Reklama

Reklama

Vítejte na hřišti pro dospělé, které je navrženo tak, aby uspokojilo všechny vaše představy, a kde jsou realističtí roboti naprogramováni na romantiku... násilí... cokoli. Vítejte ve Westworldu! Podnikatelé Peter Martin (Richard Benjamin) a John Blane (James Brolin) přijíždějí strávit dovolenou v zábavním parku imitujícím Divoký západ, kde nechybí tanečnice, hromadné barové rvačky ani přestřelky, ale všechno je bezpečné a neškodné. Když je však Blane postřelen robotem (Yul Brynner) a záhy umírá, Martin zjišťuje, že se něco příšerně zvrtlo. Všichni lidští provozovatelé jsou mrtví a roboti vyvražďují návštěvníky v tomto sci-fi thrilleru od scenáristy a režiséra Michaela Crichtona (Jurský park). (HBO Europe)

(více)

Recenze (125)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Navštivte náš zaručeně ne-všivý zábavní park! Antické orgie všech úchylek s roboty? Máme! Rozsekávání robotických rytířů na staroanglickém dvoře a následné prznění robotických děveček a robotických královen? Máme! Nebo snad střílení robotických padouchů na divokém západě a následná návštěba robo-bordelu? Taky!! Takže, o tomhle je první hodina filmu, celkem okej, docela dobře natočená, ale není v ní nic, co by mělo nějaké ambice být něčím víc, než průměrem. A potom roboti zmagoří, což možná zní zajímavě, ale zas tolik není. A taky je tam jeden robo-chřestýš, abych nezapomněl. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je můj vůbec nejoblíbenější filmek z USA minulých let, i když jsem ho viděl jen dvakrát, musím na něj pořád stále vzpomínat. Tak ojedinělý nápad se jen tak hned nevidí. Robot v šatu kovboje, stvořený pro to, aby se nechal "zabíjet" rozmařilými mladými lidmi, kteří si sem, do tohoto westernového ráje, přijeli užít za mnoho dolarů a pořádně si zvednout své ego. Robotu Brynnerovi se to však znelíbí, z pochopitelných důvodů, rozhodne se bránit a sám útočit, zkrat hold udělá své.! Je to možná nejlépe zahraná role tímto charismatickým rusko-americkým hercem, co nás opustil příliš předčasně. Ps:Ten konec je brilantní a zabijáckému strnulému Brynnerovi jsem ho upřímně přál... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rozhodně originální nápad! Začátek je sice poněkud slabší, ale jakmile se začnou stroje kazit, nabere snímek druhý dech a nepřestane bavit, neboť nabírá opravdu spád. Yul Brynner v roli robota - pistolníka - je skvělý, opravdu předvedl vynikající výkon a kostým Chrise ze Sedmi statečných mu i tentokrát sedl. K tomu všemu atraktivní prostředí, úderná hudba a vystupňované napětí, takže dávám bez debat 4*. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Určitě hodně netradičně pojaté sci-fi z prostředí divokého západu. Příběh sice zrovna dvakrát neoplývá akcí a napětím, ale při pohledu na staré dobré kovbojské souboje se divák cítí jako doma a zvláštní atmosféra dodává filmu pestrost. Nejlepší je ale Yul Brynner, který do děje se svým nekompromisním pohledem skvěle zapadne. Žádný nářez to tedy není, ale na to jedno zhlédnutí příjemná a originální podívaná. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Mizerne vyrozprávané a zrežírované béčko zapáchajúce televíznou produkciou, ktorého kultový status a široký franchise mi ostáva záhadou a jediným vysvetlením mi príde americká nostalgia za westernami. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Westworld je z části JURSKÝ PARK, z části BLADE RUNNER. Je to TERMINÁTOR ve futuristickém westernu. A hlavně je to film, který předběhl dobu o 10-15let. Skvělý nápad leč provedení pokulhává. Z potenciálního etického problému a osobního postoje hrdinů se dostáváme k lacinému honu za úchylnou a málo uvěřitelnou adrenalinovou zábavou. Ta když se vymkne kontrole, jsme v pevně zajetých kolejích klasického béčkového žánru. V kolejích ze kterých se už nedá sjet a dovedou nás k očekávatelnému konci. Stojí to za vidění, ale asi si to sotva někdy pustíte znovu. Pro mě největší plus celého filmu představuje Yul Brynner. Jeho vizáž Chrise je v kontextu zápletky opravdu mrazivá. Znovu potvrdil, že je pan herec. 60% ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Knihy Michaela Crichtona mám hodně rád, ale s jejich filmovými adaptacemi to dopadalo všelijak - pokud se za ně nepostavil špičkový režisér, dívat se na ně moc nedalo. To platí i o samotným Crichtonem režírovaném Westworldu. Na svou dobu bylo lehce "cyberpunkové" téma sice trochu přelomové - deset let před tím než ten žánr vůbec oficiálně vzniknul - ale taky to ty jeho stěžejní myšlenky nerozvíjí nijak do hloubky, a spokojí se s prostinkým příběhem který by vystačil tak na několikastránkovou povídku, a maximálně půlhodinový film. Takže jak tady se ta délka 88 minut zdá krátká, stejně je to zbytečně natahované a útrpně nudné. Tady doslova nic víc než představení prostředí zábavního robo-parku a pak honička s jedním ze zblázněných robotů není. 5/10 ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Nezměrný potenciál spláchnutý do hajzlu bezkrevnou režií, které chybí jasná vize (celý ten svět budoucnosti je představen strašně lajdácky a zkratkovitě), cit pro atmosféru a výraznější řemeslná zručnost. První hodina je kvůli všemu zmíněnému rozvleklá nuda bez náboje. Poslední třetina už sice jakž takž zábavná je, ovšem žádných velkých zázraků se divák nedočká ani v ní. Doufám, že výpravný a hvězdně obsazený stejnojmenný seriál od HBO bude jinačí kafe... 50 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Westworld je presne tým typom sci-fi, aké točil v minulej dekáde Paul Verhoeven. Ironizujúce, podvratné, robiace si nekompromisnú srandu z konzumnej spoločnosti a s drsným hrdinom z kamenným (oceľovým) ksichtom. Lenže dvadsať rokov pred tým. Mňa takáto spoločenská alegória maximálne potešila, na filme sa mi páčili všetky jeho zložky a asociácia s westernovými pravidlami je výborne spracovaná. No a keď je na vaše motívy natočená celá časť Simpsonovcov, viete, že ste natočili nehynúcu klasiku. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Futuristické parádně, a já mám filmy se silnou, zajímavou myšlenkou, opravdu rád. Začátek je pomalejší, ale druhá polovině vyloženě lahůdková a od honičky s Yulem vše ladí. Příkladné užití hudby, totiž gradace ve správný čas, takže s hlavní postavou číháte, odkud se vynoří hlaveň pušky. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Áno, film je ľahké odsúdiť. Pretože je slabý a zaslúži si to. Po hodine nudy nasleduje naháňačka... Mám rád Brynnera, mám rád westerny, mám rád sci-fi, ale toto bolo fakt slabé. V podstate je to klasický Crichton - veľa jeho kníh má dobrý nápad a zlé prevedenie (napr. Jurský park je v knižnej podobe strašný). Doba vzniku ako poľahčujúca okolnosť pre Westworld tiež príliš neobstojí, pretože v tej dobe už existovali filmy ako Lucasov THX 1138 či Kubrickov MECHANICKÝ POMARANČ. O SOLARISE a VESMÍRNEJ ODYSEI ani netreba hovoriť... Zo slušnosti dve hviezdy ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nápad opravdu zajímavý ale Crichton zde dokazuje, že psaní mu šlo přeci jen lépe než režírování. Nápad mi zde přišel trestuhodně nevyužítý a Yul Brynner tu je prostě jen proto, že se objevil v "Sedmi statečných" a popravdě to, že tu vypadá úplně stejně mi přišlo jako nechtěná parodie. Zpracováním velice slabá sci-fi. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Westworld má nápad, který předběhl dost výrazně svou dobu, a to v mnoha ohledech. Už to, že roboti tu slouží k zábavě, kdy si lidé dopřávají iluze minulých dob, jen osekané o všechno nebezpečí. Tedy, až do momentu, kdy si to roboti rozmyslí a rozhodnou se ukázat lidem, že i umělý západ může být dost divoký. Nejlepší je tu robo-pistolník Yul Brynner. Určitě se tu dá najít spousta formálních i režisérských nedotažeností, ale jako celek je to povedená věc. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Fantastický originální námět. Mohlo to být malinko víc hororové, ale na druhou stranu Yul Brynner byl naprosto dokonalý, že až škoda, že nedostal víc prostoru. 80% Pro zájemce: tento film je parodovám v Simpsonových v díle S06e04. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Po režijní (TV) prvotině Pursuit podle vlastní předlohy si ještě režijně nezkušenej Pan spisovatel natočil Westwood podle vlastního scénáře a řemeslně to opravdu nezvládnul. Trestuhodně nevyužil potenciál námětu, lokací i robotickýho pistolníka. Námět ale patří k tomu nejlepšímu, co se v 70. letech za velkou louží zrodilo a spolu s atmosférou snímku na mě film udělal velkej dojem. Tak zajímavý sociálně kritický sci-fi aby člověk pohledal, a to nejen ve své době. Zaplaťte si 1 000 babek za den v zábavním parku, kde si můžete užít s androidkami nebo si zastřelit či probodnout mečem pár robotů. Uvědomili si sami sebe a nesnesli jejich vraždění stále dokola? Pistolník Yul Brynner je něco jako Scar z BSG skříženej s Terminátorem s termovizí a slušným sluchem? To on je hlavní hvězda. Prakticky nemluvící a s kamenou tváří, za kterou se může skrývat cokoliv. Významově by snímek snesl srovnání i s Romerovou klasikou NotLD, akorát se zástupci smetánky v hlavní roli. Místo propracované psychologie čekejte zaměření se na ironii toho všeho. Korunu tomu nasadila poslední přeživší vězenkyně na konci. Film byl nominován na SF ceny Hugo, SFWA, Saturn a jde o v anglofonní části vesmíru velmi známej film, na kterej najdete narážky v mnoha dílech včetně Červeného trpaslíka (thx gjjm, už jsem si ty epizody a nějaká další díla dohledal). SF fanoušci by si Westwood neměli nechat ujít. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Originalny koncept ktory nie je zdaleka tak dobre vyuzity ako by sa zo zaciatku zdalo. Filmu ale totalne dominuje Yul Brynner ako westernova verzia terminatora. Neznicitelny robot-kovboj si od polovice filmu ide nekompromisne za svojim cielom zabit hlavneho hrdinu. Uz len kvôli tomuto nekonciacemu honu to stoji za to vidiet. 6/10. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Pred JURSKÝM PARKOM tu bol WESTWORLD. Zábavná parková atrakcia, ktorá sa vymkne spod kontroly. Avšak bez nejakých zapamätania hodných scén či svižného deja. Proste silný priemer. ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Tady se Crichtonovi hodne krivdi - ze byl hlavnim povolanim spisovatel a tohle byl jeho prvni film pro kina jeste neznamena, ze by zasluhoval kritiku za svou rezii a udajne neadekvatni tempo. Naopak pozvolna budovane prvni dejstvi s chytre satirickymi tony a napetim budujici prehnanou uvolnenosti podle me funguje lepe nez ono akcni finale. Ani jeho nedostatky ale nejsou tak uplne vinou Crichtona-rezisera, jako spis dusledkem toho, kolik pozdejsich zanrovych filmu (z nichz TERMINATOR je ten nejzjevnejsi ale zdaleka ne jediny) zde naslo inspiraci a zpetne ho tak udelalo okoukanym, ale i samotnym konceptem, ktery pres svou originalitu a hloubku nemohl nabidnout uspokojive rozuzleni. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Film je skvělej, nechápu, jak z něj pak mohli udělat tak sračkoidní seriál rozplizlej, když tady stačilo krichtonovi vyjádřit vše za necelou hodinu a půl, zatímco tam to natahovali tak, že to nešlo vydržet. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Perfektní!!! Čapek by měl radost! Kdo zná R.U.R. ví, jak to myslím. Tento počin ve mě postupem času uzrál, na plný počet a plně si ho zaslouží. P.s. napoprvé jsem tomu dal za 3*. Ale to bylo před 18 lety:) ()

Související novinky

Jason Bateman natočí netradiční western

Jason Bateman natočí netradiční western

31.01.2023

Žánr sci-fi westernů proslavil filmový Westworld z roku 1973, nutno ovšem podotknout, že od té doby se objem filmů v tomhle žánru příliš nezvětšil, v 2011 navíc fandové dostali obří facku v podobě… (více)

Reklama

Reklama