Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavná hollywoodská herečka Anna Scottová se při pobytu v Londýně náhodou setká s Williamem Thackerem, majitelem malého knihkupectví v rázovité čtvrti Notting Hill. Mladý muž ji zaujme svou nevšední vlídností a upřímností. Klíčící vztah však musí projít nejednou zatěžkávací zkouškou... Tvůrci dnes již klasické romantické komedie Notting Hill v čele s režisérem Rogerem Michellem navazovali na úspěch, který pár let předtím nečekaně sklidil snímek Čtyři svatby a jeden pohřeb (1993) Mika Newella. Jednoduchý příběh se odehrává na půdorysu moderní pohádky pro dospělé a těží ze setkání dvou lidí ze zcela odlišných prostředí. Julia Robertsová i Hugh Grant byli za své výkony oba nominování na prestižní Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (658)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Sice nepříliš originální, ale který romantický film je, že? Ale Hugh Grant a Julia Roberts jsou bezpochyby dvojka, který dokáže zaujmout, takže díky jim je Notting Hill jedním z mála romantických filmů, o kterých lze bez nadsázky říci, že jsou naprůměrné, kvalitní a netrpí tolika obvyklými neduhy tohoto žánru. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pamatuji se, že před lety jsem snímku vytýkal, že scénář (překvapivě Richard Curtis) hodně vaří z vody a tahá vysoce nepravděpodobné zápletky z nějaké vrchní zaprášené police. Ač neříkám, že Curtis k nevyhnutelnému (tedy že to dobře skončí) směřuje bez šarmu. Dialogy jsou fajn, ale některé situace prostě dřou. Moc nedrží pohromadě, postavy jednají iracionálně (u těch šílených vedlejších je to ku prospěchu, ale u hlavní dvojice nikoli) a vlastně to platí i dnes. Ale tenhle kus má prostě sympatickou atmosféru a hlavně nebezpečně okouzlující Julii Roberts, která snímek táhne silou i elegancí koňského spřežení. Nedělá zbytečné exkurze do umělečtější sféry, prostě jí sedí žánr romantické komedie a my za to můžeme být jenom rádi. Její proslulý úsměv tentokrát okouzlí intelektuálního britského knihkupce. A nejen její rozzářený výraz. Hraje totiž hereckou hvězdu první velikosti, která tohohle outsidera dostane do kolen. Ač i ona má své slabší stránky: špatné zkušenosti s bulvárem, se špatnými muži, se špatným výběrem rolí, se sebejistotou v nízkých číslech, a prostě nechávajíc se volně unášet proudem. S novým „zřejmě přítelem“ se citově stabilizuje, začne brát jiné role, než brakové sci-fi a prolomí hranici, že mezi obyčejnými lidmi a hvězdami stříbrného plátna může vzniknout poměrně normální vztah. Fandit mu bude skupinka docela fajn přátel, včetně velšského spolubydlícího (skvělý Rhys Ifans), který postrádá určité civilizační návyky, moc si nepere a tu a tam zhltne majonézu namísto jogurtu. To už jsme ale v pasáži, kdy ona znovu opouští jeho „malý svět“ a divák trošku trne, proč se tak vzdalujeme něčemu životnému a proč se tak moc spoléháme na prachobyčejnou náhodu (zvlášť když jeden žije v Londýně a druhý za oceánem). Ne každému navíc sedne mrkáček Hugh Grant, který tak trochu kopíruje sám sebe. Poloha plachého zajíčka, který disponuje i jistou dávkou sebeironie, ale k němu holt už tak nějak patří. Ale ať to shrnu a obhájím si ty své čtyři hvězdy (ač to vzhledem k výše uvedenému může vypadat všelijak). Notting Hill je velmi silný v jednotlivostech, má neodolatelnou hlavní představitelku, slušné emoce, britský šarm, dobře zvolené songy, zručnou režii a pohodovou atmosféru. Takže asi tak.. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Bude nejlepší, když o tomhle nikomu neřeknete.“ – „Dobře. Jo. Nikomu. Občas jenom sám sobě, ale nebojte. Nebudu tomu věřit.“ A zazvonil konec a pohádky byl konec. A právě za už příliš přeslazený závěr společně s Williamovými přáteli (v čele pošuk Spike) strhávám jednu hvězdu. S menším úbytkem humoru, způsobeným pumpováním větších dávek romantiky, jsem neměl žádný problém (snad až na závěrečnou tiskovku, ta už drhla), ostatně tak to funguje u většiny žánrových počinů. Ale stejně je to trochu škoda, když člověk vezme v potaz fakt, že dlouhou dobu se tu střídalo na poměry romantického filmu nezvykle hodně podařených hlášek a vůbec vtipných situací. Každopádně Hughův plachý William je naprostý sympaťák, Juliina hvězdná Anna zas odzbrojuje okouzlujícím úsměvem a chemie mezi nimi rozhodně je. Nesmím také opomenout výborný soundtrack a v epizodních roličkách Emily Mortimer (velmi půvabnou) a Dylana Morana (prostě svého, navíc nevím, jestli to byl úmysl, ale ta předzvěst knihkupectví Black Books mě pobavila sama o sobě). Silné 4* (a možná hodnocení ještě časem zvýším, tedy až si zvyknu/smířím se s oním koncem). „Nezapomeňte, že slečna Scottová také ráda mluví o svém dalším projektu, který se bude točit někdy v létě.“ – „Ach, ano, skvělé, skvělé. Budou tam nějací koně? Případně psi. Víte, naše čtenáře fascinuje oboje. - Bude se to odehrávat v ponorce.“ – „Aha. To je smůla.“ ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Trevor Jones: 1. No Matter What - Boyzone ,2. You've Got A Way - Shania Twain (Notting Hill remix) ,3. I Do (Cherish You) - 98 Degrees ,4. She - Elvis Costello ,5. Ain't No Sunshine - Bill Withers ,6. How Can You Mend A Broken Heart? - Al Green ,7. Gimme Some Lovin' - Spencer Davis Group ,8. When You Say Nothing At All - Ronan Keating ,9. Ain't No Sunshine - Lighthouse Family (bonus track) ,10. From The Heart - Another Level (bonus track) ,11. Everything About You - Steve Poltz (remix, bonus track) ,12. Will And Anna - Trevor Jones (Score) ,13. Notting Hill - Trevor Jones (Score) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

V škole som nikdy veľmi neobľuboval chémiu a dvojica Julia Roberts - Hugh Grant mi vlastne splnila želanie. Oni sú úplne bez chémie. S inou dvojicou by to dopadlo oveľa lepšie, ale títo dvaja protežovanci, najmä slizúň Grant kazia romantickú náladu. Najlepšou z filmu sa tak stala pesnička Ronana Keatinga - You say it best when you say nothing at all. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (39)

  • Scéna na střeše, ve které William (Hugh Grant) a Anna (Julia Roberts) trénují její repliky pro film o ponorce, byla zkrácena a upravena. Byly z ní vypuštěny některé Anniny nadávky, které by bránily ratingu PG-13. Prodloužená verze scény je k vidění na DVD. (don corleone)
  • Náklady na výrobu byly v přepočtu přibližně 42 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Související novinky

Co chystá režisér Notting Hillu?

Co chystá režisér Notting Hillu?

28.10.2015

Roger Michell se v posledních letech blýsknul třeba Venuší nebo Hezkým vstáváním, jeho nejznámějším filmem ale navždy bude Notting Hill. Komedie s drobným sociálním přesahem je nevyčerpatelným… (více)

Rhys Ifans si podá Spideyho

Rhys Ifans si podá Spideyho

16.10.2010

Do pozornosti světového publika vstoupil jako Spike, pošukoidní spolubydlící Hugha Granta v Notting Hillu. Od té doby jsme ho viděli ve spoustě rolí (vychutnal si třeba tu v loňských Pirátech na… (více)

Reklama

Reklama