Reklama

Reklama

„Když listujeme albem fotografií, vidíme jen šťastné chvíle našeho života. Nikdo nechce mít snímek události, na niž by rád zapomenul,“ říká hlavní postava filmu Sy Parris. Už dvacet let dělá fotky v místním obchodním domě a vede dost smutný a osamělý život. Ti, co se sem přijdou vyfotit, si sotva všimnou muže za pultem. Jen Nina Yorkinová se na něho vždy usměje, pozdraví ho a odnese si další snímek šťastné rodinky. Yorkinovi jsou jeho nejlepší zákazníci - Sy sledoval před hledáček lásku Niny a jejího manžela Willa, viděl, jak jejich nyní devítiletý syn Jakob vyrůstá z plenek, ví všechno o jejich rodinných prázdninách. A protože svou práci dělá zodpovědně a dokonale, ve svém archivu schraňuje i fotografie, které vypovídají mnohem víc o osobním životě těch druhých. Jak rád by se stal součástí Yorkinovy rodiny, která z jeho pohledu má všechno, co on postrádá. Jenže pak zjistí, že není zdaleka tak dokonalá, rozhodne se, že s tím musí něco udělat a jeho záchranná mise končí bizarní konfrontací... Film režíroval Mark Romanek, v hlavní roli uvidíme Robina Williamse. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (18)

  • Ve filmu použitém úryvku ze seriálu Simpsonovi (od r. 1989) dabuje v českém znění Homera Simpsona Bohdan Tůma, který ve skutečném seriálu propůjčil hlas policistovi Clancy Wiggumovi. (Dvojirakri)
  • Režisér Mark Romanek si pro film bral inspiraci z různých starších filmů o osamělých mužích, jmenovitě např. Taxikář (1976). (8smdesat)
  • Ve sci-fi v TV, které Sy (Robin Williams) večer sleduje, postava pronáší výzvu jiné planetě, aby její obyvatelé žili v míru a přestali válčit, jinak přijdou do záhuby. Jedna z blahopřejných fotografií Yorkinsových na Syově stolku také nese výzvu „Žijte v míru“. (8smdesat)
  • Úryvek ze seriálu Simpsonovi (od r. 1989), konkrétně z epizody Mys hrůzy (1993), který Sy (Robin Williams) večer sleduje v TV, kde Bart dostane výhružný dopis a jeho otec Homer se k tomu staví apaticky, může odkazovat na Syovo vlastní traumatické dětství plné šikany, ponižování, vyhrožování a odmítnutí jak ze strany okolí, tak ze strany jeho vlastního otce. (8smdesat)
  • Hlavní hrdina Seymour Parrish (Robin Williams) má příjmení s podobnou výslovností jako perish – záhuba, zkáza. Může souviset s jeho vlastním bezútěšným osudem případně s „rozsudkem“, který vykoná na panu Yorkinovi. (8smdesat)
  • Jména postav a věcí ve filmu odkazují na jména známých fotografů – Syův asistent ve fotolabu, Yoshi Araki (pojmenován podle Nobujošim Arakim), detektiv Van Der Zee (James Van Der Zee), detektiv Outerbridge (Paul Outerbridge), Maya Burson (Nancy Burson), zákazníci Savmartu paní von Unwerth (Ellen von Unwerth) a pan Siskind (Aaron Siskind). Hotel Edgerton, kde se odehrává konec filmu, je pojmenován po fotografovi Haroldu Eugenu Edgertonovi. (8smdesat)
  • Přibližně v 15. minutě Sy (Robin Williams) sleduje na 2. epizodu 5. série seriálu Simpsonovi (od r. 1989) "Mys hrůzy", kdy chce Levák Bob zabít Barta. V atmosféře a pojetí postav scény seriálu lze nalézt paralelu s excentricitou hlavního hrdiny filmu. (dokec)
  • Robin Williams si již jednou postavu s příjmením Parrish zahrál, a to ve filmu Jumanji (1995), kde ztvárnil Alana Parrishe. (DannyJ)
  • Číslo 23 sa často objavuje počas celého filmu, pretože produkčná spoločnosť sa volá "Catch 23". (U_S_O)
  • V jednej z úvodných scén je otvorený koláčik šťastia, na ktorom je napísané "Niekto chce, aby si bol šťastný." Režisér musel otvoriť 30 takýchto koláčikov, aby našiel ten správny odkaz použiteľný pre film. (U_S_O)
  • Robin Williams mal pôvodne hrať manažéra SavMartu, ale po druhom prečítaní scenára požiadal o rolu Sya. (U_S_O)
  • Robin Williams si kvôli filmu musel oholiť ruky a hornú časť hrudníka, pretože bol veľmi zarastený. (U_S_O)

Související novinky

Affleck Jr. vs. Bostonský škrtič

Affleck Jr. vs. Bostonský škrtič

10.01.2014

Sériovým vrahům se na filmovém plátně rád věnuje David Fincher, který do téže řeky úspěšně vstoupil třikrát – v Sedmi, v Zodiacovi a v Mužích, kteří nenávidí ženy. Momentálně točí detektivku Zmizelá… (více)

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

Symbol je ztracený, ale našel režiséra

22.10.2011

Ron Howard, který natočil Šifru mistra Leonarda a Anděly a démony, se na třetí langdonovku vykašlal kvůli adaptaci westernové fantasy Stephena Kinga „Temná věž“. Tu mu ale studio Universal nakonec… (více)

Klony Keiry Knightley útočí

Klony Keiry Knightley útočí

03.03.2009

Britská kráska konečně setřese dobový kostým a vklouzne do něčeho současnějšího, nebo možná dokonce futuristického. Zahraje si totiž v britském sci-fi thrilleru Never Let Me Go. Podrobnosti zápletky… (více)

Reklama

Reklama