Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Cylindrová verze Dannyho parťáků, která je silná ve své naivitě a odlehčenosti.Trochu problém jsem měl se svižností toho heist temporytmu, který je u takovýchto filmů základním stavebním prvkem. Nejlépe to asi reprezentuje scéna 75 vteřinové loupeže, která se snaží navodit pocit, že divákovi odpočítává každou uběhnuvší vteřinu, ve skutečnosti jedna vteřina vydá za několik vteřin v reálu. Scéna tak zcela nelogicky naprosto ztrácí rychlost a švih. Naopak, kaskadérské kousky Seana Conneryho ve vlaku jsou parádní, chvílemi až mrazivé. Celkově se pak jedná o slušnou zábavu a milé loupežnické povyražení. 7/10 ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenáročný, pritom dostatočné pútavý námet, ktorý si dokáže svoju pútavosť udržať takmer po celý dej. Aj preto mu možno odpustiť, že sa príbeh točí vlastne iba okolo jednej postavy, iba jedného herca, ostatní sú viacmenej do počtu. Chválim verné zachytenie mestského prostredia 19. storočia, dnešné filmy to nie celkom dokážu. Škoda toho záveru, ktorý vyznel dosť naivne až komediálne a sčasti pokazil celkový dojem. ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je prostě klasika. Mě se celkem líbí. Sice nemám moc rád staré filmy ze staré doby, což tenhle film je zasazen do roku 1855. Přesto film zabaví, má dobrý netypický příběh, má dobré nápady, dobré herce. Sean Connery a Donald Sutherland potěší. I hudba je obstojná. Jedině konec se moc nepovedl - mohl být lepší. Ale nevadí. Celkově je to film na který se dá dívat vícekrát. Hodnotím ho na dobrých 79% = **** ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedno veľké dobrodružstvo s charizmatickou lupičskou dvojkou S. Connery - D. Sutherland. Rafinovanosťou, vtipom a samotnou prípravou zlodejiny mi snímok trocha pripomenul Pascu (1999), len v tomto prípade mi to prišlo dejovo ešte pútavejšie a premyslenejšie. Samozrejme nemôžem zabudnúť ani na perfektne vykreslenú dobovú atmosféru viktoriánskej éry vrátane kostýmov a brady D. Sutherlanda. 80/100 ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vrcholný životní příběh, výtečně zpracovaný už literárně a následně dokonale převedený do filmové podoby. Donald Sutherland a Sean Connery předvádějí koncert - a také je o čem. Napětí, humor, nadhled i romantika a všechno to funguje dohromady. Divák, stejně jako tehdejší bližní skutečných zlodějů, si moc přeje, aby jim to vyšlo - z jedinného důvodu: obdivuje chytrost a vtip. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (27)

  • V scénach, keď čistý Willy (Wayne Sleep) uteká z väzenia po strechách domov, sú rôzne zábery na mesto - všetky sú maľované ako kulisy, ide to dobre poznať. (ČSFD)
  • Manželka Seana Conneryho Micheline se rozzuřila, když viděla jeho nebezpečné kousky ve filmu. (Kulmon)
  • Na skutečné loupeži se podíleli pouze čtyři kriminálníci: Pierce, Agar, železniční strážník Burgess a železniční účetní Tester. Všechny čtyři klíče byly drženy na železničních stanicích. Dva v Londýně, dva ve Folkestone. Všechny byly dočasně ukradeny Testerem a Piercem, aby je Agar mohl duplikovat. Služební vůz nebyl zamčen zvenčí. Pierce a Agar byli vpuštěni dovnitř Burgessem. (Kulmon)

Reklama

Reklama