Reklama

Reklama

Kupec benátský

  • USA The Merchant of Venice (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Benátky, rok 1596. Melancholický Antonio má rád svého mladého přítele Bassania, který jej požádá o zapůjčení 3000 dukátů. Antonio souhlasí, aniž by tušil, že se Bassanio s danou částkou chce ucházet o ruku Porcie. Jelikož je ale Antoniův kapitál vázaný v obchodních lodích, které jsou právě na moři, musí jít Antonio za židovským lichvářem Shylockem. Nevraživý Shylock souhlasí, a dokonce mu nabídne tříměsíční půjčku bez úroku. Pokud ji však Antonio nesplatí včas, bude mu kupec dlužit libru masa. Shylockova dcera mezitím uteče s křesťanem, což podnítí Židovu nenávist. Bassanio odjel za Porcií, Antoniovy lodě ztroskotaly a Shylock se dožaduje své libry masa. Je sestaven soud a má být vykonán rozsudek, když se do záležitosti vloží Porcie snažící se zachránit život Bassaniova přítele. (Filmbox)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (369)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pro Shakespeara mám sice životní slabost, ale Kupce benátského považuji v jeho tvorbě spíše za průměr. Námět je bravurní (dá-li se vůbec o nějaké bravurnosti mluvit v případě sociální pohádky o zadluženém floutkovi, co u pomstychtivého žida zadluží i svého nejlepšího kamaráda xenofobního pokrytce, aby spolu ke štěstí došli a nezaplatili ze svého dluhu byť i jen symbolický dukát), ale to zpracování, které se povětšinou drží spíše ve stylu jeho záměnových zaláskovaných komedií tomu těžce nesvědčí. Není to tím pádem ani komedie a ostatně ani drama. Ale chtě nechtě musím přiznat, že si s tím Radford poradil vlastně ještě nadočekávání dobře. I když ona je to v tomhle případě zásluha spíše hereckého ansámblu. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Jocelyn Pook: 1. With Wand' Ring Steps - Andreas Scholl 2. Her Gentle Spirit 3. Ghetto 4. Blessing of the Boat 5. Synagogue Cantors 6. Portia 7. How Sweet the Moonlight - Andreas Scholl 8. Song For Bassanio 9. The Feast 10. Bassanio's Palazzo 11. The Ring Returned 12. A Subdued Wedding 13. Courtroom Drama 14. Jessica Escapes 15. Bridal Ballad - Hayley Westenra 16. Banquet for Shylock 17. Unsuitable Suitors 18. Song In Brothel (Paseabase El Rey Moro) 19. A Spectacular Procession 20. Fie Fie Gratiano 21. Bassanio Opens the Casket 22. Shylock Broken 23. Last Words 24. The Floor of Heaven 25. You Drop Manna 26. With Wand' Ring Steps - Andreas Scholl ()

Reklama

Mertax 

všechny recenze uživatele

V první řadě musim říct, že se mi stala vskutku kuriózní věc. V titulcích čtu jméno Al Pacino a po mém oblíbeném filmu Heat se samozřejmě těšim. No o tom až později ale... Film sleduju a připadám si jako v divadle, po každém dějství (spíše tedy scéně) mám chuť tleskat. Přesně ve chvíli, kdy se Shylock napřahuje k ráně u soudu, kino udělá přestávku! A já se stěží vracim do nepříjemné reality a uhýbám popcornuchtivým (a wc-chtivým) spolužákům. Páč na tenle film táhl celý náš gympl. Odpovídám na stupidní dotazy typu: Těšíš se na Vánoce? Nebo: To je děsně dlouhej a nudnej film, viď? 15 minut přetrpim se sebezapřením. Spouští se zvuk. Ale plátno pořád černé! Sál začne bučet a po pár minutách naběhně i obraz. Ale zpátky to nevrátili, a tudíž sem přišla o jeden z nejzajímavějších momentů filmu. Jakožto čtenářka a ´fanynka´ Shakespeara sice vím, jak to dopadne, ale to nemění nic na faktu, že mě pěkně namíchli... Atmosféra, kostýmy, repliky, herci..Všechno mi sedí. Ba jsem přímo nadšena ze slovních přestřelek v shakespearovské angličtině. Pochválila bych rozhodně i tvůrce titulků, který určitě vycházel z kvalitního českého překladu hry. Abych se vrátila k AP. Když na konci Shylock stojí před synagogou a ztrápeně sleduje své souvěrce -nemohouc dovnitř (donucen ke konvertování), uvědomuju si jednu věc. Proboha, to je Al Pacino! Já sem ho skoro nepoznala! Klobouk dolů, dostal jste mě, pane herče. Vstávám a tleskám, ale z plátna na děkovačku nikdo nepřichází… ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Proti téhle verzi nemůžu říct ani popel, problém je, že pár týdnů po zhlédnutí si z ní pamatuju, jen skvělý výkon Ala Pacina. Ale ten stojí za to! Způsob řeči, přízvuk, kolébavá chůze - stále je to Al Pacino, ale vy se můžete jen opájet tím, JAK neuvěřitelně dobře hraje. Jeho monolog "Když se Žid řízne, neteče mu krev?" vámi zacloumá a jeho zhroucení u soudu skoro opláčete. Přidejte k tomu sympatického Jeremyho Ironse, objekt jeho lásky - Josepha Fiennese, převleky dam za pány a scénu, ve které manželky vtipně "týrají" své manžely. 70 %. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Uznávám, Al Pacina jsem poznal jen na základě znalosti, že v tom hraje.___Nebylo to špatné a už si začínám i zvykat na zdlouhavé rýmovačky Shakespearových adaptací, ale přeci jen 138 minut na takový obsah je příliš.___Po dlouhé době když ne pochválím, tak určitě nepohaním český dabing, zejména Ladislav Mrkvička v roli Žida Shylocka byl famózní, pro mě nejlepší dabingový výkon posledních několika let. Jeho zásluhou místo tří čtyři*. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Ian McKellen byl připravený zhostit se úlohy Antonia (Jeremy Irons), ale na poslední chvíli musel projekt opustit kvůli kolizi s jiným natáčením. (imro)

Související novinky

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

Al Pacino a Jessica Chastain v adaptaci Shakespeara

28.02.2024

Al Pacino (Irčan, Klan Gucci) byl před lety tím šťastným aspektem, který pomohl dnes oscarové herečce Jessice Chastain (Interstellar, Očima Tammy Faye) dostat se do Hollywoodu. Tehdy třicetiletá… (více)

Reklama

Reklama