Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi dívatelný film, komediálně laděný s DS a SC."Chtěl jsem ty peníze". No a to je oč tu běží. Lesley-Anne Down tu potvrzuje teorii, že za vším hledej ženu, tedy i za vlakovou loupeží. Co na tom, je-li první v dějinách. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Atmosféra a Sean Connery. Ten je tu v největší formě a navíc s vousy vypadá snad mnohem lépe než James Bond. A jak celou dobu vypadá, že sám kromě smělého plánu nic nenabídne, ke konci vše vynahradí. Atmosféra je ale ještě lepší než hlavní hvězda filmu. Každá scéna má napětí, a i když se některá vleče déle, až do svého konce diváka drží a nepustí. Holt autor Jurského parku zvládal režisérské řemeslo stejně jako to spisovatelské. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

K uvedeným žánrům bych přídal "komedie". A není to díky několika komickým momentům, připomínající spíše parodii. Tahle partička má totiž několik povedených hlášek a tenhle film několik vtipně vydařených momentů. Co je to však naplat, když z převážné části disponuje i nudnými pasážemi, nevýrazným hudebním doprovodem (promin G. G.) a bohužel a to je hlavní, nedůvtipem a neoriginalitou v příběhu.. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jedno se tomu filmu musí nechat - a sice to, že se tam toho zase tolik neděje. První hodinu kradou klíče od trezorů a druhá část se odehrává ve vlaku. A zřejmě ta, alespoň na první pohled, dějová skromnost, je jeden z důvodů, proč jsem tomu nakonec napařil pět hvězd. Ano, jedním z nich je samozřejmě nesmírně elegantní,šarmantní a nesmírně charismatický Sean Connery a jeho neméně dobrý přicmrndávač Sutherland senior, jedním z nich byla i ta úžasná, fantastická atmosféra a jedním z nich byla i režie, Crichton je překvapivě velmi zručný řemeslník. Rozjezd byl sice trochu pomalejší, ale naprosto skvěle ztvárněná 75-ti vteřinová loupež klíčů a všechno kolem ní, to je moment, na který nezapomenete, a který i přes to, že se v něm vlastně neděje nic moc akčního, má překvapivé tempo a je nejlepší částí filmu. No a závěrečná část ve vlaku už jenom ookazuje, jak jsou tyhle staré anglické filmy ze 70. a 80. let tak skvělé a neodolatelné a finále tomu tu korunu taky nasadilo. Další klenot anglické dobrodružné podívané z období viktoriánského. Za sebe už můžu dodat snad jen to, že je velká škoda, že Crichton toho nenatočil víc. "Proč jste to udělal?" "Chtěl jsem ty peníze!" - vždyť to říkám, tahle hláška je důkaz toho, jak zatraceně neodolatelný ten film je. 100%. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Connery jako elegantní zloděj je na svém místě, další herci taktéž. Děj takový vleklý, nezajímavý. Zkrátka nic, čím by mě film výrazně překvapil. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že než hlavní hvězda Cnnery, tak mě v tomto filmu bavil hlavně výkon Donalda Sutherlanda, který odvádí precizní výkon. Velkou pochvalu zaslouží jako vždy Jerry Goldsmith, jehož hudba skvěle podtrhuje jednotlivé scény. Možná jen škoda, že samotná vlaková loupež zabere poměrně krátkou stopáž filmu. Ale i scény z její přípravy, hlavně krádeže klíčů jsou výborně natočené. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Výborný klasický film na téma krádeže. Connery a D. Sutherland jsou nejen vynikajícími herci, ale hlavně jim to skvěle hraje i mezi sebou. Atmosféra a dobové kulisy jsou skvělé a závěrečná pasáž ve (na) vlaku je úžasná. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Komu by sa nepáčilo okradnúť bankárov. Na dobové pomery výborne hláškujúci Connery si tak získal moje sympatie aj úspech u verejnosti. A samozrejme aj u svojej osudovej ženy, kvôli ktorej to možno robil, aj keď na konci vyjaví niečo iné. Prípravy sa mi zdali akurát trochu dlhé a na akciu zostalo menej miesta, ale mala potom výborný spád. Niektoré dialôgy boli celkom výnimočné. –––– Spojování věcí je tak vzrušující. Dobré spojení je to hlavní. Velkou roli hraje šikovnost. Samozřejmně i správné vybavení. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Vtipné a noblesní. Connery se Sutherlandem byli výborní a skvěle je doplňovala Down. Crichton sice nebyl kdovíjaký režisér, ale tohle se mu opravdu povedlo. ()

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

Chýba tomu lepší ťah na bránku, ale Sean Connery to dáva so svojimi suchými hláškami s prehľadom. Slušne mu sekunduje Donald Sutherland, atmosféra 19. storočia autentická. Filmík ako stvorený na pohodový nedeľný večer. 65 % ()

šerminator 

všechny recenze uživatele

Já jsem si myslel, že se podívám na peckovní drama, ale ona to je dost povedená komedie teda! Fakt mě to mile potěšilo, že takové téma zvládli lehce komediálním způsobem a je to i napínavé (scény na vlaku). Dobré herecké obsazení - Conneryho jsem poprvé viděl v komediální roli a jak mu to šlo pěkně, výborný je taky "starý" Sutherland, který se mi začíná líbít čím dál tím více. Přestože jsou hlavní postavy záporní, tak jim nelze nefandit aby jim loupež vyšla. Další z řady výborných anglických filmů. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Johóó, tak na tuhle zlodějíčskou bandičku se Danny a jeho sympatičtí parťáci nechytaj ani trošku... Perfektní příběh, klidné tempo, dokonalá hudba, která spolu s perfektními kostými dává divákovi pocit, jakoby se též ocitnul v roce 1855. Horkotěžko teď vzpomínám na film, kterej má lepší dobovou atmošku. Výběr herců na obrovskou jedničku, oba dva totiž předvádí dokonalé herecké výkony a přes to, že bych jim vlastně neměl fandit, tak těmto dvěma držím palce od začátku až do samého konce. Je to i velice chytrý film. Ještě jednou musím vychválit hudbu, která tenhle kousek poslala o pořádnej kus výš. Už jako malýmu se mi Vlaková loupež, a teď po letech je moje nadšení ještě o kus větší. Rejža ukázal, že si rád hraje a že ho baví točit. Škoda, že takto nadupaných kousků má jenon jeden :o). Rozhodně doporučuju uplně všem, páč tohle se prostě musí líbit. Sean Conery na mě dělá stejný dojem jako Robert Downey Jr., stejně galantní, šarmantní, elegantní, taktní, vtipný a navíc zde prohlásí zajímavou větu : "Každej myslí na prachy". ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Přesně tak napínavý film, jak si ho pamatuji z dětství. Zápletka je vcelku klasická, což už i název napovídá. Ale zpracování je parádní. Bez pompézních efektů, napětí je navozováno čistě situačně, dobrou prací scénáristy (a režiséra v jedné osobě). Tahle vlaková hra o čas jede pořádným tempem. Hlavní padouch Connery s kumpánem Sutherlandem se ale můžou jen usmívat pod vousy - před ostatními vždy o krok napřed. __"-Proč jste naplánoval a spáchal tak ohavný zločin? -Chtěl jsem ty peníze." ...Jo? Ale kdo se směje naposledy, ten se směje nejlíp. A policie to rozhodně není... ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Jednou stačilo. Škoda, že se scénárista a režisér v jedné osobě nedržel celou dobu groteskního zpracování, ta prachsprostá vražda komplice ke gentlemanskému zlodějíčkovi vůbec neseděla. Ve srovnání s Podrazem (1973), v němž divák též nahlíží zlodějům pod ruku, je První velká vlaková loupež znatelně slabší. ()

Reklama

Reklama