Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriál Etiketa nabízí jednoduchou, přehlednou, poučnou, vtipnou, ale nezesměšňující formou základní orientaci při společenských událostech všech úrovní - od soukromé návštěvy přátel po večeři u hlavy státu, tudíž od každodenních aktivit až k "výjimečným" událostem, na které by však měl být každý alespoň trochu připraven.

V posledních letech se zmnohonásobil počet lidí, kteří navštěvují nejrůznější společenské akce - mnohem víc než dříve navštěvujeme restaurace, party, recepce, společenské večírky, prezentace různých firem, vernisáže, divadla, bály, koncerty, kina atd. Taková demokratizace společenského života s sebou nese nejen potřebu znát společenská pravidla, ale i třeba změny v tradičním rejstříku oblečení; dnes už na společenské akci málokdy najdeme pána ve fraku či žaketu, pánové klobouky nesmekají, protože je obvykle nenosí, a jak se správně obléci na garden party - hlavně žádné "lodičky" - ještě nikdo nikomu neporadil. Seriál dává před přísnými normami přednost zdravému rozumu a prezentuje současný standard a ideál etikety. Rozumné délky jednotlivých dílů a zábavná forma dávají naději na udržení divákovy pozornosti a zapamatování si základních pravidel. Cyklem provází Ladislav Špaček, důvěryhodná osobnost, pro niž je dané téma očividně domácí půdou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (190)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Chytrá série, která učí nevtíravým a hlavně zábavným způsobem základní pravidla Etikety, je rozhodně jeden z nejlepších pořadů České televize. Ladislav Špaček se rozhodně vyzná a všechna pravidla má v malíčku, což ostatně dokazuje svou nedávno vydanou knihou, která krásně shrnuje všechno co jsme se v tomto pořadu dozvěděli. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Jedno se musí Špačkovi nechat, umí v tom chodit, vycucá si z prstu pravidla a pak bere těžký prachy za to, že je vyučuje na svých kurzech... Já se naštěstí chovat umím, narozdíl od spousty uživatelů tady jak vidím, takže mu na zob určitě nepřispěju. Pobavilo mě, jak si občas odporuje. Např. pět minut hovoří, že řemeslníci se zásadně nemají při příchodu ke klientovi představovat, že to není slušné. A nakonec řekne, no, ale u těch nejlepších firem je pravidlem, že se řemeslníci zásadně představují. Z toho mi vyplývá, že tyhle společnosti dělají zásadní chybu, no toto, jak vůbec můžou v konkurenci malých vychovaných živnostníků přežít? Anebo že je zásadním prohřeškem kousat při polévce do rohlíku nebo chleba, že si je má člověk nalámat a sníst po kouskách. Neboť co jednou bylo v puse, je ohyzdné z ní znovu vyndavat a vystavovat zraku ostatních slinami navlhčené konce. Tím si ale Špaček coby vášnivý kuřák dost naběhl. Je totiž jasné, že by si měl cigarety nalámat na malé kousky, vykouřit postupně bez vytahování z pusy a špačka na závěr zásadně polknout, nehledíc na to, že se tak stane kanibalem. ()

Reklama

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Vtipných i poučných 9 minut (myslím ale, že díly mohly být delší). Nikdy jsem nevěděl, kdy tento pořad dávali, ale vždycky když jsem na něj náhodou narazil, moc rád jsem ho slédl. Špaček působí jako velký snob a v scénkách kdy poučuje své buranské kamarády se mi zdálo, že ani nemusí příliš hrát. Má ale smysl pro humor a sebeironii, čímž si mne získal. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Konečně se ty lopaty u televize dozvědí, jaké bontony mají úspěšnější lidé. To je nápad za všechny prachy. To vypadá, že si tvůrci televizních zábav vždycky sepíšou, co tak asi lidi nejvíc zajímá, nějak to zprůměrují, zabalí to do vtipných scének a ejhle, je tu pořad. Kdyby alespoň podobně přemýšleli u ostatních pořadů, bylo by lépe. Kupodivu mě jako lopatu ten pořad docela bavil. ()

P33t33 

všechny recenze uživatele

Docela elegantně se panu Špačkovi povedlo sladit zábavu a vtip (který se ale opakováním začíná mírně vytrácet) s poučnými informacemi. Ty jsou prezentovány velice nenásilnou formou. Já můžu být panu Špačkovi vděčný, protože jsem Etiketu využil i jako studijní materiál na stejnojmenný předmět ve škole. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Na motivy seriálu byla natočena verze pro mladší děti. Jedná se o seriál Mistr E (od r. 2013) vysílaný na ČT :D. Roli Mistra E zakletého do tabletu daboval Ladislav Špaček, hlavní protagonista seriálu Etiketa. (Petr.Penicka)

Reklama

Reklama