Reklama

Reklama

Prvotřídní, krutě šokující, akční film, který s vámi otřese jako nic předtím. Zbraň, která zabila zkorumpovaného policistu se omylem stane nástrojem pomsty v rukou dvou desetiletých kluků. Otec jednoho z nich, malá gangsterská ryba Joey Gazelle (Paul Walker), se náhle ocitá v dosahu ruské mafie, která za každou cenu chce dopadnout a zlikvidovat toho, kdo připravil o život jednoho z jejich významných členů (Karel Roden). Začíná kolotoč omylů, podrazů a především velkých problémů. Pro Joeyho to bude hodně krušná noc a jestli nenajde tu zbraň včas, mohla by být i jeho poslední. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (630)

Cival 

všechny recenze uživatele

Yeah, yeah, yeah. Film, který tu letos chyběl, a proto se měl dostat do regulérní distribuce! Nekompromisní, nasrané, krvavé. Co víc si v dnešní politicky korektní době přát. Kramer zvládá konstruovat nádherně vyhrocené situace, vyhledávat v nich ryzí emoce, které nepotřebují hollywoodské kašírování, a všechno to maniakální běsnění na hranici života, smrti a krvavých cákanců přímo do obličeje prosypávat ještě nestoudným množstvím režijních nápadů. Tolik funkčních vizuálních ines snad nepamatuju. Což platí i o postavě Paula Walkera, který představuje přesně ten typ odhodlaného, naštvaného a amorálního hrdiny, který post-McCkaneovská doba nezná. Jediné výraznější mezery vidím v krkolomnosti příběhu (oslí můstky) i v tom, jak jsou natočeny bitky (trochu nepřehledně, s hokejistou i nevěrohodně). Konec se mi zamlouval, i když chápu stesky ostatních. Přeci jen to trochu ztratilo na kulervoucnosti. :-) Kramere, Kramere, máš to dobře rozjeté... ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Kramer má tolik nápadů, že je skoro až škoda, že je všechny naházel do téhle jedné zběsilé noci (některé "náhody" tak působí přeci jen dost násilně našroubované do děje). I přes určitou přehnanost děje a poměrně zbytečný, leč účelný konec, je však Zběsilý útěk jízdou, která si zaslouží pozornost každého fandy drsných akčních filmů. Ulice jsou špinavé, rány bolí, kulky zabíjejí a ani děti z toho nevyjdou bez úhony. Zúčtování na ledě se mi vpálilo zatraceně hluboko pod kůži – už dlouho se mi nestalo, abych tak moc na vlastní kůži cítil každou ránu. Paradoxně se pro mě nejlepším momentem celého filmu stává vložená linie s pedofily, která defakto se zbytkem děje nemá vůbec nic společného a je tam „jen“ pro vyhrocení situace. Dokonalá scéna, ve které pomatení manželé čelí andělu pomsty, se s přehledem řadí k tomu nejlepšímu, co jsem letos viděl… ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zběsilý útěk je postavený na neustálém vršení dalších a dalších vyhrocených situacích. Joey Stále pádí vpřed, ale jeho cíl je stále stejně vzdálený. Tempo je opravdu zběsilé, proto zamrzí jeho znatelné zpomalování dojemnými příběhy z minulosti jednotlivých postav (na Rodenovo vyprávění o desetiminutové verzi Kovbojů jen tak nezapomenu :)). Zběsilý útěk není čiročirou akční smažbou, jeho hlavní myšlenka je nejlépe patrná na scénách z „doupěte“ dvou, děti k smrti milujících, individuí. Jde o nikdy nekončící útěk před strachem. Nikoliv o strach z příšer vytvořených bujnou dětskou fantazií, nýbrž o strach z všudypřítomného, dobře viditelného i hmatatelného lidského zla. Myšlenková hloubka mě vzhledem k očekáváním mile překvapila. Zpočátku jsem měl sklon k cynismu, k zesměšňování sofistikovaně se tvářících vět, ale když mi došlo že zde výjimečně neplní pouze funkci „vaty“ mezi jednotlivými akčními sekvencemi, o sto osmdesát stupňů se změnil i můj přístup k filmu. Mnohé situace jsou velice nepravděpodobné, pouze dotvářející dojem co nejefektivnější podívané. Množství samoúčelných kamerových exhibic překračuje jistou únosnou mez. Když se kamera náhle otočí vzhůru nohama, je to pěkné, ale nemá smysl hledat v tom nějaký záměr, že by to třeba mělo znázorňovat momentální psychologické rozpoložení hlavního hrdiny. Jde prostě o efekt a ten je v daném okamžiku dostatečně „cool“, abyste upustili od řešení jistých logických nejasností. Nejvíce jich vyplave na povrch po odhalení pointy „převracečky“ dávající všemu dosavadnímu dění zcela odlišný význam a vlastně jej činící poněkud zbytečným. K tomuto odhalení dojde během super efektivní a super krvavé scény v modře podsvícené hokejové hale, která mi svou náladou v mnohém připomněla Scottova Posledního skauta. Touto scénou a tímto odhalením však film bohužel nekončí. Je na pro nás přichystáno ještě jedno překvapení, o němž víme již od počátku (postřelený Oleg), kdy však ještě nevíme, že bude překvapením. Ze všech samoúčelných scén v celém filmu je tato nejsamoúčelnější a pokud si při ní řeknete „páni, ti mě zase vypekli“, dokonale splní svůj účel a pak už může následovat finále jako z antické tragédie (skoro!), při němž nezůstane jedno oko suché. Více než herecká účast Karla Rodena (měl by si své ruské bastardy nechat patentovat) potěší Paul Walker předvádějící oproti teenagerským akcím Rychle a zběsile nebo Do hlubiny mnohem vyzrálejší výkon. Více než pouhou teenagerskou akcí je ovšem celý film, který kdyby se oprostil od místy přílišné efektivnosti, nebál bych se o Wayne Kramerovi začít psát jako o novém Tonym Scottovi. Právě Scotta považuji za jednoho z mála současných režisérů schopných natočit, bez nadsázky, inteligentní akční film. 80% Zajímavé komentáře: Adrian, choze, pshimi, Janek, Xatrix, Martyr, PCHE ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Málokdo ví, že tenhle film byl inspirován mou proslulou honičkou na Žižkově za sousedovic synkem Koljou, který mě ukradl volnou vstupenku na MFF v Karlových Varech. Samozřejmě filmaři z mého příběhu udělali díky kameře a střihu docela slušně drsný akční film. Paul Walker se mě snažil napodobit co to dalo a rozhodně musím říci, že mu to šlo dobře. Ovšem můj konec honičky se značně liší od konce filmu. Já Kolju chytil a rozkopal jsem mu držku na kaši, bylu mu 7 let a tak jsem věděl, že vyhraji, ale pro jistotu jsem ho napadl ze zadu. Drsný příběh co? No, ale díky němu máte drsný film ! Když mě teď Kolja vidí dá se na zběsilý utěk, ale ani já si už pokračování příběhu nepřeji. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Dve výborné prestrelky a medzi tým zhruba hodina ťažko vykonštruovanej, nasilu zaplietanej, nelogickej a pre mňa prekvapujúco nezaujímavej nudy. Že je to nasraté, je fajn, len škoda, že po skončení filmu som bol aj ja. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Noční New Jersey, plné temných zákoutí jak v ulicích, tak v relativně přepychových bytech, v režisérském vizuálním fetiši, na který se jen tak nezapomíná. Práce s kamerou, filtrováním a střihem možná v první chvíli připomene Tonyho Scotta, ale Wayne Kramer po pár minutách ještě přitvrdí a ukazuje, že s patnáctimilionovým budgetem a „erkovým“ ratingem se dají dělat divy. Příjemně odvázaný sex, střelba hlava nehlava (doslovně!) a takový koncentrát „fucků“, že na jiné řeči pomalu ani nezbylo místo. Což nebrání v dobře rozehrané dějové partii udělat režisérovi (a scénáristovi v jedné osobě) několik působivých zlomů, takže o napětí a divákův zájem není nouze. A nářky nad konečným vyústěním jsou zcestným výkřikem těch, kteří prostě nejsou schopni akceptovat jistá žánrová pravidla, která však mohla být (jen tak mezi námi) projednou porušena. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Slušný thriller, který jako by z oka vypadl filmům od Tony Scotta za žalostných 15 milionů dolarů a nutno dodat, že režisér s nimi dokázal zázraky. Od chvíle, kdy New Jerseyská mafie naběhne do bytu a odstřelí chlápka, který se rozmázne na stěně a nechá po sobě krvavou skvrnu velikostí gigantické kapusty se film ne a ne zastavit a diváka uzemní svojí dávkou akce až do konce. Film se točil v Praze a kdybych si nepřečetl recenze, tak bych si ani nevšiml například Nuselského mostu...ono toho více v podstatě ani vidět není. Objevil se zde i (jak už je v amerických akčních filmech pomalu zvykem) Karel Roden, škoda sice že jen na chvíli, ale zase se zásadní rolí a bylo vidět, že si ji patřičně vychutnal stejně jako já tento film a kdyby nebylo krapet přehnaného konce nejspíš bych se odhodlal i pro 5 *. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Paul Walker konečně uhodil hřebíček na hlavičku, když si plácnul s Waynem Kramerem. Running Scared nabízí za málo peněz hodně nadávek, brutality a necenzurovaných dějových zvratů. Jestli máte chuť na stoprocentně politicky nekorektní a mírně old school zábavu, která umí být proklatě "eye-candy", pak byste se neměli nechat odradit českým názvem, ani ex-slušňákem z Rychle a zběsile a poctivě si stoupnout do fronty. A pokud nevěříte, stáhněte si třeba trailer a pak si to peklo představte v pečlivě dávkované dvouhodinové verzi. Tohle není bezkoncepční Domino. Wayne Kramer ví jak dojet do cíle se spokojenými cestujícími, i když je fakt, že tu poslední zkratku si odpustit mohl, ale na klopýtnutí má čas od času právo každý. (90%) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Co to je to Running scared? To vám řekne každý, kdo tento film neviděl. Skoro nikdo o něm neslyšel než se na internetu rozběhla docela silná vlna chvály na tento snímek, v kterém vedle Paula Walkera, Karla Rodena září kvalitní adrenalinová ražie Wayna Kramera a jeho zběsilý vizuální styl. Opravdová jízda v barvách, o kterých se vám bude zdát. Málo co se vyrovná hokejovému galapředstavení s hlavním hrdinou Paulem Walkerem místo puku. Kdo neviděl neuvěří jak lehce, jednoduše, přímočaře a skoro zadarmo (něco kolem 17ti milionů dollarů) se dají točit úžasné akční filmy co nesází na hrdinu s třemi černými pásy. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Wayne Kramer .. ŠÍLENÁ vizuální lahůdka. Děti, děvky, gangsteři, zkorumpovaní fízlové, negři, pedofilové .. ve scénáristickém mixéru to hezky čvachtá, ingredience se propojují a chuť výsledného produktu je neobyčejně povznášející. Paul Walker se svým výkonem po několika šlápnutích mimo hlásí o extratřídu a jeho sekundanti na tom nejsou o nic hůře. Silně sugestivní jízda je na počátku odpálená tak, že míří až na metu nejvyšší, bohužel mírný protivítr a to hlavně v hokejové aréně a opakovaně v samotném rozuzlení děje celek přibrzdí a zastaví na konečných, zcela zasloužených 85%. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Za málo peněz, zatraceně hodně muziky. Nenápadné pecka, která naše kina bohužel minula. Spravedlnost je slepá. Navíc, Karel Roden v naprosto kultovní roli. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Whoaaa. Na túto noc v New Jersey (alebo v Prahe? ;-) ) tak skoro nezabudnem. Už od úvodnej prestrelky až do samotného konca (s takmer "burtonovskými temne krásnymi" záverečnými titulkami) je film hlavne po formálnej stránke nabitý nápadmi a ľúbivými obrazovými vychytávkami v objeme, ktorý by kľudne postačoval aj na ďalšie tri filmy. Práca s filmovým priestorom a zvukom v akčných sekvenciách do vás pumpuje adrenalín každým frame-om. Nahustený scenár vám ponúkne kompletnú (logicky aj skratkovitú) jazdu temnou stránkou veľkomesta počas tmavej noci - od pasákov, cez gangy, slizkých policajtov až po perverznú pedofíliu, všetko zabalené v drsnom, hodne špinavom, verbálne dekadentnom a krvavom balení. Škoda záverečnej 15 minútovky, v ktorej scenárista Wayne Kramer podráža nohy výbornému režisérovi Wayne Kramerovi ;-) zbytočným prekombinovaním a "cuknutím" v samotnom závere, kde podobne ako v MI3, by som uvítal väčšiu "ázijskú nekorektnosť a odvážnosť" v zachádzaní s osudom hlavných postáv... . Veľmi slušné 4*. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Formálně dokonalá strhující postmoderní variace na film noir, která odkazuje k mnoha jiným snímkům s obdobnou tématikou (základní dějovou kostrou k mafiánskému Krycímu jménu Donnie Brasco, významovou rovinou ke Scorseseho opusům reflektující svět západního velkoměsta jako naprostou džungli, kde existuje jen zlo realizované zločinem, drogami a prostitucí, jak je to vidět v Taxikáři či třeba v Počítání mrtvých, atmosférou se dotýká režijní práce jiného velikána Davida Finchera, co se týče akce, tak přebíjí téměř všechno...). Postmoderní filmové postupy ovlivnily film do té míry, že místy sledujeme nejen formální exhibici (dokonalé střihové přechody, zpomalované či zrychlované scény, práce s kamerou, geniálně připravená mizanscéna...), ale kaskáda novátorských filmových propriet je místy až samoúčelná, pro diváka jsou to ovšem doslova sekvence hojnosti... Duch filmu noir se tu realizuje výhradně v mužském světě a trochu jako v Peckinpahových Strašácích se tu analyzuje hlavně ona benevolence k hranici, kterou každý člověk ve svém vlastním vědomí odděluje akceptování násilí a jeho odmítání. Kde ji má hlavní hrdina, je velmi sporné, a pakliže přistoupíme na to, že jeho jednání je v boji se zločinem normální, otřese se v základech naše vnímání normality obecné. Jestli tenhle snímek má hledat a klást nám etické otázky, pak raději nechci slyšet odpovědi... Za zmínku rozhodně stojí herecké výkony, Karel Roden tu opět hraje jednu z hlavních rolí a jako již poněkolikáté, opět ruskojazyčného mafiána, a jde mu to o poznání lépe než třeba v 15 minutách. Paul Walker je strhující, role byla nejen fyzicky náročná, ale jeho postavu jsem mu bezvýhradně věřil. Zběsilý útěk je skutečně silný film, bere si to nejlepší ze současné mainstreamové kinematografie (a to dokonce i její klišé) a nebojí se to formálním experimentem přetransformovat v nějakou novou kvalitu, používá k tomu zvláštního druhu humoru (do scény popravy zakomponovaná aluze na globálně rozšířenou reklamu na kreditní karty) především vizuální prostředky. Jako dotvrzení kvalit doporučuji vytrvat do závěrečných titulků - jejich estetické ztvárnění je nevídané a utvrdilo mne v pocitu, že jsem viděl cosi neobvyklého... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Za ne zase až tak moc peněz hodně muziky. Jde sice především o adrenalinovou jízdu a slepenec samostatných videoklipových scén, kde vše ostatní (děj, logika) je až na druhé koleji, ale někdy i to bohatě stačí. Tohle naštěstí je takový případ. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Holy sweet fuckin' Jesus and the mother of god. Takovejhle filmeček tu už dlouho nebyl, vlastně vůbec nikdy. Paul Walker pro mě donedávna představoval hereckej ekvivalent levný běhny co hraje v samejch sračkách, ale zde se tak neuvěřitelně pochlapil, že by si to mohl rozdat snad i se samotnym Willisem. Ano správně Paul Walker rulezzzzzzzzz. Režisér Wayne Kramer rulezzzzzzzz na entou. Ono to moc nejde popsat "Running Scared" je prostě pastva pro oči fanouška akčních gangsterek. A co je k nevíře stále to graduje. Jedna cool přestřelka stíhá druhou, do toho Karel Roden s vytetovanym Johnem Waynem na zádech, pak následujou superúchylný perverzní manželé (v této scéně jsem opravdu cítil pravý, nefalšovaný strach a to se mi u filmů stává málokdy). No prostě fakt ačkní jízda roku. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Joe je machr, sympaťák a pracuje pro mafii. A před 18ti hodinami se mu pěkně zkomplikoval život..... . Kulky sviští, krev stříká a slovo svině je to nejslušnější co zde mají ve slovníku. Nikdy bych nevěřil, jaký příběh se dá rozehrát při hledání ztracenýho kvéru! Tohle mě opravdu chytlo! Jednu prekérní situaci střídá jiná, do děje je vtaženo tolik lidí. Většina z nich je pod tlakem a ve stresu. Střih, kamera i tempo jsou stejné jako název sám. A k tomu všemu krásná role pro K.Rodena. Byl jsem napnutej až do konce. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Mark Isham: 1. Running Scared / Main Title ,2. Love On A Washing Machine ,3. The Duke ,4. True Grit / “Get Down!” ,5. Chasing The Bullet ,6. Crack House Cacophony ,7. Sitdown ,8. The Boys Hide The Gun / Nicky Comes Clean ,9. I Belong To Him ,10. Equal Measures ,11. Dez & Edele’s ,12. Fire Fight ,13. A Mother’s Instinct ,14. You’re An American ,15. I Knew This Kid … / The Killing Ground ,16. Nobody Knows Nobody / Priceless / Drive To Brighton Beach ,17. Iced! ,18. Aftermath / Across The Pulaski Skyway ,19. MacDaddy / T, I’m Coming Home ,20. I Was Always The Real Joey ,21. A Family United ,22. End Credits ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Pomoc Pomoc Pomoc! Neskutečná PECKA! Tohle Dámy a Pánové.. Je Film, Který je mi hodně Blízký! Hned to řadím do TOP 5 Akčních Thrillerů, co jsem Kdy viděl! Film kde jsou Šlapky, Drogy, Špína, Zbraně, Mafiáni.. Zaručuje Kvalitu každého Akčního Filmu! A tohle bylo Šílené! ()

Související novinky

Stallone a kulka v hlavě?

Stallone a kulka v hlavě?

08.02.2011

Pravda, na té kombinaci není nic nového. Tentokrát by to ale bylo doslova – Sly totiž zvažuje účinkování v akčním thrilleru Headshot, který natočí tvůrce Zběsilého útěku Wayne Kramer podle scénáře… (více)

Bruce Willis stále v akci

Bruce Willis stále v akci

03.06.2010

Jako Mr. Church zahostuje v The Expendables, ale v okamžiku, kdy si budeme jeho cameo vychutnávat, Bruce už bude natáčet další akční řežbu. V srpnu totiž odstartuje natáčení adaptace počítačové hry… (více)

Reklama

Reklama