Reklama

Reklama

Noci s nepřítelem

  • USA Sleeping with the Enemy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Laura Burneyová žije se svým manželem Martinem v nádherném domě na pláži. Navenek ideální manželství je však pro Lauru peklem. Její manžel je totiž žárlivý tyran a chorobný puntičkář. Ráno Martin odvede Lauru do koupelny, kde podle jeho názoru špatně srovnala ručníky. Ona se mu omluví a napraví to. Pak srovná konzervy v kuchyni a začne připravovat jídlo. Martin se seznámí s Johnem, novým sousedem, jehož jachtu obdivuje. Vypráví mu, že Laura se jako malá topila, proto se bojí na vodu – a navíc neumí plavat. John Martina i Lauru pozve, aby si s ním večer vyjeli na moře. Martin jde domů a zbije Lauru, protože se prý na Johna dívala z okna. Krátce nato je na ni milý a řekne jí o výletě na Johnově jachtě. Pak odjede do města… Když se vrátí, přiveze jí květiny, dárek a omluví se. Laura pracuje na zkrácený úvazek v knihovně a ráda by pracovala na plný, s čímž její muž nesouhlasí. Připomene jí, jak byla dva dny pryč, když zemřela její matka, a nikdo se nestaral o domácnost. Večer jdou na Johnovu jachtu a strhne se prudká bouře. Martin s Johnem uchycují plachty a když se otočí, je Laura pryč. Začnou ji hned hledat, ale bezvýsledně. Pobřežní hlídka najde pouze její záchrannou vestu. Martin zařídí pohřeb... Laura se však neutopila – naučila se plavat, a tak když muži upevňovali plachty, skočila do vody, doplavala k bóji a pak plavala ke břehu. Ostříhala se, převlékla a odjela z města. V Cedar Falls v Iowě si koupila malý domek a začíná znovu žít. Seznámí se se svým sousedem Benem Woodwardem, kterému se představí jako Sára. Ten pozve Lauru na večeři a nabídne jí, že jí pomůže sehnat místo na univerzitě, kde učí. Ve stejnou dobu zavolá Martinovi Lauřina kamarádka, aby mu vyjádřila soustrast. Řekne mu, že znala Lauru z hodin plavání a že byla Laura znamenitá plavkyně. Doma v toaletě pak Martin objeví Lauřin snubní prsten, který nyní vyplaval poté, co ho tam Laura spláchla při útěku. Začne ihned pátrat v Lauřině životě a zjistí, že její matka nezemřela, ale že jí Laura někam převezla. Martin najme soukromé detektivy, s jejichž pomocí zjistí, že Laura svou smrt zinscenovala. Neváhá ani chvíli a jede si do Iowy pro svůj „majetek“… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (157)

Figu 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu mám normálně dodneška respekt! Moje máma ho milovala. Jako malýho kluka mě děsil a o to víc, když jsem viděl nezastavitelnýho a psychicky cáklýho Patricka Bergina neustále za prdelí Jul. Dnes, když tyhle Noci s nepřítelem chytnu někdy na haluz v bedně, nebudu nic nalhávat. Nostalgie ve mě ten děs trochu vyvolává i v mých kristových letech. Každopádně jde určitě o kvalitní thriller, kterej je plnej napětí a nenechá diváka klidným! 75% ()

Scorn_ 

všechny recenze uživatele

Přestože tenhle film TV Nova kdysi vysílala téměř s náboženskou přesností každým rokem, vždycky se mi podařilo chytit pouze závěrečných dramatických deset minut. Po prokalené noci jsem si řekla, že je ten pravej čas pustit si nějaké to domácí násilí. V prvních pár minutách se musím především pozastavit nad tím, jak je ten snímek hezky vybarvený. Buď měl editor měl výsostnou zálibu v růžové a modré nebo mu producent řekl "hele budou na to hlavně čumět baby, tak tam hoď nějakýho toho Van Gogha". Další skvělostí je naprostá plochost každý postavy. Hlavní hrdina je tak strašně zlý a předémonizovaný, že by si současně s podobným hereckým výrazem moh střihnout nějakou epizodku jako Heinrich Himmler. Kdyby se se mnou někdo snažil mít sex na "Symphonie Fantastique", pravděpodobně uteču už večer po líbánkách, nehledě na to jaká škoda byla těch jahod a vůbec toho všeho nábytku, co ten Himmler rozmašíroval. Kdyby mi ještě někdo přerovnával ručníky a konzervy ve skříňce, myslím, že by mi doživotně jeblo. Naštěstí je Julia Roberts silná žena. A soused od vedle s mulletem je prostě hodnej kluk. A ten mullet je docela i sexy. Divnej akorát je už od první minuty, kdy Julii začne šikanovat za to, že mu šlohla trochu ovoce na koláč, načež se jí začne vtírat, pač prej on koláč rád. To nutí člověka přemejšlet nad teorií všech těch psychopatů a násilníků tvrdících "že si za to mohla sama..." a matek " a to máš za to že se stýkáš s takovými individui". Ale nebuďme jen hnusní, jsou to skoro devadesátky a má to dvě celkem napínavý scény. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

No tohle me hodne mile prekvapilo, nudil jsem se a tak sem si pustil tenhle film, abych zabil cas, ale nakonec sem ho s napetim dokoukal az do konce. I kdyz do zanru neprinasi nic noveho a scenar taky nepatri k nejkomplikovanejsim, ma fakt skvelou atmosferu. Velkou zasluhu na tom ma skvela hudba a Patrick Bergin, kterej je spravne zlej a uchylnej. Julie hraje takovej svuj prumer, ale je docela v pohode. Sice bylo vcelku jasny jak to dopadne, ale konec byl udelanej docela zajimave (telefonat), takze si 4* zaslouzi. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Na rok 1991 určitě zajímavý thriller s neohranou zápletkou. Scénář sice není nějaký zázrak, ale herecké výkony to snad vynahradí. Julia Roberts hraje skoro jako vždy velmi přesvědčivě a Patrick Bergin, který se jen tak mimochodem ke své filmové partnerce vůbec nehodí, ukázal co umí. A tím nám ne příliš rozsáhlé herecké obsazení pomalu končí. Role Kevina Andersona je nepříliš atraktivní. Jeho herecký výkon ani neurazil a ani nenadchnul. Kamera poměrně obstojná, ale hudba mi v určitých místech moc dobře nesplývala s dějěm. A český dabing se v tomto případě skutečně moc nevyvedl. Po prvním shédnutí by si snímek určitě zasloužil 4 *, ale po dalším už ztrácí na své atraktivnosti a proto dávám s těžkým srdce hvězdičky 3. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Žít doma s tyranem, notorickým ožralou nebo totální semetrikou/stíhačkou je pěkně na hovno a rozhodně je lepší sbalit si kufry a vypadnout. Jenže ženské to mají v tomto případě těžší, zvláště jsou-li ve vztahu „otrokem“…Tento film má téměř po celou dobu nepříjemně dramatickou atmosféru, nepříjemnou v tom, že mi bylo hlavní hrdinky vážně líto a Patrick Bergin zahrál toho parchanta opravdu dokonale, až z něj mrazilo. Julia Roberts podala velmi slušný výkon a jak později ve své kariéře ukázala, umí skvěle zahrát své role nejen v komediích, ale i drsnějších filmech (hlavně co se tématu a psychologie dané postavy týče). V tomto případě to vidím na lepší průměr. 60% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Film má téměř totožný děj s malajsko-indickým snímkem Manjil Virinja Pookkal (1980). (SeanBean)
  • Původně měli ve snímku ztvárnil hlavní úlohy Sean Connery a Kim Basinger. Kvůli časové vytíženosti obou herců ale z jejich obsazení nakonec sešlo. (jenik71)
  • Pro Julii Robertsovou to bylo jedno z nejhorších natáčení v její kariéře. V několika případech se prý stalo, že fyzické a psychické násilí nebylo příliš přestírané, neboť režisér filmu usiloval o maximální věrohonost hereckého podání, navíc některé násilnické scény byly natáčeny mnohokrát po sobě. Díky tomu také osobní vztahy mezi oběma hlavními představilteli nebyly nijak ideální. (SeanBean)

Reklama

Reklama