Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve filmu Na pokraji slávy se režisér a scenárista Cameron Crowe inspiroval vlastními novinářskými začátky – jako mladý psal pro prestižní časopis Rolling Stone. V roce 2000 tak natočil vtipný i citlivý příběh o patnáctiletém vášnivém fanouškovi rockové hudby, který se roku 1973 vydává s kapelou Stillwater na turné, aby o nadějné skupině napsal reportáž právě pro Rolling Stone. William má před sebou téměř nadlidský úkol: uchovat si v šíleném cirkusu rockových produkcí nadhled a zdravý rozum, nepropadnout alkoholu ani drogám a ještě napsat objektivní článek. A nijak mu to neusnadňuje ani přítomnost několika náruživých fanynek, které tvoří nezbytný doprovod všem rockovým kapelám. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (387)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Úůůůů, to zas byla ale jízda. Ach jo... Tak jo, taková milá, romantická, učesaná, čisťounká, naivní, korektní, hollywoodská rocknrollová moc moc moc miloučká pohádka pro celou rodinu - a možná i bába s dědou někde v tom velkém domě na středostavovském předměstí uroní slzu, co že to ta jejich děcka v tom třiasedumdesátým vyváděla... Tenhle scénáristicky vypointovaný mejdan však v reálu byl asi lepší nežli film - protože když chcete udělat film pro pokročilé děti a začínající teenagery (aby se i máma s tátou koukli beze ztráty autority), můsíte být opatrní až běda (a to je škoda teda... :-). Na tomhle turné zapomeňte na sex, drogy a rocknroll (a když tak něžně s láhví v pytlíku ;-). Je to nakonec vlastně jen "...taková úvaha o relativně úspěšný kapele, zápasící s vlastním omezením a popularitou..." a až na jedno odpanicení a vskutku kouzelné vyrovnávání si účtů v bouřkových mracích při letu na další štaci je tahle komedie příliš vysněná, stylizovaná a zidealizovaná a konec konců bez rockecu skončí až v tom kýči. Vše se totiž (jako vždycky, že...) v dobré obrátí - a tak Willi nakonec dostane svůj článek v Rolling Stone, Peny Lane se stane nazpět Lady Goodman a odletí si do vysněného Maroka a naši milí a nepochybně polepšení kluci ze Stillwater zase jako kámoši osedlají svoj(i) Doris a vyjedou na další turné vstříc pofidérní hvězdné slávě... . . . Ano, je to příjemný a zábavný film. A(le) nic víc. Bohužel. Tři a půl hvězdičky tedy budiž dány, však (byť s těžkým srdcem) přesto nemožno zaokrouhlit nahoru. A to navíc mluvím o dvd s >Untitled< Collectors Edition, což měla by být vylepšená (o 35 minut prodloužená) režisérská verze... - - - P.S. (29.4.2008) Něco málo dále do diskuze v "diskuzi"... ;-) - - - P.P.S. (Po opětovné tv repríze na >pokrajním prostoru< 13.12.11) Tak jsem si tu prosvištěl všemožné adorantské komentářní přírůstky za posledních cca pět let a musím se fakt lehce ušklíbnout pod fósy při pohledu, jak to dopadá, když stádečko podlehne hollywoodské továrně na SNY a dokáže se takzvaně "ztotožnit" s naprosto nereálnou pohádkou a postavami v ní vystupujícími! Stupidující, stupity supity dup... ;o))) - - - P.P.P.S. Ale jinak to byl fakt moc hezkej a miloučkej film... JEN FILM(!!!), děcka, jen film... ;-[] ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

To je asi sen každého začínajícího novináře, v tomto případě studenta, být se svou oblíbenou kapelou na šňůře, poznat zákulisí, vztahy, mejdany a v neposlední řadě fanynky.. První polovina snímku mě nijak zvlášť neoslovila, nicméně ta druhá mi to bohatě vynahradila.. Zejména se mi líbila maminka v podání Frances McDormandové, pravidelně mě rozesmívala - „neber drogy“ + neúnavné telefonáty s následným „tvoje matka mě rozhodila“, krásná rolička se tu našla pro Philipa Seymoura Hoffmana, coby rádce a průvodce byl báječný, no a to mládě bylo zajímavé, Patrick Fugit u mě zabodoval.. Za zdařilý závěr dávám čtvrtou hvězdičku.. ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Bože, ten SCÉNÁŘ!!!!! Cameron Crowe si dřepnul za stůl, zápálil si cigaretu (pokud fajčí) a rozehrál ve své hlavě úchvatnou ódu na hudební svět. Ty detailní slovní přestřelky, filozofování, který vůbec není prvoplánový a hlavně ta svoboda všech postav...hmm, to mě vždycky dostane. Za zmínku stojí také Kate Hudson, která už pro mě není jen blbou ozdobou nevkusných filmů. Její nominace byla zasloužená, byť nakonec neproměněná. A Frances McDormand je bezpochyby třešničkou na tomhle výborným kusu "kytarovýho" dortu. Silných 4,5* ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Hudba (Rock), sláva, ženy, prachy...čo viac si môže chlap priať, ehm. Nostalgická spomienka na tie roky 70, alebo aspoň nato, čo po nich zostalo. Na pokraji slávy zobrazuje začiatok konca "priemernej kapely", psychologického rozpoloženia a "úpadok" rocku prostredníctvom kapely Stillwater a mladého novinára, ktorý hľadá sam seba. Skvelá výprava, hudba, herecké výkony. Originálny snímok, ktorého prevedenie prekvapý a zaujme. 5minút v "lietadle pravdy" bolo úžasných, hrozne trapný koment s odstupom času, ach jo... nejspíš začnu mazat tyhle tzv. "skvosty". ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tak teda nemilosrdně. Vejš než nad tři to ať dělám, co dělám, nevytáhnu, páč mě režisérská verze v první polovině skoro unudila xmrti a Kate Hudson je mi strašně nesympatická. Přitom je ale moje rockový srdíčko tvrdý jako kámen! Takže i když víceméně chápu, proč je Croweova filmová pocta svobodě umění označována za pomník elektrickejm kytarám a rozumím všem, kterým učarovala, osobně nadšení nesdílím. Rockerská zpověď jo, romance cajk a herci taky výborní, celkový podání mi ale přišlo až okatě nedravý s přehnaným důrazem na hipísácko-vypravěčský flákání. Ale možná jsem měl prostě jenom začít kratší verzí a nečumět před tím na Scorseseho Vinyl, kdo ví... ()

Galerie (49)

Zajímavosti (44)

  • Jimmy Page a Robert Plant nezvyknú poskytovať svoje piesne do filmu. Pre tento projekt urobili jednu z mála výnimiek. "That’s The Way" je na soundtracku. Vo filme odznejú aj "Tangerine", "The Raing Song", "Bron-Yr-Aur", "The Immigrant Song" a "Misty Mountain Hop". (autumn.tree)
  • Cameron Crowe prohlásil, že postava Penny Lane (Kate Hudson) je založena na jeho skutečné kamarádce Pennie Trumble, která si říká "Pennie Lane". Žije v Portlandu ve státě Oregon a působí v hudebním průmyslu. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama