Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (369)

Happens 

všechny recenze uživatele

To bylo tak poeticky zpracované dílo, romantika Benátek prolnutá s určitými zly v charakteru lidí. Příběh o majetnictví, velice prapodivné lásce hnané spíše touhou po penězích, nežli srdcem. Nejvíce sympatií se mi svázalo vůči diskriminovanému a utiskovanému židovi - kvůli tomu, že vede život mnicha a nehýří penězi, je schopen nashromáždit peníze a za to se společnost semkne a ztrestá ho? Gratuluji. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarená adaptácia Shakespearovej hry, ktorej jednozančne dominuje (ako vždy) vynikajúci Al Pacino v úlohe tvrdohlavého žida Shylocka. Menej priestoru dostáva tiež výborný J.Irons a všetko ostatné je iba herecká výplň. Akonáhle sa stratí Al Pacino alebo J.Irons z obrazovky, film stráca iskru. Pacino a jeho obhajoba práva na pomstu ("Nemá žid oči, nemá ruky?") a scéna na súde patrí k tomu najlepšiemu, čo film môže ponúknuť. Osobne mi trošku vadili Shakespearovské kvetnané dialógy, niekedy až príliš antiseministické ladenie snímku, ktorej je ale pochopiteľné.60%. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Radford .. Musím říct, že mě tohle filmové zpracování klasického díla nijak nezaujalo. Prý původně komedie, ovšem z toho pranic nezůstalo a Michael Radford příběh pojal jako temné drama o nesnášenlivosti židů a křesťanů říznuté pohádkovou romancí. Kontrast těchto dvou světů jako by nepatřil do jednoho filmu. Veršované dialogy a mnohé pasáže doslova nudí, táhnou se, jsou dosti vykonstruované a chybí jim ona zábavnost. Slabou náplastí na obsah zůstává výtvarné pojetí, které působí věrně a je umocněno kostýmy či hudbou. Další opora jsou pak někteří herci. Ke slabším patří „skorocateblanchett“ Lynn Collins, která kromě krásného obličeje moc nenabídne a Fiennes, který vše sympaticky odrecituje, ale nic víc. Na opačném pólu pak stojí přílišdobrácký Irons a nad všemi mistrovský Pacino. Jeho postava je věrná, zajímavá a kde je on, něco se děje. Na třetí hvězdičku to vyhnal pouze Al.. 50%. ()

aniiicka 

všechny recenze uživatele

Stále se dost nakláním k páté hvězdičce za Al Pacina, který byl v úloze Shylocka prostě vynikající. Jsem zvyklá na jeho trochu frajerštější role, ale tady bylo toto vše upozaděno a viděli jsme dokonale poctivého divadelního herce, jehož osobnost skromně ustoupila Shakespearově výrazné postavě. Při sledování mnohých scén jsem si pak jako v divadle připadala a velmi trefně to tu jeden uživatel napsal, že se chtělo místy až tleskat. :) Co říci, myslím, že shlédnutí takto zpracované klasiky člověka musí obohatit...nádherný jazyk, krásná a bohatá výprava, výborní herci a atmosféru dotvářející povedená hudba. Scéna u soudu - strhující. A proč že chci spíš libru mršiny než třikrát tisíc dukátů? Protože proto. Pouhý rozmar. Stačí? :) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

A zas to chcelo nejakú tú krásnu a múdru ženu, aby dala veci na pravú mieru a rozsúdila na prvý pohľad nerozsúditeľné... Veru, už Shakespeare vedel, že z mnohých ošemetných záležitostí sa dá dostať, treba len použiť zdravý sedliacky rozum. Asi najväčšie ponaučenie, ktoré je si možné zo snímku zobrať je skutočnosť, že nenávisť plodí len ďalšiu nenávisť, ktorá potom prerastie do násilia, ktoré podnieti len ďalšie násilie... a tak ďalej, začarovaný kruh. Židia to mali ťažké v každej dobe, lenže cesta nevraživosti nie je tá správna cesta, na čo pri súdnom pojednávaní (najlepšia časť filmu) elegantným spôsobom poukázala mladá krásna dáma. Odhliadnuc od tohto duševného pokrmu, kvalitu snímku zvyšuje aj hviezdne obsadenie a pekná výprava. 75/100 ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Ben Whishaw sa v tomto filme neobjavil, aj keď je zapísaný v obsadení. Na otázku k tejto téme odpovedal: „Neobjavil som v Kupcovi benátskom. Raz som dostal list od fanúšika, v ktorom sa písalo: 'Páčil sa mi Váš herecký výkon v Parfume (2006) a Kupcovi benátskom.' Prisahám, ja som sa tam neobjavil." (Wooke)
  • Shakespeare za 30 milionů vynesl distributorovi Sony Classics během prvního víkendu promítání (31. 12. – 2. 1. 2004) 69 868 dolarů ve čtyřech kinech. Stačilo to na 37. příčku žebříčku návštěvnosti. Jelikož se promítal už od středy, úvodní obrat byl 103 260 dolarů. Celkový obrat se nakonec vyšplhal na 3,7 milionu. (imro)
  • Prostitutky s obnaženými ňadry se ve filmu neobjevují kvůli zvýšení zájmu diváků, ale i tak to má nádech vulgárnosti. Podle některých historických pramenů totiž v čase, kdy se děj filmu odehrává, platil v Benátkách zákon, podle kterého lehké děvy chodily nahoře bez. Církevní autority to údajně nařídily kvůli rozmáhající se homosexualitě. Asi nám něco na hodinách dějepisu zamlčeli. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama