Reklama

Reklama

Čtyři svatby a jeden pohřeb

  • Velká Británie Four Weddings and a Funeral (více)
TV spot

Obsahy(1)

Snímek vypráví příběh Charlese (Hugh Grant), vtipného a okouzlujícího muže, který ve svých dvaatřiceti letech stále střídá partnerky jako na běžícím pásu. Jeho životem prošla spousta žen, které zbožňoval, ale s žádnou z nich nedokázal navázat hlubší vztah. Rezervovaný Angličan vystavěl kolem vlastního nitra tak nepropustnou zeď, že nyní nedokáže projevit své city. A čím více svateb společně se svými kamarády navštíví, tím méně se sám hrne do ženění. Až do oné osudné soboty, kdy v jednom kostele spatří Carrie (Andie MacDowellová) – tu nejzajímavější, nejkrásnější, nejdůvtipnější a také nejnedostupnější Američanku, jakou kdy v životě potkal. Charles se ze všech sil snaží, aby ji příliš neuháněl a hlavně se do ní nezamiloval - během jednoho pohřbu a tří dalších svateb… (Cinemax)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (346)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje náznaky spoilerů! Skvělá komedie, která patří mezi ty, o nichž můžu říct, že jsou ze života. Osobně bych film přejmenoval na Tři svatby, jeden pohřeb a jedna polo svatba. Jinak s obsazením nemám nejmenší problémy. Hugh Grant byl bezvadný a do toho mu přihrávají John Hannah (kterého jsem znal zatím jen ze série o "Mumii") a Kristin Scott Thomas alias Fiona. Jako třešničku na už tak skvělém dortu tu máme koktajícího faráře v podání Rowana Atkinsona (Ve jménu Otce, Syna a Ducha Statného... e Svatého) a krásnou Andie MacDowell. Co víc si lze přát? ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděla včera (září 2008), ale slyšela jsem o něm předtím hodně. Proto mě také dost nemile překvapil. Myslela jsem, že bude zábavnější, vtipnější, zajímavější, romantičtější. A ono nic. Film se mi moc nelíbil, je takový suchý, ani jeden z herců nepatří zrovna mezi mé oblíbence, k postavám jsem si nenašla cestu... Prostě normální romantika, na kterou se podíváte a znovu nemusíte. Taky trochu zklamání a film, kde to označení kultovní film a ocenění moc nechápu... ()

Reklama

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Když byl režisér Lindsay Anderson hostem na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, poskytl zde mimo jiné zajímavý rozhovor časopisu Rock&Pop. Byla mu položena otázka, jaký film z poslední doby považuje za nejlepší, a naopak. Anderson uvedl jako nejlepší snímek Co žere Gilberta Grapea, jako nejhorší pak právě tento (mnohem úspěšnější) Newellův film. Charakterizoval ho jako "nechutně buržoazní záležitost". Po Gilbertovi jsem se vcelku usilovně pídil (nakonec, kdo by nedal na doporučení tvůrce úžasného O Lucky Mana s neméně úžasným Malcolmem McDowellem?) a brzy jsem ho také - díky polské televizi - zhlédl. Čtyři svatby za nějaký čas potom uvedla Nova. Mám vcelku rád představu staré dobré Anglie, jako kolébky duchařských příběhů vyprávěných u krbu, s jejími kluby gentlemanů s dýmkou a deštníkem, mám rád představu londýnské mlhy, blata a vřesoviště, černohumorné historky Roalda Dahla, Doktora v domě, nebo ty fenomenální šílence z Monty Pythonů. Tady není po ničem podobném ani památky. Mám rád svatby, a jistým způsobem mě fascinují pohřby. Od filmu s takovým názvem by se tedy dalo čekat, že se mi bude líbit. Avšak chyba lávky: V tomto snímku je vše podáno v tak tupě snobském, dokonale povrchním a chladném duchu, že si člověk nemůže nevzpomenout na Andersonova slova o buržoazním filmu. Nechtěl bych být hostem na těchto svatbách (brr), nechtěl bych se účastnit takového pohřbu (dvojnásobné brr). Zde nenajdu žádného našince. Jsem tu pouhý cizinec, který se raději vytratí někam do nejbližší hospody, aby spláchl onu pachuť, která z Newellova chladného filmu čiší na sto honů... [Mimochodem: Je zajímavé, jak šla po Čtyřech svatbách kariéra Andie MacDowell dolů. Taková hvězda, a kde je jí dnes konec.] ()

castor 

všechny recenze uživatele

Britové, když prostě chtějí udeřit, tak je jejich proplétání jemnými nitkami mezilidských vztahů nesmírně svěží. Hlavní hrdina má řadu nesourodých přátel, kteří ho zvou na spoustu svateb, má i spoustu nedostatků (třeba na ně nechodí zrovna včas), partnersky je poměrně nestálý, k manželství má zdravý odpor, ale gentleman to pochopitelně je. A na jedné z oněch svateb potkal ji – půvabnou Američanku. Nejen to způsobí řadu milých situací plných omylů, nucených konverzací a groteskních vsuvek. Celá ta mozaika je navíc přehledná, zajímavá, uvěřitelná a prostě britská. Inteligentní humor na nás vyskakuje při každé druhé scéně, Hugh Grant byl plachý a tehdy to bylo fajn, Andie MacDowell byla krásná a to bylo ještě víc fajn. Zejména Richard Curtis jednoduše nezklamal, funguje to spolehlivě i po víc než dvaceti letech. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

4 svadby a pohreb sú filmom, ktorý buď zoberiete alebo nie. Keď som bol v Británii, ľudia to vnímali tak, že buď tvrdili, že je to totálne "shit" o ničom alebo si ho fakt užívali. Ja som jednoznačným zástancom. Základom je skvelý scenár založený na briskných dialógoch a situáciách, Hugh Grant v britsky odzbrojujúcej role týpka, ktorého by ste nafackovali, ale nafackovali s úsmevom, skvelý supporting cast podporuje komplexný dojem z filmu, ktorý mňa osobne pobavil, rozosmútil i presvedčil o tom, že každý si z veľkej miery stojíme za svojím šťastím. Love actually je OK, ale pre mňa len slabý odvar tohto Curtisovho scenára. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (32)

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

My Fair Keira

My Fair Keira

09.06.2008

Už nadpis řekne vše důležité, ale kdybyste se náhodou nechytali, rádi to upřesníme: připravuje se nová filmová verze legendárního muzikálu Lernera a Loeweho My Fair Lady. A Keira Knightley si v něm… (více)

Láska rocková

Láska rocková

23.02.2008

I kdyby Richard Curtis už v životě nic nenapsal a nenatočil, do zlatého fondu kinematografie (a našich romantických srdcí ;-)) se už navždy zapsal scénářem k Čtyřem svatbám a jednomu pohřbu a hlavně… (více)

Reklama

Reklama