Reklama

Reklama

„Když listujeme albem fotografií, vidíme jen šťastné chvíle našeho života. Nikdo nechce mít snímek události, na niž by rád zapomenul,“ říká hlavní postava filmu Sy Parris. Už dvacet let dělá fotky v místním obchodním domě a vede dost smutný a osamělý život. Ti, co se sem přijdou vyfotit, si sotva všimnou muže za pultem. Jen Nina Yorkinová se na něho vždy usměje, pozdraví ho a odnese si další snímek šťastné rodinky. Yorkinovi jsou jeho nejlepší zákazníci - Sy sledoval před hledáček lásku Niny a jejího manžela Willa, viděl, jak jejich nyní devítiletý syn Jakob vyrůstá z plenek, ví všechno o jejich rodinných prázdninách. A protože svou práci dělá zodpovědně a dokonale, ve svém archivu schraňuje i fotografie, které vypovídají mnohem víc o osobním životě těch druhých. Jak rád by se stal součástí Yorkinovy rodiny, která z jeho pohledu má všechno, co on postrádá. Jenže pak zjistí, že není zdaleka tak dokonalá, rozhodne se, že s tím musí něco udělat a jeho záchranná mise končí bizarní konfrontací... Film režíroval Mark Romanek, v hlavní roli uvidíme Robina Williamse. (HBO Europe)

(více)

Recenze (248)

Indiana 

všechny recenze uživatele

Je docela škoda, že Robin Williams podává tak famózní výkon ve filmu, který je zcela nezajímavý a průměrný a nikdo si na něj nebude za pár dní nebude pamatovat. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé, jemné, pozvolné drama o touze po zázemí, rodině, pohodě, jistotě a domácím poklidu. Robinu Williamsovi věřím každé slovo, každé hnutí očních víček. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejzajímavějších Willamsových rolí ve velmi nenápadním komorním snímku - není pokaždé nutné velkolepých gest a přehrávání k dosažení pořádného psycha. ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Vynikající psychothriller vyznačující se zejména brilantním výkonem Robina Williamse v roli zaměstnance fotolabu. Bez jeho přispění by se pravděpodobně jednalo a průměrný film, ale jeho podání osamoceného muže, jehož obsese rodinou, kterou zná pouze z fotografií, které jim už pár let vyvolává, dostává celý snímek o řád výš. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nepovedlo se. Nedá se říct, že by Robin Williams neměl na roli psychicky vyšinutého muže, ale když film k smrti nudí, táhne se jak žvýkačka a nenabídne jedinou zajímavou nebo děsivou scénu, tak si o vysokém hodnocení z mé strany může nechat jenom zdát. Film s označením thriller si představuji opravdu jinak. Mé hodnocení: 20% ()

DJ Obelix 

všechny recenze uživatele

Robin Williams dokonale překvapil. Herec, kterého mám zapsaného jako sympatického, leč zahrabaného "strejdu" z komedií a rodinných filmů, se v Expres Fotu ukázal jako výborná volba pro psychopatického pracovníka minilabu. Ten si vysnil, že je členem rodiny jedné ze stálých zákaznic a když zjistí, že ne všechno je, jak se zdá být z idylických snímků, vezmi věci do vlastních rukou. Je velmi těžké nesoucítit s hlavní postavou, přestože se jedná o velmi vyšinutého člověka. Film plyne velmi zvolna, ale s každou scénou roste napětí a očekávání neodvratného se blíží každým okénkem. Debutující Mark Romanek předvedl úžasnou práci a proto mě šokuje, že další celovečerní snímek má ve filmografii až o 8 let později. Přitom to rozhodně nebylo ani finančním neúspěchem filmu (rozpočet 12 mil. / tržby 52 mil.). Prostě záhada. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

videoklipiar romanek napísal a zrežíroval pomerne jednoduchý, komorný, no veľmi mrazivý thriller s výborným "záporákom" williamsom a krájateľnou atmosférou samoty a odcudzenia. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Williams mi poskytl herecký zážitek roku. Já blbec jsem ho měla zařazenýho v šuplíčku s nápisem Mrs. Doubtfire a on se z něj vyklube prvotřídní charakterní herec. Svému Syovi dal duši a donutil mě věřit, že je to skutečná postava, která je odporná i dojímá. Tímto se Robinovi dodatečně omlouvám. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Expres photo má námet, pri ktorom je veľmi dôležité jeho spracovanie. Mohol sa ľahko zvrtnúť v tuctové televízne béčko, alebo byť tak koncipovaný od začiatku. Našťastie istý Romanek videl v námete psychologický potenciál a natočil film s veľmi výraznou hlavnou postavou o osamelosti človeka v strednom veku, ktorý na svete nemá vôbec nikoho. Takže je to zčasti výpoveď o súčasnom povrchnom svete, kde je veľmi ťažké si nájsť svoju soulmate a o tom, že keď takéhoto človeka nájdeme, mali by sme si to vážiť, pretože je to obrovské šťastie. Bohužial to dokážu doceniť práve takýto osamelí jedinci. Sterilné prostredie hypermarketu a luxusného rodinného domu je v kontraste s tým, čo sa odohráva vo Williamsovej hlave a pri jeho prechode regálmi občas mrazí. Kto je tu nakoniec tou zápornou postavou? Ja mám v tom jasno. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Robin Williams je jako vyšinutý pracovník fotolaboratoře naprosto perfektní. Člověk pořád přemýšlí, nakolik je ten magor nebezpečný a co provedl (provede). Klipař Mark Romanek napsal originální scénář a jako režisér mu dokázal dát znepokojivou formu. Poslední hřebíček do rakve klasické fotografii (pořiďte si fototiskárnu). ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Nooo, to je úleva. Robin Williams je perfektní a díky bohu za to. I jeho obrovský fanoušek (já) musel připustit, že už si kravin (Smoochy?) vybral Williams dost a potřebuje zase nějakou veleroli. A je to. Zneklidňující, nepříjemné, zlé a téměř odporné. A samozřejmě parádní. Williams bez problémů lítá z jednoho pocitu do druhého a mně tahá s sebou a mlátí se mnou o zdi. Netvrdím, že jde o film, který mě rozcupoval na kusy, ale udělal mi díky hlavnímu představiteli a scénáři (originální, dotažený) ohromnou radost. I když ... je opravdu zlý. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Předně jsme se nedokázali shodnout, jestli je lepší dabing Jiřího Pragera nebo Ladislava Mrkvičky (jako by vůbec druhý dabing musel vznikat, že, vy debílci z televize?). Já hlasoval pro Mrkvičku, ale zase ostatní postavy jsou hrozné, Michal Jagelka nakvákal asi třicet pět dalších lidí včetně herců i o dvacet let starších. A k filmu - Robin W je psychopatem k pohledání, a opravdu si nepamatuju, kdy dostal lepší příležitost zahrát něco pořádného "nepitvořivého". Mark Romanek je zajímavý režisér - i jeho novější film Never let me go měl velmi zvláštní atmosféru... ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha snímků, kde psychopat šmíruje šťastnou rodinku, kterou si sám nebyl schopen pořídit z důvodu psychické deprivace a zneužívání v dětství. Představuje si, že je její součástí a pedantsky zpovzdálí dohlíží na její správný chod - víc si zpravidla netroufne. Ale jakmile jedno z koleček vybočí z idylky, jde rázem o život...Film ničím nevybočuje z průměru, včetně výkonu hlavního protagonisty, ale na páteční večer, když zrovna není do čeho píchnout, celkem ujde. ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Film má atmosféru i výborné herce (mimo Wiliamse třeba ten malý kluk), jenomže se neuvěřitelně vleče a finále je poněkud zvláštní. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Mix "absolútneho moralizmu" a psychopatie môže mať fatálne následky...Jediné čo mi trochu chýbalo bol Seymourov detailnejší a prepracovanejší osobnostný backround a minulosť. Inak výborné, originálne, atmosferické... ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Mark Romanek se předvádí jako celkem schopný režisér, film si ovšem pro sebe ukradl Robin Williams. Troufám si tvrdit, že s Billem Murrayem jsou si hereckými kvalitami v poslední době kvit. Představuju si, jak si podobné role za dvacet let vystřihle takový Owen Wilson :)) ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Mark Romanek diváka nešetří, jenom zmrazení a řezání žil ale taky nečeká. Chladná vizuální stránka děsivě povědomá nepotěší diváky středního proudu, kteří nemají zájem tuto sondu (ve skutečnosti často jejich realitu) vidět a nadto s pohledu lidské bestie v podání skvělého Robina Williamse pochopit příčiny. Evidentně ten film ukazuje temnou mysl, ale ač je jakákoli, je stále v našem světě. Pochopit už samotné jednání Seymoura Parrishe vyžaduje kooperaci diváka. Ten film však není samoúčelný a tím je silnější. ()

Související novinky

Affleck Jr. vs. Bostonský škrtič

Affleck Jr. vs. Bostonský škrtič

10.01.2014

Sériovým vrahům se na filmovém plátně rád věnuje David Fincher, který do téže řeky úspěšně vstoupil třikrát – v Sedmi, v Zodiacovi a v Mužích, kteří nenávidí ženy. Momentálně točí detektivku Zmizelá… (více)

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

22.10.2011

Ron Howard, který natočil Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony, se na třetí langdonovku vykašlal kvůli adaptaci westernové fantasy Stephena Kinga „Temná věž“. Tu mu ale studio Universal nakonec… (více)

Klony Keiry Knightley útočí

Klony Keiry Knightley útočí

03.03.2009

Britská kráska konečně setřese dobový kostým a vklouzne do něčeho současnějšího, nebo možná dokonce futuristického. Zahraje si totiž v britském sci-fi thrilleru Never Let Me Go. Podrobnosti zápletky… (více)

Reklama

Reklama