Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdina se vydá do Peru hnán touhou poznat hlubší smysl života. Tuto touhu naplňuje skrze pátrání po Rukopise neznámého původu. Rukopis totiž podrobně popisuje, jakou cestou se bude civilizace v příštím tisíciletí ubírat a jak se bude dále vyvíjet společnost a kultura. Film na základě stejnojmené knihy Jamese Readfielda, který vydal tuto svou knihu ve Spojených státech nejprve vlastním nákladem v nevelkém počtu výtisků. Knížka vzbudila velký ohlas, lidé si začali Celestinské proroctví opisovat a kopírovat a jeho pověst a sláva záhy rostly geometrickou řadou. (Pražské Brány 2007) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (111)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nápad by v tom možná i byl, ale to zpracování? Já myslel, že se potrhám smíchem. Ono teda se není čemu divit, když sleduju, co všecko dokázal už režisér natočit, ale jen tak pro sebe jsem si řikal, že tenhle příběh by mohl být sladkou radostí pro moji duši, jen kdyby nebyl tak ztrestně natočen. Koukal jsem se na to, protože jsem se divil, proč by to mohlo být tak špatné, po shlédnutí bych spíš řekl: Ruce dál, i kdyby jste byli zajímaví sebevíc. Na tom filmu není nic zajímavého, prostě je jenom naprosto...otřesnej. Proroctví o špatných režisérech nelhalo, stejně jako v tomto filmu to příběhové, Celestinské. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Redfieldova kniha dopadla tak, jak musela. Triviální děj se do filmové podoby podařilo převést bez problémů, peruánská příroda ve filmu rozhodně předčila papírovou podobu a myšlenková síla se smrskla do zrychleného blábolu, při jehož sledování by i dalajláma s budhou nevěřícně kroutili hlavou. Kdo má zájem rozšířit své poznání světa, tak ať si přečte knihu a kdo chce vidět skvělý film, tak ať si pustí něco jiného. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Kvazináboženský blábol se samochválně deklarovaným rádobyhumanistickým poselstvím (nebo spíše pózérstvím) - ryzí popduchovní kulturno pro všelijaké ty alternatívní >hledající< blouznivce na přelomu milénia v tom našem napapaném a pomateném euroatlantickém civilizačním okruhu... :-// . . . Ryze jako audiovizuální dílo natočeno pak otravně podbízivou televizní formou - asi jako oddechová záležitost pro fandíky zmiňovaného stejnojmeného >bestselleru< (sic!)... Takže v důsledku nakonec jen laciný (formou i obsahem) film. A opravdu si netroufám říct, zda BOHU ŽEL... :-( . . . Ta jedna hvězdička pak budiž dána kameře - hlavně za ty záběry přírodních scenérií (tedy jen ty opravdu přírodní a přirozené) - - - - - (Poprvé viděno na dvd 6.6.2008, komentář zde jako 11tý - 6.6.2008) ()

whack 

všechny recenze uživatele

Z filmu prúdi pozitívna energia, napriek tomu mám z neho zmiešané pocity, pretože hnutie New Age, v ktorom duchu sa nesie celý, je pre mňa rozporuplné. Hnutie New Age, také, aké je vo filme vykreslené, je pekné, zaujímavé, prírodné, no prehnane optimistické, prehumanizované, ide to na city občas. Na druhej strane sa mi páčilo vykreslenie vzťahu človeka k prírode a hypotéza Gaia, aj keď táto hypotéza sa tu odlišuje od tej ako ju chápu ekológovia, pretože Celestínske proroctvo do nej zahŕňa aj preľudnené veľkomestá a Zem ničiaci priemysel, čo dokonca označuje za posledný stupeň evolúcie – no to je zároveň aj pointou filmu, pretože dáva otázku: „Čo bude ďalej?“ ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Ďalší filmový prešľap, zapríčinený najmä maximálnou ignoráciou knižnej predlohy. Kniha je dokonalým stelesnením uvedomovania si potreby filozofických myšlienok, ktoré sú veľmi silné a autentické. A film? Ten načisto absentuje akýkoľvek náznak filozofie a nevyhnutným aspektom, ktoré robia knihu takým vzrušujúcim čitateľským zážitkom nevenuje takú pozornosť. Chyba spočíva hlavne v minutáži, pretože na takýto film sú i dve hodiny málo a hlavne, keď má taký rozsiahly dej. Vo filme je všetko príliš skratkovité a útržkovité, a divák, ktorý nemá ani len obraz o knihe, z toho deja nebude mať vôbec nič. Postavy sú nevyvinuté a film je ukrátený o množstvo duchaplných dialógov. A prečo 3*? Napriek mizernému režijnému prevedeniu tejto snímke nechýba magická hudba, oslnivá podmanivosť prírody a vizuál. Už len z úcty ku knihe nemôžem ísť pod 3*. Všetkým odporcom tohto filmu však odporúčam prečítať si predovšetkým knihu, pretože nemá tendenciu čitateľa pripraviť o zmysluplný zážitok. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na Celestinské proroctví jsem se těšil, až to uvidím, tajemný duchovní příběh a dotknout se skrytých, nevysvětlených myšlenek a úvah o životě a civilizaci. Jednou z věci, která mě na filmu přitahovala, byla hlavně knižní předloha, bohužel mě to zklamalo, nejslabší místo celého filmového zpracování je scénář. To Armand Mastroianni bohužel promarnil velkou šanci, jak natočit skvělý film, úplně ignoroval duchovní odkaz knihy. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Instantní mystika, k níž scénář napsal nějaký podivný klon spisovatele Paula Coehla a scénáristy Jamese Camerona a jehož režie se ujal pravděpodobně tuze velký diletant. Pokud jste se k tomuto filmu dostali podobně náhodnou cestou jako já a pokud také uhádnete, co hlavní hrdina na začátku filmu dopíše na konec obrázku s vyobrazením evoluce, zadržte a dál raději už nesledujte - pokud nejste masochisti jako já... Bude to totiž už jen horší a horší a nad takovým přívalem "duchovna" si ukroutíte hlavu.... ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Celestinské proroctví je jedním z největších bestsellerů už několik let a jen málo kdo věříl, že takhle stejně dopadne i filmová podoba. První obrovskou minelou je stopáž, copak do 90 minut se dá "narvat" celý děj? Uričtě nedá, ale největší hrůza je ta, že si to vzal na starost neznamý režisér, co dělá jen TV tvorbu a ani ta mu příliš nejde. Na scénáři se sice podílěl i sám autor Redfield, ale taky vůbec nestojí za nic, ploché pasáže a často nevyrovnané slovní obraty. Takže místní hodnocení chápu a pokud se někdo vůbec nezajímá o duchovno, nemůže jít přes dvě hvězdičky. Ale já jsem touhle tématikou jednu dobu opradu žil a vyzkoušel kde co, proto vypouštím pohled filmového fanouška a v tomhle případě nehledím na laciné efekty, zmatenou režii, herecké výkony a další technické věci, pouze se zaměřuji jen a jen na příběh. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Vidím, že tento film se zrovna neshledává s dobrými ohlasy, ale netřeba přece hodnotit ne až tak kvalitní formu, pokud se člověku líbí hlavně obsah. Aspoň u mě to tak je. Před několika lety jsem četla stejnojmennou knížku, která se k tomuto stala předlohou. Nepamatuju si ji sice do detailů, ale vím, že na mě tehdy udělala docela dojem. A stejně tak se to nakonec povedlo i tomuto filmu. Jen je trošku škoda, že podobné věci, které mají člověka takto "duchovně" obohatit a napomoct k uvědomění, že život je možná o něčem víc, jsou často takto nepříliš kvalitně zfilmovány, což zhoršuje celkový dojem. Já se ale dívám tak trošku pod povrch a pomohlo mi to připomenout si sdělení, které jsem tehdy vyčetla v oné předloze. Proto děkuju za tuhle filmovou verzi. PS: Bylo fajn vidět v hlavní roli Matthewa Settla, kterého jsem "vídala" v seriálu Gossip Girl.~(3,8)~ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jakožto nejlepší a nejvyspělejší uživatel této databáze si dovoluji nesouhlasit, že by bylo zpracování snímků až tak žalostně špatné. Ano, asi každý měl při sledování pocit, že sleduje snad jen lepší televizní film, ale dalo se to nejenom překousnout, ale záběry na přírodní scenérie nebyly vůbec marné a s hudbou se Nuno Malo trefil prostě parádně. V rámci herců a hereček to bylo tak půl na půl. Někteří mě příjemně překvapili, jiní by se hravě uplatnili v rámci filmů od věhlasné světové režisérské jedničky Tommyho Wiseaua. Kombinace různě talentovaných herců potom působila nesmírně komicky. S předlohou nejsem obeznámen a asi se ani obeznámit nechystám, ale musím souhlasit, že děj na mě působil rovněž velmi zkratkovitým dojmem, kde se skáče z místa na místo a z události na událost. K žádné postavě není možné si utvořit jakékoli pouto a jakkoli s ní souznít, tudíž je vám tak nějak u zadečku, jak to celé vlastně dopadne. Jediné, co si tedy divák může odnést je ono poselství. I zde se ovšem naráží na problém. Jedna skupina diváků už si ono proroctví dávno uvědomuje, nebo minimálně jej pokládá za možné, protože jej nelze tak snadno vyvrátit a zhlédnutí sotva průměrného snímku tedy není nutné, a ta druhá skupina proroctví za svůj život pochopit nestihne, takže bude ze snímku zmatená a zcela ho odsoudí. Tudíž se musím zeptat, pro koho byl tento film vůbec určen? ()

Smok odpad!

všechny recenze uživatele

Smutne priznávam, že knižnú predlohu nepoznám a po dopozeraní tohto paškvilu po nej ani siahnuť nemienim. Film som si púšťal v domnení, že pôjde o dobrodružnú snímku (ako je uvádzané), ovšem dostal som len kvázi filozofický guláš o prenose energií a chápaní podporený vizuálnym spracovaním ála obrázky zo Strážnej Veže. Niektoré zábery mi pripadali gýčové ako maľby krajiniek z poľskej tržnice a repliky ako: "Vidíte ten Filodendrón? To je opak snahy niečo ovplyvňovať. Príjmite ten ker a nasajte ho do seba" sú podľa racionálne zmýšľajúceho človeka pomaly na ústavnú liečbu. Už sa teším, ako tento sektársky paškvil vytriem z disku nadpozemskou rýchlosťou a kategóriu "duchovný dobrodružný film" asi dlho nechám na pokoji. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nezaujímavá spirituálna zlátanina bez efektnejšieho deja, podpriemerným hercom v hlavnej roli, slabým scenárom a v konečnom dôsledku aj bez nejakej myšlienky. Veľké hranie sa na duchovno v minimalistickom lacnom obale. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem moc nepobrala, film taky ne, je to na mě nějak moc esoterické. Asi jsem příliš materialistická. Hezké prostředí, takové roklinkovské. Zarazilo mě, že ač se značná část filmu odehrává v džungli, jediné zvíře je ochočený papoušek na misii. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Amatérština z toho čouhá všude - mizerní neherci i "herci", dějová linie naprosto zmatená a zmateně podaná, nějaké to poselství aby z toho člověk rýpal špendlíčkem a ještě s nápovědou. Ale ona je podobně zmatená i kniha, jako by autor se chtěl svézt na moderní new age vlně a vlně mystiky přírodních národů a něco na tom vydělat (což se mu nejspíše podařilo), ale ani výpovědí, ani zpracováním to nemá na víc než kterýkoliv večerníček. Přesně, jak tu někdo napsal - popduchovní kulturno. Je mi jen líto Jürgena Prochnowa, kam to zas vlezl, takový charismatický herec a bere kvůli obživě každý štěk. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Byl jsem natěšený z nových žlutých autobusů, tak jsem hned listoval v seznamu nabízených filmů, nepřekvapilo mě, že jsem 75 procent z nich viděl, ale i tak jsem měl příjemný pocit. Zvolil jsem pro mě neznámý snímek se seriálovými hvězdami z Gossip girl a Prison Breaku a zvolil jsem zatraceně špatně. To už bylo lepší po očku sledoval u sousedů Pařbu ve Vegas a A-team. Netušil jsem, že k této příšerné a nudné slátanině existuje literární předloha, o jejíž větší kvalitě rozhodně nepochybuji. Snad si příště ve Fun and Relax vyberu lépe anebo zvolím nějakou jistotu s Bradley Cooperem. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Podivný a opravdu špatný film s "nenápadně" zamaskovaným náboženským podtextem, se spoustou blábolů o energii a jednotě a lásce. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět utopený v nepřesvědčivém a chaotickém podání režiséra, který byl zřejmě při natáčení sám duševně nepřítomen. I přes tuto výtku jsem se ale nenudil. Možná i proto, že knižní předloha (aniž bych ji četl) zjevně nabízí hodně mystického materiálu a proto je velká škoda, že jí dostalo jen této veskrze průměrné adaptace. Procenta navíc jsou za oduševnělou a éterickou krásku Sarah Wayne Callies. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

V knize Jamese Redfielda Celestinské proroctví je pomocí tzv. devíti vhledů (devíti částí tajemného rukopisu) popsána duchovní cesta člověka v kontextu s vývojem celého lidstva. ()

Reklama

Reklama