Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokument BBC popisující doktorské studium Stephena Williama Hawkinga, na jehož začátku zjistil, že je vážně nemocný a lékaři mu nemohou pomoci. Jeho rodina mu předvídala maximálně dva roky života a spolu s jeho přáteli si všichni přáli, aby to stačilo na dokončení doktorátu. Nepříliš společenský Hawking stále jen mluví o astronomii a hlavně fyzice, která je pro něj vším. Potkává svou první ženu a blíží se zlomovému objevu, který ne všichni učitelé chtějí uznat... (IXOXI)

(více)

Recenze (50)

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nechápu, kdo se pustil do snahy zachytit život a dílo Hawkinga....Existují dva dokumenty, které dost přesně ukazují náhled na život a dílo Hawkinga... První je oslavný, druhý smutný...Odstup u obou dokumentů - asi deset let...Co se přihodilo? V prvním dokumentu se zdá, že Hawking svou práci zdárně dokončí, ale později se dovídáme, že udělal chybu...Druhý dokument, to už je muž před sedmdesátkou, znovu udělal chybu, a už nemá kolem sebe takový tým, jako dříve, už se mu nevěří...Nicméně, mám ho rád, i jeho myšlení, i jeho povídání...Dobře ho přibližuje a popularizuje u nás např. prof. Grygar. Je ale možné, že se dočkáme ještě překvapení, jak na jedné přednášce prof.Grygar řekl, neboť Hawking se vrátil k ideám, které už zavrhl, a zkouší to dostat do matematických propočtů znovu... ()

ALIENka_ 

všechny recenze uživatele

Upřímně nějak nevím, co k tomuhle snímku napsat. Nějak mě to ani neoslovilo, ale zároveň to nebylo nijak příšerný. Už jsem viděla jeden film o Hawkingovi (Teorie všeho, kdybyste se chtěli podívat.) a ten se mi fakt líbil a můžu ho jenom doporučit. Samozřejmě jsem nemohla zabránit nutkání porovnat tyhle dva kousky a Teorie všeho vyšla jako jasnej vítěz. Jak to mám jenom vysvětlit hmm. Po filmu jsem měla pocit, jako když jsem žádnej nikdy neviděla a neměla jsem (jak to mám ve zvyku po pěknejch filmech), nad čím rozjímat, protože to celý bylo děsně nemastný neslaný. Čímž nechci říct, že to bylo špatný, třeba hereckej výkon Cumberbatche byl jako vždy naprosto fenomenální a celej film prakticky táhnul jenom on. Ostatní postavy, no stačí, když řeknu, že jsem se polovinu času neorientovala v tom, kdo je kdo a co se zrovna děje? Přijde mi, že tvůrci vzali nějaký útržky děje, náhodně je naplácli na sebe a řekli si: "Hmm, moc to nedává smysl, ale to nevadí, serem na to, vypustíme to ven takhle.". Navíc do toho pletli ještě další časovou rovinu s dalšími dvěmi vědci, který neměli doslova nic společnýho s Hawkingem (kromě toho, že objevili nějaký vlny, ale to je stejně absolutně nepodstatný pro film o Hawkingově životě, jestli jsem to teda dobře pochopila. Je možný, že jsem to celý pochopila blbě, to nepopírám.) a byli tam asi jenom proto, aby film mohl trvat dýl než 30 minut. Zkrátka a dobře nemastný, neslaný a nad vodou to drží jenom Cumberbatch. Hodnocení: ¯\_ಠ_ಠ_/¯ ()

Reklama

Wardan 

všechny recenze uživatele

Moc hezké drama o osudech Stephena Hawkinga. Neohromí ale na duši pohladí víc než běžný film. Díky Cumberbatchovi a vlastně celému hereckému ansámblu se jedná o opravdu nadstandertní záležitost, ktará rozhodně potěší minimálně dvě skupiny lidí. Fanoušky Stephena Hawkinga a fanoušky Benedicta Cumberbatche. Já se počítám určitě do druhé skupiny a trochu i do první, proto pěkné čtyři hvězdy. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Je špatné, když před tímhle vidíte Teorii všeho, která sice není moc dobrý film, ale lepší než tenhle je určitě. Nudně napsané, nefilmově natočené. Benedict Cumberbatch sice hraje Hawkinga dobře, ale musím bohužel uznat, že Eddie Redmayne je v této konkrétní roli prostě lepší. Hraje citlivěji a především je konstantnější ve zhoršování Hawkingova stavu. V této televizní dramatizaci není např. Benedictovi v jedné scéně vůbec rozumět, co říká, v důsledku toho, jak nemoc postupuje, ale v další scéně zas mluví poměrně normálně a takto se to tam prostřídá nejméně dvakrát. A to samé platí i pro svaly na prstech, které se neustále zhoršují a poté zlepšují, jen aby to vyhovovalo scéně. Nevím ovšem, jestli z toho vinit pana Cumberbatche, nebo spíš střihače... Navíc představitelka Jane mi připadala až neskutečně nesympatická a otravná. A vzhledem k tomu, že tento film se zabýval víc vymýšlením teorií a méně Hawkingovým osobním životem a Teorie všeho se víc zabývala jeho osobním životem a méně jeho prací, bylo by vhodnější, kdyby se snímky jmenovaly opačně... ;-) ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

aj ja, ako asi väčšina divákov som trochu Hawkinga poznal,, alebo aspoň počul o tom to géniovi čudákovi, pohybujúcom sa na vozíčku, usmerňujúc pohyb už len ústami. Nepotrebujem siahať hlboko do vedomostí z fyziky (bŕŕŕ´´) a ani som sa pri tom filme o to ani nepokúšal, jednoducho som sledoval super výkon pána Cumberbatcha a to ma panečku oslovilo. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmu se Fred Hoyle (Peter Firth) zmiňuje, že vymyslel pojem "the Big bang" pro posměch teorii velkého třesku, protože to zní jako citoslovce z kreslených pohádek. Ve skutečnosti tento termín Hoyle poprvé použil roku 1949 v rádiu BBC a zesměšnění teorie velkého třesku nebylo vůbec jeho záměrem. (80s Martin)
  • Po pádu ze schodů navštívil skutečný Stephen Hawking testy Mensa, aby si ověřil, že jeho intelektové schopnosti nebyly narušeny. (Art_of_Can)
  • Ve filmu se o Stephenově (Benedict Cumberbatch) nemoci divák dovídá skrze neschopnost vstát z trávníku. Ve skutečnosti mladý Stephen spadl ze schodů. Tato nehoda vedla k diagnostice smrtelně nebezpečného onemocnění. (Art_of_Can)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Reklama

Reklama