Reklama

Reklama

Balance

Krátkometrážní / Animovaný / Drama
Západní Německo, 1989, 7 min

Obsahy(1)

Kdesi v hmlistom priestore sa vznáša plošina, na ktorej stojí päť mužov, ktorí udržiavajú jej rovnováhu. Zrazu sa jednému z nich podarí kdesi z neznáma vyloviť červenú hraciu skrinku, no po počúvaní hudby z nej túžia aj ostatní. Kvôli svojmu sebectvu, neprajnosti a chamtivosti sa snažia mať skrinku len každý sám pre seba, pričom postupne padajú z plošiny, až na nej ostane len jeden muž. Ten sa ocitá na jej okraji a oproti nemu na druhej strane leží skrinka, avšak sám je úplne bezmocný aby sa k nej dostal. Krátky film dostal okrem Oscara aj niekoľko ďaľších ocenení. (curunir)

(více)

Recenze (57)

Matty 

všechny recenze uživatele

Pět paňáků na jedné plošině rozehrává fascinující alegorii na lidskou společnost. Vše musí být v rovnováze, pokud se ji pokusíte narušit, musíte počítat s následky. Ten kdo se zrovna veze nemusí být nutně vítěz a když už, tak jenom dočasný. Každé zvýhodnění nese jisté riziko. K čemu nám je moc, když nemáme nad kým vládnout? ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Oscarová krátká filmová hříčka - 5 panáků balancuje na naklánějící se desce. Zprvu vzorně spolupracují při udržování rovnováhy, jakmile však mohou získat hrající "poklad", začnou bojovat každý na vlastní pěst a spolupráce se změní v konflikt kdo z koho. Myslím, že nejen v politice vidíme to samé každý den, pokud jde o koryta. Celý film (7:31) http://www.youtube.com/watch?v=91bNp7HJolE ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

V nekonečnom mliečnom priestore levituje štvorcová plošina, na ktorej stojí 5 mužov. Má však iba jedno ťažisko (v strede), a aby sa nenakláňala, musia ju chlapíci vybalancovať. Veľmi silná a trefná metafora ľudskej chamtivosti. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Připomnělo mi videoklipy TOOL. Ještě že už jsem to viděl dříve, jelikož přečíst si zdejší obsah, pak už se na to dívat je zbytečné... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Před tímto kraťasem musím smeknout. Úplně mě ta tajemnostost a ponurá hudba dostala. Tohle má vážně grády a co víc, má to naprosto famózní pointu, která je variací na běžný život. Bravo!!! ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

povedené spojení fyziky, animace a poučného vyústění, jen škoda těch nevzhledných postaviček a trochu stereotypního průběhu... 70% ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Lidskost/empatie a rovnováha s vlastním okolím, to jsou věci, kterými naše dnešní společnost zrovínka moc neoplývá. Oproti tomu, závistivost a chamtivost člověka je dnes standardní jev. Není důležité, jestli naše lidská populace na světě čítá 50 osob, 2 miliony nebo 10 miliard lidí. Důležitá je koexistence mezi námi navzájem a i Zemí jako takovou. Pokud si to včas neuvědomíme a nezačneme se podle toho chovat, můžeme to rovnou hromadně zabalit. Protože balancovat na hrotu jehly se dá pouze nějakou dobu. A až dohraje muzika a my budeme zahnaní do kouta, bude už na vše pozdě. Za mě 95% Ke shlédnutí zde: http://www.youtube.com/watch?v=vZiEt5RUYSk ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Tak tahle depresivní záležitost Vám na 7 minut zatají dech..a popravdě, asi to bude víc než těch sedm minut.. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý kraťas i vzhledem k roku vzniku a místu vzniku. Přesto do dokonalosti mu něco chybí. Možná ta truhla neměla být s hudbou, ale naplněná penězi. To by dostalo úplně jiný rozměr. Ale díky své abstrakci si lze tento kraťas převést do jakékoli společenské roviny. Touha po majetku, touha po něčem dosud nepoznaném, důležitost spolupráce, nemožnost radosti bez jiných lidí. Každý si v tom může najít cokoliv se mu zachce. V tom tkví největší síla tohoto mini-dílka. 80% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Lidský chtíč a touha vlastnit jsou velmi nebezpečné vlastnosti, aneb solidně natočený animák založený na alegorii, který pojednává (nejen) o tom, jak křehká je rovnováha mezi "mít" a "nemít". ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Zajímavá a originální myšlenka, poutavé provedení... to jsou možná ty nejdůležitější aspekty krátkých animovaných filmů. Oboje v sobě západoněmecká Balance ukrývá. Navíc nese jednu znepokojivou skutečnost (přičemž intepretací je povícero): a to sice, že člověk je tvor mocichtivý, sobecký a bezohledný. Tedy někdy. A že naše kroky mohou ovlivnit kroky dalších, načež je pak snadné narušit tak křehkou rovnováhu... 80% ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Velmi, ale opravdu velmi originální krátkometrážní filmík. Depresivnost-jiné slovo mě po shlédnutí nenapadá. Ještě že to má jen 7 minut, jinak by to ve mě ponechalo určitě nějaké následky. Velmi dobře je zde vykresleno sobectví a chamtivost pěti mužů, kteří chtějí mít hrací skříňku jen každý sám pro sebe. Velice se mi líbilo zakončení, kde vidíme, že na vznášecí plošině zůstane jen jeden muž a hrací skříňka, kteří stojí proti sobě na okrajích plošiny, aby udržely rovnováhu. Myslím si, že takhle tam stojí dodnes:-). Nikdy nedávám krátkometrážním počinům pět hvězd, ale tento se k nim hodně blíží. Hodnotím 89%. ()

Ligter 

všechny recenze uživatele

Logická hádanka, animované ztělesnění lidského sobectví, vyjádření síly jednotlivce, který by bez společnosti nemohl fungovat? Ať tak či onak, německý krátký počin je fascinující. Předně v absolutním využití prostoru (plošiny), jehož pohyb závisí čistě na... pohybu. Vzájemná závislost všech postav na sobě samých a zapojení cizorodého prvku v podobě hrací skříňky tak vytváří na jedné (doslova) malé ploše velký konflikt. Balance je manifestem síly totálního minimalismu. ()

Reklama

Reklama