Reklama

Reklama

První velká vlaková loupež

  • Česko Velká vlaková loupež (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Uloupit zlato z jedoucího vlaku? Všechno je jednou poprvé... Odvážnou vlakovou loupež, která vstoupila do dějin kriminalistiky, uskutečnil v roce 1855 lupič-gentleman Edward Pierce. Jeho cílem se stal vlak dopravující velké množství zlata na výplatu žoldu vojáků v Krymské válce. V románové, značně zromantizované podobě zachytil celou událost známý spisovatel Michael Crichton a poté, co se jeho kniha stala bestsellerem, ji jako režisér sám převedl na filmové plátno. Nejprve sledujeme pečlivé plánování celé akce a dlouhé přípravy. Než se totiž vlak rozjede, je nejdůležitější částí loupeže získání duplikátů čtyř klíčů potřebných k otevření trezoru ve vlaku. Jednotlivé klíče jsou přitom svěřeny do opatrování různým lidem. Pierce musí vymyslet důmyslné způsoby, jak se jich zmocnit, v čemž mu pomáhají jeho společníci: Miriam, dáma s pochybnou pověstí, která pro úspěch plánu neváhá využít ani své tělo, a schopný kasař a duplikátor klíčů Agar. Hlavní atrakcí filmu je však samotná loupež, kterou kamera sleduje doslova krok za krokem. Ústřední trojlístek ve filmu ztvárnili Sean Connery, Donald Sutherland a Lesley-Anne Downová, přičemž velké uznání zaslouží především Sean Connery, který většinu kaskadérských kousků provedl sám. (Česká televize)

(více)

Recenze (197)

mira.l 

všechny recenze uživatele

Není to špatný, je to poctivá filmařina konce 70. let, hezká hudba, kostýmy, ale strašně se to vleče a ten konec je trochu jak z grotesky. Jednou stačilo. ()

Hannibal1913 

všechny recenze uživatele

Dabingforum: v českomoravském znění: 1. DABING Nova, Prima, Cinemax, ČT (pod názvem: Velká vlaková loupež) V českém znění: Vladimír Brabec - Sean Connery (Edward Pierce), Petr Pospíchal - Donald Sutherland (Robert Agar), Alena Procházková - Lesley-Anne Down (Miriam), Ilja Prachař, Milena Dvorská, Radka Stupková, Michal Pavlata, Jan Pohan, Zdeněk Hess, Radovan Vaculík Zvuk: Václav Hálek Produkce: Jana Prášilová, Zdena Sirotková Překlad: Milena Pellarová Režie: Zdeněk Gawlik Vyrobilo: Studio dabing AB Barrandov, ČNTS Nova, 1994 2. DABING MGM, Barrandov (pod názvem: První velká vlaková loupež) V českém znění: Vladimír Brabec - Sean Connery (Edward Pierce), Lukáš Hlavica - Donald Sutherland (Robert Agar), Dagmar Čárová - Lesley-Anne Down (Miriam), Bohuslav Kalva - Andre Morell (soudce), Petr Oliva - Malcolm Terris (Henry Fowler), Jiří Plachý - Alan Webb (Edgar Trent), Pavel Soukup - Robert Lang (inspektor Sharp) + (vypravěč), Pavel Vondra - Michael Elphick (Burgess), Sabina Laurinová - Gabrielle Lloyd (Elizabeth Trent), Radek Hoppe - Wayne Sleep (Willy Williams), Petr Gelnar, Jan Szymik, Helena Brabcová, Jan Rimbala, Libor Terš, Vladimír Kudla - James Cossins (Inspektor Harranby) + (titulky) a další Překlad: Dagmar Krejčová Produkce: Alena Hradcová Zvuk: Alexandr Vrbata Dialogy a režie českého znění: Michal Pavlík Vyrobilo: Studio Bär pro MGM, 2007 ()

Dexx 

všechny recenze uživatele

Tohle je tak dobrý film, že jej ani Crichton-režisér nedokázal zkazit. Duo Connery - Sutherland, Goldsmithův soundtrack a nutno uznat i dokonalá předloha z tohoto filmu dělají jeden z mých nejoblíbenějších. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Příjemně odpočinková kostýmní krimi ze staré dobré Anglie, která má spád, vtip a všechno, co k představám o tomto specifickém žánru patří. Skvělá zábava, která dokonale vyčistí hlavu od každodenních starostí. Profesionálně výtečně odvedená práce, která se vyznačuje výslednou lehkostí tvaru - co víc od tohoto snímku chtít? ()

maeb 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch gansterek (i když si nejdem jistý, jestli je to to pravé slovo), kde sledujeme dokonale promyšlenou a připravenou loupež o úvodních příprav až po konečný (ne)úspěch. Tahle je výjimečná a zajímavá především chytrým, promyšleným a do poslední chvilky napínavým dějem; časem, ve kterém se odehrává děj (polovina 19.stol); parádní hudbou; skvělým obsazením (hlavně Sean Connery a Donald Sutherland excelují),... prostě spoustou věcí, pro které se k němu budu vždy rád vracet. "Pane Pearci, můžete mi říci, co vás vedlo k tomu, že jste spáchal tento nízký a odporný zločin?" "Hmmm...víte, chtěl jsem ty peníze." ()

Dinsberg 

všechny recenze uživatele

Sean Connery poprvé pro mě jako gauner a poprvé bez šťávy. Edwarda Pierce jsem mu bohužel nevěřil, jediné co film alespoň trochu zachránilo jsou kostýmy a výprava. Donald Sutherland tentokrát téměř neviditelný. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Velmi slušná kostýmovka, film už je staršího data, přesto ani dnes neurazí. Válka na Krymu v polovině 19. století, to už znají snad jen učitelé dějepisu, kdo si na to dnes vzpomene. Přesto už snímek nepatří mezi filmy, na které bych se těšil, proto jsem si dovolil 1 hvězdu dolů. 70% ()

Vojtarr 

všechny recenze uživatele

Ano, ano opět starý známý Sean Connery, který se snaží ukrást ohromné množství zlata z vlaku. Když se zdá, že to všechno neskončí dobře, hlavní hrdina za potlesku lidí uprchne a ještě se tím vysměje všem těm, kteří se ho snažili uvěznit. První polovina filmu obsahuje přípravu na loupež a druhá obsahuje samotnou loupež. Napínavý film, který by bez Conneryho a Sutherlanda, byl pouze další obyčejný dobrodružný, nevtipný film, bez nadsázky. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Michael Crichton tímto filmem dokázal jednu věc, že není schopný režisér. Tento film natočil podle své knihy. Fandil jsem mu, protože Crichtona jako spisovatele velice uznávám. První velká vlaková loupež je hodně nudný film, který ničím nezaujme, vyjma herců. Děj je zdlouhavý a dialogy nesmyslný. Snímek jsem nemohl ani dokoukat. Narpostá nuda a propadák. ()

zubrik66 

všechny recenze uživatele

Treba pozerať optikou konca sedemdesiatych rokov. Príbeh dobre graduje, ale získavanie kľúčov občas diváka zabolí... ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla fakticky pecka!!!! Náš velký oblíbenec Sean Connery tento film zvládl s přehledem a vidět to v TV byl fakt zážitek na, který jen tak nezapomene. Navíc napjaté a kriminální scény vystřídávaly také vtipné scény a to společně s hudbou Jerryho Goldmistha udělalo tento skvělý a rozhodně náš oblíbený snímek. Mimochodem my jsme fandili zlodějům, ale ani muk policii :) A navíc kostyméři se fakticky ukázali. Tohle prostředí těchto kriminálek milujeme naprosto milujeme. Fakticky skvělá podívaná!!! 75% ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Promíralo se v čs. filmové distribuci počátkem 80. let a film má jediněčnou atmosférů "retrofilmů" v době, kdy tento žánr se teprve profiloval. Zásluhu na tom má jediněčný scénář (i režie) M. Crichtona a herecký koncert trojice hlavních protagonistů. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

Na uctění památky úžasného sira Seana Conneryho jsem se rozhodl pustit jednu z jeho klasik podle Michaela Crichtona a neudělal jsem chybu. Connery je tady tak říkajíc ve svém hereckém prime už po Bondovi, ale ještě předtím než zešedivěl do své ikonické mentorské podoby ze Skály a třetího Indiany. Herecké duo Sean a Donald se skvěle doplňovali, čemuž přispělo i to, že oba zlodějíčci mají jiskru, s jedním co chce dokázat něco nemožného a velkého a druhý, který je mnohem opatrnější a realističtější (což mu nebrání pčikat ve sklepě xD) Vše je zakončeno finálem na streše vlaku, kdy si Sean Connery v ničem nezadá s Tomem Cruisem, takhle nasadit pro herectví to už se v dnešní době moct nevidí a bylo dobré to vidět na filmovém plátně. Madame Leslie příjemná na pohled i na poslech. ;) "How she wears her hair?" " On head." ()

tatopulos 

všechny recenze uživatele

Čtu tady, že v českých podmínkách nelze tento film realizovat, to je nesmysl. Nahlédněme do české filmové historie- co snímky jako Na kolejích čeká vrah ? A vynikající Fričův film Přísně tajné premiéry, kde Sovák organizuje vlakovou loupež ? ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná komedie s pěknými hereckými výkony, ale nějak tam chyběl šmrnc a něco, co by si člověk víc zapamatoval. Mimochodem - zaznamenal někdo, že Sean Connery je v tomhle filmu kromě lupiče i vrah? Uškrtil toho zlodějíčka.Tím ta charakteristika "lupiče - gentlemana" trochu dostává šrám, za tohle měl viset. Mám s tím stejný problém, jako s Conneryho kapitánem Ramirezem z Honu na ponorku. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý snímek. Ústřední dvojice to odehrála výborně to se jim musí nechat. Kostýmy a celkově prostředí působí autenticky. Hodnocení: 82/100. ()

Reklama

Reklama