Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek se odehrává ve fiktivním connecticutském městečku Homer a ve třech epizodách zachycuje měnící se pohled společnosti na homosexualitu. Hrdinkou první povídky Přítel Dorothy, zasazené do roku 1954, je mladá dívka (Brittany Murphyová), která je propuštěna z armády pro svoji lesbickou orientaci, a po návratu do rodného města čelí ústrkům a opovržení nejen ze strany spoluobčanů ale i vlastní matky (Margot Kidderová). Druhá epizoda Pan Roberts, odehrávající se v roce 1974, vypráví o dospívajícím chlapci (Jonathan Taylor Thomas), který je kvůli své orientaci šikanován spolužáky, ale nalezne zastání u svého učitele (Steven Weber), jenž přestane svoji homosexualitu skrývat, i když to ohrozí jeho místo. Ve třetí povídce ze současnosti, nazvané Amos a Andy, se homosexuální mladík (James LeGros) snaží vysvětlit svému otci (Edward Asner), proč se chce oženit se svým přítelem. Jako komentátor dění v městečku prochází všemi epizodami válečný veterán v podání Erica Stoltze. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Moc se mi líbilo, že snímek na tu problematiku nazíral i z opačného pólu...přišel mi takový americky politicky korektní. KDYŽ VÁM NĚKDO CELÉ TÝDNY OPAKUJE, ŽE NA NĚCO NESMÍTE MYSLET, BRZY NEDOKÁŽETE MYSLET NA NIC JINÉHO. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

"NEODSTŘELUJME TELEVIZNÍ FILMY PŘEDEM!" Toť můj úvodní slogan. Když film děláte s citem, děláte ho upřímě a pravdivě, někde se to musí ukázat. V případě tohodle filmu se to ukázalo na správném místě, na divácích. Když už u filmu preferujete poslání, nějaký ten (více či méně) skrytý vzkaz, pak zde je to evidentní. Do problematiky, která jest zde nadhozena nevidím, je to v naší součastnosti, minulosti ale i budoucnosti. Po herecké stránce je film skvělý, herci sami jsou přesvědčivý. Váhal jsem mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami, ptal se sám sebe, jestli je to fakt dobrý, nebo jestli to jen tak vypadá. Ale z pohledu televizního! diváka musím říct, že jde o nadprůměr, velmi solidní nadprůměr. Jsou vlastně jen dvě možnosti, buď vás to chytne a budete film sledovat se zaujetím a nebo vás to nechytne vůbec a vy si natlučete čelo o podlahu, jak usnete na křesílku nudou (v tomhle případě nedoporučuju tedy sledovat těm, co nemají koberec, to by bylo totiž řádný křápnutí základnou do parketu). ()

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Pěkné, příjemné, místy docela vtipné, ale občas (hlavně v úplném závěru) trochu moc sladkobolné na můj vkus. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Ano, je to prostě televizní film a místy polopatický… ale jeho edukační potenciál pro ty, kterých se týká (ať už zrovna na kterékoli straně barikády... nebo ještě před ní)… stojí za 4*. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem nevěděl, že se jedná o více povídek, takže jsem byl poněkud překvapen, když skvělý příběh s Brittany Murphy najednou skončil. Další povídka ovšem též stála za to. Třetí už byla výrazně horší, ale naštěstí trvala jednoznačně nejkratší dobu, takže výsledné čtyři hvězdičky už neovlivnila. ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Smutně krásný film, poučný i po těch letech a dá hodně každé citlivé duši. Copak asi nyní dělají a jak žijí ti dva recenzenti níže, co se na tento povídkový film dívali opakovaně v 17 letech? Povídky se mi líbily všechny, nicméně ty první dvě byly pro mě působivější … 10989 ()

Allan 

všechny recenze uživatele

Mně osobně nejvíce zaujala ta prosřední epizoda někdy jakoby ze sklonku 70tých let - byla z nich nejcivilnější a nejrealističtější. 4* nedávám jednoznačně za poslední příběh, který mi přišel úděsně sladkobolnej, až to z něj kapalo. To byla zkrátka taková ta známá americká televizní umaštěnost. Bohužel, protože jak říkám, předchozí dvě epizodky byly mňam mňam. ()

src 

všechny recenze uživatele

Zajimava nahoda svedla dva snimky natocene v jeden rok s velmi podobnym obsahem i zpracovanim. Stejne jako "If These Walls Could Talk 2" (Kdyby zdi mohly mluvit 2) byl i "Common Ground" natocen v roce 2000, pojednava o homosexualite a je rozdelen do tri povidek odehravajicich se v ruznych letech, ktere spojuje spolecny prvek (ve "Zdech" je to stale stejny dum, v "Ground" je to stejne mesto a vypravec). Jedinym rozdilem je, ze ve "Zdech" jsou vsechny tri povidky lesbicke, zde je lesbicka pouze ta prvni, ve zbyvajicich jde jiz o muzskou homosexualitu. "Ground" je cela ladena vazneji a jednotlive povidky maji zhruba stejnou uroven a jejich ustrednim tematem je konflikt mezi "normalnim" a "nenormalnim" svetem. Vahal jsem mezi 3 a 4 hvezdickami, ale hlavne prvni povidka s Brittany Murphy a Jasonem Priestleym se mi libila natolik, ze davam 4. ()

morfas 

všechny recenze uživatele

Nadčasový film a je jedno, jestli jsi homosexuál nebo ne. Každá povídka má něco do sebe a mně utkvěly v hlavě tyto scény. (POZOR SPOILER) ***** Scéna, kdy Janet předává Dorothy peníze: „..Tohle je jenom půjčka, ne dárek, před lety jsem se ocitla ve složité situaci a jedna žena mi dala velkorysou částku, zachránila mě a trvala na tom, že to nechce zpátky. Chtěla jsem jí to vrátit, až si to budu moct dovolit, řekla mi, ať raději pomůžu nějaké jiné mladé ženě, která se ocitne v podobné situaci, takže jen splácím dluh, udělej to stejné...“ ***** Scéna, kdy Mr. Roberts mluví ve třídě:„...Jak je vidět, asi vám budu muset trochu líp vysvětlit, co to slovo znamená. Lâche znamená šikanovat, čtyři proti jednomu, to znamená nenávist k někomu, kdo je jiný než vy a odpor k sexuální orientaci někoho jiného, protože si nejste jisti tou svou...“ ***** Scéna s farářem, který promlouvá se dvěma demonstranty:„...Řeknete něco k tomu zvrácenému chování, že jo? –Myslíte že bych měl? –Pokud vím, církev má hodně výhrad vůči homosexuálům, snad jim nechcete požehnat? –S tímhle případem je spojena zajímavá otázka pánové. Jsme proti životnímu stylu homosexuálů, protože odmítají boží svátost manželství, ano? –Jasně. A když pak někdo chce hrát podle našich pravidel, zatracujeme ho taky. V téhle situaci můžeme jen těžko zvítězit. –Ale takle nás to učí církev, nebo ne? –A Bůh taky? –Jo. –Jste si jistý? -Určitě. – Také bych si chtěl být tak jistý...“ ()

Xylobalsam 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprumerny beckovy snimek. Myslim, ze zde neni predvedeno nic noveho, co se homosexualu tyka. Nicmene to co vime je predvedeno pomerne zrucne. ()

Reklama

Reklama