Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Doktorka Susan Wheeler (Genevieve Bujold) sa po smrti svojho najlepšieho priateľa v bostonskej nemocnici, kde vykonáva prax, rozhodne dopátrať, čo bolo príčinou jeho smrti. Zistí, že až príliš veľa hospitalizovaných mladých a zdravých ľudí upadá do kómy, z ktorej sa už nikdy nepreberú. Pri svojej snahe zistiť, prečo k tomu dochádza, naráža na nepochopenie svojich nadriadených i milenca, kolegu Marka Bellowsa (Michael Douglas), ktorý by nerád ohrozil svoju sľubnú kariéru

V poradí len druhá kniha s názvom Kóma a už bestseller od Robina Cooka bola predlohou pre tento film. (Yoss)

(více)

Recenze (100)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Je to taková mysteriózní konspirační klasika. Nic převratného či šokujícího, jen řemeslně velmi dobře odvedený thriller z nemocničního prostředí. Příjemné herecké obsazení a slušná porce napětí (pronásledování zabijákem / ochrankou v nemocničních chodbách). "Hlavní" záporák bohužel dosti brzo a lehce odhalitelný - a to snad pro každého, kdo nějaký podobný thriller viděl. 70 % ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Výborné převedení Cookovy lékařské klasiky, jenom ta hrdinka působí místy až moc suverénně. To, co se jí ale přihodí na konci, všechno spraví. Chtěl bych pochválit specielně bělovlasého Richarda Widmarka, který jako by se vracel ke svým raným psychopatickým rolím. ()

tron 

všechny recenze uživatele

O existencii Kómy som vedel desaťročia. Disponoval som základnými informáciami. Hrá v nej Michal Douglas a je podľa predlohy Michaela Crichtona. Možno som raz za čas v telke zahliadol pár minút a poznám ikonický, futuristický záber na visiacich pacientov. Kedysi som lekárske trilery od Crichtona, Robina Cooka, Kena McClurea alebo F.P. Wilsona čítal vo veľkom, ale potom ma to prestalo baviť, tak aj z toho dôvodu som nejako extra Kómu vidieť netúžil. Nakoniec som si ale v roku 2020 povedal: „idem na to“.  A aj som šiel. Zaskočilo ma, že som polovicu života žil v omyle. Predlohu nenapísal Crichton, ale jeho žánrový konkurent Cook. Paradoxne, film REŽÍROVAL Crichton. To ich celoživotnému žánrovému súboju dodáva zvláštnu, bizarnú príchuť. Trocha mi to pripadá ako keby sa dvaja muži celý život nenávideli a ten druhý sa prvému pomstil tak, že by mu zviedol manželku, tá by sa s ním rozviedla a vzala si jeho súpera. Ale možno mi to pripadá zle. Film, prirodzene, čiastočne zostarol. Ženy doktorky sú tu mužmi skôr tolerované, než rešpektované. Ak urobia niečo, čo sa mužom nepáči (pričom to nemusí byť chyba), tak si povzdychnú: „ach tie ženy“. Ale inak ide o vydarený, ukážkový lekársky triler. Odohráva sa v atraktívnom nemocničnom prostredí. Pitevne, márnice, operačné sály, prednáškové miestnosti, labyrinty chodieb, laboratóriá a kancelárie. Vyzdvihnúť musím aj mrazivú atmosféru, presný kasting (Douglas, šikovná Bujold v titulnej úlohe, Richard Widmark, Rip Torn, dokonca Tom Selleck a Ed Harris v maličkých, ale prepracovaných rolách) a scenár, ktorý je napínavý, tajomný, záhadný a zamotaný (aj keď od finále som možno čakal predsa len trošku viac, ale iba o štipku). ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Na svojí dobu velmi zdařilé zpracování jedné z Cookových knih, kterých jsem v jednu dobu přečetla celou řadu. Nemohu napsat, že by to bylo něco převratného, protože děj byl celkem předvídatelný, ale s chutí jsem se podívala po dlouhé době na Majkla. Mám jenom já takový pocit, jako by ho bylo vidět čím dál tím méně a nebo se mi to jen zdá? Jinak Marek v jeho podání byl velmi dobře vyobrazen, takže do posledního momentu nevíte, jak se vybarví. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

I já jsem kdysi věřil doktorům, ale když jsem pochopil, že mě chtějí pouze léčit a nikoli vyléčit, tak jsem se začal léčit přírodně. Za vyléčeného pacienta totiž pojišťovna neplatí a tak je úspěšná léčba v přímém rozporu se zásadami farmaceutického byznysu. MUDrové z Bostonu jsou však ještě o level výš než ti domácí a tak dokáží tržně ohodnotit každý použitelný orgán v lidském těle, což činí z tohoto snímku velmi zajímavou podívanou. Trochu mne při ní rušil dobově "nervní" hudební doprovod, ale výměnou za funkční ledvinu prý jde vypnout. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Paranoia je jen alternativní stav mysli: tak tahle věta platí pro myšlení hlavní hrdinky beze zbytku. Poklidné fungování lékařky v uznávané nemocnici vymění za vymýšlení konspiračních teorií a fušování do řemesla soukromých detektivů. Jenže hrdinka se záhy přesvědčí o pravdivosti další poučky: to, že jste paranoidní, ještě neznamená, že po vás nejdou. Ke konspiračním konstrukcím bývám nedůvěřivý a k těm, co mi předkládají historky tohoto druhu, pak přímo odmítavý. Jedno ale musím uznat - snímek je natočený na vysoké řemeslné úrovni, s citem pro atmosféru a s pečlivým dávkováním napětí. Pravděpodobně jde o pomyslný vrchol tématicky spřízněné produkce. Celkový dojem: 75 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Crichton zfilmoval jiného autora bestsellerů? Zajímavé... Nejsem fanda nemocničních thrillerů a i tenhle mě nechal chladným. Byť není vyloženě hloupý nebo nudný a na Genevieve a Douglase se dobře kouká. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Boston Memorial Hospital má vcelku problém s kómatickými stavy pacientů a já se tomu ani nedivím, když je šéfchirurgem Jirka Korn! Paranoia měla v amerických sedmdesátkových thrillerech žně a Crichton u toho nemohl chybět. Nejdřív soukromé vyšetřování v lehce misogynním prostředí a následně přesun na pole sci-fi a boje o život, kdy se konečně můžou utrhnout ze řetězu Goldsmith a brutalistická budova regionálního ředitelství Xeroxu v Lexingtonu, MA (toho času Jeffersonův pěstírenský institut). Není se co divit, že byli lidé po tomto o kapánek víc vyděšení z nemocnic a ty pak na stížnost pacientů odstraňovaly číslo 8 ze dveří operačních sálů.. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Americký spisovateľ Robin Cook vydal v roku 1977 svoju druhú knihu, román "Kóma". Konšpiračný horrorový thriller z lekárskeho prostredia. V roku 1978 ho sfilmoval režisér Michael Crichton. Natočil zaujímavý, napínavý film s prvotriednym hereckým obsadením. Robin Cook sa na túto tému stručne vyjadril: "Druhá kniha Koma se stala bestsellerem, Michael Crichton podle ní natočil film s Michaelem Douglasem. Považuji ho za svůj nejlepší román.". Súhlasím. Je to dobrý román, i dobrý film. **** ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Za ten záver proste musím ubrať. Najprv som aj bol presvedčený, že tá štvrtá bude zaslúžená, no nedá sa. Taktiež som si uvedomil, že je snímok v podstate bez mimoriadnej gradácie deja. Ono nie, že by sa nič neudialo a nepríde na pasáže, kedy dôjde na napäté úseky, no miestami mi to prišlo trochu sterilné. Každopádne film na večer dobrý .. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tenhle námět mě velmi zaujal. Podezřívám po zkušenostech i české nemocnice z něčeho podobného. Sice ne nutně přesně toto, ale jsou i jiné motivace, proč se zbavovat pacientů, že. Navíc zpracováno je to skvěle. Nejdřív to vypadá, že hlavní hrdinka je kráva a nakonec jí člověk fandí. U žádné z postav nevíte, kde si stojí. Hudba se první hodinu vůbec neobjeví, ale pak je furt a Jerry nezklamal. Závěrečnou půlhodinu mi bušilo srdce tak, až jsem se bál, že mě odvezou na OR 8. Snímek by se vůbec neztratil jako jedna z lepších epizod Krajních mezí, ačkoliv toho sci-fi tam zas tolik nebylo, v Mezích by za to samozřejmě mohli mimozemšťané. Takhle to bylo lepší. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Starší a kvalitnější předobraz "Smrtící léčby". Lékařka pátrá na vlastní pěst, aby odhalila příčinu, proč mladí pacienti bez zjevného důvodu často upadají do kómatu. I 30 let po natočení jde stále ještě o napínavou podívanou, kde dominuje Genevieve Bujold v roli umíněné lékařky a trochu prostoru dostává i mladý Michael Douglas jako její kariéristický kolega. Dříve pecka, dnes stále ještě slušný nadprůměr. 75% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Klasika: krásná, mladá, zvědavá, odvážná a nenapravitelná proti ošklivým, starým, chamtivým, úlisným a zkaženým. Pro jednou souhlasím se zdejším plénem, že děj na začátku navozuje stav kómatu. Druhá půlka má ovšem grády, jako by se k mančaftu přidal Jarda Jágr. Zvláštní cena poroty se pak uděluje výborně udělanému ústavu pro zavěšené spáče, kde to hutnou atmosférou jen dýchalo. P.S: Když doktorka Susan lezla v sukni po žebříku, mohl jsem si hlavu ukroutit... ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

"V kómatu". Film, na který jsem si pamatovala z dětství, ale ne a ne ho najít, protože jsem si za boha nedokázala vzpomenout ani na jeho název, ani na herce, kteří by v něm hráli (Michael Douglas byl pro mě šok). A i když to nakonec nebyl "horor", jak jsem se mylně domnívala, zklamaná nejsem, neboť se jedná o - na svou dobu - velice zdařilý thriller, který funguje naprosto parádně i po pětatřiceti letech.:-) P.S.: Film jsem viděla poprvé a naposledy někdy před patnácti lety a přesto jsem si skvěle pamatovala cca. 75% děje (respektive scén) a číslo smrtícího pokoje k tomu (8)... Neuvěřitelné.;-) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Mysteriózne thrillery Robina Cooka, hlavne tie z lekárskeho prostredia, sú všetky veľmi dobré a výborne sa čítajú. To platí aj pre Kómu, ktorej literárna predloha nedá ani na chvíľu vydýchnuť. Žiaľ nemyslím si, žeby sa toto filmové spracovanie kvalitatívne aspoň priblížilo knižnej predlohe. Snímok síce plynie s ľahkosťou a veľmi dobre sa naň pozerá, ale po atmosferickej stránke je to iba priemer, to isté platí aj pre napätie. Na druhú stranu, veľkou pomocou a záchranou sú výborní herci a solídne dialógy. Chcelo to pridať na tajomnosti samotných úmrtí, ponúknuť divákovi viac otázok a hlavne zlepšiť celkovú atmosféru snímku. 65/100 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Výborný triler s geniálnou atmosférou. Jeffersonov inštitút je jedno z najstrašidelnejších a najodosobnenejších miest, aké som vo filme kedy videl. 70-roky a krájanie mozgov ako šunky v supermarkete, mrtvoly ako pomocné nástroje pri obrane, zaujímalo by ma, aký to malo rating. Otvorený záver sa mi páčil, nevieme, čo bolo potom, dnes by nabehla polícia a film by mal dovetok, že záporák dostal doživotie. Nepáčil sa mi ale slovenský dabing Widmarka. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Povedený, lehce mysteriózní thriller, ve kterém je napětí příjemně gradováno hudební složkou. Divák o Douglasovi do poslední chvíle neví, zda je na straně doktorky Susan, nebo naopak. Příjemné překvapení! ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre si pamätám, aký rozruch spôsobilo uvedenie Kómy začiatkom osemdesiatych rokov v našich kinách. Nečudo, že som bol po štyridsiatich rokoch zvedavý, či ten rozruch mal základy odolávajúce času. Sklamanie sa nedostavilo, ale ani spokojnosť. Dej sa odohráva v atraktívnom prostredí Bostonskej nemocnice, námetom je agresívne získavanie telesných orgánov na transplantáciu bohatým klientom. Réžiu má môj obľúbený Michael Crichton a ústredná dvojica hercov je populárna. Potiaľ všetko v poriadku. Problémom je, že to, čo v Cookovej knihe čitateľ príliš nevníma, vystúpilo vo filme do popredia a ruší celkový dojem. Ide samozrejme o superhrdinku, ktorú nič nezastaví, takže divák realistického razenia sa pomerne rýchlo odpojí od emočnej zainteresovanosti na deji. Pred zhliadnutím filmu som koketoval s myšlienkou, že by si možno zaslúžil i štyri hviezdičky, po jeho skončení som spokojný s ponechaním pôvodných troch. A aj keď to nie je záležitosťou tvorcov filmu, treba poznamenať, že dabingom (Galovič!) sa nikto chváliť nemôže. ()

Reklama

Reklama