Reklama

Reklama

Na Západ

(seriál)
USA, 2005, 9 h (Minutáž: 90 min)

Hudba:

Geoff Zanelli

Hrají:

Matthew Settle, Josh Brolin, Gary Busey, Will Patton, Skeet Ulrich, John Terry, Gordon Tootoosis, Simon Baker, Rachael Leigh Cook, Tyler Christopher (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Roku 2005 se na obrazovkách amerických televizí objevila šestidílná minisérie Into the West (Na Západ), na které se jako vedoucí výroby (producent) podílel slavný Steven Spielberg. Epizody seriálu jsou dlouhé zhruba 90 minut a velmi věrně mapují historii amerického západu v letech 1820-1890. Na pozadí příběhu dvou hlavních hrdinů- jižanského koláře Jacoba Wheelera a lakotského šamana Milovaný Bizony, se velmi důvěrně seznámíme s reáliemi té doby i hlavními historickými postavami. Znalci mohou ocenit dobové oděvy, prostředí a nesmírně citlivě zpracované téma lakotských obřadů, kde se vystřídala plejáda snad všech nejlepších indiánských herců v rolích legendárních náčelníků té doby. (tuwanakha)

(více)

Recenze (69)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónov║ Ma to celkom príjemnú úroveň, škoda že to nemá na danej minutáži lepší spád a prepracovanosť príbehu, uvidím možno ďalšie časti povedia viac: 1.diel série /65%/ __ Druhá časť má výborný rozbeh a lepšie oboznámenie s prostredím a postavami ale opäť tu v zlom zaváži postupne nekompaktnosť deja, odohrávajúca sa v rýchlom časovom slede, čo sa začína stávať dosť premrštená koncepcia tohto seriálu, s množstvom zle poskladaných scén, hlavne keď sa niekedy nechcene až moc na seba podobajú, teda kopírujú ako úmrtia pri ceste do Kalifornie. 2.diel série /60%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hrozně smutná podívaná. Úpadek a skorovyhlazení indiánů je tu vylíčeno dosti podrobně a úplně mne bolelo jak se z tak hrdé rasy díl po dílu stavájí čím dál více zbědování ubožáci, kterým pak už není dovoleno ani tančit! Americké dějiny jsou podány poutavě a řemeslně zdařile. Postavy, kterých je opravdu požehnaně, byly dobré a všechny příběhy a dějové linie mne opravdu chytaly za srdce. Přesto nejradši mám asi druhý díl. Herci se skládají z televizní špičky a filmových béčkařů či veteránů. Zde ale své party hrají všichni přinejmenším slušně. Minisérie je to skvělá, ale do smíchu vám rozhodně nebude. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Perfektní sumár nejvýznamnějších událostí 19. století, kdy byl "dobyt" západ USA. Seriál má pro-indiánský (objektivní) pohled, což je příjemná změna po té protiindiánské propagandě, kterou předváděl Hollywood v minulém století. Právě a především o indiánech tento seriál je a díky jejich smutnému osudu je i on sám neskutečně smutný. Všechny ty události, které popisují poslední tři díly jsem už znal z jiných dokumentů, případně filmů, přesto všechno mě právě tyto tři díly dostaly nejvíce. Je zde skvěle zachycen spiritismus a hrdost indiánů, což tento seriál dostává vysoko, navíc se zde objeví ty největší herecké hvězdy s indiánským původem. Dokonalý je i soundtrack, který celý seriál posouvá o level výš. Díky prvním dvoum nudnějším dílům a solidnímu zmatku v postavách, které se po třetím díle neskutečně kupí, musím dát jen 4*, ale co do vykreslení indiánů a schopnosti zachytit to nejzajímavější ze západu USA 19. století, nemá tento seriál konkurenci v jiných seriálech ale ani v mnohých filmech! 84% ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Jdi na Západ, mladý muži... a nenech tam kámen na kameni. Poučení někdy přijde se zpožděním aneb jednou se tak Barack Obama vydal za indiánským šamanem požádat ho o radu a dotyčný mu po pár potáhnutích z dýmky sdělil: "Být tebou, zaměřím se na imigrační politiku. My jsme svého času tento problém poněkud podcenili..." ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

„The West is a place on the map, not a way to live.” Dvě rodiny, dvě generace. Od první cesty k západnímu oceánu až po masakr u Krvavého kolene. Deset bezchybných hodin. Into The West - všechny krásy západní kinematografie v nejčistší podobě. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný 6 dielny seriál z prostredia westernu. Nečakajte však western plný pištolníkov, ale indiánov. Jedná sa totiž o western zo skoršieho obdobia a nie toho okolo moderného roku 1900. Tešil som sa na tento miniseriál kvôli Joshovi Brolinovi, ktorý na obrázkoch vyzerá naozaj cool a ono bum a umrel skôr, než som sa stihol usadiť. To neberte ako spoiler! On to má naozaj za sebou už v prvej časti! To bolo obrovské sklamanie. Obsadia takú hviezdu a okamžite sa jej zbavia. Každopádne seriál je to naozaj veľmi kvalitný. Všetko je na vysokej úrovni, ale je pravda, že to všetko pôsobí ako lacný TV film. Ja som dal ale len 4 hviezdičky, pretože som znalec westernov (aj westernových seriálov) a poznám ich oveľa viac lepších. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Krásný seriál, historicky věrný, jak jen to asi šlo. Smutný tím, že si člověk neustále uvědomuje, že se kouká víc na pravdivé příběhy než na fikce a že se děj dál nemůže ubírat jiným, než předem známým tragickým směrem. Řemeslná dokonalost tyto převládající pocity lítosti a bezmoci ještě posilují. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nad týmto seriálom budú slintať všetci tí, ktorí milujú dobrodružstvo, históriu, drámu, romantiku a všetko to, čo robí film dobrým. Je tu z každého rožka troška a tak správne namixované. Prvé diely sú vôbec najlepšie, pravé zálesácke a jedno veľké dobrodružstvo, v ktorom sa nezabudlo ani na nečakané situácie, romantiku, napätie, zvraty a ani na smutné udalosti. Zároveň máme možnosť na pozadí jednej veľkej rodinnej ságy v rozpätí rokov 1825-1890 sledovať aj históriu dobývania amerického západu, samozrejme hlavne vo vzťahu na pôvodnú americkú populáciu - indiánov a ich postupné hubenie. Niektoré scény a bitky ma teda riadne chytili za srdce. Vlastne si tu v špirále známych historických udalostí divák prejde všetkým tým najdôležitejším, čo utváralo americké dejiny. Posledné dve časti a hlavne tá posledná už však čo sa mňa týka stratili to kúzlo dobrodružstva z predchádzajúcich častí, všetko sa tu točí už len okolo smutnej indiánskej agónie. Síce emotívne, no zbytočne natiahnuté. Inak, chcel by som prežiť život Jacoba Wheelera, tomu poviem využitý čas. Silný nadpriemer. 85/100 ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výpravná minisérie z amerického západu 18. století. Série diváka provede několika dekádami dobývání divokého západu a díky své ohromné výpravnosti, dokáže vtáhnout i poučit. Bohužel zábava už trochu pokulhává, přišlo mi, že se témata neustále opakují a k žádné postavě jsem si nenašel vztah. Na oko hezké, občas to dá vzpomenout na legendy jako Tanec s vlky, ale na 9 hodin toho materiálu moc není a jako western do 3 hodin, by mi to sedlo výrazně více a nemyslím, že bych byl o něco ochuzen. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Westernová minisérie, která je historicky věrná a hlavně poutavá. Odkazy na důležité události z 19. století jsou v každé části. Divoký Západ velmi uvěřitelný. Zajímavý výběr herců, dobrá hudba, krásná krajina. Víc podobných seriálů :-). ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Vynikající, skvělé, profesionální, ale smutné, kruté a barbarské. Seriál "Na Západ" by jistě slušel TV ČT1. Ve pečlivě vybraném dabingu by nám mohla ČT1 nabídnout vynikající filmový zážitek. Po těch letech nekonečného čekání od vzniku tohoto seriálu by si to divák jistě zasloužil. Co vy na to, ČT1? ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Rozsáhlá rodinná sága o klanu Wheelerů, jejichž osud je úzce spjat s Indiány z kmene Lakotů. Nicméně ta jen zastřešuje příběh Severní Ameriky a její proměny, kterou prodělala běham necelého století. Místy to člověka nutí k slzám i k vzteku z toho, jak se osadníci k původnímu obyvatelstvu chovali a současný americký export demokracie pak působí velmi cynicky. Kor když spousta Indiánů dosud žije v rezervacích. Režijně povedené, byť se některé díly místy táhnou, a herecky obstojné, přičemž prim hrají především televizní herci, ale sem tam se mihnou známější tváře jako třeba Josh Brolin, Lance Henriksen nebo Keri Russell. Jeden z těch projektů, kdy je člověku za bílou rasu stydno. 85% ()

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Velice silný příběh mapující sedmdesát let historie Nového Světa, a nutno dodat, že to bylo, z pohledu lidskosti, velmi krutých a smutných sedmdesát let, který bez jakéhokoli závoje ukazuje nejen pohnuté osudy jižanského koláře, jeho rodiny a lakotského šamana, ale zejména pohnuté osudy národů, které tito lidé představují. Musím říct, že moje srdce bylo velice smutné, když jsem si při sledování této série znovu naplno uvědomoval, jak hluboko klesl národ bílých při dobývání Divokého Západu, které nebylo ničím jiným, než systematickým vyhlazováním hrdého národa původních obyvatel amerického kontinentu. Je to, po všech stránkách, vynikající filmový počin, který se dívá pravdě přímo do očí, a to je moc dobře. 100% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Pro mne jeden z těch velice povedených seriálů 100 % a to hlavně proto, že Steven Spielberg do příběhů vložil svého ducha. ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Velkolepá série, pod kterou se v roli producenta (stejně jako u Bratrstva neohrožených) podepsal Steven Spielberg, což značí, že půjde o hodně nezvyklou podívanou, která dává westernovému žánru trochu jiný význam, než na jaký jsme zvyklí. Ten, kdo čeká v každém díle drsné přestřelky a hláškující kovboje, bude dozajista zklamán, Na Západ není tím typem seriálu, ne že by byl úplně ochuzen o nějakou tu akčnější vsuvku, ale v žádném případě to není hlavní náplní minisérie. Jedná se především o rozmáchlou rodinnou ságu a velmi pečlivě ukazuje jak přistěhovalci téměř vymítili původní obyvatele amerického kontinentu a změnili jeho tvář k nepoznání. Po prvních třech epizodách jsem z toho byl úplně paf, další trojice dílů mi už, ale přišla trochu hůř stravitelná, místy bylo těžké vyznat se v docela hojném počtu postav. V konečném zúčtování jsem se proto rozhodoval mezi čyřmi nebo pěti hvězdičkami a nakonec zvítězila vyšší varianta ohodnocení, hlavně kvůli několika srdce drásajícím momentům při kterých mi běhal mráz po zádech. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak dobrodružné objevování a obsazování amerického kontinentu a chamtivá honba za bohatstvím dovedla celý národ k masové genocidě. To už je sám o sobě velice silný příběh hodný kvalitního seriálového zpracování a je to hlavně příběh, který je potřeba vyprávět. Vlastně až teď jsem si uvědomil, jak moc se, navzdory rozdílným okolnostem i důvodům, příběh původních obyvatel Severní Ameriky podobá příběhu židů během 2. světové války. Nebo mi alespoň přišlo, že se seriál snaží tenhle dojem vyvolat. Zpracováním je to pochopitelně dost tendenční a seriál přeskakuje mezi realistickým a romantizujícím pojetím divokého západu s příklonem spíše k tomu druhému. Další věcí, a s tím mám osobně trochu problém, je to, že Into the West nemá vlastně žádný ucelený příběh, ale megalomansky mapuje zhruba 70-letou historii. Je to spíše sled různých scén, motivů a osobních příběhů. Celou minisérii rámcuje vypravěč, který popisuje, vysvětluje a hlavně občas prostě kecá víc, než by se mi líbilo. Tvůrci si tím bohužel často ulehčují práci a místo dějových scén jsem často sledoval generické záběry na krajinu, různé indiánské tance, zatímco vypravěč popisoval věci a události, které bych býval raději viděl přímo zahrané nebo alespoň vyplynuvší z dialogů. Kvůli této formě vyprávění se to občas fakt neúměrně táhne. Výprava je sice televizně úsporná, ale zároveň hodně poctivá, s minimem digitálních triků a neměl jsem pocit, že by se tvůrci nějak okatě krotili. Herecky je to nadupané a prakticky v každé epizodě je kotel známých seriálových tváří. Osobně jsem nicméně měl problém s častým přeobsazováním s tím, jak postavy stárly. Občas v tom byl fakt solidní bordel... No, když to shrnu: obsah tu vítězí nad celkovou formou a proto za mě spíše střízlivější hodnocení. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Šestidílná sága rodiny Wheelerů si vytyčila za úkol vyprávět tak široké obdoví jako dobyvání americké západu v letech 1820-1891. Rozsah je to vskutku obdivuhodný. Od počátku je ústřední postavou Jacob Wheeler- v prvních dvou dílech sledujeme jeho dobrodružnou cestu Západem, posléze jeho úlohu převezmou synové a vzdálení Wheelerové (David, Robert...). Příběh také sleduje situaci indiánů, vše se točí kolem vypravěče Milován bizonem, který má vizi s příchodem bílých a snaží jí předejít. Jenže vize se čím dál více naplňuje, bílí vetřelci zabírají čím dál více půdy, až je nakonec nahrnou do rezervací. První dva díly jsou ještě docela optimistickým úvodem. Celá cesta Jacoba (výborný Matthew Settle) nna Západ, potažmo do Californie je drsná, dobrodružná, napínavá a má vyjimečný westernovský záběr. Vrcholem je bez debat druhý díl Manifest Of Destiny, seznamuje s množstvím nových postav. Sledujeme zde napínavou cestu kolony do Kalifornie, díky ní jsme svědky mnoha skvěle gradovaných scén a krásných scenérií. Několik jich je vrcholem celé minisérie (strhující sekvence přechodu vozů skrze řeku, spouštění vozů ze strmého kopce) a připočtěme si k tomu nové zajímavé postavy, se kterými bohužel scénář nezachází v rukavičkách (ano, smrti mnoha hlavních postav působí neotřele, Beau Bridges coby "kapitán" kolony excentricky přehrával, ale zazářil v každém okamžiku). Z konce mi spadla čelist- stačil jen záběr na indiány a kořalky. V třetím díle jsme seznámeni se zlatou horečkou v Kalifornii a dovídáme se, jak kolonisté pokročili se záborem nových území. Ano, dočkáme se i pověstných hádek o zlato (které tak kazí lidský charakter jak víme) a jedné povedené smrti hlavního hrdiny. Zde v druhé polovině přebírá po Settlovi úlohu Jacoba veterán John Terry (Jackův otec v Lost) a otěže příběhu spíše svírají v rukou Jacobovy děti. V indiánské části máme první masakr, velmi sugestivně podán a již pomalu přichází deprese (vybíjení indiánů). Díly 4-6 jsou zcela jiné, spíše než na rodinu Wheelerů se těžiště děje orientuje na vyhlazování indiánů a jejich poslední boje (tolik jsem se těšil na pověstný Little Big Horn a nafoukaného generála Custera v podání Jonathana Scarfeho- tak jsem si vždy Custera představoval, ovšem bitva mohla být delší a nepůsobit jakoby z rychlíku). A také proslulá, ale náročná stavba železnice spojující dva oceány (zajímavý Christian Kane v roli Abrahama Wheelera potěšil). Od druhé poloviny pátého dílu jsme svědky stále smutnějších sekvencí- indiáni v rezervacích, zejména kruté "odindiánštění", procesy převýchovy dětí. Nejobtížnější je bez debat poslední díl Ghost Of Dance, plný zoufalství, beznaděje, temnoty... Máme tu po čertech hodně silných a mrazivých momentů, z nichž vyčnívá sugestivní sekvence masakru indiánů u Wounded Knee. Výsledek umocňuje výpravná kamera a působivá (leč neoriginální a repetetivní) hudba Geoffa Zanelliho, který byla odměněna cenou Emmy. Další kapitolou jsou herci, kterých je tu skutečně mnoho a i na malém prostoru jsou působiví (nezvykle drsný Sean Astin z LOTR TRILOGY, přesvědčivý Skeet Ulrich v úloze Jethra Wheelera, Christopher Heyerdahl z SGA, Balthazar Getty z Aliasu atd...). Přičtěme si desítky vedlejších rolí nejslavnějších představutelů indiánských náčelníků. S tím souvisí i skvěle natočené indiánské obřady (Tanec slunce, Tanec duchů). Z toho mála, co by se dalo Into The West vytknout je časté (a zbytečné) střídání herců u stárnoucích postav. Tak se mnohdy stalo, že jednu postavu hráli i 4 herci. Lehce jsem byl zklamán z mála akce, kterou minisérie nabízí, příležitostí má však tolik- slavná bitva u Little Big Horne je odbytá a vyprávěna z "rychlíku". Bohužel se zřejmě nenašlo více financí na pořádné akční sekvence (vzpomeňme si na Bratrstvo). Nejlepší akční scénou se paradoxně stává hned ta první- vyjimečně natočená sekvence lovu bizonů Lakoty (plus velice cool způsob jakým je loví- však uvidítě). Jinak se bezesporu jedná o vyjimečný Spielbergův počin se skvělým scénářem a vypointovanými dialogy. Takhle by měl přívěh z Divokého západu vypadat. 100%. () (méně) (více)

italka63 

všechny recenze uživatele

Krásné a velmi, velmi smutné a tragické....o téhle části amerických dějin by se dalo dlouze vyprávět, ale mnoho lidí to bohužel nezajímá....samozřejmě by se daly minisérii vytknout nějaké chybičky, ale proč? Pro mě svůj úkol splnila beze zbytku a v závěru posledního dílu mě bylo celkově nad lidskou rasou nedobře, hlavně nad tou bílou...velice mě mrzí nízký počet shlédnutí, velká škoda.....a ještě - hudba, ta byla nádherná..... ()

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama