Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hollywoodske spracovanie veľkolepého historického príbehu Džingischána.  V dávnych dobách sa mongolský vojenský veliteľ Temüdžin (John Wayne) musí postaviť proti nepriateľskému kmeňu, ktorý zabil jeho otca. V Temüdžinovom živote však bitky začnú hrať sekundárnu úlohu, potom čo sa zamiluje do červenovlasej tatárskej zajatkyne Bortai (Susan Hayward), ktorú si privlastnil počas nájazdu. Zároveň sa musí vysporiadať s rozmanitými intrigami, ktoré jeho rivali podnikajú priamo vo vnútri jeho paláca. Nakoniec však Bortai podľahne jeho mužnému šarmu a Temüdžin porazí svojich nepriateľov vnútri jeho ríše i za hranicami. Je korunovaný za všemocného mongolský panovníka menom Džingischán. (Incantator)

(více)

Recenze (15)

majo25 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný príbeh o vodcovi polky dovtedy známeho sveta, vykreslený trochu inak. Charizmatický J.Wayne a krásna S.Haywardová dodavajú filmu šťavu tak, ako má byť. Vysokokvalitné spracovanie, ktoré môžme vidieť v akčných scénach, v bojoch i prepracovanom scenári a dobre zvolenej hudbe, nekorešponduje s lacnými štúdiovými scénami, čo je však na rok výroby pochopiteľné. Som rád, že Temidžin nie je vykreslený ako nejaký svätec, ktorý chce každému dobre, ale viacmenej ako diktátor, ktorý si vezne, čo chce a ktorého má v hrsti jeho pomsta a jeho túžby po moci. Hodnotenie: 75% ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Tedy vědět Čingischán, že o něm jednou bude natočeno toto, vykašle se na Čínu a na Maďary a vyhladí raději západní Evropu, aby náhodou nedošlo ke kolonizaci Ameriky a následnému vybudování filmových studií v Holém Údu. A jak tak nejlépe popsat vlastní dílo. Kdyby se Jákl při natáčení svého Jana Žižky inspiroval přístupem tvůrců ČingisWayna, vypadalo by to asi následovně. Obsazení: Jan Žižka - Chow Yun Fat (pochopitelně s páskou přes oko, aby byl od slavného husitského hejtmana k nerozeznání); jeho nejvěrnější přítel až za hrob, Zikmund Lucemburský - Wesley Snipes; proradný padouch, Václav IV. - Hulk Hogan; královna Žofie - Sonakshi Sinha. Celé to bude o tom, jak se Žižkovic Honzík zamiluje do Žofky, kterou s pomocí Zikmunda unese Václavovi, načež se to celé mírně zamotá, protože Žofka napřed Honzíka nechce, ovšem poté, co mu Václavovi drabanti vypíchnou oko, se do něj zamiluje, čili Vašíka nakonec tajně otráví, což je ovšem přišito na vrub chudákovi Zikmundovi, načež je tragédie dovršena tím, že ubohý, zneužitý chudák Ziky po strhující prohrané bitvě u Havlíčkova Brodu prchá do Uher s Janovým selským vojskem v zádech. Výprava, kulisy a kostýmy budou pochopitelně přenechány bollywoodským expertům (to aby vše vypadalo maximálně historicky věrně, tj. jako turecký gay bar plný německých bukvic). Exteriéry se boudou natáčet v jižním Grónsku. P.S.: Mě tak napadá, jestli ten Dick Pavel náhodou neposlouchal cimrmaní přednášky a neinspiroval se revoluční verzí Hamleta z pera tohoto českého génia. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

V Hollywoode si nedali veľa práce s kostýmami ani kulisami a keď sa objaví John s tou nalepenou srandou pod nosom, tak to vyzerá ako pravá paródia. Vpodstate podobne pôsobia všetci herci v tomto veľkofilme, kde exoticky pôsobí jedine ťava.. Bohužiaľ, nejde o paródiu, aspoň nie chcenú. Ak to ale budete brať ako dobrodružnú rozprávku z "exotického" prostredia, dá sa to zvládnuť bez vážnejšej ujmy na zdraví. Keby to aspoň nebolo také nudné. Jediné vzrušenie príde, keď sa objaví nápad, že budú Johnovi odrezávať časti tela po kúskoch, ale nič z toho... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jestli je tohle film, který stál Johna Wayna zdraví a způsobil mu rakovinu, je hodně velká škoda, že to nebyl film kvalitnější. Ale sama myšlenka, že John bude hrát mongolského válečníka a dobyvatele je sama o sobě prostě divná. Není to až tak špatné, jsou zde dobré bojové scény, ale je to příliš zdlouhavý rádoby velkofilm, který moc nebaví. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

K filmu se nedá přistupovat jako k historickému příběhu - je to pokleslá romantika velice vzdáleně šmrncnutá osudy Čingischána. Kdyby tenhle film viděl sám velký chán, nejspíš by se svou vražednou hordou převálcoval hollywoodská studia, vypálil všechny ateliéry, znásilnil komparzistky i komparzisty a producenty s režiséry napíchal na stativy kamer. ___ Když ale nebudeme přísní a odpustíme modrookého Čingischána, středověkou princeznu s namalovanými nehty a americké herce, kteří předstírají šikmooké Mongoly tím, že úporně mhouří oči, můžeme se pobavit příběhem, který je tak přehnaně stylizovaný, že by to dneska už nikdo nedokázal natočit. ____ Peripetie vášní zchváceného Temüdžina a nepoddajné princezny Bortai jsou poměrně zábavné, ale jakmile se začnou řešit mocenské boje, film upadá - všichni nepřátelé umírají hned po prvním dotyku zbraní a žádný z nich nikdy nestihne ani výkřikem varovat ostatní. Závěr je zbytečně dlouhý a nesmyslný (proč ten konec pokrevního bratrství?) 22. 9. 14. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Mnoho mongolských herců byli místní indiáni z kmene Navajo, kteří nepoužívali makeup. (Mol)
  • Od roku 1955 do 80. let onemocnělo 91 lidí z 220 členů štábu rakovinou a 46 z nich zemřelo, včetně Johna Wayna. Dodnes se přesně neví, co za tím stojí, ale pravděpodobná příčina byla, že se film natáčel v Nevadě poblíž oblasti, kde americká armáda testovala atomové zbraně. 220 km od místa filmování se nacházela střelnice, kde proběhlo 11 jaderných pokusů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama