Reklama

Reklama

Povídání o pejskovi a kočičce


Jak pejsek s kočičkou psali psaní (E06)

(epizoda)
  • Československo O pejskovi a kočičce jak psali psaní
Animovaný / Rodinný
Československo, 1951, 16 min

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Josef Čapek (kniha)

Scénář:

Eduard Hofman

Kamera:

Josef Střecha

Hudba:

Jan Rychlík

Hrají:

Karel Höger (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

O tom, co všechno se přihodilo pejskovi a kočičce, když se rozhodli dětem napsat dopis o tom, aby měly rády všechny pejsky a kočičky na světě. Večerníčkové zpracování pohádky z Čapkova Povídání o pejskovi a kočičce. (MMR)

Recenze (19)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Komplet zdivividovaných Hofmanových filmových ztvárnění klasických pohádek Josefa Čapka je zdařilým "rozpohybováním" nádherných kreseb; ve své době to muselo působit nejen na dětské publikum jako zázrak tím spíš, že tehdy uplynulo jen několik málo let od tragického skonu jejich autora na samém konci druhé světové války. Klučičí a holčičí svět, převedený do podob dvou tradičně blízce znepřátelených domácích zvířat (zde je však pravidlem výjimka), potěšil nejen Čapkovu dceru, ale i její prvorepublikové generační vrstevníky; jemný humor, laskavá přísnost, přirozená sounáležitost, solidárnost, to všechno bylo rukou, která dětské človíčky i jejich rodiče jistě a neomylně vedla cestou lidského kladu a skutečného dospívání. Nápaditá didataktičnost, kterou je z pohádek tohoto volného cyklu cítit, je v tomto případě navíc i silným diváckým zážitkem. Čapak i Hofman tu položili nesporně základ pro ohromný rozmach filmové i televizní tvorby pro děti a mládež, který tak úspěšně naši kulturu charakterizoval od padesátých do první poloviny devadesátých let, a to nejen v animovaném filmu. Současnost této tvorby a její vykládání je mnohem složitější. Ale naděje, jak víme, umírá poslední. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak a je to tady, nejlepší z nejlepších, nejoblíbenějších z nejoblíbenějších. Prostě extra třída mezi večerníčkama, je až neuvěřitelné kolik vzpomínek naráz do mě vrazilo když jsem na tohle koukal. Tohle je prostě to nejlepší co Miler přinesl. Nádherná animace a kouzelnépříběhy. Prostě paráda jen škoda že plno dnešních děcek už ani neví o co jde. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

755. hodnocený film: Jednoduché, snadno pochopitelné a pro malé děti jasné a zřetelné. Žádné jinotaje, žádně složitosti. 4* a děti budou spokojené. Po dlouhé době jsem viděl něco podobného. 4* ()

LeoH 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl patří k těm povedenějším, jednomu z něj je tak nějak teplo :-) Celkově jsem ale po zkouknutí celé „minisérie“ dost rozčarovaný z toho, kolik toho skvělého z Čapka spadlo pod stůl (a teď nemyslím jenom vyškrtané kusy textu, ale hlavně hravost a jedinečnou náladu, která ve filmečcích ustoupila infantilitě a místy nepříjemnému mentorování) a jak o rozpohybované obrázky vyprávění spíš škobrtá, než že by jimi bylo nějak obohaceno. Přečtěte si s dětmi radši knížku, nebo si sežeňte nesrovnatelně zdařilejší Högerovu rozhlasovou verzi. ()

M-arta 

všechny recenze uživatele

Naprosto dokonalý Karel Höger čte pohádku tak božsky, že to jenom umocňuje tu osvěžující koupel v průzračné češtině. Spojení s dobře rozpohybovanými Čapkovými ilustracemi je úplně odzbrojující! ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak pejsek s kočičkou psali psaní je jeden ze dvou nejdelších (16-ti minutových) dílů. Nepřijde mi ani, že by to bylo z pera Josefa Čapka, nýbrž ze štětce Josefa Lady, kolik je v tomto díle sněhu a jak v něm pořád sněží. Klasická ladovská zima, kdy si pejsek s kočičkou užívají pod teplou peřinou. Ale i tak vylezou a rozhodnou se napsat dětem psaní. A že u toho mají bezva hlášky. Neřeší vůbec, že píší s chybami, protože když děti mňoukají nebo hafají, tak to dělají také s chybami. A taky vyfilosofují, že kočka píše krásněji než kdejaké dítě, když se říká, že i kočka by to lépe načmárala. Je to moc pěkný díl. Ovšem co je ale na tomto díle a vůbec na celém Večerníčku to hlavní, tak to je animace a především dokonalý přednes Karla Högera. A ta jednoduchá animace je tak krásná. V ní je ukrytá taková ta nostalgie jako v celém tom Večerníčku. Dnešním dětem se už nelíbí, ale nám ještě jo. [1155. hodnocení, 19. komentář, 83%] ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stará dobrá klasika, kterou musí u nás znát snad každý dítě. Tohle prostě nejde hodnotit jinak, než pět hvězdiček z pěti. Tehdy si nikdo nedovolil vydat nějaký škvár a už vůbec ne Čapek, který se těšil dobré pověsti uznávaného spisovatele. Ztvárnění této klasiky je prostě nezapomenutelné. ()

Reklama

Reklama