Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je jako přírodní živel, nezná překážky... Čínský režisér Ang Lee (nar. 1954 na Tchaj-wanu) patří k nejzajímavějším tvůrcům současného Hollywoodu. Díky stálým americkým spolupracovníkům (zejména scenárista a producent James Schamus a střihač Tim Squyres) se dokázal bez větších problémů nejen etablovat ve zcela odlišné kultuře, ale navíc do ní přispět i některými zásadními díly. Rozhodně mezi ně musíme počítat jeho adaptaci povídky laureátky Pulitzerovy ceny Annie Proulxové Zkrocená hora (2005), vyprávějící prostý příběh dvou nezaměstnaných kovbojů... Ennis Del Mar (Heath Ledger) a Jack Twist (Jake Gyllenhaal) se poznají v létě roku 1963, když dostanou práci jako hlídači stáda ovcí na svazích titulní hory kdesi ve Wyomingu. Oba mladíci toho příliš nenamluví a jednoho dne se k obapolnému překvapení vášnivě pomilují. Po návratu z hor se rozejdou do svých vzdálených domovů a několik let se nevidí. Když se znovu setkají, mají rodiny s dětmi, ale jejich vzájemný vztah se nezměnil... Tabuizované téma homosexuality je tu akcentováno zasazením do ryze machistického prostředí honáků (byť ne dobytka ale ovcí) a také do doby, kdy se o podobných věcech zarytě mlčelo a pro většinu veřejnosti neexistovaly. Film se dočkal kontroverzního přijetí, ale také celé řady významných ocenění (mj. Zlatý lev na MFF v Benátkách, Oscary za scénář, režii a hudbu, Ceny newyorských i losangeleských filmových kritiků za nejlepší film a režii). Přesvědčivost snímku stojí a padá s vynikajícími výkony obou hlavních představitelů, předčasně zesnulého Heatha Ledgera i Jakea Gyllenhaala. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 030)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Gustavo Santaolalla: 1. Opening - Gustavo Santaolalla ,2. He Was A Friend Of Mine - Willie Nelson ,3. Brokeback Mountain 1 - Gustavo Santaolalla ,4. A Love That Will Never Grow Old - Emmylou Harris ,5. King Of The Road - Rufus Wainwright ,6. Snow - Gustavo Santaolalla ,7. The Devil's Right Hand - Steve Earle ,8. No One's Gonna Love You Like Me - Mary McBride ,9. Brokeback Mountain 2 - Gustavo Santaolalla ,10. I Don't Want To Say Goodbye - Teddy Thompson ,11. I Will Never Let You Go - Jackie Greene ,12. Riding Horses - Gustavo Santaolalla ,13. An Angel Went Up In Flames - The Gas Band ,14. Its So Easy - Linda Ronstadt ,15. Brokeback Mountain 3 - Gustavo Santaolalla ,16. The Maker Makes - Rufus Wainwright ,17. The Wings - Gustavo Santaolalla , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Prisahám, Jack.“ Strhujúca milostná bisexuálna dráma svojou krásnou atmosférou hravo konkuruje najlepším klasikám žánru (SPOMIENKY NA AFRIKU, ZÁPISNÍK JEDNEJ LÁSKY). Výnimočný príbeh v divákovi dlho rezonuje, detto sústredené herecké výkony Heatha Ledgera a Jakea Gyllenhalla (ale i Randyho Quaida, Kate Maraovej, Michelle Williamsovej a dokonca Anne Hathawayovej). Prenádherná výprava hornatého Wyomingu a podmanivé tempo rozprávania ubehne hravo i bez akčných vsuviek s medveďmi. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch autentočtějších filmů o homosexuálech, i když asi ne nijak přelomový. Dlouho po tom, co jsem se na něj dodívala v kině jsem se snažila přijít na to, co mi v tom chybělo. Proč jsem neměla nutkání přeběhnout do kinosálu vedle a dát si to celé znova. V hercích pravděpodobně problém nebude. Heath Ledger se konečně vymaňuje ze stereotypu svých milovnických rolí, i když mojí oblíbenější postavou byl už od počátku Jake Gyllenhaal. K tomu přidáte krásnou přírodu, sympatický scénář... a chybí to, co by mě přimělo řařadit Zkrocenou horu k tomu lepšímu, co jsem kdy viděla. A to citlivější režie. Nemám nic proti umění Anga Leeho, ale přece jen... v celém příběhu chybělo něco, co by vás přimělo skutečně věřit celé té velké lásce. Emoce. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jeste, ze byl film krapet jinej, nez sem cekal. Bal jsem se, ze v jednom kuse budou dva teplousi ve stanu, coz se nastesti stalo jen jednou. Rozhodne me film mile prekvapil. Ackoliv Anga Lee nepovazuju za nejakyho uzasnyho rezisera, odvedl svou praci opravdu kvalitne. Kamera je taky fajn, ale ono tu peknou prirodu asi ani spatne natocit nejde. Hudba byla taky prijemna, nic urvanyho, ale hezky doplnovala film. A pak tu jsou herci. Mile me prekvapila Anne Hathaway, z ktery je docela pekna zenska a ostatni herci byli taky slusny. A pak tu je ustredni dvojka, o kterejch se da rict, ze cim starsi byli ve filmu, tim lip hrali. Ale u me to vyhral uchvatnej Heath Ledger, navic se skvelym prizvukem. Delka filmu je mozna krapet prehnana, ale film nenudi a dokaze zaujmout. Takze jedinej duvod, proc nedam maximalni hodnoceni, je scenar. Neda se cekat, ze podle triceti strankovy povidky vznikne nejakej ultra komplikovanej scenar, ale precejen dramatickejch situaci tu bylo na 2 hodiny filmu malo. Film si vystaci s tim, ze dva teply kamaradi se obcas setkavaj a sere se jim manzelstvi, navic se tvurci nezabejvaj s nejakym vysvetlenim, jakej je zrovna rok a dej si skace nekdy o mesic, jindy o rok. Tohle by stacilo mozna na hodku filmu, ale pri dvou hodinach tu jsou mista, ktery sice nenudi, ale zaroven jsou takovy nijaky a nic se nedeje. Ale celkove me film mile prekvapil a teplejch scen tu je nastesti minimum, ktery jsou navic natoceny vice mene decentne, akorat mi obcas prisly spis komicky. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Oscarová bublina dekády. Dva vynikající herci se potácí v dějově vyprázdněné (ne)tradiční lovestory o nenaplněné lásce, které k dokonalému oscarovému kalkulu chybí akorát to, aby se staly součástí milostného příběhu i ovce. Nehodlám srážet nasazení herců, které je vpravdě excelentní, ani Leeho vedení, které plně slouží příběhu - scénář, to je to, s čím mám problém. Za celé dvě hodiny se stalo co? Dva chlápci se asi 10x setkali, během toho si jeden nechal narůst knír, druhý se rozvedl a zakončili to pneumatikou a slibem. A to je všechno? Cival má recht, v podání muže a ženy by to málokoho zajímalo. Oscar podobně „vydřený“, jako ten pro Happy Feet – trendy předávají ceny. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (40)

  • Michelle Williams (Alma) navštevovala kresťanskú školu Santa Fe Christian School, ktorá ju "zavrhla" potom, ako zistili že účinkovala vo filme s homosexuálnou tématikou. (Msscastillo)
  • Celosvětová premiéra proběhla 2. září 2005 na Benátském FF. (Varan)

Související novinky

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

National Geographic uvádí exkluzivní seriál

08.08.2020

Děj seriálu Hrubá kůže se točí kolem záhadných vražd osadníků usazujících se v nelítostné divočině Nové Francie v 90. letech 17. století. Zdá se, že nepokoje přerostou v občanskou válku. Z… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Příliš teplý Soderbergh?

Příliš teplý Soderbergh?

07.01.2013

Steven Soderbergh se už před několika lety pokoušel natočit biografii slavného televizního baviče a zpěváka Liberaceho, který byl v padesátých až sedmdesátých letech minulého století nejlépe placeným… (více)

Reklama

Reklama