Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Vypravěčem událostí z roku 922 je arabský cestovatel Ahmed Ibn Fadlán, setkávající se ve střední Asii s bájnými Vikingy. Proti své vůli se stane jedním ze třinácti bojovníků, kteří se musí na dalekém severu utkat s tajemnými nepřáteli, sužujícími zemi krále Hrothgara. Děsiví netvoři Wendolové jsou ve skutečnosti kanibalové v medvědích kůžích, kteří útočí pod příkrovem mlhy a kteří nikoho nešetří. Vzdělaný Ahmed jen zvolna nachází vztah k drsným, neurvalým a věčně popíjejícím Vikingům. Záhy však objevuje jejich kladné vlastnosti a postupně se s nimi sbližuje. Díky nim vyspívá i on v neohroženého bojovníka. V krutém boji, kdy mají Vikingové první ztráty, se od jednoho místního starce dozvědí, že mohou zvítězit, jen když zabijí dobře ukrytou "matku" a jejich vojevůdce. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (29)

  • Režisér John McTiernan v čase premiéry filmu komentoval své nahrazení autorem knižní předlohy Michaelem Crichtonem: "Nebylo s ním možné spolupracovat. Často jsem to probíral s Barrym Levinsonem, který měl během natáčení Koule Crichtonova 'vměšování' už tak plné zuby, že se projektu s těžkým srdcem vzdal a místo toho natočil raději Vrtěti psem. Byl rozumný a já jsem to udělal stejně. (...) Jsou lidé, kteří za své filmy bojovali a byli svědky toho, jak se jim hroutí kariéra. Phil Kaufman je velmi talentovaný režisér - a od spolupráce s Crichtonem na Vycházejícím slunci nenatočil film. Totéž se stalo Franku Marshallovi s Kongem." McTiernan tyto příběhy už dříve slyšel, ale "věřil jsem Crichtonově publicitě a myslel jsem si, že Kaufman a Marshall byli neschopní pitomci, kteří neposlouchali, když Crichton vysvětloval látku. Ten člověk je proslulý tím, že očerňuje režiséry adaptací svých románů. Jen Spielberg byl dost mocný, aby toho zůstal ušetřen. Během příprav a natáčení Jurského parku se o Crichtonovy návrhy vůbec nestaral a prostě ho vynechal." (NIRO)
  • Původní rozpočet měl být 85 milionů amerických dolarů, ale nakonec se kvůli komplikacím, zdržením a přetáčkám téměř zdojnásobil. V severoamerických kinech pak film utržil 32,7 milionu dolarů, v celosvětových dohromady 62 milionů. Odhadovaná ztráta se pohybovala kolem sta milionů (plus minus několik desítek). (NIRO)
  • Film se natáčel od 26. června 1997 do 1. listopadu 1997 v kanadské provincii Britská Kolumbie, především kolem Vancouveru poblíž řeky Campbell ve městech Pemberton, Elk Bay a Williams Lake. (Trajektt)
  • Kvůli špatným ohlasům z testovacích projekcí bylo mnoho scén přetočeno. (Duoscop)
  • I když režisér John McTiernan odstoupil z natáčení (film do značné míry dokončoval autor knižní předlohy Michael Crichton), bylo jeho jméno uvedené v titulcích a neúspěch filmu šel v mnoha očích na jeho hlavu. (Duoscop)
  • Hlavní postava - Arab Ahmad ibn Fadlān ibn al-Abbās (zde Antonio Banderas) - je zmiňována i v knize Ricka Riordana „Magnus Chase“. Postava Sam (valkýra arabského původu) jej uvádí jako jednoho z předků a vysvětluje tak své propojení se severskou kulturou. (SIRborio)
  • Podle zápisků skutečného ibn Fadlāna (ve filmu Antonio Banderas) byli oni severští bojovníci Rusové, nejspíše tedy Varjagové - to jest švédští Vikingové, kteří se postupně při svých kupeckých výpravách mísili s obyvateli navštívených zemí, Slovany a Anglosasy. (Rawen616)
  • Ačkoliv to skutečný ibn Fadlān (ve filmu Antonio Banderas) ve svých zápiscích zdůrazňuje, ve filmu ani jeden ze seveřanů nemá žádné výrazné tetování. Stejně tak jsme ochuzeni i o poněkud pikantnější průběh pohřbu velmože na začátku. Obětovaná dívka totiž musela strávit noc se všemi muži z jeho družiny než byla zabita a spálena na lodi plné darů. (Rawen616)
  • Mezi knihou Michaela Crichtona "Pojídači mrtvých" a tímto zpracováním lze nalézt řadu rozdílů. Například Buliwyf (Vladimir Kulich) nežádá o radu stařenu, nýbž skrytou kolonii trpaslíků. (Conspi)
  • Ahmad ibn Fadlān (ve filmu Antonio Banderas) byl ve skutečnosti vyslancem, který měl za úkol šířit islám v zemích Volžského Bulharska, což byl stát, rozkládající se při soutoku řek Volha a Kama mezi 7. a 13. stoletím (na území dnešního středního Ruska). Po jeho návratu do rodné země v roce 923 se o něm nedochovaly žádné zprávy. (Conspi)
  • Jedna z vikingských lodí, použitých ve filmu, byla později umístěna v norském zábavním centru Epcot (jakási obdoba Disney Worldu), kde měla sloužit hlavně jako atrakce pro nejmenší. (Conspi)
  • Stejně jako přímá knižní předloha Michaela Crichtona "Pojídači mrtvých", i tato adaptace velmi volně vychází ze staroanglické (zhruba z roku 1000) básně "Béowulf", zkombinované se zápisky skutečného diplomata, jehož celé jméno znělo Ahmad ibn Fadlān ibn al-Abbās ibn Rāšid ibn Hammād (ve filmu Antonio Banderas). (Chatterer)
  • Film byl natočen dva roky před oficiální premiérou, jejíž datum bylo několikrát posunuto. (Bauer)

Související novinky

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

Šerif Kurt Russell versus kanibalové

04.11.2012

Z Nespoutaného Djanga, kde měl hrát DiCapriova sadistického poskoka, se na poslední chvíli vyvlekl, ale na Divoký západ přece jen vyrazí. Zahraje si totiž šerifa v údajně extrémně brutálním… (více)

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

Ryan Phillippe jako vikinský válečník?

11.09.2007

Dávnověcí skandinávští bojovníci se vrací na plátna kin. V posledních letech se jim tam kdovíjak nedařilo. Adaptace Crichtonových Pojídačů mrtvých pod tuzemským názvem Vikingové dopadla tuze neslavně… (více)

Návrat akčního machra

Návrat akčního machra

27.05.2007

Kdysi byl považován za jednoho z nejlepších akčních režisérů. Filmy jako Predátor či Smrtonosná past ho vynesly do pozice žánrové špičky. Pak přišly propadáky jako Vikingové, Rollerball a Zelené… (více)

Reklama

Reklama