Reklama

Reklama

Soumrak nad Jižní Afrikou

  • Velká Británie Wah-Wah
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh odehrávající se na konci 60. let ve Svahilsku v jihovýchodní Africe, kde končí koloniální nadvláda britské říše, sledujeme očima dospívajícího Ralpha Comptona. Bylo mu jedenáct, když se jeho rodiče rozvedli kvůli matčině nevěře s otcovým nejlepším přítelem. Ralpha poté poslali do školy a jeho otec ztratil pozici ministra školství. Když se čtrnáctiletý mladík vrací domů, zjišťuje, že otec se oženil s bývalou americkou letuškou Ruby a že pije. A přestože s macechou zpočátku vede válku, musí se s ní spojit, když se otcův alkoholismus vymkne veškeré kontrole. Britská komunita horečně připravuje amatérské představení Camelot, aby udělala dojem na britskou princeznu Margaretu, která se sem chystá na návštěvu. Ralph v něm dostane roli, zamiluje se a nachází cestu, jak uniknout z rodinného pekla. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Takový malý milý snímeček z koloniální afriky bych to asi nazvala. Skvělí herci, krásná příroda, ovšem typická zápletka a její relativně typické vyústění. Mladičký Nicolas Hoult mě mile překvapil a o jeho výborném hereckém výkonu není pochyb. Obávám se ovšem, že ač se mi snímek líbil, patří mezi ty na jedno zhlédnutí a po nějakém tom měsíci, na něj určitě zapomenu, protože až tak něčím zvláštním nevynikal. 3-4*. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Moc hezké drama z jihovýchodní Afriky, kde v šedesátých letech končí koloniální nadvláda a kde se jeden z jejích představitelů, sympatický Gabriel Byrne, pere se svými životními problémy, které nejsou zrovna malé. Nevěra manželky, její odchod, výchova synka...to vše pomalu vede k alkoholu. Ale pořád to jde, a tak si přivede novou ženu, temperamentní letušku Ruby, jež se zkraje musí potýkat s odtažitostí jeho syna i sešněrovanou prudérní morálkou ostatních žen. Ale strach o Gabriela a jeho boj s démonem pití je spojí. I malá vítězství jsou velká a cesta k nim je trnitá v této nádherné zemi, za doprovodu krásné hudby. Určitě film, který za shlédnutí rozhodně stojí. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Takové skoro sentimentálně laděné drama, na které se přes moje počáteční zdrženlivé dojmy dívalo nakonec moc hezky. Atmosféra Afriky 60 let byla dokonale vystižená a určitě k tomu velkým dílem přispěl i můj oblíbený, šaramantní Gabriel Byrne, který Ralphova otce, zmítaného nejen alkoholem zahrál skvěle. Takový opravdu milý filmek, ve kterém se mladý Ralph seznamuje se světem dospělých a snaží se svým způsobem orientovat v jejich tolik komplikovaném světě. A přidám se k těm, kterým se líbila hudba Patricka Doyla, která byla fakt krásná. 75% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Toto je veľmi pekný snímok, asi by som si ho aj rád pozrel znova, pamätám si ho aj po takmer roku, avšak hodnotím len priemerne, lebo má nudné miesta a tiež hluché. Atmosféra 60.rokov je ale na vysokej úrovni, veľmi sa mi páčili kostýmy a to hlavne u ženských pohlaví. Všetko ako akoby v takom teplom polorozmazanom filtri. Afrika je tu nádherná a je to radosť sledovať. S hudbou sa mohli pohrať oveľa viac, je tak povediac nevýrazná. Pritom songy zo 60.rokov sú úžasné. Herci sú síce málo známi, ale určite ste ich už v mnohých snímkach videli a rozhodne sa zhostili svojich rolí na jednotku. Ja, ako milovník 50.a 60.rokov minulého storočia, som si priam rochnil pri sledovaní tejto snímky. Je to skôr snímok pre dámy, prevyšuje romantika nad drámou. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Hmm, až po skončení filmu mi došlo, prečo film oplýval takou dôveryhodnou atmosférou a udalosťami. Rodinná dráma a osudy jej členov, ktoré film zobrazuje totiž nie sú len tak hocijaké. Sám režisér totiž natočil film o tom, čím musel ako chlapec prejsť. Ale aj napriek tomuto zisteniu (nechcem aby to ovplyvnilo môj pohľad na film) sa jedná o bravúrnu záležitosť, dramatické momenty nenechajú ani na chvíľku vydýchnuť, čo iba podtrhujú autobiografické črty. A myslím, že Richard E. Grant ani nemohol obsadiť lepších hercov. 85%. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • Tento film zahájil Edinburgh Film Festival v srpnu 2005 a dále měl speciální promítání na Toronto Film Festival v září 2005. (Cheeker)
  • První film, který se natáčel ve Svazijsku. (Cheeker)

Reklama

Reklama