Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bílé zemětřesení se blíží! Posvátný bílý bizon představuje pro legendárního desperáta Divokého západu Billa Hickoka děsivou noční můru, které se nemůže zbavit. Děsivý sen se ho drží jako pijavice a ve spánku jakoby sváděl boj se samotným satanem. Pod novou identitou se proto vydává na cestu do hor, kde má z dřívějška nevyřízené účty s místním šerifem. Touha po skolení mýtického zvířete ovšem představuje mnohem silnější motivaci, protože ho vytrvale děsí k smrti. Stejný záměr má siouxský válečník Splašený kůň, jehož žene bolest v srdci a touha po pomstě. Bílé monstrum připravilo o život jeho milovanou dcerku při krveprolití v siouxské vesnici. Starý indiánský zvyk praví, že její duše bude očištěna, pokud bude tělo zabaleno do posvátné bizoní kůže. Kořist je ale jen jedna a oba si na ni činí stejný nárok. Blíží se osudový střet s bílým bizonem a lovci musí vsadit vše na jednu kartu. Komu se podaří skolit bájného bizona a nalézt konečně klid ve své duši? Westernový snímek s prvky hororu a katastrofické tematiky přestavuje poslední westernovou roli hvězdného Charlese Bronsona, jenž se představil jako drsný pistolník Bill Hickok. Jeho souputníka na lovu bílého bizona ztvárnil významný herec indiánského původu Will Sampson, jenž se krátce předtím proslavil jako Náčelník v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Hvězdné herecké obsazení doplňují ve vedlejších rolích Jack Warden nebo Kim Novaková. (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

tron 

všechny recenze uživatele

„Nechci ma naštvať, Frank.“ – „Teba som sa nikdy nebál, Bob.“ Zvláštny film, svojím spôsobom jedinečný. Bohužiaľ aj troška nudný, na čom má najväčší podiel asi to, že je naraz o mnohých veciach, ktoré k sebe skôr nepasujú, ako pasujú... aj keď sa mi zdá pozoruhodné, že niekto mal odvahu vmiešať ich do jedného filmu a vyskúšať, čo z toho bude. Dodnes je z toho prekvapivo dobrý film o slávnom pištoľníkovi Divokého Západu Billom Hickokovi (Charles Bronson), ktorý sa vracia na horúcu pôdu, kde mu na každom kroku hrozí zabitie, aby si vybavil účty so svojou nočnou morou – krvilačným legendárnym bielym bizónom, údajne posledným kusom, žijúcim v indiánskej divočine. Mnohé motívy a postavy sú načrtnuté v troch scénach, aby sa na ne následne zabudlo (bradatý zloduch so snežnicami). Inokedy sa od skvelého nápadu s vraždiacim bizónom (spolu s KOSATKOU ZABIJAKOM, v ktorej tiež hral Will Sampson, je to jedna z najbizarnejších kópií ČEĽUSTÍ... zasa z produkcie Dina De Laurentiisa) snáď na celé desiatky minút oddelíme a prejdeme k inej téme (vzťah Indiánov a belochov). Spolu to tvorí zaujímavý, originálny ale aj dosť čudný a nekompatibilný mix motívov a myšlienok. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Když se Bronsonovi s Thompsonem dařilo, tak to obvykle stálo za to. Sedmdesátá léta jsou toho dobrým příkladem a tenhle Bílý Bizon asi tím největším. Western s prvky londonovské dobrodružné romantiky a makabrózního přírodního horroru, který zde ztělesňuje berserkující bizon, jenž Bronsonově postavě Billa Hickoka (skutečně žijící pistolník) přinaší nelibé noční můry, při nichž se ze spaní chápe svých koltů a zběsile pálí všude kolem (dost překvapivě u toho nikoho nezabije). Westernový vliv se zde neodkazuje ke klasickému americkému stylu, ale překvapivě je zde citit hodně spaghetti westernu (viz. scéna přestřelky v zasněženém údolí s naechovaným řevem zůčastněných). Jakousi epiku filmu pak dodává skvělá kamera Paula Lohmanna, ale především skladatelské angažmá Johna Barryho, který celý kousek posouvá o něco výš. V jádru je to sice jenom béčko, ale s hodně ačkovou fasádou a mimochodem, Bronson tu funguje skvěle. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Bohužel spíše můžu ocenit zfilmování postavy Divokého Billa Hickoka než vlastní příběh o ulovení strašného bílého bizona (při objevení příšerné karikatury legendárního chlupáče jsem chytal záchvaty smíchu). Tento zvláštní western je opravdu zajímavý jen v částech, kdy se nejedná o bílého bizona, ale o pistolníka Hickoka. Celkově jde o film s podprůměrnou režií a příšernými triky, jehož jedinou záchranou je charismatický Charles Bronson, který je skutečnému Hickokovi i podobný - viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Wild_Bill_Hickok. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=cp17j-fQkWE ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Byl by to vyrovnaný souboj bílého sudokopytníka se splašeným lichokopytníkem, kdyby se do něj nevložil kapitán Aha Bronson, který se kvůli posvátnému zvířeti probouzí upocený ze snů. Chlupatý Moby Dick ho tak dráždí, že to po Moby ponechá v nečinnosti, i když o něj aktivně usiluje zachovalé děvče z Vertiga! Řádění nasrané tatanky možná slibovalo nádech hororu a mystiky, nicméně scény s animatronickým bizonem připomínajícím porouchaný trenažér na rodeo spíš vyvolají jen úsměv a rozpaky. Byla tu i snaha o příběhovou linku, kdy bílý a rudý muž hledají cestu k rasové snášenlivosti přes ukázky vlastní kuráže, ale ani ta nedisponuje nějakým funkčnějším rozměrem. Přes to všechno ale nebudu Lakota a tu třetí hvězdu dám. Kvůli Johnu Barrymu.. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý mysteriózny western krížený s monster horrorom. Tajomný Bill Hickok sa snaží uloviť legendárneho bieleho bizóna, ktorý ho pravidelne trápi v nočných morách. Zároveň sa ho však snaží dolapiť aj indiánsky bojovník, ktorému biely bizón spustošil osadu a zabil dcéru. Títo dvaja muži sa časom stretnú a napriek značným rozdielom spriatelia, no ani tak nie je isté, či sa im podarí masívneho bieleho netvora zabiť. Filmík má podarenú, zvláštnu atmosféru, niekoľko značne napínavých scén a kvalitný záver, ktorý ho z westernu ťahá do hororu. Prostredie je fajn, obzvlášť zasnežená nočná príroda a Charles Bronson je v úlohe Hickoka charizmatický a skvelý ako vo väčšine svojich filmov. Samotný biely bizón je spracovaný na svoju dobu celkom dobre, miestami pôsobí desivo a vzbudzuje rešpekt, hoci v niektorých záberoch vyzerá skôr ako umelá ťava. Neukazujú ho však príliš často a tak je výsledný dojem bez problémov pozitívny. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Originální "Čelisti" ve westernovém hábitu se skvělou atmosférou, mystickým nádechem a skvělým Charlesem Bronsonem a Willem Sampsonem. 70%. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velice hrozivý western opravdu s horrorovým tématem... Zvuk řvoucího sněžného býka ženoucího se na lovce opravdu nenechá diváka chladným..! Rok 77 minulého století nám v podání Charlese přinesl celkem tři filmové výtvory a velice originélní a ojedinělé... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Významově něco mezi Moby Dickem a Čelistmi. Zvláštní tajuplná atmoféra posouvá žánrově vyprávění na hranici mezi westernem a hororem. Chvílemi se zdá, že se děj vleče až příliš pomalu, jenže vstát se od toho nedá a po skončení se to člověku vrací. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Zajímavý western, který se ani tam moc neopírá o staré dobré taháky barových rvaček a nahánění lupičů dostavníků, jak spíš o lov legendárního bílého bizona. Na jedné straně je tu běloch, který ho chce ulovit pro peníze a na druhé Indián, který jej loví pro pomstu. Vcelku nenáročný film, který pobaví, ale nijak moc nezaujme. Odpočinková klasika z dob starého západu. 60% ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Tyjo, to jsem nečekal. Čekal sem nudu a docela dobrý, mlaskání bouchaček, sympatické drsné postavy s plnovousy, drsné lokace. Fajn pokoukáníčko. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Aj keď názov môže sprvoti vzbúriť krv pravovernému slniečkárovi, bizón nebol rasistický. Ani film nie, pretože také označenia ako "prašivý rudoch" predsa nemôžeme považovať za nič iné, ako narážku na biblickú pravdu: "Prach si a v prach sa obrátiš". Inak celkom pohodové westernové blato s vyšúchanými kožami a chlapmi, z ktorých ani jeden nie je vylízaná palacinka. Možno strašne mačistické, pretože žiadny hrdina so stavebnou štruktúrou docenta mrdicíny Sabaku sa tu neobjavil, avšak v tej koncentrácii westernovosti sme žiadne iné prvé línie nepotrebovali a hoci nejde o veľdielo, je pochopiteľné, prečo si tu inšpiráciu bral aj Tarantino. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Průměrný western, který se lehce dotýká i hororového žánru díky monstru v podobě bizona, který ačkoliv vypadá dost suše a jeho pohyb je nereálný dokáže naježit chlupy díky svému řevu a ostrým rohům. Solidní průměr hlavně zachraňuje Charles Bronson svým výkonem, který byl dobrý jako vždy. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Průměrný, poněkud mysteriózně pohádkový western. Pokud nečekáte od tohoto snímku ryze klasický western, můžete být spokojeni. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Drsný ako príroda sama, nevyberavejší než smrť. Dávny príbeh, vyrozprávaný cynickým starešinom, čo sa práve vyhrabáva z halucinogénneho oparu. Indiánske mystériá a belošské mizériá. Fascinujúci ústredný vzťah, vlastne len prechodné spojenectvo, ukončené skôr, než by sa nevyhnutne roztrieštilo v salve výstrelov. Rešpekt neriedený snahou rozumieť. Výplod šamanského tranzu, ktorému sa na okamih pošťastilo nazrieť "za". ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Hezčí než pohled na svini s devíti ceckama, co ?!" ;) To rozhodně ano !! ;) Bílý bizon je totiž natolik bizarní a rozporuplný film, že nejsem vlastně schopen říct, zda se mi líbil nebo ne, on je totiž skoro stejně tak špatný jako zajímavý.. Pokusíme-li se nepřihlížet skutečnosti, že právě Bílý bizon patřil mezi ty zásadní snímky, spolu s paradoxně výbornou Nebeskou branou, které vlastně pohřbily zlatou éru westernu, stále zůstává minimálně snímkem, po němž velký Charles Bronson vlastně už mířil rovnou cestou do filmového pekla, za což mu zřejmě lze jen těžko děkovat.. Nicméně v Bílém bizonovi se střetávají dvě poměrně podstatné de Laurentiisovy snahy, totiž jednak resuscitovat, či spíš udržet ještě chvíli při životě, western, coby uvadající žánr, a pak rovněž svézt se na úspěchu ecohororu s o zhruba dva roky mladšími Čelistmi na čele, když se vlastně tvůrci snaží oba dva plány studia spojit v jeden tím, že jeden žánr druhým ozvláštňují a posouvají mimo letité žánrové konvence, jichž se však naopak alespoň co do typizace charakterů drží zuby nehty.. Upřímně řečeno potíž tkví už v samotném scénáři, který všechny ty nesourodé motivy nedokáže uspokojivě spojit v jeden konzistentní celek, když Richard Sale naznačuje svoji zálibu v absurdních situacích a postavách a talent pro šikovné a vtipné dialogy, leč jinak příliš invence a talentu nepobral.. Je mi ovšem velkou záhadou, jak se k filmu přimotal právě režisér Lee Thompson, jinak docela machr, který dává tomuhle kousku punc hodně velkého braku, byť nesmírně v jistém smyslu zábavného, soudím však i dík tomu zcela zřejmému technickému opisování od Spielberga, že ne zrovna cíleně.. Ať se již budeme bavit o těch nešikovných zadních projekcích, směšném mechanickém bizonovi, zjevně studiových kulisách či tricích obecně.. Bílý bizon je zkrátka ohromný brak, z mého pohledu ovšem nesebeironický a nezáměrný, zároveň však ohromně zábavný, podobně jako naprosto až nonsensově (sebe)parodická scéna, při níž se setkává Bronsonův Hickock se Sampsonovým Divokým koněm.. Sledovat desperáda, jak hovoří s indiánem, když oba používají jakýchsi posunků pseudo znakové řeči a zároveň přitom mluví oba srozumitelně anglicky, mi působilo opravdu nepopsatelnou rozkoš..;) Jsem na vážkách, co se té cílenosti týče, ostatně Díno byl vždycky liška podšitá, a zde mi silně asociuje Flashe Gordona a podobnou situaci kolem něj, nicméně spíš se přikláním k možnosti s dokonalým propadákem, z něhož však čas učinil velikou a místy značně, to si přiznejme, atmosférickou filmovou raritku.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Akčné scény s Bizónom sú určite highlightom tohto snímku. Je ich však málo a dá sa povedať, že pre odchovancov CGI, ktorí čakajú monštrum v celej kráse, budú tieto sekvencie na smiech ( samozrejme, že v tej dobe sa zábery na animatronické modely museli točiť s prihladnutím na ich pomernú nedokonalosť ). Tá vata medzi tým ma veľmi nezaujala a je smola, že sa radšej tvorcovia neodhodlali na viac zábavy s rohatým bielym diablom. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film z r.1977, proto jej asi velmi málo dnešních mladých diváků vidělo. Řekla bych, že se nejedná o typický western, ale spíše westernový thriller. Hrají zde 2 hvězdy (Charles BRONSON a Will SAMPSON / kterého znáte jako silného indiána z Formanova "Přeletu nad kukaččím..../). Oba tito herci vytvářejí jakousi kulisu v boji o zabiti obrovského bílého bizona. Každý z nich má jiný důvod, aby byl oním lovcem, který bude mít tu čest. Všechno by bylo OK, ale jak řekl kdysi můj muž: "je to kráva převlečena za bizona." Byl v kině tehdy na tom sám, já byla doma se svou chřipkou. Nevěřila jsem mu. Dnes mu dávám za pravdu. Je to jediný úsměvný kaz na tom filmu. Samozřejmě s dnešními možnostmi by řežie s triky vymyslela příšeru obrovských rozměrů, že by nám běhal mráz po zádech, ale !!! - neměli by BRONSONA s jeho úzkýma šibalskýma očičkama, když je připraven tvrdě skolit nepřítele. Každá doba má prostě své neopakovatelné priority. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Je to mix westernu a monster filmu.A to veľmi podivný a neuveriteľný.Charles Bronson v tej dobe na vrchole kariéry.Monster film s takýmto zverom som ešte nevidel a neviem či vôbec aj iný ako tento existuje.Ale úspech tento film nemal.Keby ho boli urobili pred takými 15-20 rokmi,úspech by mal určite.Ale mne sa aj tak páčil,všetko jedno.A je to vôbec netypický film pre Bronsona.Veľmi netreba rozmýšľať,či sa Wild Bill Hickok niekedy stretol s náčenikom Crazy Horse,pretože to v tomto filme nie je podstatné.Mimochodom,obaja boli zavraždený do jedného roka.Biely byvol síce ako monstrum nie je nič moc,ale ujde to. ()

Reklama

Reklama