Reklama

Reklama

Noční můra v Elm Street

  • USA A Nightmare on Elm Street (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nancy (Heather Langenkamp) prožila smrt svých přátel. Matka a její blízké okolí si myslí, že se zbláznila a vytváří si vlastní postavu, která je zabila. Jenže postupem času napovrch vyplouvají důkazy, že vrahem je Freddy Krueger (Robert Englund), který se jí zjevuje prostřednictvím snů. Nancy zjistí, že v minulosti zabil 20 dětí a rodiče se sami pomstili, když selhaly vyšetřující orgány. Nezbývá jí než se vydat do posledního nerovného boje s Freddym a záchranou jí může být právě její otec (John Saxon). (Rodriguez)

(více)

Recenze (718)

lamps 

všechny recenze uživatele

Wes Craven je rozhodně dost osobitý režisér a nebojí se experimentovat. Zde mu to ale vyšlo výborně a zrodila se jedna z nejoblíbenějších teenegerovských vyvražďovaček, jejíž geniální ústřední myšlenku a s ní spojenou postavu Freddyho Kruegera jí už nikdo nikdy nevezme. Narozdíl od dalších pokračování, které jsou jen trapnou opakující se slátaninou( snad kromě trojky), má jednička pořádně hutnou atmosféru a pár skutečně lahůdkových hororových momentů. Robert Englund je ve své roli naprosto nedostižný. Není to sice moc známý herec, ale ztvárněním této zvrácené a hnusné postavy si zajistil nesmrtelnost. Celkový dojem trochu kazí pitomý závěr, ale za vše ostatní si to zaslouží jak 4*, tak i ocenění "kultovní horor". ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Přišla tuhle na chalupě za mnou droboť, že by ráda viděla tu legendu z mých časů. Freddyho. Ne, to není film pro vás rázně jsem je odmítl a lehce se zatřásl při vzpomínce, jak po vypnutí videa u sousedů jsem to měl domů dvě patra v temném činžáku stařičkým rozhrkaným výtahem... Tenkrát stačilo aby na mne na chodbě někdo zacvakal nůžkami a výtahem bych jezdi celou noc aniž bych z něj vylezl... Nakonec mne ale droboť ukecala. Přeci jen už něco viděla, dokonce Drákulu od Coppoly. A tak jsem absolvoval další escort mission zvědav jak na mne bude film působit po 30 letech. A věřte, že to bylo velmi zajímavé poznání. Ačkoliv některé triky lze nazvat na svoji dobu zajímavými, celé to bylo neskutečná blbina. Ani stín strachu ani ždibíček. Jen takový ten letmý úsměv na tváři. Jako když jedete na vozíku na pouti strašidelným hradem a vevnitř se mechanicky pohybují ty všelijaké figurýny a kostlivci a vy vydíte místo strachu ty dráty, žárovky a hejblata... Vzpomínám si, jak jsem se na poutích strašně dlouho bál na tuto atrakci jít. A když jsem se pak odhodlal, bylo už pozdě. Prostě propásl jsem ten moment, kdy jsem se tam snad mohl opravdově bát. A tak je to i s tímto filmem. Mohl fungovat jen ve svých časech A fungoval! Ale dnes, dnes už i odrostlejší děti jsou tak otrlí z všudypřítomného násilí a krve, že tenhle film na ně opravdu nemůže působit strašidelně a o to více na nás. Také jsem pochopil, že tenhle film bude další z argumentů, že jsem žil v primitivní a pžedpotopní době... :-). Jak hodnotit? Je to již hodně vyčichlé, nicméně respektuji jeho stáří a tak hodnotím průměrem - třemi seky čepelí... * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Brilantný znepokojivý a krásne snový horor. Tu bol Freddy ešte strašidelná postava a nie popkultúrna figúrka ako v ďalších dieloch. Ten film vôbec nestarne. Geniálne nasvietenie, atmosferická hudba, skvelá gradácia, kultové scény a najmä božský príbeh, na ktorý každý zabúda, lebo z Freddyho sa stála súčasť popkultúry. V prvom filme to celé stojí na skvelo vygradovanom tajomstve s nočnými morami a tieňom minulosti, ktorý roky ticho spal, až zasiahol deti tých, ktorí na neho chceli zabudnúť. A Heather je na zožranie! PS: rebríček nočných mor: N1, N3, N7, N4, N5, N2, N6 Inak možno jediná z dlhých hororových sérií, ktorá nemá zlý diel (i keď šestka je na hrane; dvojka je moje guilty pleasure). ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hororů a jednoznačně nejsympatičtější brutální zabiják. Craven zkombinoval horor a komedii takovým způsobem, jako nikdo předtím (ano, viděl jsem Ples upírů i Malý krámek hrůz) a dlouho po něm (podobně vyšperkovaná byla druhá polovina Od soumraku do úsvitu)! Škoda, že Freddymu vzápětí došel dech! …Ale opět ho nabral v duelu s Mikem Mayersem! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Totálna hororová klasika. Diabolský Robert Englund dokáže aj viac než štvrťstoročí poriadne nahnať strach a niektoré pamätné scény stále utkvejú v mysli. Wes Craven potvrdzuje titul kvalitného hororového režiséra. Mladý Johnny Depp vo svojej prvej serióznej filmovej úlohe je už len čerešničkou na poriadne nabrúsenej torte. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

i po letech je slušně psychotický horor stále velmi dramatickou podívanou s notně hutnou atmosférou... snímek napínavý až do konce, nesázející na pouhé lekačky, dobře promyšlený, zvrhlý, krvavý a vygradovaný je prostě parádně (ne)příjemnou večerníčkovou záležitostí. jdu si sehnat zelenočervenej svetřík. 70% p.s.: nezdá se vám, že je johnny depp tak trochu zatíženej na filmy s břitvama? :-) ()

Disk 

všechny recenze uživatele

První Freddyho řádění je naprosto úžasné, atmosférické, skvělý hudební doprovod, Robert Englund geniální a Johnny Depp tak dokonalý... ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Po 37. rokoch má úvodná časť Nočnej mory v Elm Street stále svoje čaro. Hudba Charlesa Bernsteina je bezchybná, atmosféra všadeprítomného zla podmanivá, tvorcovia od začiatku po koniec kvalitne stupňujú napätie a originálne prevedenie vrážd (najmä „vcucnutie“ do postele) som si plnohodnotne užil aj v roku 2021. Napriek menovaným kvalitám ma však Freddy príliš nevystrašil a absencia hrôzy pri horore je vždy značné mínus. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem naprosto kultovní záležitost, o tom bez pochyby. Freddy je jeden z nejhustějších hororovejch zabijáků. Ale nevím, jestli je to časem.. ale nepřijde mi to už tak strhující jako by mi to přišlo kdysi. Nebo je to možná tím, že konkurence je fakt veliká a já mam větší slabost pro Carpenterovo Halloween, na kterym jsem vyrost, kdo ví. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

JEDNA, DVĚ FREDDY JDE... TŘI A ČTYŘI K TOBĚ MÍŘÍ... PĚT A ŠEST KŘÍŽ DEJ V PĚST... SEDUM, OSUM ZTRATÍŠ ROZUM... DEVĚT, DESET STÁT - NIKDY NECHOĎ SPÁT!!! Tohle je horrorový klenot, který děsí nejen svou temnou atmosférou, ale také nápaditými (a nechutnými) scénami, šílenou vizáží hlavního záporáka a skvělým koncem. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Rozkošná pohádka na dobrou noc. Příjemně strašidelné v několika málo momentech, příjemně vtipné ve většině ostatních. 8/10 ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Skvele naštartovaná séria o kultovom zabijákovi zo sna - Freddy Kruegerovi. Naozaj originálny nápad, ktorý baví aj po rokoch. Desivé, napínavé, dejovo vťahujúce a výborne zahrané. Tí policajti mi ale išli riadne na nervy. 85/100 Videné v rámci Horror Challenge Tour. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

"Come to Freddy". Originalita. Toto slovo vás určite napadne, ked si spomeniete na tento kulový horor. Niet čudo, že najúspešnejším hororom dekády sa stal film Nočná Mora z Elm Street, ktorým sa na scénu uviedol spálený vrah detí Freddy Krueger. Jeho otec, režisér Wes Craven, geniálne využil "objavy" svojich predchodcou. Nancy, hlavná hrdinka, nielen behá a jačí, ale má aj svoje city a problémy ako vačšina jej vrstovníkov: pochádza z rozvedenej rodiny jej matka pije, a čo je najhoršie, trpí nedostatkom spánku. Len čo si na chvílu zdriemne, už je tu Freddy.A jeho úmysly nie sú čestné... Parazitný sposob existencie Freddyho Kruegera poskytol filmárom široké manévrovacie pole: v snoch sa može stat naozaj hocičo. Ked vás počas spánku Freddy poreže, zobudíte sa s ranou na ruke. Ked vás zabije už sa neprebudíte :) Freddy je nepredvídatelný, zákerný a má zmysel pre humor, samozrejme, že ten najčiernejší. Nečudo, že sa s neho stal Mickey Mouse hororu. Film je vdaka ustavičnému striedaniu snových a reálnych scén krásne neprehladný a nás divákou sprevádza pocit neustáleho ohrozenia. TOTO JE KULT! Celá recenzia: TU ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Wes Craven přišel se skvostným hororovým konceptem a dal světu legendárního filmového zabijáka Freddyho Kruegera - zbytek už je historie. Noční můra v Elm Street je výborný a nápaditý hororový snímek, po jehož zhlédnutí vám snění už nikdy nebude připadat tak nevinné jako dřív. A Robert Englund se pro roli Freddyho snad narodil. Po všech stránkách skvěle natočený milník žánru, k němuž se rád jednou za čas vracím. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Ano. Freddy je určitě kultovní, hororovou postavou. Možná je to tím množstvím dílů, ale spíše jsem doufal, že to bude celkovou podstatou Noční můry z Elm Street. Freddy tu vždy byl, ale já se k němu dostával, vždy jen okrajově. Horory mě moc nepřitahovaly, až po letech. Atmosféra seznámení se s Noční můrou, je vskutku podchycená skvěle. Výborná kamera, drsná hudba i skutečně hororový nádech, to vše mě vtáhlo do děje. Nicméně, z Freddyho pohledu, zoufalá závěrečná honička, s prvky filmu Sám doma, mě vskutku donutila k smíchu a bohužel trochu narušila vážnost a přirozenost Kruegerovi zloby. Myšlenka zla, pronásledují oběti ve snu, je určitě perfektní. Sny jsou jednou z nejzáhadnější funkcí mozku a reálnost snů a fantazie určitě zažil každý z nás. Bylo mi jasné, že když má série tolik dílů, nemůže to být vše kvalitní, ale skutečně od úvodního dílu jsem čekal ještě víc. A jestliže jsem se zde od pětihvězdičkářů dočetl, že toto je vrchol série, bude pro mě asi dlouhodobá záležitost, dát šanci dalším dílům. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hororová klasika, na kterou jsem se s chutí po letech podíval znovu. Speciální efekty jsou na svou dobu super, obsazení, soundtrack a kamera též. Škoda jen, že už mi to vůbec nepřijde strašidelné (byť některé momenty jsou velmi dobré), a když to člověk vidí víckrát, vkrádá se tam už navíc i trochu nuda. Jako celek je to ale velmi příjemný výlet do starých dobrých osmdesátek se vším, co k tomu patřilo (oblečení, účesy, kazety, auta...), a v dětství to byl rozhodně jeden z mých nejzásadnějších diváckých zážitků vůbec. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(85%) Tato původní NOČNÍ MŮRA V ELM STREET se opravdu vydařila. Takže si myslím, že i po letech se dá tento slavný starý horor ocenit. Abych shrnul a popsal to podstatné, tak co se týče žánru (v tomto případě hororu) tak to podle mě až tak úplně nepůsobí. Což ale vůbec není žádný velký problém. Ani skutečnost, že tu máme málo vražd. Podstatná je velmi slušná atmosféra, výborné a uvěřitelné postavy a skvělé nápady zakomponované i v dobrém scénáři. Za zmínku stojí i solidní hudba, zejména ve scénách s Freddym, kdy jsem měl pocit, že poslouchám nejen filmovou hudbu, ale i náznaky klasických songů z 80.let – takže celkově bych soundtrack excelentně zvládnut a krásně ladil s atmosférou snímku. Freddy Krueger je ikonická postava a v každé scéně jsem si ho užil. Nebyl nijak zvlášť strašidelný, ale byl prostě cool. Jeho hlášky „Jdu si pro tebe“ atd – to mi bohatě stačilo. Zpočátku jsem byl u filmu zmaten, myslel jsem, že vidím hlavní hrdinku a poté zmizela ze scény a nahradila ji jiná, ale to není chyba filmu, pak už jsem nemohl odtrhnout oči od obrazovky. Krvavé scény byly na tu dobu slušné. Stejně tak i technická stránka a i režie. Když si vezmu třeba prvních pár dílů z hororové série PÁTEK TŘINÁCTÉHO, tak tam někdy režie opravdu vázla. Myslím tím krvavými scény atd – zde to bylo ještě slušně točené. A celé ty pasáže se sny byly dobré, kdy jsem chvílemi nevěděl, zda-li je to reálné či ne. Závěrečná pointa byla jednoduchá, ale obstojná. Rád bych tomuto dílku dal plný počet hvězd, ale k tomu bych potřeboval, aby byl film delší asi tak o 15-20 min, přidat nějakou scénu navíc a úplné finále (posledních pár minut) bych udělal trochu jinak. Přesto to nemůžu moc kritizovat. Jsem spokojen, tohle se dá vidět opakovaně. Slušná klasika. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Setkáme-li se s děsivým Freddem, okamžitě zahnem. octan hlinitý nepomůže, a hlavně nesmíme usnout, nebo už to nerozchodíme. Leda až ráno, až ráno, až bude bílý den. To jsem trochu odbočil, zapěl si, unudil se k posrání a zblbnul z té nehorázné stupidity. Nevím, co tohleto mělo být. Studenty na Elm Street sužují noční můry. Přátelé kolem Nancy, která je ohyzdnější než samotný Freddy, umírají. A rodiče těchto dětí mají své děsivé tajemství kolem masového vraha z kotelny, které nemělo nikdy spatřit světlo světa. Námět možná obstojný, leč zpracování je jedna velká zoufalost. Nejhorší byla naivita vedlejších postav, jako byl vyšetřující poručík a starostlivý otec v jedné osobě nebo lékař v oboru psychologie, koroner a spol., které věčně byly ve všem o notný kus pozadu než divák, pronášely neskutečná "moudra" a jen se čekalo, kdy v té své totální debilitě prozří a konečně uvěří uvřískané a na facku zralé náně Nancy, že vraždí jakýsi přízrak ze sna. To vše bylo proloženo celkem novátorskými scénami vražedného Freddova (Freddie se mu začalo častovat až od následujícího, rovněž mizerného pokračování) běsnění, který byl v neustálém polostínu, tudíž si ho nebylo možné dostatečně prohlédnout a ocenit, nebo případně neocenit maskérskou práci. A navíc scén s ním nebylo tolik, aby to se mnou taky neseklo do spánku. Johnny Depp ve vedlejší roli hrál boyfrienda ze sousedství a těžko uvěřit, že se později stal megastar po tak obyčejném výkonu. Závěr filmu jsem nepochopil, a vlastně vůbec nesejde na tom, jak to bylo myšleno, když tenhle tzv. kultovní film byl pro mě noční můrou více, než notně nablblý děj. Zastaralý vizuál, archaické triky a i herci do puntíku přesně odpovídají roku vzniku. Wes Craven režijně neuchvátil, a i když několik do té doby ve filmu neviděných nadčasových nápadů se jistě najde, nemám potřebu se nad filmem rozplývat, když mě jako celek nebral. Vrhl v osmdesátých letech do hororového světa kultovní postavu zohyzděného chlápka ve špinavém červenozeleném svetru s apartním kloboučkem a rukavicí s břity, jehož maska prošla během několika dalších pokračování znatelnými kosmetickými úpravami. Současně s ním jsem si užil i mimořádnou porci uvřískané stupidity, jen hrstku mrtvých a nesmyslnost, nad kterou by se dlouhé hodiny dalo bádat. Nejsem profesorem logiky, nechci jim být, ale tohle bylo fakt přes čáru. A k tomu všemu negativnímu - nesnáším filmy na bázi snu. Tahle můra byla hodně slaboučká a nevyděsila by ani sebe, kdyby se náhodou potkala. Spíše mě děsí, co se tady všechno dostane do červených čísel. 20% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Absolútna klasika, jeden z hororov ku ktorým sa vždy rád vraciam, pravdepodobne najlepší a najoriginálnejší zo svätej trojice, s kopou sympatických postáv (minimálne mladý Johnny Depp a na zožratie Heather Langenkamp) a nenapodobiteľným geniálnym záporákom. Zaslúžený kult. ()

Související novinky

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

Star Wars a Pán prstenů se dočkaly obří pocty

15.12.2021

Americký národní filmový registr se letos opět rozšířil o několik významných děl, mezi něž byl konečně zařazen také fantasy počin režiséra Petera Jacksona Pán prstenů: Společenstvo Prstenu. Snímek z… (více)

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

Remake Noční můry v Elm Street na cestě

26.12.2018

Noční můra v Elm Street už se jednoho remaku dočkala. Snímek z roku 2010 byl ale těžký propadák, a to jak po stránce finanční, tak i mezi diváky a kritiky. Studio New Line Cinema ale o pět let… (více)

Wes Craven (1939-2015)

Wes Craven (1939-2015)

31.08.2015

Ve věku 76 let nás včera opustila hororová legenda Wes Craven. Slavný režisér podlehl rakovině, která ho trápila mnoho měsíců, přesto mu ale nezabránila v tom, aby se věnoval svému milovanému žánru.… (více)

Reklama

Reklama