Reklama

Reklama

Noci s nepřítelem

  • USA Sleeping with the Enemy (více)
Trailer

Obsahy(1)

Laura Burneyová žije se svým manželem Martinem v nádherném domě na pláži. Navenek ideální manželství je však pro Lauru peklem. Její manžel je totiž žárlivý tyran a chorobný puntičkář. Ráno Martin odvede Lauru do koupelny, kde podle jeho názoru špatně srovnala ručníky. Ona se mu omluví a napraví to. Pak srovná konzervy v kuchyni a začne připravovat jídlo. Martin se seznámí s Johnem, novým sousedem, jehož jachtu obdivuje. Vypráví mu, že Laura se jako malá topila, proto se bojí na vodu – a navíc neumí plavat. John Martina i Lauru pozve, aby si s ním večer vyjeli na moře. Martin jde domů a zbije Lauru, protože se prý na Johna dívala z okna. Krátce nato je na ni milý a řekne jí o výletě na Johnově jachtě. Pak odjede do města… Když se vrátí, přiveze jí květiny, dárek a omluví se. Laura pracuje na zkrácený úvazek v knihovně a ráda by pracovala na plný, s čímž její muž nesouhlasí. Připomene jí, jak byla dva dny pryč, když zemřela její matka, a nikdo se nestaral o domácnost. Večer jdou na Johnovu jachtu a strhne se prudká bouře. Martin s Johnem uchycují plachty a když se otočí, je Laura pryč. Začnou ji hned hledat, ale bezvýsledně. Pobřežní hlídka najde pouze její záchrannou vestu. Martin zařídí pohřeb... Laura se však neutopila – naučila se plavat, a tak když muži upevňovali plachty, skočila do vody, doplavala k bóji a pak plavala ke břehu. Ostříhala se, převlékla a odjela z města. V Cedar Falls v Iowě si koupila malý domek a začíná znovu žít. Seznámí se se svým sousedem Benem Woodwardem, kterému se představí jako Sára. Ten pozve Lauru na večeři a nabídne jí, že jí pomůže sehnat místo na univerzitě, kde učí. Ve stejnou dobu zavolá Martinovi Lauřina kamarádka, aby mu vyjádřila soustrast. Řekne mu, že znala Lauru z hodin plavání a že byla Laura znamenitá plavkyně. Doma v toaletě pak Martin objeví Lauřin snubní prsten, který nyní vyplaval poté, co ho tam Laura spláchla při útěku. Začne ihned pátrat v Lauřině životě a zjistí, že její matka nezemřela, ale že jí Laura někam převezla. Martin najme soukromé detektivy, s jejichž pomocí zjistí, že Laura svou smrt zinscenovala. Neváhá ani chvíli a jede si do Iowy pro svůj „majetek“… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (157)

Turiec 

všechny recenze uživatele

Laura z Bostonu žije s chorobne žiarlivým manželom. Hoci Martin vyzerá pre svoje okolie ako starostlivý a milujúci manžel, je to v svojej podstate úchylný puntičkársky magor a násilník. A to ma desí. Vieme aký manžel je náš sused? Čoho všetkého je schopný? Dá sa z takéhoto vzťahu vôbec vzpamätať? Tvorcom sa podarilo pomocou overených postupov rozohrať napínavý triler. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Na thrillery mě moc neužije a zase tak často si je nepouštím, pročež mě vytýkaná klišé nerušila. Jasně, děj byl dost předvídatelný, nicméně vynahradil mi to jinak... 1) neotřelou postavou násilnického manžela s mírnou obsedantně kompulzivní poruchou, 2) osvobozující atmosférou jízdy autobusem kamkoli hrdinku napadne (podobnými snovými představami sama unikám občas z reálného života, byť pokojného), 3) úpravou domku (Lauřina radost z nově nabyté svobody a navrácená chuť do života, to vše se podařilo úžasně vyjádřit jen úklidem a lakováním nábytku - ano, rozhazování konzerv bylo možná už moc dramatické...) 4) Berliozem Komentář Jacindy dokonale vystihl mé pocity po prvním shlédnutí. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak po dlhsej dobe som si opät pozrel tento vynikajuci thriller, ktory uz na dnesne casy nie je taky atraktivny, ako na zaciatku 90-tych rokoch, ked sa rozziarila krasna hviezda Julia Roberts predovsetkym vdaka romantickej komedie PRETTY WOMAN (1990). Avsak ja sa s nadsenim stale znova a znova divam na tento thriller, ktory ma asi nikdy neprestane bavit a mozno je to aj vdaka nadhernej, ale aj napinavej hudbe od Jerryho Goldsmitha. Reziser Joseph Ruben ma s thrillermi skusenosti, pretoze v roku 1987 natocil psychac OTCIM a neskor v roku 1993 s Culkinom DOBRY SYNEK (1993). O dva roky neskor natocil pre zmenu akcnu komediu VLAK PLNY PENEZ s Wesley Snipesom, dalej dramu POPRAVU (1998) a v roku 2004 thriller s Julianne Moore ZLODEJI PAMETI... 01.08.2009 ________ Julia Roberts - (Laura Burney) +++ Patrick Bergin - (Martin Burney) +++ Kevin Anderson - (Ben Woodward) +++ Elizabeth Lawrence - (Chloe Williams) +++ Claudette Nevins - (Dr. Rissnerová) +++ ()

Figu 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu mám normálně dodneška respekt! Moje máma ho milovala. Jako malýho kluka mě děsil a o to víc, když jsem viděl nezastavitelnýho a psychicky cáklýho Patricka Bergina neustále za prdelí Jul. Dnes, když tyhle Noci s nepřítelem chytnu někdy na haluz v bedně, nebudu nic nalhávat. Nostalgie ve mě ten děs trochu vyvolává i v mých kristových letech. Každopádně jde určitě o kvalitní thriller, kterej je plnej napětí a nenechá diváka klidným! 75% ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Mnoho ľudí považuje atmosféru a spracovanie látky domáceho násilia v tomto filme za podpriemerné. To môže ale iba človek, ktorý sa nestretol s domácim násilím v priamom kontakte. Ale ak ste vyrastali tak, že ste svoju mamu videli ráno krvavú a bez zubov len preto, že sa nejaký zamindrákovaný kokot ožral a následne žiarlil aj na vlastný tieň, dívate sa na to inak. Áno, dalo sa pritvrdiť a áno, nikto netvrdí, že je to tu based on true story. Muselo to proste spĺňať znaky hollywoodskeho psychologického thrilleru s dobrým koncom, ale násilie v akejkoľvek podobe nie je sranda. Ten strach s ktorým potom obeť vstáva a žije, už nezmizne. Ale opustiť ho, dokážu len skutočne silné ženy. Pred takými sa skláňam. Julia Roberts ma ako žena nikdy nepriťahovala, ale čo sa jej nedá uprieť, je jej herecký talent a prekrásne vlasy. Patrick Bergin zas nikdy do sveta herectva dieru neurobil, ale rola mu sadla a uveril som mu ju (to ako odporne pil vodu, to akože fuuuuj). Podľa mňa sa Joseph Ruben vyrovnal v zmysle pravidiel psycho thrillerov deväťdesiatok s celou situáciou dobre. Odrežíroval dobrých hercov v ťažkej téme s prístupnosťou tak 15+. Videl som film v priebehu dekád opakovane a ak naňho niekedy ešte narazím, nebude mi to vyslovene prekážať. Tentokrát som ho pozrel za účelom hodnotiť a komentovať. Bŕŕŕ to som ja, to som ja. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • Film má téměř totožný děj s malajsko-indickým snímkem Manjil Virinja Pookkal (1980). (SeanBean)
  • Pro Julii Robertsovou to bylo jedno z nejhorších natáčení v její kariéře. V několika případech se prý stalo, že fyzické a psychické násilí nebylo příliš přestírané, neboť režisér filmu usiloval o maximální věrohonost hereckého podání, navíc některé násilnické scény byly natáčeny mnohokrát po sobě. Díky tomu také osobní vztahy mezi oběma hlavními představilteli nebyly nijak ideální. (SeanBean)
  • Původně měli ve snímku ztvárnil hlavní úlohy Sean Connery a Kim Basinger. Kvůli časové vytíženosti obou herců ale z jejich obsazení nakonec sešlo. (jenik71)

Reklama

Reklama