Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriál Etiketa nabízí jednoduchou, přehlednou, poučnou, vtipnou, ale nezesměšňující formou základní orientaci při společenských událostech všech úrovní - od soukromé návštěvy přátel po večeři u hlavy státu, tudíž od každodenních aktivit až k "výjimečným" událostem, na které by však měl být každý alespoň trochu připraven.

V posledních letech se zmnohonásobil počet lidí, kteří navštěvují nejrůznější společenské akce - mnohem víc než dříve navštěvujeme restaurace, party, recepce, společenské večírky, prezentace různých firem, vernisáže, divadla, bály, koncerty, kina atd. Taková demokratizace společenského života s sebou nese nejen potřebu znát společenská pravidla, ale i třeba změny v tradičním rejstříku oblečení; dnes už na společenské akci málokdy najdeme pána ve fraku či žaketu, pánové klobouky nesmekají, protože je obvykle nenosí, a jak se správně obléci na garden party - hlavně žádné "lodičky" - ještě nikdo nikomu neporadil. Seriál dává před přísnými normami přednost zdravému rozumu a prezentuje současný standard a ideál etikety. Rozumné délky jednotlivých dílů a zábavná forma dávají naději na udržení divákovy pozornosti a zapamatování si základních pravidel. Cyklem provází Ladislav Špaček, důvěryhodná osobnost, pro niž je dané téma očividně domácí půdou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (190)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Koukal jsem na to rád a pořad mi vštípil několik (celkem zbytečných) pouček. Nejvíc musím vyzdvihnout humor v podání Tomáše Turka, který má neobyčejný komediální talent. Ale hodně věcí mě tam taky nebavilo; předně suchý a korektní "humor" Ladislava Špačka, který ve spojení s jeho neherectvím působí obzvlášť trapně. No a díky neustálýmu nastavování dalších dílů se postupem času dostalo na témata, která jsou totálně zbytečná. Špaček tak například diktuje, jak by měl člověk přijít oblečen na garden párty a k jaké příležitosti si obléct žaket apod. Taky si na Etiketu vždycky vzpomenu tehdy, když vidím, že má někdo k obleku obutý lakýrky, ale fakt si neumím představit, že bych přistoupil k tomu chlápkovi a řekl mu: "Pane, jste obut nepatřičně, copak nevíte, že lakýrky je možno obouti pouze ke smokingu?" Celkem po právu bych asi dostal do držky. No a po nějaké době jsem musel jednu * pořadu ubrat proto, že jsem nedávno viděl v knihkupectví obal knížky "Etiketa vole", na němž je Špaček oblečenej v nějaký šusťákovce a s napařenou kšiltovkou a snaží se tak vnutit svoje manýry revoltujícím puberťákům; hnusem jsem se otřásl. Když tak nad tím bilancuju, tak Etiketa byla vlastně z velký části jen snůškou snobských pouček, který před pořadem vyčetl Špaček z Gutha - Jarkovského a předstíral, že díky tomu, že dělal podržtašku Havlovi, je nyní dokonalý gentleman. ()

Skarface 

všechny recenze uživatele

Skvělý televizní serial kde nás pan Špaček učí zásadám slušného chování serialu s trochou přehnání se nedá snad nic vytknout snad jediný co se dá dodat je to : že doufám že si stoho aspoň čtvrka našeho národa něco vzala ale když tak chodím po ulici tak o tom dost silně pochybuju , ale zas co utěší je to že za to nemůže pan špaček ale lidi a jejich neschopnost. Děkuji pane Špačku ()

Reklama

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Keby mali všetky tunajšie seriály taký geniálny scenár ako tento program, tak by som nič iné nepozeral. Na každý diel som sa tešil nie ako na nejakú populárno-náučnú reláciu, ale ako na hranú vec. Doslova som čakal na každú postavu a uplatnenie jej špecifického humoru v nových a nových situáciách. Tomuto programu v rámci televíznej produkcie konkurujú asi len Šumné mestá. ()

enyama 

všechny recenze uživatele

Velmi, opravdu velmi mě mrzí, že Etiketa není povinná na základní škole!! Myslím si, že by pak společnost vypadala možná o něco lépe. Nejsem alibista ani naivní, ale ráda bych přišla do ND a viděla lidi v odpovídájícím oděvu a ne joudy v jeanách; slyšela slušný pozdrav - ne výlev aktuálního emočního rozpoložení nebo pms...tento pořad by se měl vysílat stále dokola:-) a knihy propagovat:-) Upřímně si ale myslím, že když mi v restauraci upadne na zem brambor a já budu dělat mrtvého brouka nebo ho kopnu pod stůl, tak mi obsluha spíše vynadá a hodí nemístný kec a nepříjemný obličej!! Alespoň soudě dle mých dosavadních návštev v restauracích, kde bych za milou obsluhu platila tuzér dle zásad etikety, ale bohužel... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak tento pořad jsem nikdy moc nemusel, měl sice něco do sebe ale zas jak pro koho a pro jakou cílovou skupinu? Je etiketa i hned zárukou nějakého lepšího a vzdělanějšího člověka? Nebo si snad myslíte že tento pořad někoho předělá v lepšího člověka po shlédnutí několika málo dílů? Dnes stejně mladého člověka nemá kdo učit ke slušnosti a k úctě ke staršímu, za nás se to ještě běžně vyučovalo, dnes nato musí člověk přijít sám. A převážně je to stejně dáno tím v jakém prostředí a v jaké rodině ten dotyčný člověk vyrůstá. Protože dnes nic dobrého ten mladý stejně neokouká a nevidí. Mě převychovávat a předělávat nikdo nemusí buď se už člověk narodí slušný a inteligentní a alespoň z nějakými malými a základními schopnostmi vnímání a vystupování anebo holt zůstane takový jaký je. Tedy buran ( já takovým říkám že nechali dřeváky na nádraží) buranem a člověk alespoň trochu z nějakou vrozenou inteligencí inteligentním. Vždyť kdyby člověk měl znát vše co se sluší a patří, tak jak nám to průvodce tímto pořadem ordinuje tak by to nebylo asi to pravé ořechové. Nikdo není přeci dokonalý. A ruku na srdce kolikrát za rok zas zajdete do takové té spíše větší a okázalejší společnosti co vám tam tak široce prezentují. Kdo si dnes z obyčejných lidí nebo lidí od průměru dolů může dovolit někam zajít tak jak nám to tam je prezentováno. Klaus ze Špačkem jistě. Ty už se nejspíš těmi noblesními lidmi narodili. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Na motivy seriálu byla natočena verze pro mladší děti. Jedná se o seriál Mistr E (od r. 2013) vysílaný na ČT :D. Roli Mistra E zakletého do tabletu daboval Ladislav Špaček, hlavní protagonista seriálu Etiketa. (Petr.Penicka)

Reklama

Reklama