Reklama

Reklama

Povídání o pejskovi a kočičce


Jak pejsek s kočičkou myli podlahu (E01)

(epizoda)
Animovaný / Rodinný
Československo, 1950, 9 min

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Josef Čapek (kniha)

Scénář:

Eduard Hofman

Kamera:

Josef Střecha

Hudba:

Jan Rychlík

Hrají:

Karel Höger (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Pejsek s kočičkou jednoho dne uviděli, jakou mají ve svém domečku ukrutnou špínu. Rozhodli se, že ji uklidí. Úklid to byl pořádný, až jim z toho šla hlava kolem a tlapky bolely! A jak se jim to povedlo? O tom se už přesvědčte sami… (Rodriguez)

Recenze (29)

Karlos80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První Hofmanův pejsek s kočičkou a společně s epizodou "Jak dělali dort" asi i nejlepší..? No podle sklizených cen určitě, získal hne dle tři. Čestné uznání - MFF Karlovy Vary 1950, Národní cena 1950, a Čestné uznání - Benátky 1950. Nebejt však samotného dnes už geniálního a tehdy velmi vyjímečného a originálního Högerova komentáře byl by tento příběh sotva poloviční..Jó děti mohli bejt tenkrát na takového vypravěče skutečně pyšní a to po právu. Kde že jen ty časy jsou...? ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Docela dada... ;-) . . . A ten Karla Högera krásný jazyk český po brněnsku... ;o) . . . Nestárnoucí!... - - - - - (Poprvé viděno někdy pradávno v dětství, mnohé repete pak 15.7.2008 díky ČT2, komentář zde jako šestý - 15.7.2008) ()

forsberg 

všechny recenze uživatele

"Nejdřív pověsíš na šňůru ty mne, a až budu viset, tak slezu a pověsím zas tebe," řekla kočička pejskovi. Pejsek vzal kočičku a pověsil ji na šňůru, jako se věší prádlo. Ani na to nepotřebovali kolíčky, protože se na té šňůře mohli držet drápky. Když kočička už visela, slezla zase ze šňůry dolů a pověsila pejska. Tak tam viseli oba dva a sluníčko na ně pěkně svítilo".....nerozluštěná záhada mého dětství. Někde jsem četla, že Čapek do téhle pohádky vpravil jakýsi koan, aby se malým dětičkám při usilovném přemýšlení rozbřesklo a byly osvíceny. Což se u mne totálně minulo účinkem, dodnes přemýšlím jak tam mohli viset oba dva. Ale pohádka je to náramně pěkná. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Není na tom nic zvláštního, originálního ani nezapomenutelného a přece to má jakousi příjemnou atmosféru, kterou jiný krátký animáky nemají...pejsek a kočička jsou prostě pejsek a kočička. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Nejdřív pověsil pejsek kočičku a pak kočička slezla a pověsila pejska. Tak si tam viseli oba dva a sluníčko na ně pěkně svítilo.“ Takové krásné první setkání s neskutečnem – a ve filmové verzi tak hloupě zkažené. ()

Reklama

Reklama