Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Recenze (558)

Antaeus 

všechny recenze uživatele

Nepomôžem si, ale toto je film, ktorý si rád pozriem znovu. Chytila ma atmosféra, najmä v prvej polovici. Neznáme bytosti útočiace z hmly, ktoré s obľubou zbierajú hlavy, ale samé neradi umierajú. Banderasov Arab síce medzi Vikingami pôsobil ako George Michael medzi členmi Metallica, ale neprekážalo mi to. Film príjemne odsýpa a až na niekoľko hluchých miest je dej plynulý. Jasné, všetci tí barbari s obojručnými mečmi majú zuby biele ako umelé perly a všetci do jedného sú "správni chlapi", lenže sa im to nedá absolútne vytknúť. Kto má rád fantasy, smelo do toho! ()

kluk z Na 

všechny recenze uživatele

Já tedle film žeru! Chci říct, survivel se dvanácti vikingama a jednim arabem je prostě super věc a můžu říci, že někdy se dostalo na pěkně hustou atmosféru okořeněnou téměř hororovými momenty, pro mě prostě ideální kombinace. ()

Santino7 

všechny recenze uživatele

Nuž nemôžem si pomôcť, táto snímka je pre mňa - svojim spôsobom - klasikou. Ale nechápte ma zle, nemyslím to v zmysle takom, že by som si na nich nejak extra ulietal, to vôbec, no proste v mojich očiach tak nejak prirodzene uzatvára (resp. je jedným z posledných zvučnejších filmov svojho druhu) žáner historické fantasy, aspoň teda v jeho starej dobrej podobe, keď dané filmy ešte neboli priam preplnené rôznymi najmodernejšími efektmi od výmyslu sveta. Síce už to zďaleka nebolo tým, čím napríklad svojho času Barbar Conan a jemu podobné kúsky z 80tych až 90tych rokov, avšak stále tam možno nájsť aspoň akú-takú podobu (napríklad odľahčenou atmosférou pretkanou viacerými úsmevnými momentmi, či tiež samotným zobrazením temných tajomných protivníkov, ktoré je úsmevné samo o sebe), kdežto u dnešných "žánrových nástupcov" čosi také už skrátka nevidím - pravda je však taká, že ich ani nijak špeciálne nevyhľadávam, takto narýchlo si viem vybaviť vlastne iba Outlander, no a ten ma skutočne nepresvedčil. Ale aby som sa vrátil "k téme", najväčším plusom tohto filmu podľa Crichtonovej predlohy bola z môjho pohľadu jednoznačne forma spracovania, respektíve "obal", kabát či ako už len chcete... Vizuálna stránka totiž fakt žiadnym prúserom nebola, práve naopak - jaskynná scéna, ako aj tajomní nepriatelia, ktorých totožnosť bola odhaľovaná postupne ma naozaj zaujala, rovnako ako aj samotný nápad osamelého Araba so zahnutým mečom medzi buranskými Vikingmi, klobúk dole (inak ten rýchlokurz učenia cudzieho jazyka len a len na základe počúvania by sa mi zišiel, je to ozaj tak jednoduché?:)) Oceňujem aj fakt, že v tomto prípade mi neprekážal dokonca ani Banderas, ktorého ako herca zvyčajne moc nemusím, a čo je taktiež dôležité, zvyšok obsadenia bol taktiež fajn a nijak nezaostával. Aby som ale zdôvodnil aj to, prečo som koniec koncov udelil "len" tri, dôvod je prostý - je ním obsahová stránka filmu. Nebudeme si predsa klamať, príbehovo je to slabý čajíček, to je proste fakt. Našťastie nie je to až natoľko kritické, aby to nejak príšerne skazilo celkový dojem, to zas nie. Celkovo za mňa teda priemer, no ako som už spomínal, nerobí mi absolútne žiaden problém sa k tejto snímke raz za pár (cca 4-5) rokov vrátiť, presne ako tomu bolo aj teraz. 3/5 ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Guilty pleasure z puberty. Všechny ty Aj go bý der ersteman a nokomrdenc 12 koní hlášky, to bylo naše. Jinak to je v pár okamžicích fajn, ale objektivně musím uznat, že to není moc dobrý, no... ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Když jsem viděla film poprvé, tak jsem byla zklamaná...Postupně jsem ho začala mít ráda a dnes je to moje kultovka...Mám k tomu filmu fuck srdeční vztah...Dobře natočené, dobré herecké obsazení, dobrý děj, který odsejpá...Možná by se komenty níže popsané "slavnými uživateli" měly zrevidovat, protože za mě to rozhodně žádný propadák není...Za mě 95% ()

Czernozub 

všechny recenze uživatele

Mám ten film velmi rád, vendolové působí děsivě, stejně jako historická nevědomost autorů- qonquistadorské brnění v téhle době?, to vážně ne. Víc než to mě ale štve český název. Proč musí distributoři vždycky měnit název filmu? Proč musí do názvů cpát ty vikingy? Viz.: Staré báje vikingů, Needfull things, John Rambo....... ()

Aluminium 

všechny recenze uživatele

Antonio je tak dobrý, dokáže sa naučiť severský jazyk, len tak z počúvania :) Mala som možnosť čítať aj knižnú predlhou a jedným z plusov filmu je, že sa jej dosť drží. Inak je to taký priémer. Ani zlý ani extra dobrý. ()

Jeremiah 

všechny recenze uživatele

Příjemný film, který nepostrádá dobrý příběh, napětí, akci a nelze mu vytknout ani nepravděpodobnost. Jedna z rolí, kde se mi líbí i Banderas. Film, který ukazuje, že naši předci nebyli žádné "bačkory", ale pořádní chlapi. ()

TaanStari 

všechny recenze uživatele

Proč se to jmenuje Vikingové a né třeba Boje ve tmě? :)) Ale teď vážně, film má zajímavý námět, ale z bojů není nic vidět - odehrávají se ve tmě. A někdy se to docela táhne... ()

RedHot 

všechny recenze uživatele

Celkem se na tomto příkladu dá ukázat, že i když vám chybí bakšiš od nějakého zámožného producenta, pořád ještě můžete natočit něco dobrého. Takže se nevzdávejte a obvolávejte studia, vy chudobní, třeba tu domácí kazetu ještě někde zpeněžíte. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Skvělý film, jistě v mnohém schematický, dokumentární přesnost tu může vyžadovat jen nudící se scholastik. Děj, scény, detaily i psychologie postav se ovšem opírají o sympatické hodnoty, jejichž síla i hodnota jen stoupá, jak už taky naznačuje proměna hodnocení filmu v čase. Tím se snímek stává nadčasovým. Film pro správné chlapy. Ostatně i bojové scény jsou relativně povedené, zejména v kontextu své doby, hercům není co vytknout. ()

Mallinali 

všechny recenze uživatele

Film nemůžu sestřelit už kvůli dvěma věcem. Jednak to má opravdu fantastickej námět a druhak to má parádní temnou atmosféru. Ale přiznávám, že problémů je dost. Na prvním místě je asi totálně nepřehledná akce, kdy třeba při obraně vesnice vůbec netušíte kdo, kde, co, komu, čím a kudy. Brzo vás to pak přestane zajímat. Druhý problém je malá práce s postavami a slabá dramatická linka, takže smrt důležitých lidí s vámi nehne ani náznakem tak, jako ve Statečném srdci, Gladiátorovi, nebo dokonce v Tróji. Ty další průšvihy už jsou menšího rozměru. Ať je to opravdu do nebe volající zprasení historických reálií (překousnu ledacos, ale to už mohli chodit v maskáčích), neukotvenost v čase a prostoru, nedoladěná romantická linka Banderase s blonckou, špatný střih a kopec dalších nelogičností. Naznačení, že nepřátelé jsou potomci jiného lidského druhu by taky filmu dost pomohlo, problém je i to, že se odhalili moc brzy. Když to vezmu kolem a kolem, je těch průšvihů dost. Ale Ty první dvě hodnoty mi nedovolí dát méně než (slabší než somálský hokejista) čtyři hvězdy. ()

sirien 

všechny recenze uživatele

Když sem si přečet o čem to bude, měl sem to za totální hovadinu. Když sem to rozkoukal, přišlo mi to jako další pseudo-historický výžblept. Když se to rozjelo... tak sem najednou sledoval suprově udělané a táhnoucí "historicky zasazené" akční fantásko o drsnejch Vikinzích co dou za pomoci arabského týpka - nebo spíše s jeho výpravným svědectvím - nakopat řiť Temným Silám. Nakonec dost dobrý :) ()

Untentrauer 

všechny recenze uživatele

Celkem nedoceněný film. Vyzdvihl bych zejména jedinečnou atmosféru a hlavně Kulichův a Banderasův výkon. Je to povedený kousek. ()

Kochanski odpad!

všechny recenze uživatele

Já znám severské ságy a legendy! Co je proboha tohle??? BLBOST, BLBOST, BLBOST!!! Banderasi vrať se k Rodriguezovi!!! Hrozný! Tenhle film snad ani nemůže být pro dospělé nato je moc debilní. A pro děti je zase moc brutální .... FAKT DĚS!! ()

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama