Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čtyři zdánlivě nesouvisející příběhy a jejich protagonisty (majitele obchodu se střelnými zbraněmi, vynikajícího studenta, svobodnou matku a ředitele školy) spojuje základní téma, traumatizující každodenní život americké společnosti: snadná dostupnost zbraní i pro mladistvé. Média právě připomínají třetí výročí od tragické události, kdy ozbrojený student připravil v nepříčetné palbě o život několik svých spolužáků a pak obrátil pistoli proti sobě. Krutými vzpomínkami tak opět prochází Janet, která se dostala nedobrovolně na obrazovky coby svobodná matka mladistvého vraha. Nyní se bojí o svého mladšího syna Davida, který dospěl do stejného věku jako jeho bratr... K tragickým příběhům matek jiných školních střelců a postižených rodin však zůstává umíněně lhostejný majitel obchodu se střelnými zbraněmi (Donald Sutherland). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Matty 

všechny recenze uživatele

Sledovat devadesát minut několik trpících Američanů ještě nikdy nebylo takovým utrpením. Když jedna z hlavních hrdinek potřetí propukla hysterickému pláči, přál jsem si, aby ji už konečně někdo zastřelil. U filmu varujícího před volnou dostupností střelných zbraní to, hádám, nebude docela košer. 45% ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Nemozem si pomoct, hodnotim na zaklade emocii. Film je podla mojho nazoru skvely, dojemny, herecke vykony su excelentne... Nemozem mu nic vytknut. Vrelo odporucam. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Jedno mě právě na filmu jako médiu fascinuje. Jak snadné je manipulovat s divákem, jakou moc má filmař nad divákem. "Americká zbraň" mi připomíná jiný snímek letošních Varů (2006) - "Děkujeme, že kouříte". V tomto filmu je lobbista (byť lobbuje za tabákové koncerny) zobrazován jako kladný hrdina a divák mu po celou dobu vlastně fandí. Pokud ale budeme přemýšlet nad problematikou snadné dostupnosti zbraní v Americe, a to i pro mladistvé, zjistíme, že kořen problému je třeba hledat v politice, kterou právě v tomto případě zcela ovládají lobby zbrojních podniků, které pak v převážné míře těží z amrické mentality milující zbraně. Ta pak dle mého názoru pramení ze společensko-historického vývoje Ameriky, kdy v zapadlých končinách, kdo neměl zbraň, nemohl si být jistý životem. Tato bezvýchodnost situace je v "Americké zbrani" velmi realisticky a přesvědčivě zobrazena v postavě studenta Jaye, který nosí zbraň pro svoji ochranu - právě tato věta se dnes často stává omluvou (a výmluvou) problému...Film je tématicky podobný "Bowling for Columbine" a zaslouží si neméně pozornosti. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Film, který si bere námět z masakru na Columbine...akorát ten námět podává podivnou formou..takovou neucelenou...asi jako tento komentář. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

41st KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2006 - HORIZONS - Horizonty (American gun / AMERICAN GUN / Ameriká zbraň) - 5. 7. 2006 - kino Husovka - Karlovy Vary - 25% ()

buldock 

všechny recenze uživatele

Jedná se o zvláštní snímek , ve kterém jsou vyprávěny na první pohled různé příběhy , které mají ovšem jedno společné a to , že se v každém z nich nachází postava , které se již změnil a nebo teprve změní život díky traumatizujícímu a tragidkému zážitku v němž hrály hlavní úlohu zbraně. Film jako celek poukazuje na to , jak velkým problémem je v americe snadná dostupnost zbraní a to i pro mladistvé a také na to , jak dospělí američané zbraně milují a berou je jako samozřejmost každodenního života. Rozhodně jsem se nenudil a né každému se film bude líbit , ale je důležité jaké poselství film přináší. Nutno vidět až do konce titulků. Film: 75% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Masakry na US stredných školách. Mno jo, mele sa to tam a len tak na okraj USA ma 5 % svetovej populacie no 95 % najznamejsich zlocincov su prave z USA ....... film slaby   5 % ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek. Co se týče zpracování a celkového scénáře, není to zrovna ono...avšak kdesi mezi řádky, v tomto snímku, poukazujícího na problematiku střelných zbraní z bezprostředního denního života, se skrývá jakási jiskra, která mě donutila v závěru filmu, jenž není nikterak velkolepý, spíše si člověk řekne něco ve smyslu "To už skončilo?", avšak zpětně musím říct že vcelku adekvátní a je to tak mnohem lepší než natahované filmy, kde 15 minut před koncem máte již pocit že už by jste měli vidět titulky a když se konečně dostaví, tak jste vcelku mrzutí ve stylu "Konečně...!?!", titulky American Gun jsou takovou náhlou oponou, na kterou jsem zíral a přemýšlel o tom, co jsem vlastně viděl...a vyplatí se ještě v tomhle zadumání vydržet až do konce titulků, počkat si na tečku za filmem. American Gun není nejpovedenějším snímkem, ale myslím, že má co říct. ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Vlastně už si ani pořádně nepamatuji, co se ve filmu odehrávalo. Vím jen, že jde o antizbraňovou agitku. A to já tak úplně nemusím. ()

prasacimor 

všechny recenze uživatele

Na to aby sa film s takouto tématikou dal brať vážne a niečo aj v človeku zanechal, nestačia vážne tváriaci sa herci a farebné filtre. Impotentná, patetická nuda. ()

Nšoči 

všechny recenze uživatele

Fores Whitaker opět dokazuje, že je výborným hercem, který zvládne jakoukoliv roli a Marcia Gay Harden a její role matky vraha školáků je fascinující v tom, že místy jsem jí nadávala a místy zase litovala. Příběh byl pro mne emočně silný a zároveň stále nepochopitelný v jednoduchosti pořízení zbraní v Americe. ()

Marťulka 

všechny recenze uživatele

Film byl nudný. Foresta mám velice ráda, ten byl dobrej, ale zbytek. Možná, že jsem na tento snímek koukala nějaká unavená, pochopila jsem, oč tam jde, ale nějak jsem nepochopila tvůrce, proč to natočili tak, jak to natočili... ()

JK77 

všechny recenze uživatele

Dalo sa nato pozerat, pekne herecke obsadenie, aj ked pre postavu predavaca zbrani som ocakaval trosku viac priestoru. A zaver sa mi zdal zbytocny, hlavne smrt tej baby, naco? ()

route60 

všechny recenze uživatele

Film plný emocí z kterého opravdu mrazí, zbraň je sama o sobě zlo ale zbraň v rukou blba je katastrofa,ano amerika má nejlepší demokracii ale měla by se vzpamatovat dokuď je ještě čas, nahota je tam tabu a zbraň je super divné že? V americké zbrani filmaři dovedou hravě manipulovat s city ale v tomto sníku to není na škodu. ()

david666 

všechny recenze uživatele

Tři ze čtyř hlavních příběhů byly dost silné. Čtvrtý (o holce prodávající v obchodě se zbraněmi) mě zde připadal navíc. Ale zase tady byl skvělý Donald v miniroli. Hlavně postava ředitele školy a matky mladého vraha zaslouží uznání. Nejde tady vybrat nějakou speciální scénu - všechny mají náboj a nepřipadají mi nějak vyumělkované. Vše tady sedí na místě. Navíc film nutí člověka být v napětí - co se s které postavy vyklube a jak skončí. No a konec - telefonní hovor u závěrečných titulků - no comment - mrazivé. ()

Svadbos 

všechny recenze uživatele

Ambiciózny, ale neúspešný film ponúka viacnásobné príbehové línie o postojoch ľudí ku zbraniam a násiliu prostredníctvom nich páchanému. Vážna a dobre mienená rozprava sa vyhýba melodráme, kde sa dá, ale nie je to na osoh filmu. Schuyler Fisk bol jedným zo skladateľov hudby k filmu. Forest Whitaker snímok aj koprodukoval. ()

Reklama

Reklama