Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je jako přírodní živel, nezná překážky... Čínský režisér Ang Lee (nar. 1954 na Tchaj-wanu) patří k nejzajímavějším tvůrcům současného Hollywoodu. Díky stálým americkým spolupracovníkům (zejména scenárista a producent James Schamus a střihač Tim Squyres) se dokázal bez větších problémů nejen etablovat ve zcela odlišné kultuře, ale navíc do ní přispět i některými zásadními díly. Rozhodně mezi ně musíme počítat jeho adaptaci povídky laureátky Pulitzerovy ceny Annie Proulxové Zkrocená hora (2005), vyprávějící prostý příběh dvou nezaměstnaných kovbojů... Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se poznají v létě roku 1963, když dostanou práci jako hlídači stáda ovcí na svazích titulní hory kdesi ve Wyomingu. Oba mladíci toho příliš nenamluví a jednoho dne se k obapolnému překvapení vášnivě pomilují. Po návratu z hor se rozejdou do svých vzdálených domovů a několik let se nevidí. Když se znovu setkají, mají rodiny s dětmi, ale jejich vzájemný vztah se nezměnil... Tabuizované téma homosexuality je tu akcentováno zasazením do ryze machistického prostředí honáků (byť ne dobytka ale ovcí) a také do doby, kdy se o podobných věcech zarytě mlčelo a pro většinu veřejnosti neexistovaly. Film se dočkal kontroverzního přijetí, ale také celé řady významných ocenění (mj. Zlatý lev na MFF v Benátkách, Oscary za scénář, režii a hudbu, Ceny newyorských i losangeleských filmových kritiků za nejlepší film a režii). Přesvědčivost snímku stojí a padá s vynikajícími výkony obou hlavních představitelů, předčasně zesnulého Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 030)

Cival 

všechny recenze uživatele

Velký omyl všech těch akademií, komisí a porot. Ang Lee promarnil velkou šanci, kterou mu věnovali výteční Jake Gyllenhaal a Heath Ledger, živočišné sexuální výboje mezi nimi a dojemná hudba Gustavo Santaolalla. Jenže když si odmyslíte homosexualitu, nezbude víc než nafouknutá a ve stopáži přetažená romance, která by v podání muže a ženy málokoho zajímala. Horské exteriéry a malebná kamera občas zavánějí kýčem a silné okamžiky ztrácí glanc pod zátěží falešných paruk, nalepených knírů a pochybného poklonkování aktuálnímu tématu. V zámoří ať si vavříny pro Zkrocenou horu klidně lečí netoleranci, přetvářku a úzkoprsost v americké společnosti, já ale necítím důvod, proč bych měl všední romanci o ne-zas-tak-neobyčejném vztahu povyšovat až k úrovni Tygra a draka. Pokud vás zajímá homosexualita, sáhněte po X-Men 2. Singer je chytřejší. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

To s tou nominací na nejlepší film roku byl jako vtip nebo co? Jako já nevim, ale aby se dva chlapi, co jsou do tý doby jakože normální si začali najednou rozpíchávat prdele ve stanu, to mi přišlo hodně trapně přehnaný a na efekt. Je fakt, že filmu se rozhodně nedaj upřít kvality jako překrásný záběry přírody, herecký výkony jak Gyllenhaala, tak zejména Ledgera nebo solidně natočený smutný love story, jenže nic víc na tom prostě nevidim, tohle akorát boduje tim, že jsou tady dva teploušové a tak si to málokdo dovolí přímo zkritizovat, jinak podobných příběhu o nenaplněný lásce jsou mraky a mnohdy bych řek i lepší, než je tohle a oceněný jsou leda tak hovnem. Je to kvalitní, ale nejlepší film roku ani omylem, ještěže vyhrálo Crash a ne tohle ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Trvalo mi 3 roky, kým som si Skrotenú horu pozrela (pri niektorých filmoch sa oplatí prečkať najväčší hype), ale ako rada vravím, všetko má svoj správny čas. Pre mňa dozrel ten najsprávnejší moment a film som si vychutnala od prvej minúty po poslednú. Radím ho medzi najsilnejšie filmové zážitky, má nádhernú atmosféru šírej oblohy Wyomingu, obsahuje moju obľúbenú tragickú romantiku a bez mučenia sa priznám, že scéna vášnivého bozkávania pod schodami mi doslova vyrazila dych :-) ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ojoj, tohle bude těžké. Snáze se kritizuje než chválí, jenomže tady nemám zkritizovat co. Ang Lee mířil divákovi přímo na komoru a mně prostřelil i předsíň. To to bolí, to to bolí. Zbývá mi naděje, že bolest očišťuje a povznáší. To bych se ovšem musela vznášet přinejmenším v ionosféře a ne sedět tady a hledat slova. Brokeback Mountain není film o homosexuálech pro homosexuály. To by přibližně 96% diváků vycházelo z kina se znuděným zíváním, ne v těžkém mlčení nebo se slzami na krajíčku. Často opakované námitky typu "kdyby tam byl chlap a ženská, tak to je docela obyčejná nudná historka" ovšem s dovolením neberu - jistěže by film byl jiný, kdyby v něm vystupovali jiní hrdinové za jiných okolností. Není to totiž ani klasický milostný příběh, kterýžto žánr má určitá osvědčená pravidla, přičemž tady se na většinu z nich kašle zvysoka. Pokud čekáte obvyklou linearitu sbližování dvou lidí, tedy obvyklé budování vztahu "přeskočení jiskry - kradmé pokukování - ,náhodné´ doteky - trapasy - koktavé vyznání - nešikovný polibek - šikovnější polibek - plná konzumace vztahu (rozkošný termín)," mnohořádková ohnivá vyznání, slzavá zapřisahání, dramatické obraty v ději a odpovídající závěr, tak vězte, že se spíš dočkáte Godota. Brokeback Mountain není ani bořitelem tradičního amerického mýtu, těžko můžete zbořit něco, co nikdy neexistovalo. Jako se ideál rytířství zrodil kromě jiného z díla Ch. de Troyes a T. Maloryho, zatímco rytíři v reálu byli povětšinou pěkná sebranka, tak ideál drsné kovbojské mužnosti vznikl více z tradice než ze skutečnosti. A také není ničitelem předsudků, protože bych ráda věřila tomu, že si žádná myslící osoba nespojuje homosexuální orientaci s falzetem a zálibou v růžové. Brokeback Mountain je příběhem drsným jako povrch wyomingských skal a křehkým jako okvětní plátek divokého orlíčku. Je vyprávěním o lidech, kteří se zamilovali ve špatný čas na špatném místě a z Ennisovy strany k tomu přidali další chybu v podobě dlouholetého popírání jakéhokoli vztahu a citu. Je svědectvím o dusivé síle mlčení a viny, jež není proviněním, přestože doslova "breaks back" nejen ústřední dvojici. Je příběhem o zakázaném ovoci, zrajícím pouze několik dní uprostřed divočiny daleko od slídivých zraků. Je obžalobou lidství ukovaného do pout asfaltových cest a maloměstského prachu a příběhem lásky skryté pod oblaky plujícími nad horou Brokeback. Je strohou a mlčenlivou horou tyčící se nad žírnými krajinkami jiných filmů. Je příběhem o životě, který jako v jedné písni přesýpáme na způsob písku mezi prsty, až nám dlaně zůstanou prázdné. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ang Lee předvedl další ze svých fascinujících výkonů a dokázal, že Hulk byl jenom jeden velký omyl. Tento film je totiž jedna velká nádhera. Krásně natočené prostředí, ať už jde o krásu hor nebo o přesnou charakteristiku společnosti té doby. Když vidíte krásu přírody ve které se setkávají dva hlavní hrdinové a do toho vám ještě zní nádherně podmanivá hudba Gustavo Santaolalla, tak ke spokojenosti nemůžete chtít víc. Stejně tak fascinující jsou i herecké výkony. Heath Ledger hraje jako ještě nikdy předtím a přesně věděl jak roli samotářského Ennise zahrát. Jake Gyllenhaal hraje opět famózně, ovšem roli Swoffa v Mariňákovi jsem mu věřil víc. Nejvíc mě ovšem překvapila Michelle Wiliams, která se dokonale zbavila "dawsonovského" hávu a svoji roli zahrála opravdu bravůrně a člověk by nevěřil, co se v ní skrývá. Akorát je škoda, že v druhé polovině filmu její postavu skoro neuvidíme. Tento film je skoro dokonalý, ale vadí mi na něm jedna věc a to věc docela zásadní. Já jsem totiž té lásce mezi hlavními hrdiny vůbec nevěřil. Jejich emoce a city mě buď vůbec nezásahly, nebo tam prostě nejsou. Nevím jestli to byla chyba režiséra, herců nebo moje, ale ty emoce mi tam prostě scházeli. A to je důvod proč jsem nedal 5*. Jinak je to ale vynikající snímek, který by jste si neměli nechat ujít. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (40)

  • Nápis "Versatile" na traktoru, který řídí Jack Twist (Jake Gyllenhaal), označuje i muže, kteří jsou v sexu s jinými muži rádi jak aktivní, tak pasivní. (boshke)
  • Scénář vznikl už v roce 1997, ale dlouhá léta se žádné studio neodhodlalo k jeho realizaci. (imro)

Související novinky

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

08.08.2020

Děj seriálu Hrubá kůže se točí kolem záhadných vražd osadníků usazujících se v nelítostné divočině Nové Francie v 90. letech 17. století. Zdá se, že nepokoje přerostou v občanskou válku. Z… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama