Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je jako přírodní živel, nezná překážky... Čínský režisér Ang Lee (nar. 1954 na Tchaj-wanu) patří k nejzajímavějším tvůrcům současného Hollywoodu. Díky stálým americkým spolupracovníkům (zejména scenárista a producent James Schamus a střihač Tim Squyres) se dokázal bez větších problémů nejen etablovat ve zcela odlišné kultuře, ale navíc do ní přispět i některými zásadními díly. Rozhodně mezi ně musíme počítat jeho adaptaci povídky laureátky Pulitzerovy ceny Annie Proulxové Zkrocená hora (2005), vyprávějící prostý příběh dvou nezaměstnaných kovbojů... Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se poznají v létě roku 1963, když dostanou práci jako hlídači stáda ovcí na svazích titulní hory kdesi ve Wyomingu. Oba mladíci toho příliš nenamluví a jednoho dne se k obapolnému překvapení vášnivě pomilují. Po návratu z hor se rozejdou do svých vzdálených domovů a několik let se nevidí. Když se znovu setkají, mají rodiny s dětmi, ale jejich vzájemný vztah se nezměnil... Tabuizované téma homosexuality je tu akcentováno zasazením do ryze machistického prostředí honáků (byť ne dobytka ale ovcí) a také do doby, kdy se o podobných věcech zarytě mlčelo a pro většinu veřejnosti neexistovaly. Film se dočkal kontroverzního přijetí, ale také celé řady významných ocenění (mj. Zlatý lev na MFF v Benátkách, Oscary za scénář, režii a hudbu, Ceny newyorských i losangeleských filmových kritiků za nejlepší film a režii). Přesvědčivost snímku stojí a padá s vynikajícími výkony obou hlavních představitelů, předčasně zesnulého Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Příspěvek byl smazán administrátorem.

MilanRV

MilanRV (hodnocení, recenze)

hnusný film...... ani som to nedopozeral do koca, homoklady v stane, homoklady na konoch... homoklady vsade

na příspěvěk reagoval Martin741

Aero

Aero (hodnocení, recenze)

Jello Biafra

tím Sl(íz)ávikom v hlavní roli to dostane punc reality, hned si vzpomenu na jeho gesicht v nyní již nedostupném homopornu- natočit a rychle (ovce ale nevynechat)

Jello Biafra

Jello Biafra (hodnocení, recenze)

že vraj sa chystá slovenská verzia, ktorá bude pojednávať o dvoch bačoch, ktorí prznenie ovcí vymenili za sex medzi sebou............jedného bude hrať Jaro Slávik a druhého Richard Stanke :) názov bude "Divoká Poľana" :)

na příspěvěk reagoval Aero

Disk

Disk (hodnocení, recenze)

Zkrocená hora je na Blu-rayi mnohem lepší zážitek než bych čekal. Dokonale ostrý obraz připomíná oživlé fotografie, zvuk parádně vylepšil Ledgerův hlasový projev a... nevím, co k tomu říct víc. Čas potvrdil kvalitu tohoto jedinečného díla a mě docela mrzí, že jsem to nedokázal ocenit už před sedmi lety v kině.

aluna

aluna (hodnocení, recenze)

Disk: Přesně! Jako Joker byl dobrej, ale teprve jako Ennis mě rozsekal. Ten film má hlavně strašně charakterově a psychologicky zajímavý postavy, jimž Del Mar kraluje. Je to totiž film o něčem, co na sobě někdo nesnáší, nenávidí kvůli tomu sebe, nechá se tím svazovat a ubližuje tím těm, který má rád. A v tom se najde trochu každej.

Disk

Disk (hodnocení, recenze)

S každou další projekcí zraje Brokeback Mountain jako víno. A každé nové zhlédnutí se víc a více dere pod kůži. Ang Lee je borec a Heath Ledger zde sehrál svůj nejlepší herecký part v životě.

badtaste

badtaste (hodnocení, recenze)

"Nemám rád teplouše...nejsem tolerantní k žádné takové bezvýznamné chamradi...ještě o nich natočej film...jedna hvězda za pěknou přírodu a hory...ale pak přišla rána...koukám a oni se tam ve stanu buzeranťej...hrůza děs...naprosto zabité...Teplá hora bych to nazval..." jsem neskonale ráda, že musím žít vedle takových lidí a že se objevují i tady a mají právo vyblít tu svoje inteligentní a velice přínosné názory, lidstvo je odsouzeno k zániku, jak jinak :D

L.petr

L.petr (hodnocení, recenze)

Já jsem si za začátku říkal, že to bude nějaká nechutina, ale překvapilo mě to a musím říct, že je to jeden z mála filmů, který mě docela dojal... Konečná scéna s košilí je opravdu bezkonkurenční. Taky jeden z mála filmů, který se nedá moc vyprávět, to se musí vidět. A navíc jsem poznal dalšího herce, který točí fakt dobrý filmy a to je Jake...

badtaste

badtaste (hodnocení, recenze)

kromě mnohého jiného.. nechápu to časté přirovnávání ke vztahu heterosexuálnímu a jak už by to nikomu nepřišlo zajímavé.. ale hetero vztah opravdu nelze moc přirovnat nebo zaměnit s homosexuálním (zdůrazňuju že nemluvím o lásce ale o vztahu celkově) a zvlášť v kontextu té doby.. i když asi v každé době na něj bude pohlíženo "jinak než jako na normální". takže kdyby se snímek chtěl zabývat nezajímavým vztahem muže a ženy, tak by takový byl.. ale on chtěl být o něčem trochu jiném, co vůbec nepotřebuje takové nějaké srovnávání

 (hodnocení, recenze)

Zvláštní, nikdy bych nečekala, že mě dojíme i vzruší vztah dvou mužů... Tenhle film řadím mezi svých top 10.

karelt1980

karelt1980 (hodnocení, recenze)

I takhle to může v životě vypadat. Film ukazuje jen život. Hlavně už žádné cenzury a zaujetí proti někomu. Všechny podoby lásky a touhy mají své místo. Člověk zažije leccos a leckde.

zupanic

zupanic (hodnocení, recenze)

ah..sami kovbojski laznici:D nesympaticke postavy..nepacilo sa mi to:D

Candice

Candice (hodnocení, recenze)

Nett: Od nekoho, kdo ani neumi napsat spravne "maly", to opravdu sedi ;)

wenca

wenca (hodnocení, recenze)

Jen jsem si dělal srandu, že bych nechtěl vidět nějaký mezi-chlapský orgie .. myslel jsem, že se tu tomu někdo zasměje a nebude to hrotit, no mýlil jsem se. :-D Anyway .. homosexualita mi nevadí..

Matts

Matts (hodnocení, recenze)

@wenca: nikdo. ale tys tu plácal něco o věcech, které mají být tabu, ale nenapsals, co tim myslíš (proto jsem uvedl příklad). Co tim teda myslíš?

Mataa

Mataa (hodnocení, recenze)

a hlavne ja nemyslela, zadny eroticky sceny. V traileru jsou normálni momenty, ktere se pak ve filmu uz neobjevuji (dva opravari, Jack a Ennis sedi spolu v dodavce, Jack polonahy na drevenym moste z klady atd.)

Matts

Matts (hodnocení, recenze)

@wenca: jaký konkrétní scény v tomhle filmu podle tebe představujou tabu? podle mě je tabu ukázat ve filmu např. znásilnění malýho dítěte...ne předstíranou pusu dvou chlapů.

wenca

wenca (hodnocení, recenze)

Hm, bych radši možná ani některy vystřiženy scény vidět nechtěl :-D Co má být tabu ať je tabu, člověk nemusí vidět vše :-D

Mataa

Mataa (hodnocení, recenze)

tak to je blbéé :/ jsem mela nejakou nadeji, ze neco takoveho bude..jinak diky

Němi

Němi (hodnocení, recenze)

Zadny delsi sestrih neexistuje, takze jedine zkusit na youtube vyhledat vystrizene sceny. To je ale docela bezne, ze trailer obsahuje kousky, ktere se pak do finalni verze nedostanou.

Mataa

Mataa (hodnocení, recenze)

Já ten film videla asi 25x a to fakt nekecám :) ale chtela jsem se zeptat, jestli jste si taky nekdo vsimnul, ze v traileru jsou sceny, ktere ve filmu vubec nejsou. Zkousela jsem stahnout vice verzi, jak cesky i anglicky a nemuzu nikde najit tu verzi, kde bych nasla vsechny sceny v traileru. Poradite prosim?

Galning

Galning (hodnocení, recenze)

Řekla bych, že to byl příslib toho, že nezapomene, konečně přiznává, že ten vztah byl opravdový a ne jak prohlásil na Brokebacku ,,jen na teďka". Jack to bral od začátku mnohem víc jako skutečnost, zatímco Ennis si možná pořád namlouval, že se od toho dokáže odpoutat. S tím souvisel i fakt, že Jackovi nikdy nic neslíbil. Takže mu to vynahradil aspoň tímhle způsobem...

pakobylka

pakobylka (hodnocení, recenze)

wenca: To je taky možnost - chce mít na Jacka nějakou památku, takže si jeho košili prostě nechá. Ovšem s variantou vykradení hrobu bych byla ochotná souhlasit pouze s více než malým množstvím alkoholu v krvi. I když nakonec proč ne, je to sice značně nestandardní řešení - ale fantazii se meze nekladou ;-)

Související novinky

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

08.08.2020

Děj seriálu Hrubá kůže se točí kolem záhadných vražd osadníků usazujících se v nelítostné divočině Nové Francie v 90. letech 17. století. Zdá se, že nepokoje přerostou v občanskou válku. Z… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama