Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriál Etiketa nabízí jednoduchou, přehlednou, poučnou, vtipnou, ale nezesměšňující formou základní orientaci při společenských událostech všech úrovní - od soukromé návštěvy přátel po večeři u hlavy státu, tudíž od každodenních aktivit až k "výjimečným" událostem, na které by však měl být každý alespoň trochu připraven.

V posledních letech se zmnohonásobil počet lidí, kteří navštěvují nejrůznější společenské akce - mnohem víc než dříve navštěvujeme restaurace, party, recepce, společenské večírky, prezentace různých firem, vernisáže, divadla, bály, koncerty, kina atd. Taková demokratizace společenského života s sebou nese nejen potřebu znát společenská pravidla, ale i třeba změny v tradičním rejstříku oblečení; dnes už na společenské akci málokdy najdeme pána ve fraku či žaketu, pánové klobouky nesmekají, protože je obvykle nenosí, a jak se správně obléci na garden party - hlavně žádné "lodičky" - ještě nikdo nikomu neporadil. Seriál dává před přísnými normami přednost zdravému rozumu a prezentuje současný standard a ideál etikety. Rozumné délky jednotlivých dílů a zábavná forma dávají naději na udržení divákovy pozornosti a zapamatování si základních pravidel. Cyklem provází Ladislav Špaček, důvěryhodná osobnost, pro niž je dané téma očividně domácí půdou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (190)

Ellush 

všechny recenze uživatele

Po pravidelných a opakovaných projekcích jednotlivých epizod v rámci výuky základů společenských věd, se na pořad Etiketa stávám takřka odborníkem. :) Ale upřímně, ve vší vážnosti se tento seriál řadí mezi ty skutečně velmi přínosné, protože téměř každý občas tápe, kdy a komu podat ruku. A právě toto seriózní a ve všech směrech striktně vzdělávací téma povznáší především Ladislav Špaček, následován plejádou etiketních pomocníků, svým charizmatem na populárně-naučný sitcom, který ve své stručnosti, vtipu a nadhledu zkrátka nenudí. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Konečně něco, co může všechny televizní diváky dohnat k tomu, aby se konečně naučili rozpoznávat salátové příbory, servírovací soupravy a nejjemnější odstíny vskutku dvorské etikety. Nejvíce ze všeho však mé slávistické srdce zahřál sportovní díl, který se prakticky celý odehrával na Strahově, protože kde jinde by člověk mezi fotbalovými fanoušky mohl narazit na skutečné gentlemany? ()

Reklama

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Keby mali všetky tunajšie seriály taký geniálny scenár ako tento program, tak by som nič iné nepozeral. Na každý diel som sa tešil nie ako na nejakú populárno-náučnú reláciu, ale ako na hranú vec. Doslova som čakal na každú postavu a uplatnenie jej špecifického humoru v nových a nových situáciách. Tomuto programu v rámci televíznej produkcie konkurujú asi len Šumné mestá. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Špačku, žeru v restauraci lopatou, šíleně mlaskám, krkám, olizuji si prsty a mám u toho vytažené péro z gatí. Neporušuji společenský bonton? Špačku, když jdu z hajzlu, neumyji si ruce, hned si je strkám do prdele, abych zjistil, jestli mně tam neuvízl zbytek toaleťáku, následně jdu žrát jídlo rukama i nohama. Dělám to správně? Špačku, když vejdu do čekárny u doktora, zacpu si nos, zásadně nezdravím, třikrát prdnu a uteču. Neporušuji bonbón? Špačku, když jdu do restaurace, vždycky uteču bez placení. Špačku, špačky od cigaret nikdy neodhazuji na veřejná prostranství, ale vždy je spolknu. Je to špatně? Špačku, neráčil ses ani jednou ohradit, takže jsem dokonalý jentleman s vymrdaným chováním. V tom případě existence tvého pořadu je zcela zbytečná. Takže nepoučuj, šediváku. 0% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Boty jsou důležitou a nedílnou součástí oblečení. Bez nich by nemělo vůbec smysl se oblékat." Etiketa je zábavné i poučné povídání o věcech, kterými upřímně pohrdám. Je však podané s ležérním společenským nadhledem a tím se i pro mne stává poměrně příjemně stravitelným. Patrně proto mne mrzí, že tento pořad neexistoval za éry rudého bratra, neboť jedině pan Špaček by mne mohl zachránit před faux pas, abych si nevzal špatnou barvu kanad na punkový koncert. Jistě by mi poradil i to, která vidlička je nejvhodnější k popichování zasahujícího příslušníka VB, ale to jsem nakonec experimentálně musel zjistit sám. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Na motivy seriálu byla natočena verze pro mladší děti. Jedná se o seriál Mistr E (od r. 2013) vysílaný na ČT :D. Roli Mistra E zakletého do tabletu daboval Ladislav Špaček, hlavní protagonista seriálu Etiketa. (Petr.Penicka)

Reklama

Reklama