Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Vřískot od mistra hrůzy Wese Cravena byl kritikou pasován na nejlepší hororový thriller 90. let. Obyvatelé malebného městečka (mezi nimi Drew Barrymore, Courteney Cox a Neve Campbell) se postupně stávají obětmi lstivého psychopata s pokřivenou láskou k hororovým filmům. Když maskovaný vrah pokračuje v napodobování filmových masakrů v opravdovém životě, začne byt jasné, že rozluštit tuto záhadu znamená být zavražděn. Vřískot je stále velmi populární u širokého publika zvláště pro svůj jedinečný styl a morbidní humor. Rozesměje vás, dokud nezačnete... vřískat. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (725)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Wes Craven mě svým Screamem opravdu nečekaně překvapil. Byla jsem připravena na krystalický teenagerský horor let devadesátých, který bude naplněn výkřiky, krvavou lázní a tím klasicky otřelým druhem napětí. To vše jsem také dostala a naprosto jsem si to užívala. Ale poněkud jinak, než jsem myslela. Čekala jsem, že bych se mohla i bát, ale toto kultovní dílo mi často připadalo spíše jako hororová veselohra. Zvláště zhruba od druhé poloviny, kde se koná onen velký mejdan. Ten je doslova napěchován humornými, ač krvavými momenty. Mému dojmu také velmi ochotně pomáhalo neustálé srovnávání se Scary Movie, která parodovala snad většinu scén z tohoto filmu. Tu jsem zhlédla o hodně dříve, takže ve spoustě pasážích jsem měla nutkání ke smíchu (ten se většinou i dostavil) ještě předtím, než se vůbec začaly odehrávat:) Chvílemi jsem tak měla pocit, že už tyto scény jsou samy o sobě jistým způsobem komické a že Scary Movie je pouze přetřela silnějším parodickým nátěrem. Každopádně myslím, že i kdybych ji neviděla, tak celkově by na mě Vřískot působil jako povedená hororová zábava. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najlepší film Wesa Cravena a aj Kevina Williamsona. Napínavá réžia, brutálne vraždy, zabijak s maskou, telefonáty, Williamsonov scenár plný odkazov na rôzne horory, ich pravidla a predovšetkým výborné finále robia s toho filmu už kult v rámci žánru. Hudba je taktiež výborná a casting presne ušitý na mieru. A Wes Craven ako upratovač v škole oblečený v červeno čiernom pásikovom svetri s menom Fred je už len delikatesa pre fanúšikov. 90% - 5* ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

První film (minimálně takhle populární a všeobecně známý) svého druhu. Zábavné a v detailech vynalézavé popkulturní pomrkávání, které dokáže stát na vlastních nohou coby otevřená parodie na žánrová pravidla, tak i jako klasický horor, jenž se těmito pravidly musí řídit. V závěru už lehce přiblblé a protahované, ale jinak velmi nadčasové a nestárnoucí. Úvodní scéna i po letech jedním z nejlepších hororových otvíráků.. 80% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

"Movies don't create psychos; movies make psychos more creative!" Napriek tomu, že film je v niektorých veciach značne nedokonalý (nie je motív na vraždu 90% postáv + koniec je hrozne prekombinovaný) a ďalšie veci zostarli (citovanie filmov), vo svojej dobe to bol neskutočný závan čerstvého vzduchu a i o skoro 20 rokov neskôr pôsobí film prekvapivo sviežo. Môže za to celý out-of-the-box pohľad na slashery, ktorý je symbolizovaný nielen v tých odkazoch na žáner a jeho pravidlá (čo bolo vo svojej dobe nesmierne originálne), no v skutočnosti je rozliaty do celého filmu. Napríklad Williamson dáva na svoju dobu výnimočný dôraz na postavy a to nielen hlavné. Skoro každá postava je zapamätovateľná a to v žánri nemá obdobu. Podobne vizuál je neskutočným krokom vpred. Už na prvý pohľad je tento film akoby svetelné roky vzdialený od ostatných slasherov nakrútených pred rokom 1996. Škoda, že tento punkový prístup dlho nevydržal a po Vreskote ostatné slashery (vrátanie samotných pokračovaní Vreskotu) nehľadali nové cestičky, ale opakovali nanovostanovené pravidlá. A tak tento slasher revival skončil, ani poriadne nezačal. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Mnoho jednotlivých scén jsem již viděl v originále nebo zparodované ve Scary Movie, ale snad nikdy celé. O to vic mě fascinuje jak to stále funguje i dneska a že vůbec něco jako slasher v dnešní pokroucené době není zakázán, jelikož někdy je to fakt moc. A Wes Craven se s tím obzvlášť (ne)páral. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (148)

  • Neve Campbell (Sidney Prescott) si měla původně zahrát i scénu, v níž na útěku před Ghostfacem padá ze střechy. Poprvé však špatně dopadla na matraci, a tak to za ni přeci jen udělala kaskadérka. (StrYke)
  • Drew Barrymore (Casey) se jednou při obědě s Wesem Cravenem rozbrečela, když si vzpomněla na nedávnou zprávu, že někdo upálil svého psa. Od té chvíle Wes používal toto trauma, aby se Drew před kamerou rozbrečela. Vždy řekl: „Už si jdu pro zapalovač". Další podobnou pákou na herečku bylo opakování pravdivých příběhů o krutostech, pácháných na zvířatech. (StrYke)

Související novinky

Šestý Vřískot oficiálně potvrzen

Šestý Vřískot oficiálně potvrzen

03.02.2022

Následující zpráva by asi jen málokoho překvapila. Novému Vřískotu se v kinech velmi daří - snímek s rozpočtem 24 milionů dolarů má momentálně díky světovým tržbám na kontě už 107 milionů a částka… (více)

Paramount odkládá své hity

Paramount odkládá své hity

02.09.2021

Tak jsme zase zpátky. Zkraje léta se ještě zdálo, že by se třeba koronavirová situace z loňského roku nemusela úplně opakovat, nyní to ale vypadá, že dřívější katastrofické předpovědi, že se filmový… (více)

V novém Vřískotu se vrátí starý šerif

V novém Vřískotu se vrátí starý šerif

20.05.2020

Herec David Arquette se vrátí coby šerif Dewey Riley v chystaném filmovém rebootu kultovní hororové série Vřískot. Série se dočká podobné péče jako pár let starý Halloween, jinými slovy se budou… (více)

Pátý Vřískot od tvůrců Krvavé nevěsty

Pátý Vřískot od tvůrců Krvavé nevěsty

13.03.2020

Už jste si taky mysleli, že se nedočkáte? Kultovní hororová série Vřískot se nakonec ale přece jen vrátí do kin s pátým dílem. Natočí ho režiséři Krvavé nevěsty Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett… (více)

Reklama

Reklama