Reklama

Reklama

Tanec kostlivců

(festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Rodinný / Komedie
USA, 1929, 6 min

VOD (1)

V tejto strašidelnej Silly Symphony na strašidelnú hudbu Edvarda Griega (v úprave Carla Stallinga) z cintorína vyjde živé kvarteto kostlivcov, ktorí sa chcú zabávať a pretancovať celú noc. V nápaditej animácii Uba Iwerksa sa používa veľa cintorínových gagov so zvieratami a kostlivcovým xylofónom. (Disney+)

Recenze (43)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jó hnedle je dobrý si občas protáhnout kosti... ;o[] . . . Pro fandíky momentálně k vidění zde: http://www.youtube.com/watch?v=h03QBNVwX8Q - - - P.S. Prosímvás vy mudrlanti tady - chápu vás, jestli "líbí" nebo "nelíbí", ale uvědomte si před tím, než začnete vy rádoby filmozpytci šířit nějaké své sentence, že tohle je víc jak osmdesát let starý filmek! Kontexty děcka, kontexty!!! - - - - - (Poprvé nahlédnuto v dávných dobách kostitřasných na nějaké >klubové< projekci, hodnocení po repete 28.10.2011 na YouTube 169., komentář zde jako šestadvacátý - 28.10.2011) ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Odpusťte, mně to připomnělo Hálkovy verše: A skokem vpřed, co stačí skok, // a nedbej živých na výrok. // A přes své lůžko, přes svůj hrob - // jen hnáty na něm nevyklop. - // Hej ladná hudba hnátů chřest, // kdy čelest drnká o čelest // a zuby klapou, cvaky cvak, // o žebra žebro taky tak, // a sejček s sovou na věži: // huhú! to k svatbě náleží - //a korouhvička skřípe svou, // že též ji k svatbě nepozvou. - //Teď mocí k předu - skok a skok, // až chřestě skřípne mrtvých bok, // a každý krok je dlouhý sáh - // dbej, starče, by se nenatáh'! // A mrtvých tanec divý rej - // jen každý o své hnáty dbej, // a mrtvých tanec divý běh - // "Mně nestačí už dále dech." // Když rej ti nejde do noty, // moh's v hrobě zůstat, sloto ty! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Ještě dneska si pamatuju, jak podmanivý, zábavný a hypnotizující zážitek jsem měl, když jsem jako malá ploutev viděl tenhle film poprvé, což je veskrze úctyhodné, vzhledem k tomu, že od data vzniku a mého zhlédnutí mohl libovolný člověk narodit, prožít několik válečných konfliktů, zplodit mnoho dětí, dočkat se vnoučat a poklidně zemřít v sedmdesáti letech na infarkt myokardu. /ano, svou roli v tom hraje i jakás vintage aura, ale proč ne, klatě?/ ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Disney měl vždycky smysl pro tajemno, záhrobí, černý román, horor a černý humor. Ostatně i jeho Sněhurka byla kvůli strašidelným scénám v Anglii od 15 let... Kočky stažené z kůže, oškubaný sýček, houf netopýrů, hroby a možná první lidská (hmm, kosterní) stonožka ve filmu. A xylofon neměl chybu.... ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Disney mel nakroceno spravnym smerem, tim hur pochopit, proc se to tak posralo. Asi okata zviratka pritahovala vic... asi urcite... lidi jsou kreteni. Smrt Bambimu! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Tanec kostier neprináša nič nového, v podstate len recykluje kompozíciu hudby s kreslenými obrázkami. Disney natočil podobných kraťasov neúrekom, a mnohé z nich sú zdarilejšie ako tento. ()

anais 

všechny recenze uživatele

První a možná nejslavnější groteska z Disneyho série Silly symphonies. V noci vylezou z hrobů kostlivci a za svitu měsíce začnou tančit, přičemž rytmus udržují chrastěním kostí. Potom zakokrhá kohout a kostlivci zas ulehnou pod zem. Je to hezká variace na Disneyho grotesky s Mickeyho gangem, kde tancují jen roztomilá zvířátka. Současně je to i skrytá, možná nevědomá, narážka na honosné taneční zábavy, kterých si užívaly vyšší vrstvy, alespoň tak jsem to pochopil z knihy Borise Jachnina „Walt Disney“ (ta kniha poskytuje opravdu ucelený pohled na Disneyho život – vřele doporučuji!). Co se kresby týče, Ub Iwerks si hezky poradil se stavbou kostry. Maximálně ji zjednodušil, sice nesmyslně (roztomilé jsou ty dvě kosti, které rostou z krku a navazují na ně ruce:) , ale naprosto funkčně (v daném prostředí, samozřejmě). Kostlivci tedy vypadají i přes zjevnou nadsázku poměrně realisticky a dovedu si představit, že při záběru, kdy kostlivec „spolkne“ diváka, některým divákům alespoň trochu zatrnulo. Skeleton dance je jedno z rozhodujících děl rané Disneyho tvorby a jako takové by nemělo uniknout ničí pozornosti. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pár nápadů je dobrých, třeba průlet kostrou na začátku, nebo jedna taneční sestava, některé animační nápady jsou zajímavé, ale celkově je to vlastně takové nijaké, dvě vyděšené kočky a nijaká pointa, když nepočítám zapomenuté nohy. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Walt Disney Productions, rok 1929 a další z řady skvělých krátkých animovaných videí. Ani tentokrát nenastalo zklamání a já si ten historický skeletoní dance na hřbitově docela užil – rozhodně více než některé zvířátka. Klidně to mohlo být ještě o fous delší. 70% ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem si říkal, že je to jenom takový milý zábavný animovaný muzikálek. Ale pak jsem se podíval, kdy to bylo natočeno a nestačím žasnout nad tím, o jak dobrou animátorskou práci se jedná. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ktovie, ako by to Disney dnes, v dobách radikálnej cancel culture a politicky korektnej doby, spracoval. Každopádne trefné, skvelo dobové a naivne vtipné. ()

Bajda 

všechny recenze uživatele

Podle mě nejlepší, nejnápaditější a nejvtipnější film ze série tzv. Silly comedies, které začalo studio Walta Disneyho produkovat na přelomu 20. a 30. let (s nástupem zvuku) jako alternativu k filmům s myšákem Mickeym a ve kterých nešlo o hlavní postavu, ale o hudbu. Základní piliř pro veškeré v budoucnu natočené hudební scény s kostlivci. Jestli Burton po Mrtvé nevěstě tvrdí, že tohle neviděl....lže :-) ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Já jsem si dlouhou dobu myslela, že z dílny Walta Disneye vyšla jen roztomiloučká zvířátka, doprovázená princeznami a dalšími milými pohádkovými bytostmi a on si v klidu odskočil do hororového žánru, když nechal roztančit bandu kostlivců. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krásně se tady ukazuje, že Walt Disney měl i na to, aby točil něco méně komerčního, něco méně podbízivého. Je tu patrný styl studia, ale přesto jsou zde momenty, které jsou skutečně hororové, ať už díky zvuku nebo díky obrazu anebo díky jejich splynutí. Krátké, zábavné a na svou dobu skvěle animované. ()

Reklama

Reklama