Reklama

Reklama

Navigátor: Středověká odysea

  • Austrálie The Navigator: A Mediaeval Odyssey (více)

Obsahy(1)

Tajuplný příběh novozélandského režiséra Vincenta Warda se částečně odehrává v Anglii 14. století, kdy v Evropě propuká epidemie moru. Malý chlapec Griffin, kterému se zjevují různé prorocké předtuchy a vize, najde způsob, jak uchránit vesnici před nákazou. Se starším bratrem Connorem a dalšími čtyřmi vesničany se vydává tunelem vedoucím středem země a napříč časem do dvacátého století. Jejich jedinou nadějí na záchranu se stává usmíření Boha prostřednictvím kříže, který chtějí vztyčit na věži nejvyššího chrámu křesťanského světa. Tento mnohovrstevný příběh o nezbytnosti snílků a o léčivé síle jejich snů lze vidět i jako náboženské podobenství o potřebnosti spirituality a víry v dnešních dnech. (Febiofest)

(více)

Recenze (13)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Podivný film, balancující na hraně mezi geniálním dílem a totální fraškou. Začátek je velmi slibný - originálně za sebou poskládané zajímavé obrazy vizí budoucnosti malého Griffina - ona silná vizuální stránka se však bohužel postupem času ukáže již jen tu a tam, takže po nadějném začátku přichází mírné zklamání (škoda - vzhledem k faktu, že režisér vystudoval malířství a původně byl výtvarníkem, se z filmu obrazově jistě dalo vytřískat mnohem víc). Samotný námět snímku snad ani nemohl dát vzniknout úplně vážnému dílu, neboť považte - lidé ze středověku ve střetu s městem 2. pol. 20. století (vzpomeňme třeba na Návštěvníky...no nebo snad raději ne, eh). Ale ať už je Navigátor jakkoli fraškovitý (chtěně i nechtěně), rozhodně se jedná o celkem originální počin, který stojí za zhlédnutí - i když si poté stejně nejspíš řeknete, že to byla pěkná kravina. No hlavně, že pěkná, ne? ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hodně divný film se vším všudy, jehož pointa mě maximálně zklamala. Body si to zaslouží hlavně za to, jak moc se podařilo zůstat mimo hlavní proud, ale to nestačí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film, ktorý má v sebe silu upútať pozornosť a strhnúť svojou symbolikou nejedného artového aj neartového diváka. Je zároveň udivujúce, že niečo v podobnom štýle vzniklo u protinožcov. Rád sa nechávam takouto kresťanskou symbolikou ohúriť, ak to režisér vie podať patrične pútavo. Ak máte radi filmy, ktoré sa dajú interpretovať viacerými spôsobmi a ktoré sa dajú chápať ako podobenstvá, nemali by ste tento originálny sci-fi film prehliadnuť. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Díky svému finálnímu odhalení tohle není film, který bych si mohl zamilovat. To, jak je pojato cestování v čase, je samo o sobě zajímavé, ale ty důsledky jsou prostě slabé. Snímek tak v konečném důsledku funguje spíš jako zajímavá rarita, než skutečně jako snímek, který by sci-fi žánr posunul kamkoli dál. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle snímek by se asi měl zařadit mezi nejrozporuplnější filmy. Zpočátku sledování jsem ho řadil vysoko, postupem děje zase klesal hodně nízko. Některé přiblblé scény bohužel převyšují poselství které snad měl film lidem přinést. ()

Lolita 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, podivný, hodně zvláštní a podivný film... Ale SAKRA divnej! vše, co mám na jazyku, už to bylo řečeno. Dodnes, když si na něj vzpomenu, mám takové velice.. podivné a svíravé pocity (a ne, nemá to nic společného se zažíváním). ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

Fuuu, aj som očakával niečo viac, no nič moc som nedostal. Prepojenie čiernobieleho stredovekého obdobia s farebnou súčasnosťou bolo celkom zaujímavé, aj hudba bola krásna, ale obsahovo zase mimo mňa. Plus ten malý fagan mi celý film liezol na nervy. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Velmi originalni a zvlastni film, jak poselstvim, tak zpusobem jakym byl natocen, plny symbolu, zajimavych a neotrelych obrazu. Krestanska podobenstvi jdou mimo me a tak kdyz doslo k stretu stredoveku se soucasnosti a k rozmelneni deje, chtel jsem jit s hodnocenim dolu, ale zaverecna pointa to vratila na solidni 4*. ()

Reklama

Reklama