Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Cekal jsem vic, nez jsem dostal od filmu tak zvucneho jmena a hercu napasovanych do jeho realizace, ale pravda toto historicke obdobi mi opravdu moc nesedi, takze bezte s temi licousi do... ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Já toho naleštěnýho Kohna Šoneryho poslední dobou nějak nedávám. Ani ve starých filmech. A za socialistický finále s odjezdem hvězda dolů, na to nemám buňky. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Panečku ... výborná předloha, špičkové obsazení .. prostě další krásná filmová dnes už klasika ... a na víc, tenkrát pro mě platilo : I Love You, Miriam .. ehm, vlastně Lesley-Anne Down … wow … ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

V sympatický film překlopil Michael Crichton svůj námět. Geniálně promyšlený plán kriminálních "elegánů" Conneryho a Sutherlanda se promítl do vtipného a zábavného děje. Ve skutečnosti to bylo asi mnohem děsivější a složitější, ale tady šlo o to, seznámit lidi s touto velkou loupeží a zároveň pobavit, což se plně povedlo. Jsou momenty, kdy je člověk opravdu musel obdivovat a to nejen při přelézání vagónů, ale třeba i to, strávit nemalý čas s kočkou v rakvi, to moc zábavné asi nebylo. Ten únik na konci od soudní budovy, už mi přišel moc nadsazený, ale co tenkrát všechno šlo či nešlo? ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Já si prostě nemůžu pomoct, ale musím dát jen 70%. A to jako kluk jsem tenhle film vždy vyhlížil se zapálením v očí. Nejspíš za to může 1.část 1.série Prison Breaku či Útěk z Alcatrazu, ale tahle příprava trestného činu mi nepřišla už tak dobrá. 70% ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

988. hodnocený film: Jen ta myšlenka, že jde o dobrodružný film se spoustou zápletek, kde hlavní roli hraje mazaný Sean Connery a pomáhá mu ve všech loupežích i Donald Sutherland, ve mě navodila obrovskou naději v kvalitní zážitek. Jistě, jde o skvělej film, který je promyšlený do posledního detailu, ale je jakýsi "anglicky uměřený", a to mi moc nesedí. 4* jsou proto maximem, které mohu dát, i když se mi moc líbil, ale měl velký potenciál dosáhnout maxima a stát se fenoménem ve svém žánru. 4* ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Je na tom pro mě vidět lehká zastaralost a natahanost, ale ve všech ostatních ohledech to byla vyložená paráda a já jsem fascinovaně sledoval jeden z nejdrzejších a nejpromyšlenějších plánů krádeže v historii. Škoda, že to mělo o nějakou tu minutu navíc, protože scéna loupení jako takového je něco neuvěřitelného. 85% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Profesně důmyslné a starosvětsky kultivované ... což platí pro film - i pro onu významnou historickou událost, o které pojednává. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Film je priemerný a videl som oveľa lepšie filmy o lúpeži. I keď scenár je nápaditý, tak réžia nie. Michael Crichton je slabý režisér a filmu chýba iskra a napätie. Réžia je povrchná a bez napätia. 5/10 ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Sean Connery  v nejlepších letech, společně s Donaldem Sutherlandem a v režii Michaela Crichtona připomínají časy, kdy si lupiči museli vystačit jen s odvahou a fištrónem. Žádné hi-tech hračky, úniky dat, vrtulníky... žádná výbava, která vlastně převyšuje hodnotu lupu. A stejně starosvětsky je tento film i natáčen. Skoro hodinu a půl sledujeme přípravu k loupeži, přičemž si vyslechneme nemálo dvojsmyslů, které byly občas vcelku odvážné, zjistíme, že lupiči jsou stejnou měrou drzí i odhodlaní a že bychom supercharismatronovi Connerymu odpustili i kdyby v tom sejfu vezli naši výplatu. Když zmiňuji zdobnost hlavní postavy, neměl bych opomenout ani superkočkoidní Lesley-Anne Down, která tvoří jednu z mála výjimek tvrzení, že Angličanky nejsou hezké. I díky tomu, že se bylo nač koukat, se dala ta občasná rozvláčnost přežít. On na ni dal zapomenout především konec, kdy jsem s údivem dumal nad tím, jestli náhodou Seana opravdu nevyhnali na střechu jedoucího vlaku. Vypadalo to totiž velmi, velmi věrohodně...ostatně jako vše v této dobovce. I díky tomu zaokrouhlím nahoru, přestože to na čisté 4* nevidím. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nenáročný, pritom dostatočné pútavý námet, ktorý si dokáže svoju pútavosť udržať takmer po celý dej. Aj preto mu možno odpustiť, že sa príbeh točí vlastne iba okolo jednej postavy, iba jedného herca, ostatní sú viacmenej do počtu. Chválim verné zachytenie mestského prostredia 19. storočia, dnešné filmy to nie celkom dokážu. Škoda toho záveru, ktorý vyznel dosť naivne až komediálne a sčasti pokazil celkový dojem. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kniha funguje dobře jako hybrid literatury faktu a literární dramatizace. Crichton uvede čtenáře do situace přes fakta z tehdejší doby a pak pokračuje Piercovým příběhem. Film však musel pochopitelně upřednostňovat to druhé a tak se Crichton rozhodl obsazením dvojky Connery/Sutherland (plus krása Lesley-Anne) pro jemnou zábavu. Proto taky vypadly detaily typu syfilis a záliba v malých holčičkách (u získání druhého klíče). Výsledkem je příjemný film, držící se skutečných událostí, ovšem právě ta příjemnost a vyhýbání se špinavosti mu nakonec u mě bere jednu hvězdu. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Je to sice docela hezky natočené a slušně zahrané, nicméně jsem se poměrně často přistihla, že se nudím. (65%) ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem drsnější film, ale nevadí, protože je to vyjebávačka na úrovni. Sean Conneryho v posledním čase nevyhledávám, ale tady jsem vzpomněl proč ho dříve tak rád, no a Donald Sutherland už klasicky hodně dobrý. S tou truhlou Donalde, mascara na Oscara. 4,5/5 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Connery tak jak ho máme rádi- švihák, gentleman s nadhledem a vtipem. Navíc Donald Sutherland s obdobným přístupem k věci. Takže tu máme komedii o loupeži ve vlaku. A ta se povedla. 80% ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Veľmi sympatická komédia s nenútenym humorom a inteligentným scenárom. Úprimne som Crichtonovi neveril že ako režisér dokáže ukočírovať tak fajn záležitosť. Predsa len, v prvom rade je stále spisovateľ a po režírovani Westworldu som čakal najhoršie. Nestalo sa. Connery a Sutherland sú stávka na istotu, majú štýl a potiahnú aj slabšie pasáže. Občas cítiť problém s tempom ale po väčšinu času som sa bavil. Pár scén je dokonca veľmi napínavých a záverečný part na streche vlaku natočený bezchybne. Dobové zasadanie a kostými tiež super a celkom sa čudujem že film nie je známejší. ()

Reklama

Reklama