. Ukázat jak to doopravdy se svržením atomových bomb na Japonsko bylo - o to tady kráčí a myslím, že se to i řádně podařilo. Chvilkami byly ty záběry na popálené a nemocné malé děti více než smutné a probudily ve mně velkou lítost nad těmito obětmi. Avšak historikové a američtí váleční veteráni nám dokázali, že to byl téměř jediný způsob jak zastavit tehdy valkychtivé a kruté Japonce. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Velice povedená záležitost, která překvapí svou obsáhlostí. Jestli se chcete dozvědět o nejdůležitějších událsotech, které skutečně změnily svět, podívejte se na zmíněný dokumentární seriál. ()

Reklama

Reklama