Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument BBC popisující doktorské studium Stephena Williama Hawkinga, na jehož začátku zjistil, že je vážně nemocný a lékaři mu nemohou pomoci. Jeho rodina mu předvídala maximálně dva roky života a spolu s jeho přáteli si všichni přáli, aby to stačilo na dokončení doktorátu. Nepříliš společenský Hawking stále jen mluví o astronomii a hlavně fyzice, která je pro něj vším. Potkává svou první ženu a blíží se zlomovému objevu, který ne všichni učitelé chtějí uznat... (IXOXI)

(více)

Recenze (50)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Dramatizace (se všemi klady i zápory, které z takového kroku plynou) osudů Stephena Hawkinga v období kdy se dostává na Cambridge, potkává budoucí ženu, dozvídá se diagnózu a žije tedy v domnění, že mu zbývá sotva pár let života a jen tak mimochodem přitom všem pátrá po "počátku času". To vše zastřešuje Cumberbatch výkonem, o kterém se jinak než v superlativech vyjadřovat snad ani nedá; což ostatně neplatí pouze o něm, ale i o Tomu Wardovi a Michaelu Brandonovi. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Asi je prima, že: 1. tvůrci pracují s rámcovým příběhem. 2. si vybrali úzké téma a to adekvátně zpracovali, místo aby se roztahovali po celém životě. 3. je to nakonec o míření ke hvězdám. 4. hlavní herecký představitel předvedl, to co předvedl. Ale stejně je mým nejhlavnějším výstupem z filmu lítost, že nejsem chytrá. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Nuda, u tuctových filmů o velikánech naprosto sériová, typická. Běžní lidé nejsou schopní originálního génia nahlédnout, ani pochopit, a tak se s ním jen tuctově pokouší vyrovnat, ať už odmítáním nebo poklonkováním. Tyhle příběhy ovšem nijak originální nejsou, jedno jestli je to vědec, malíř nebo skladatel, pořád stejná písnička. Průšvih je, když se do stejné pozice jako běžní lidé staví ke géniovi i tvůrce filmu, vypravěč a vyprávění samotné. Díváte se pak na neoriginální příběh, v němž se toliko postuluje, že někdo je velikán, a ukazují se poklonkující postavy, projevující mu jak úctu, tak neporozumění, a vy jeho genialitu nezažijete, nepocítíte její dopad, nic vás o ní nemůže přesvědčit, je to jalový příběh o obyčejných, tuctových lidech kolem génia, nikoli o géniovi samotném, protože tvůrce filmu nemá tušení, jaké to je být génius. Jednou bych chtěla zažít, že film o někom výjimečném natočí jiný génius a vy budete vědět, cítit, a zoufat si z toho, jaké to je být génius, nebo vedle něj žít a nechat se jím zasahovat. Tenhle film to nedovede, ani se o to nepokouší. Obyčejný, hustě nelogický slaďák, bulvár, který si půjčil známé jméno, osud a tvář. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nechápu, kdo se pustil do snahy zachytit život a dílo Hawkinga....Existují dva dokumenty, které dost přesně ukazují náhled na život a dílo Hawkinga... První je oslavný, druhý smutný...Odstup u obou dokumentů - asi deset let...Co se přihodilo? V prvním dokumentu se zdá, že Hawking svou práci zdárně dokončí, ale později se dovídáme, že udělal chybu...Druhý dokument, to už je muž před sedmdesátkou, znovu udělal chybu, a už nemá kolem sebe takový tým, jako dříve, už se mu nevěří...Nicméně, mám ho rád, i jeho myšlení, i jeho povídání...Dobře ho přibližuje a popularizuje u nás např. prof. Grygar. Je ale možné, že se dočkáme ještě překvapení, jak na jedné přednášce prof.Grygar řekl, neboť Hawking se vrátil k ideám, které už zavrhl, a zkouší to dostat do matematických propočtů znovu... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

I přes televizní dojem, slušně zpracovaný snímek o geniálním Stephenu Hawkingovi v dobách, kdy ho postupně ničila vážná nemoc, ale on nikdy nezapomněl pracovat se svým dokonalým mozkem. Velice dobrý výkon tehdy ještě neznámého Benedicta Cumberbatcha, který prorazil až seriálovým Sherlockem. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí Hawkinga jsem se musela sama sobě zasmát, protože jsem z něj měla úplně stejný pocit jako z Einstein and Eddington - nevyrazí to sice člověku dech, ale příjemně ho ten film pohladí. Získal si můj zájem i sympatie, a tím myslím celý příběh, nejen hlavní hrdina. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Kdyby někdo někdy náhodou pochyboval o hereckých kvalitách Benedicta Cumberbatche, řekněte mu, ať se podívá na Hawkinga. Atraktivně zpracovaný film, díky kterému získáte alespoň částečnou představu o tom, jaký slavný fyzik byl na počátku své profesní kariéry. A že ačkoliv vám mohou znít veškeré teorie o počátku vesmíru jakkoliv senzačně, stejně pro vás budou jednou velkou neznámou... ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Upřímně nějak nevím, co k tomuhle snímku napsat. Nějak mě to ani neoslovilo, ale zároveň to nebylo nijak příšerný. Už jsem viděla jeden film o Hawkingovi (Teorie všeho, kdybyste se chtěli podívat.) a ten se mi fakt líbil a můžu ho jenom doporučit. Samozřejmě jsem nemohla zabránit nutkání porovnat tyhle dva kousky a Teorie všeho vyšla jako jasnej vítěz. Jak to mám jenom vysvětlit hmm. Po filmu jsem měla pocit, jako když jsem žádnej nikdy neviděla a neměla jsem (jak to mám ve zvyku po pěknejch filmech), nad čím rozjímat, protože to celý bylo děsně nemastný neslaný. Čímž nechci říct, že to bylo špatný, třeba hereckej výkon Cumberbatche byl jako vždy naprosto fenomenální a celej film prakticky táhnul jenom on. Ostatní postavy, no stačí, když řeknu, že jsem se polovinu času neorientovala v tom, kdo je kdo a co se zrovna děje? Přijde mi, že tvůrci vzali nějaký útržky děje, náhodně je naplácli na sebe a řekli si: "Hmm, moc to nedává smysl, ale to nevadí, serem na to, vypustíme to ven takhle.". Navíc do toho pletli ještě další časovou rovinu s dalšími dvěmi vědci, který neměli doslova nic společnýho s Hawkingem (kromě toho, že objevili nějaký vlny, ale to je stejně absolutně nepodstatný pro film o Hawkingově životě, jestli jsem to teda dobře pochopila. Je možný, že jsem to celý pochopila blbě, to nepopírám.) a byli tam asi jenom proto, aby film mohl trvat dýl než 30 minut. Zkrátka a dobře nemastný, neslaný a nad vodou to drží jenom Cumberbatch. Hodnocení: ¯\_ಠ_ಠ_/¯ ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Já věděl, že tady nesáhnu vedle. Přestože jsem se mnohokrát ztrácel v terminologii, tak při jakékoliv vyslovené myšlence Hawkinga v geniálním podání Benedicta mi to bylo úplně fuk. Zápal a nadšení pro fyziku Cumberbatch přesně do této postavy přenesl a jeho životní osud se kterým se statečně pral a pořád pere, musí dostat každého. Škoda, že si tato zákeřná nemoc vybrala právě Stephena. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Spojení Cumberbatch - Hawking, zní neodolatelně a co se týče hereckého projevu Benedicta Cumberbatche je tomu vskutku tak. Myslím, že předvedl velice dobrý výkon. Ale tím nějak vše ostatní na tomto snímku nějak pohasíná. Přijde mi, že se scénáristi drželi zbytečně moc zkrátka, až dalo by se říci komorně. Sice to není film, kde by vše mělo být pompézní, ale něco navíc, nějaká příběhová linka, která by lépe dotvářela příběh snímku jako celku, mi zde chyběla. Hawkingovi sice fandíte celou dobu, ale ještě to chtělo něco navíc, aby si Vás získal úplně. Aspoň tak to vidím já... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

tak tu mám zase srovnávací komentář k filmům Teorie všeho a Hawking. Viděl jsem nejdříve novější a až posléze starší, což asi má na výsledný verdikt vliv. Filmová verze má oproti televizní širší záběr na celý život vědce a proto na mě působila komplexněji. Taky vizuální stránka je zajímavější a poutavější než u staršího Hawkinga, kde mě štvala kamera, která se asi snaží působil víc dokumentaristicky. Největším mínusem BBC verze je u mě styl vyprávění a jeho zbytečné odborné vysvětlování, z kterého jsem neměl opravdu nic. Ve výsledku jsem vlastně ve starším provedení nenašel nic, co bych mohl vyzdvihnout - možná jen, že se víc blíží skutečným událostem. Ale to mi nevadilo a rozhodně doporučuji spíš Teorii všeho, která je jednoduše koukatelnější a pro široké masy :-) Hawking ode mě dostane silnější 2 hvězdy. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Snímek mě neuvěřitelně strhl, bylo sice často vidět, že jde o televizní počin (kamera, lokace), ale to mu na působivosti a kvalitě nijak neubralo. Pomáhá mu zobrazení kratšího časového úseku z Hawkingova života a také to, že neustále někam směřuje a vyvíjí se za pomoci hudby, až dojde k bombastickému vyústění. Cumberbatch opět předvedl brilantní výkon a snad natrvalo si zpečetil místo v mých nejoblíbenějších hercích. Při vědeckých pasážích jsem se neztrácel, protože jsou vysvětleny srozumitelně. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

aj ja, ako asi väčšina divákov som trochu Hawkinga poznal,, alebo aspoň počul o tom to géniovi čudákovi, pohybujúcom sa na vozíčku, usmerňujúc pohyb už len ústami. Nepotrebujem siahať hlboko do vedomostí z fyziky (bŕŕŕ´´) a ani som sa pri tom filme o to ani nepokúšal, jednoducho som sledoval super výkon pána Cumberbatcha a to ma panečku oslovilo. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Není to kdovíjak úchvatná nebo originální filmová podívaná, ale protože téma mám rád, nemůžu nic vytknout někomu, kdo chce poctivě natočit dva roky z nejosudovějších jednoho z největších velikánů posledních století. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Hawking není lepší než Teorie všeho, ale to samozřejmě neznamená, že jde o špatný film, to samozřejmě naopak. Hawking je výtečná záležitost, která se překvapivě věnuje jen počátkům jeho nemoci, studijním létům na univerzitě a honbou za velkým vědeckým objevem, a dělá to opravdu skvěle, dost tomu sedí i ten lehce dokumentární styl a ačkoliv ve filmu Stephen Hawking ani neusedne na vozíček a nepřestane mluvit, film má začátek a konec, prostě je to uzavřené a plně funkční. A stejně jako v Teorii všeho (která je přístupnější pro širší publikum, protože se v ní tolik vědecky nepovídá), i tenhle film dokáže šokovat postupující nemocí a Hawkingovým osudem, o to víc, že Benedict Cumberbatch je naprosto fenomenální a podává zde pravděpodobně nejlepší výkon své kariéry (inu, přiznejme si, zahrát Sherlocka nemůže být zas tak těžké, obzvlášť v porovnání s tímhle, to byl neskutečný výkon, opravdu jeden z nejpůsobivějších, které jsem kdy viděl). Ostatní herci jsou samozřejmě také výborní, ačkoliv na Cumbera fakt nemají. Než to uzavřu, ještě bych se vrátil k tomu vědeckému povídání. Není ho sice úplně málo, ale rozhodně to není nic, čemu nebudete rozumět a co by mělo odradit laiky. A... ano, zdravím Stephena Hawkinga, jednoho z největších mužům který kdy žil, ať je kdekoliv. 85%. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Je špatné, když před tímhle vidíte Teorii všeho, která sice není moc dobrý film, ale lepší než tenhle je určitě. Nudně napsané, nefilmově natočené. Benedict Cumberbatch sice hraje Hawkinga dobře, ale musím bohužel uznat, že Eddie Redmayne je v této konkrétní roli prostě lepší. Hraje citlivěji a především je konstantnější ve zhoršování Hawkingova stavu. V této televizní dramatizaci není např. Benedictovi v jedné scéně vůbec rozumět, co říká, v důsledku toho, jak nemoc postupuje, ale v další scéně zas mluví poměrně normálně a takto se to tam prostřídá nejméně dvakrát. A to samé platí i pro svaly na prstech, které se neustále zhoršují a poté zlepšují, jen aby to vyhovovalo scéně. Nevím ovšem, jestli z toho vinit pana Cumberbatche, nebo spíš střihače... Navíc představitelka Jane mi připadala až neskutečně nesympatická a otravná. A vzhledem k tomu, že tento film se zabýval víc vymýšlením teorií a méně Hawkingovým osobním životem a Teorie všeho se víc zabývala jeho osobním životem a méně jeho prací, bylo by vhodnější, kdyby se snímky jmenovaly opačně... ;-) ()

Jacob23 

všechny recenze uživatele

Dobra hudba a uzasny Cumberbatch..namet snad ani nema cenu komentovat-velmi me to zaujalo a to fyzice fakt nerozumim :) velky respekt Stepehenovi ()

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Výborný scénář vybral úseky z Hawkingových studií, které rámuje rozhovor s Arno Penziasem a Robertem Wilsonem. Dobrá struktura zde však samozřejmě stojí a padá s výkonem Benedicta Cumberbatche a ten je naprosto přesvědčivý. ()

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Srdcovka. Čerta se starám o techniku kamery, scénář a kdovíco, neanalyzuju, jestli to bylo dost hluboký nebo to bylo nudný klišé, nechala jsem se unést a okouzlit jak nadšením a nasazením vědců a tématem, mému srdci blízkým, tak Benedictem Cumberbatchem, který v tomto filmu exceluje úplně mimořádně a užila jsem si to. Ačkoli jako scifistovi mi téma nebylo nikdy cizí, tak práce Stephena Hawkinga mi zatím unikala, i když jsem o něm samotném samozřejmě věděla. Čekala na svůj čas. A ten přišel po shlédnutí tohoto filmu. Přečetla jsem všechno zásadní plus pár dalších knih od jiných autorů. Byla to neskutečný období, kdy se se mnou skoro nedalo normálně mluvit.)) Jako bych nasála to nadšení Hawkinga, Penrose a dalších a užívala jsem si to na plný pecky. Od tý doby jsem ho viděla ještě třikrát a někdy si pouštím jen oblíbený kousky, prostě tenhle film mám hrozně ráda. ()

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Reklama

Reklama