Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hollywoodske spracovanie veľkolepého historického príbehu Džingischána.  V dávnych dobách sa mongolský vojenský veliteľ Temüdžin (John Wayne) musí postaviť proti nepriateľskému kmeňu, ktorý zabil jeho otca. V Temüdžinovom živote však bitky začnú hrať sekundárnu úlohu, potom čo sa zamiluje do červenovlasej tatárskej zajatkyne Bortai (Susan Hayward), ktorú si privlastnil počas nájazdu. Zároveň sa musí vysporiadať s rozmanitými intrigami, ktoré jeho rivali podnikajú priamo vo vnútri jeho paláca. Nakoniec však Bortai podľahne jeho mužnému šarmu a Temüdžin porazí svojich nepriateľov vnútri jeho ríše i za hranicami. Je korunovaný za všemocného mongolský panovníka menom Džingischán. (Incantator)

(více)

Recenze (15)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Láska sice hory přenáší, ale přenést poušť Gobi blíž k hollywoodským studiím nedokázala. Prérií uhání kůň, na něm modrooký šerif, kterému v tomhle westernu říkají Temüdžin (kdyby se tam vyskytoval džin, tak by mnoho věcí bylo pochopitelnějších) a kromě toho dějem v antických šatech prochází nazrzlá Tatarka Bortai, kterou její současníci vidí černovlasou. Stejně tak nemongolské a netatarské jsou prakticky všechny další osoby, které se ve filmu objeví. Až asi dvacet minut před koncem se tam mihnou aspoň dvě postavy, které vypadají jako obsluha z vietnamského bistra a popravdě, ve společnosti ostatního komparzu působí vlastně dost nepatřičně. Půvabný velbloud, na kterém jezdil šaman (šaman? vážně?), samozřejmě potěšil. Bylo tam dost okamžiků, u kterých jsem věděla, že kdybych film viděla ve svých osmi letech, byla bych nadšená, kdybych film viděla ve dvanácti letech, byla bych dojatá, takhle jsem v těch vypjatých chvílích hýkala smíchy. Na druhou stranu, k natočení tohoto filmu se přistupovalo poctivě, spousta koní, spousta lidí, spousta snahy udělat romantický historický velkofilm. Viděno během Challenge tour 2015 Speciál: Filmový lov ()

Mol 

všechny recenze uživatele

THERE ARE MOMENTS FOR WISDOM AND MOMENTS WHEN I LISTEN TO MY BLOOD!! Nechápu, že film má tak špatné hodnocení. Mě teda bavil od začátku až do konce úplně na plno. Už úvodní bojová scéna je natočena naprosto precizně a party Mongolů po bitvě jakbysmet. Všichni sedí kolem ohně, matka Chána zpívá nějakou mongolskou sračku a Temujin pije víno nevalné chuti z měchu nějakého zvířete. Naštěstí se tahle mrtvá párty rozjede. To Van Cleef to roztančí. Škoda, že asi v polovině filmu skoná. A Duke? Duke je prostě Duke a proto si opět zaháže věcmi, vytrousí drsné hlášky: WE'LL CHASE THEM LIKE RATS ACROSS THE TUNDRA! a pomiluje Susan Haywardovou. Jen ten konec se mi zdál nějakej urychlenej. ()

Reklama

Streeper 

všechny recenze uživatele

Ne, že bych od toho čekala něco úžasného, spíše naopak. Vlastně film splnil moje očekávání, příběh je velmi podprůměrný a dost o ničem, často jsem se nudila a jediné zpestření na celém filmu byla Susan Hayward, která si zahrála milou mrchu, ale jinak film mě ničím nezaujal, až moc dlouhý, nudný a o ničem. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

V Hollywoode si nedali veľa práce s kostýmami ani kulisami a keď sa objaví John s tou nalepenou srandou pod nosom, tak to vyzerá ako pravá paródia. Vpodstate podobne pôsobia všetci herci v tomto veľkofilme, kde exoticky pôsobí jedine ťava.. Bohužiaľ, nejde o paródiu, aspoň nie chcenú. Ak to ale budete brať ako dobrodružnú rozprávku z "exotického" prostredia, dá sa to zvládnuť bez vážnejšej ujmy na zdraví. Keby to aspoň nebolo také nudné. Jediné vzrušenie príde, keď sa objaví nápad, že budú Johnovi odrezávať časti tela po kúskoch, ale nič z toho... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný príbeh o vodcovi polky dovtedy známeho sveta, vykreslený trochu inak. Charizmatický J.Wayne a krásna S.Haywardová dodavajú filmu šťavu tak, ako má byť. Vysokokvalitné spracovanie, ktoré môžme vidieť v akčných scénach, v bojoch i prepracovanom scenári a dobre zvolenej hudbe, nekorešponduje s lacnými štúdiovými scénami, čo je však na rok výroby pochopiteľné. Som rád, že Temidžin nie je vykreslený ako nejaký svätec, ktorý chce každému dobre, ale viacmenej ako diktátor, ktorý si vezne, čo chce a ktorého má v hrsti jeho pomsta a jeho túžby po moci. Hodnotenie: 75% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Traduje sa, že producent filmu, Howard Hughes, považoval film za tak zlý, že kúpil všetky kópie a odmietal pustiť film do distribúcie. (kacer4)
  • Od roku 1955 do 80. let onemocnělo 91 lidí z 220 členů štábu rakovinou a 46 z nich zemřelo, včetně Johna Wayna. Dodnes se přesně neví, co za tím stojí, ale pravděpodobná příčina byla, že se film natáčel v Nevadě poblíž oblasti, kde americká armáda testovala atomové zbraně. 220 km od místa filmování se nacházela střelnice, kde proběhlo 11 jaderných pokusů. (Ruuzha)
  • Excentrický miliardář Howard Hughes film finančně podpořil. Zaplatil za přivezení 60 tun zeminy do Hollywoodu, aniž by věděl, že je radioaktivní. Později zaplatil 12 milionů dolarů za každou existující kopii filmu kvůli vině poté, co bylo mnoha lidem ze štábu diagnostikováno rakovina. Po celá léta film pevně držel, dokonce ani nedovolil, aby byl uveden v televizi. Společnost Universal koupila práva na film v roce 1979 a podle časopisu „The Hollywood Reporter“ jej veřejnost neviděla 21 let. Hughes označil výběr místa natáčení filmu za nejhorší chybu svého života. (sator)

Reklama

Reklama