Reklama

Reklama

Soumrak nad Jižní Afrikou

  • Velká Británie Wah-Wah
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh odehrávající se na konci 60. let ve Svahilsku v jihovýchodní Africe, kde končí koloniální nadvláda britské říše, sledujeme očima dospívajícího Ralpha Comptona. Bylo mu jedenáct, když se jeho rodiče rozvedli kvůli matčině nevěře s otcovým nejlepším přítelem. Ralpha poté poslali do školy a jeho otec ztratil pozici ministra školství. Když se čtrnáctiletý mladík vrací domů, zjišťuje, že otec se oženil s bývalou americkou letuškou Ruby a že pije. A přestože s macechou zpočátku vede válku, musí se s ní spojit, když se otcův alkoholismus vymkne veškeré kontrole. Britská komunita horečně připravuje amatérské představení Camelot, aby udělala dojem na britskou princeznu Margaretu, která se sem chystá na návštěvu. Ralph v něm dostane roli, zamiluje se a nachází cestu, jak uniknout z rodinného pekla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nadčasový civilně zpracovaný příběh dramatického vývoje vztahů jedné rodiny. Richard E. Grant zpracoval své autobiografické zážitky do filmu, který zobrazuje tehdejší svazijskou bělošskou komunitu, do určité míry stále svázanou anglickými konvencemi, ale současně též "utajeně" svobodomyslnou, alespoň co se monogamie týče. Do mírného kontrastu vůči komunitě je pak postavena letuška Ruby, Američanka, zvyklá žít podle jiných pravidel. Herci jsou výborní, příběh určitě není extra originální, ale jeho zasazení do afrických scenérií mu přidává mírný punc exotiky. Za mě poctivých 85%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Velmi mily film zo zivota, ktory ma pohladil na srdiecku. Naozaj velmi prijemne dielko, s vybornymi hereckymi vykonmi, humorom a nadhernou atmosferou Afriky v obdobi konca 60.rokov :) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Takové skoro sentimentálně laděné drama, na které se přes moje počáteční zdrženlivé dojmy dívalo nakonec moc hezky. Atmosféra Afriky 60 let byla dokonale vystižená a určitě k tomu velkým dílem přispěl i můj oblíbený, šaramantní Gabriel Byrne, který Ralphova otce, zmítaného nejen alkoholem zahrál skvěle. Takový opravdu milý filmek, ve kterém se mladý Ralph seznamuje se světem dospělých a snaží se svým způsobem orientovat v jejich tolik komplikovaném světě. A přidám se k těm, kterým se líbila hudba Patricka Doyla, která byla fakt krásná. 75% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Na filmy vyprávěné očima dítěte já si celkem potrpím. V tomhle případě se jedná (domýšlím se) o film vzniklý z hluboké potřeby autora zapamatovat si a zaznamenat vzpomínky na své dětství, respektive na svého otce. Autor je profesí herec a tento film je jeho jediný režisérský a zároveň scenáristický počin, což se na filmu hodně odráží. Ne že by byl špatný, ale je svou skladbou a vyprávěním velmi neosobitý, opatrný a něžný. Nedělá žádné formální úkroky směrem k osobnímu vyjádření nebo umělecké reflexi. Je to zamlžený, útržkovitý a zidealizovaný pohled na dobu, která už není. Nejcennější mi přijde v takových těch "školáckých" chybách, to znamená v chaotické změti živelných postav (se kterými si zejména herečky pěkně vyhrály), kdy autor nemá potřebu vysvětlit kdo a proč je pro hlavní postavu důležitý, ale prostě to tak je, a potom některé vypíchnuté detaily, které z filmu rázem dělají mnohem osobnější zážitek. Už jen úvodní sekvence je vlastně dost drsná a potom mám na mysli takové ty věci jako holení vlasů před operací, lpění na artefaktech (ať už jsou to tátovy hodinky nebo sklenička s otiskem matčiny poslední rtěnky) a přivonění ke svetrům, které už nikdo nosit nebude. Není to nijak objevný film, ale je odžitý a to je na něm myslím vidět. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Další film o milostném trojúhelníku... nebo spíše mnohoúhelníku zasazený do Afriky. I když těchto příběhů je zfilmováno požehnaně, tak mi to vůbec nevadilo. Protože tento příběh je točen z jiného úhlu pohledu. Pohledu mladého chlapce, který stojí uprostřed a snaží se s tím vyrovnat po svém. Jenže Afrika nabízí málo způsobů, jak se tím vyrovnat. A o to je to "exotičtější". ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hmm, až po skončení filmu mi došlo, prečo film oplýval takou dôveryhodnou atmosférou a udalosťami. Rodinná dráma a osudy jej členov, ktoré film zobrazuje totiž nie sú len tak hocijaké. Sám režisér totiž natočil film o tom, čím musel ako chlapec prejsť. Ale aj napriek tomuto zisteniu (nechcem aby to ovplyvnilo môj pohľad na film) sa jedná o bravúrnu záležitosť, dramatické momenty nenechajú ani na chvíľku vydýchnuť, čo iba podtrhujú autobiografické črty. A myslím, že Richard E. Grant ani nemohol obsadiť lepších hercov. 85%. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Poměrně nijaký film, který na ploše hubené hodiny a půl rozbalí třicatero motivů, ale u žádného se nezastaví na déle než pět minut. Není proto divu, že jsem na konci slepě tápal, o čem to vlastně jako mělo být. Vypichuji pouze sympatického obsazení a hudbu Patricka Doyla... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Toto je veľmi pekný snímok, asi by som si ho aj rád pozrel znova, pamätám si ho aj po takmer roku, avšak hodnotím len priemerne, lebo má nudné miesta a tiež hluché. Atmosféra 60.rokov je ale na vysokej úrovni, veľmi sa mi páčili kostýmy a to hlavne u ženských pohlaví. Všetko ako akoby v takom teplom polorozmazanom filtri. Afrika je tu nádherná a je to radosť sledovať. S hudbou sa mohli pohrať oveľa viac, je tak povediac nevýrazná. Pritom songy zo 60.rokov sú úžasné. Herci sú síce málo známi, ale určite ste ich už v mnohých snímkach videli a rozhodne sa zhostili svojich rolí na jednotku. Ja, ako milovník 50.a 60.rokov minulého storočia, som si priam rochnil pri sledovaní tejto snímky. Je to skôr snímok pre dámy, prevyšuje romantika nad drámou. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

70% - Gabriel Byrne, zničený z rozvodu s manželkou a opíjející se do stavů agrese, kterou si vybíjí na synovi a na nové manželce, milující Ruby. Je to hezky zpracované, ale nijak zajímavé téma... ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Docela dobře natočený film, obestavěný kolem stokrát omleté kostry (zlý otec, hodná máma a hodná máma č.2). Přesto se na to dá bez větších problémů dívat, zvlášt' když tento veskrze průměrný snímek ozvláštn'uje velmi dobrá Doylova hudba a Gabriel Byrne. ()

villon17 

všechny recenze uživatele

Téma ze života jistě zapůsobí, kdesi uvnitř člověk lituje a sžije se s postavami, ale to nic nemění na tom, že ten kluk byl prostě namalovaný!!:) ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Takový malý milý snímeček z koloniální afriky bych to asi nazvala. Skvělí herci, krásná příroda, ovšem typická zápletka a její relativně typické vyústění. Mladičký Nicolas Hoult mě mile překvapil a o jeho výborném hereckém výkonu není pochyb. Obávám se ovšem, že ač se mi snímek líbil, patří mezi ty na jedno zhlédnutí a po nějakém tom měsíci, na něj určitě zapomenu, protože až tak něčím zvláštním nevynikal. 3-4*. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Moc hezké drama z jihovýchodní Afriky, kde v šedesátých letech končí koloniální nadvláda a kde se jeden z jejích představitelů, sympatický Gabriel Byrne, pere se svými životními problémy, které nejsou zrovna malé. Nevěra manželky, její odchod, výchova synka...to vše pomalu vede k alkoholu. Ale pořád to jde, a tak si přivede novou ženu, temperamentní letušku Ruby, jež se zkraje musí potýkat s odtažitostí jeho syna i sešněrovanou prudérní morálkou ostatních žen. Ale strach o Gabriela a jeho boj s démonem pití je spojí. I malá vítězství jsou velká a cesta k nim je trnitá v této nádherné zemi, za doprovodu krásné hudby. Určitě film, který za shlédnutí rozhodně stojí. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jediny film rezisera Richarda E. Granta , a pozeram, ze po roku 2005 uz nic nenatocil. Ono i film brutalne zhroel, jak udava kolega T2. Britska komunita v Juznej Afrike , vyzera to byt miestami pekna romantika, dokonca reziser a herci riesia i vaznejsie problemy - otcov alkoholizmus. Jediny, kto mi bol znamejsi bol Gabriel Byrne /End of Days 1999/ a vsimol som si aj postarsiu Emily Watsonovu. Siel so do toho s velkymi ocakavaniami, co mi ponukne zivot britskej rodiny v Juznej Afrike - a dostal som podpriemernu dramu, ktora financne uplne zhorela. Takze budem nemilosrdny k filmu adam slabych 20 % ()

Šípek 

všechny recenze uživatele

V záplavě komerce, co nám Home Box Ofice nabízí, působí toto malé milé exotické drama plné velkých lidských osudů jako příjemné pohlazení po duši. Velmi příjemné. Velmi dobré. ()

Reklama

Reklama