Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriál Etiketa nabízí jednoduchou, přehlednou, poučnou, vtipnou, ale nezesměšňující formou základní orientaci při společenských událostech všech úrovní - od soukromé návštěvy přátel po večeři u hlavy státu, tudíž od každodenních aktivit až k "výjimečným" událostem, na které by však měl být každý alespoň trochu připraven.

V posledních letech se zmnohonásobil počet lidí, kteří navštěvují nejrůznější společenské akce - mnohem víc než dříve navštěvujeme restaurace, party, recepce, společenské večírky, prezentace různých firem, vernisáže, divadla, bály, koncerty, kina atd. Taková demokratizace společenského života s sebou nese nejen potřebu znát společenská pravidla, ale i třeba změny v tradičním rejstříku oblečení; dnes už na společenské akci málokdy najdeme pána ve fraku či žaketu, pánové klobouky nesmekají, protože je obvykle nenosí, a jak se správně obléci na garden party - hlavně žádné "lodičky" - ještě nikdo nikomu neporadil. Seriál dává před přísnými normami přednost zdravému rozumu a prezentuje současný standard a ideál etikety. Rozumné délky jednotlivých dílů a zábavná forma dávají naději na udržení divákovy pozornosti a zapamatování si základních pravidel. Cyklem provází Ladislav Špaček, důvěryhodná osobnost, pro niž je dané téma očividně domácí půdou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (190)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vytříbený humor a nepřeberné množství "protokolárních" znalostí pana "už nejsem mluvčí" Špačka zkombinované s povedenými praktickými ukázkami činí Etiketu velmi hodnotným a především stravitelným edukativním pořadem o chování nejen v tazkvaně slušné nebo nedej bože lepší společnosti - viz ostatními vzpomínaný díl o sportu. DVD, která rozhodně stojí za to vlastnit, protože se na ně čas od času podívate, aniž byste se chtěli něco dozvědět. 90% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tedy, takhle vtipně a vkusně udělaný manuál, v tomto případě společenského chování, jsem dlouho nikde jinde neviděl. Tvůrci této televizní školy společenské etikety v čele s elegantním panem Špačkem zaslouží uctivé poděkování... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Konečně něco, co může všechny televizní diváky dohnat k tomu, aby se konečně naučili rozpoznávat salátové příbory, servírovací soupravy a nejjemnější odstíny vskutku dvorské etikety. Nejvíce ze všeho však mé slávistické srdce zahřál sportovní díl, který se prakticky celý odehrával na Strahově, protože kde jinde by člověk mezi fotbalovými fanoušky mohl narazit na skutečné gentlemany? ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tento pořad jsem nikdy moc nemusel, měl sice něco do sebe ale zas jak pro koho a pro jakou cílovou skupinu? Je etiketa i hned zárukou nějakého lepšího a vzdělanějšího člověka? Nebo si snad myslíte že tento pořad někoho předělá v lepšího člověka po shlédnutí několika málo dílů? Dnes stejně mladého člověka nemá kdo učit ke slušnosti a k úctě ke staršímu, za nás se to ještě běžně vyučovalo, dnes nato musí člověk přijít sám. A převážně je to stejně dáno tím v jakém prostředí a v jaké rodině ten dotyčný člověk vyrůstá. Protože dnes nic dobrého ten mladý stejně neokouká a nevidí. Mě převychovávat a předělávat nikdo nemusí buď se už člověk narodí slušný a inteligentní a alespoň z nějakými malými a základními schopnostmi vnímání a vystupování anebo holt zůstane takový jaký je. Tedy buran ( já takovým říkám že nechali dřeváky na nádraží) buranem a člověk alespoň trochu z nějakou vrozenou inteligencí inteligentním. Vždyť kdyby člověk měl znát vše co se sluší a patří, tak jak nám to průvodce tímto pořadem ordinuje tak by to nebylo asi to pravé ořechové. Nikdo není přeci dokonalý. A ruku na srdce kolikrát za rok zas zajdete do takové té spíše větší a okázalejší společnosti co vám tam tak široce prezentují. Kdo si dnes z obyčejných lidí nebo lidí od průměru dolů může dovolit někam zajít tak jak nám to tam je prezentováno. Klaus ze Špačkem jistě. Ty už se nejspíš těmi noblesními lidmi narodili. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Hodnotím to po delší době co jsem ten seriál viděla (ale ne úplně celý), protože jsem se nedávno měla dostat do situace, kde jsem honem potřebovala najít jeden z dílů, který se té situce týkal. Rozhodně bych ten seriál nepodceňovala a myslím, že by to nikomu neuškodilo. Já neříkám úplně všechny díly, ale ty základní, týkající se společenského života v kterých se ocitneme celkem často, tak ty určitě ano. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Boty jsou důležitou a nedílnou součástí oblečení. Bez nich by nemělo vůbec smysl se oblékat." Etiketa je zábavné i poučné povídání o věcech, kterými upřímně pohrdám. Je však podané s ležérním společenským nadhledem a tím se i pro mne stává poměrně příjemně stravitelným. Patrně proto mne mrzí, že tento pořad neexistoval za éry rudého bratra, neboť jedině pan Špaček by mne mohl zachránit před faux pas, abych si nevzal špatnou barvu kanad na punkový koncert. Jistě by mi poradil i to, která vidlička je nejvhodnější k popichování zasahujícího příslušníka VB, ale to jsem nakonec experimentálně musel zjistit sám. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem ani nepomyslel, jaká může být etiketa zábava, no minimálně v podání Ladislava Špačka a jeho anarchistické partičky nevychovanců. Špaček má glanc a smysl pro sebeironii, zbytek jako humor obstará zejména Turek a spol. Věřím, že při psaní jednotlivých epizod se tvůrci neskonale bavili. Každá druhá epizoda je perlou České televize. Kdyby aspoň polovina naučných pořadů měla takový nadhled a šmrnc jako Etiketa. Jo a taky se tam dozvíte hodně zajímavých věci, ale to jen tak mimochodem. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Vynikajúci spôsob, ako si osvojiť základy spoločenského chovania, navyše, veľmi pútavou formou, ktorá viac ako na poučkách a únavnom mentorovaní stavia na názorných ukážkach, trefných glosách a humorných scénkach. Televízna produkcia, ktorá má skutočne čo povedať, a radí sa tak medzi špičku v svojom obore. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála nápaditých a zároveň velmi potřebných pořadů, který dělá z Čechů civilizované lidi, se špetkou dobrého humoru a výborného podání od Ladislava Špačka. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Konečně se ty lopaty u televize dozvědí, jaké bontony mají úspěšnější lidé. To je nápad za všechny prachy. To vypadá, že si tvůrci televizních zábav vždycky sepíšou, co tak asi lidi nejvíc zajímá, nějak to zprůměrují, zabalí to do vtipných scének a ejhle, je tu pořad. Kdyby alespoň podobně přemýšleli u ostatních pořadů, bylo by lépe. Kupodivu mě jako lopatu ten pořad docela bavil. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Chytrá série, která učí nevtíravým a hlavně zábavným způsobem základní pravidla Etikety, je rozhodně jeden z nejlepších pořadů České televize. Ladislav Špaček se rozhodně vyzná a všechna pravidla má v malíčku, což ostatně dokazuje svou nedávno vydanou knihou, která krásně shrnuje všechno co jsme se v tomto pořadu dozvěděli. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Originální, zábavné a poučné. Navíc s výborným průvodcem, jakým Ladislav Špaček rozhodně je. Tenhle člověk by naučil správně stolovat i orangutana. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento humornou formou zpracovaný seriál nám občas pouštěli na střední škole v rámci výuky předmětu Hotelový provoz a Management obchodu a služeb. Etiketa, jak se má člověk správně chovat a vypadat, aby zapadl a ničím nevybočoval z řady. Konvence, společenské předpisy a spousta věcí tomu podobných mě nikdy nijak nevzrušovaly a chovat se tak, jak to vyžaduje svázaná společnost, to není nic pro mě. Šaty nenosím, luxusní lodičky mě nezajímají, do společnosti příliš nechodím, moderní a "vkusné" oblečení nijak neřeším, ale nějaké ty "správné" základy mám:) Ale bylo by zajímavé, se třeba jen na jeden ocitnout v kůži nějaké ultra moderní a povrchní snobky z lepší společnosti, asi bych si to patřičně užila:) ()

Reklama

Reklama