Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám rád diela Michaela Crichtona (Smrť Andromedu osobitne) a o herectve Seana Conneryho a Donalda Sutherlanda si nedovolím zapochybovať, ale ... kardinálna otázka znie: Bolo potrebné nakrútiť film, keď existuje výborne napísaná kniha? Odpoveď som si nenalial, dodal ju svojim sfilmovaným dielom sám Michael Crichton. Ako keby v inej oblasti chcel naplniť bonmot: Krásne ženy nechajte mužom bez fantázie. Naozaj som nepochopil načo je potrebné robiť drahý film s náročnými dekoráciami, kostýmami, líčením a pod. keď si to pri čítaní knihy predstavím úplne zadarmo. Asi pre tých, ktorí majú s predstavivosťou trochu problémy. Ale v tom prípade som aj so svojimi troma hviezdičkami pomerne štedrý. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ztráta jedné hvězdičky za začátek, hlavně diskuzi v klubu, která se mi fakt nelíbila. Jinak výtečný vtipný film. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vyhovoval by mi tu drsnejší štýl, toto má byť kvázi vtipná gangsterka so sympaťákami v hlavných rolách a nech aj kvitujem majstrovstvo Conneryho v behu na vlaku bez prekážok, no krimi rovina bola potlačená. V každom prípade film obsahuje vysvetlenie, odkiaľ pochádza to známe poopilecké slovo "hangover". Chudáci námorníci, potúžení duchom rumových praliniek bez čokolády a cukru, nemali na nocľah a tak spali za penny prehnutí na lane. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Doteraz som Michaela Chrichtona poznal ako schopného spisovateľa,napr.Jurský Park,podľa ktorého Steven Spielberg natočil tento Blokbaster,film som videl,kto nie? Knihu,ale nečítal.A teraz podľa svojej knihy,ktorá bola bestseller sa zhostil režisérskej stoličky so Seanom Connerym ako lupič gentleman.Sean zatieňuje Donalda Sutherlanda,ktorý je popri ňom ako šedá myška,ale Donald sa nemusí hanbiť. Michaelova réžia je lákadlo vynaliezavosti a hravosti s peknou kamerou Geoffreyho(snímal Kubrickovu Vesmírnu Odyseu). Hudba Jerryho Goldsmitha je ukážkou aktívnej práce zložky hudby,ktorá vylepšuje pocit zo sledovania. Som prekvapený od spisovateľa Chrichtona,ktorému sa najlepšie vydaril práve tento počin a Sean Connery určite nie je poverený zabíjať ako agent 007... Pre filmových labužníkov fajnšmekrov ako stvorené... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná a oddychová záležitosť s najsympatickejšími možnými "záporákmi". Vynikajúce skĺbenie doby britskej gentlemantskej spoločnosti s kriminálnou zápletkou, okorenenou niektorými napínavejšími scénami a anglickým suchým humorom...Oveľa sympatickejšie a charizmatickejšie ako "novodobý" Dannyho Parťáci a podobné filmy:) ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejvydařenějších filmů pojednávající o nějaké loupeži! Crichtonovi se povedlo skloubit humor a mnoho opravdu napínavých sekvencí, kdy se čas krátí, hlídač se blíží a hrdina nestíhá... jinak to popsat nedokážu. Connery dokonale využívá svou gentlemanskou image a chemie se Sutherlandem funguje, jak má. Trochu jsem se rozhodoval mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, nakonec ale zvítězil dobrý pocit (nostalgie), který si po každém shlédnutí odnesu...takže nejlepší! ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Cylindrová verze Dannyho parťáků, která je silná ve své naivitě a odlehčenosti.Trochu problém jsem měl se svižností toho heist temporytmu, který je u takovýchto filmů základním stavebním prvkem. Nejlépe to asi reprezentuje scéna 75 vteřinové loupeže, která se snaží navodit pocit, že divákovi odpočítává každou uběhnuvší vteřinu, ve skutečnosti jedna vteřina vydá za několik vteřin v reálu. Scéna tak zcela nelogicky naprosto ztrácí rychlost a švih. Naopak, kaskadérské kousky Seana Conneryho ve vlaku jsou parádní, chvílemi až mrazivé. Celkově se pak jedná o slušnou zábavu a milé loupežnické povyražení. 7/10 ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Standardny heist film s neskutocne charizmatickym Connerym, ktory hlaskuje ostosest. Dalej film ponuka pôsobive kaskaderske kusky za ktore by sa nehanbil ani Jackie Chan a miestami som žasol nad tym, ze ich poistovne hercom dovolili natocit. Slabinou filmu je pomalsie tempo a postavy mohli mat lepsie motivacie pre lupez. Vlastne keby sa im nepodarila, tak by to bolo uplne jedno. 6/10. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Klasika, kterou prostě nemůžete nemít rádi. Dějové schéma je pro lupičské filmy, které mám velice rád, naprosto typické, a nejdůležitější je na snímku jeho jemný, elegantní a leckdy kupodivu odvážný humor. A nejlepší hláška? "Chci mrtvou kočku." ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Film mě velmi zaujal už i detaily přípravy na loupež.Jak Connery a Sutherland číhali na peronu a měřili na stopkách jak dlouho to trvá hlídači když si někam odkočí, potom jak dělali otisky toho klíče to jsem docela koukal jak precizně i na film to udělali.A nebo scénka jak Sutherland se převlíkl za mrtvolu a aby to nabylo na realitě mu Connery dal do rakve mrtvou kočku.A konec je velmi dramatický.No dál už vám to nebudu vyprávět to musíte vidět sami, jedná se o skvělý film. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Krása, jasná pětihvězda, absolutní spokojenost.. Sean Connery a Donald Sutherland tu zlodějskou hru rozehráli ve velkém stylu a já jim sedla na lep.. Plánování krádeže zlata, získání klíčů, pletichy, intriky, vtip a zábava s trochou romantiky a naivity mi byla naservírována na zlatém podnosu.. Filmové pohlazení od gentlemanů.. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

Michael Crichton klobouk dolů spisovatel scénárista režisér všechno se mu dařilo, a hlavní herci byli přímo skvělí při natáčení se museli dobře bavit :-) 27.1.2020 ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Michael Crichton by se měl raději soustředit na psaní a režii radši přenechat zkušenějším kolegům. Velkým kladem a oživením snímku, jsou tradičně skvělé herecké výkony Seana Conneryho a Donalda Sutherlanda, stejně jako dnes již klasická Goldsmithova hudba. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Unylý, nudný a na 110 minut příliš dlouhý pšouk, který nemá koule ani na to, aby zasmrádal. Tak zbytečný a mdlý ten film je, doslova jsem u něj usínal. A přitom Sean a Donald by mohli i sami rozehrát lupičský masterpiece při první loupeži jedoucího vlaku. Předloha, scénář i režie stejný člověk, to skoro nikdy nedělá dobrotu, sám k sobě prostě nemohl být dostatečně kritický, aby v tom tu nudu rozpoznal ještě včas. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Super. Cely ten vykradaci plan a vlastne i uroven zabezpeceni jsou sice hodne naivni, ale to nevadi, je to zabavne, je tam Sean Connery a hlavne k tomu hraje Jerry Goldsmith. Bystrejsi si vsimnou, ze mu to v tom soundtracku v jednu chvili docela slusne Alieni a Star Trekuje, ale neni se cemu divit, vsechny 3 filmy jsou z roku 1979, takze to byla asi nejaka Jerryho momentalni uchylka a neni to na skodu, jen takova tresnicka pro gurmany. 7/10 ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Po všech stranách precizně udělaný film, který stojí zato vidět. Prakticky okamžitě jsem se rád nechal vtáhnout do děje a kochal jsem se skvělými a propracovanými záběry. Snad jen připomínku k překladu: věta „O čem je ten tvůj byznys?“ se mi jako moc šťastná nejevila. U skvělého dabingu mně ze začátku trošku rušilo, že se některé české hlasy podle mě ne úplně hodily k dabovaným postavám, ale pak jsem si přivykl. Ještě něčeho jsem si všiml. Nevím, odkud má ČSFD název filmu „The First Great Train Robbery“. Já jsem na obrazovce jasně viděl „The Great Train Robbery“. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Pohodový film s kvalitnými hercami a prostredím viktoriánskeho Londýna. Sean Connery v hlavnej roli džentlemena, ktorý sa dobre cíti medzi spoločenskou elitou tak medzi zločincami. Donald Sutherland v roli zlodeja, ktorý sa dostane všade a dokáže ukradnúť čokoľvek. Ústredné duo, ktoré má u človeka sympatie od začiatku. A napokon samotná lúpež zlata s idúceho vlaku, ktorá pôsobila veľmi dobre a divák sa cítil, akoby bol pri tom. Film som si v celku užil a ostal mi po ňom úsmev na tvári. 8/10 ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Parádní dobrodružný film s excelentním Seanem Connerym v hlavní roli. Člověk se může i bavit, bez všech těch novodobých vizuálních efektů a triků. ()

Reklama

Reklama