Reklama

Reklama

Pád Berlína

  • Česko Na Berlín! (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokumentární film Pád Berlína sleduje postup sovětských vojsk (pro názornost často vidíme v dvojexpozici pochodující vojáky po mapě Evropy) od odražení německého náporu u Stalingradu až po podepsání kapitulace Německa v Berlíně. Ve své historické kronice Rajzman využívá jak sovětských, tak německých zpravodajských materiálů, autentických reakcí i doplňujícího komentáře. Doslova hrobové ticho před útokem, noční jednání generálního štábu střídají ohlušující záběry válečné vřavy. Poté, co byl 25. dubna 1945 obklíčen Berlín a se sovětskými vojáky sem pronikli také frontoví kameramani, může se režisér na okamžik soustředit také na jednání jednotlivců, na reakce německých civilistů. Jsou nuceni rozebírat barikády, ale v paralele je vidíme, jak nadšeně vyprovázeli své vojáky do války a stejně srovnávací charakter mají záběry rozbombardovaného Berlína a jásající Moskvy při vojenské přehlídce. Film byl znovu uveden do našich kin v roce 1968 pod změněným názvem Na Berlín!. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezky to město Rusové vyčistili ulici po ulici. Když z jednoho berlínského náměstí vylítávají kaťuše aneb "Stalinovy varhany" na centrum, nevyrovná se to největšímu ohňostroji. V závěru to je již žánr komedie, drama. Těžko pochopit německý fanatismus, že se nevzdali ani když jim zbylo pouze historické centrum a nechali si ho tak srovnat se zemí. Nebo po obklíčení Reichstagu návrh Keitela na podmínečnou kapitulaci, na což samozřejmě Žukov nemohl přistoupit. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý pre nás bojarov má obrovskú hodnotu. Videli sme v priamej činnosti maršala Žukova, generálplukovníka Berzarina, generálporučíka Bokova, generálporučíka Telegina, generálporučíka Vasiljeva, maršala Teddera, generála Spaatza, armádneho generála Sokolovského, generála Tassignyho, generála poľného maršala Keitla, admirála Friedeburga a generál Stumpffa a množstvo ďalších veliteľov armád, ale aj bezmenných dôstojníkov a vojakov. Dokument sa opiera o sekvencie z nemeckých týždenníkov a o autentické zábery vojnových sovietskych kameramanov. Začína sa úspechmi Wehrmachtu v celej Európe a Afrike až prišiel Stalingrad, kde začal pochod na Berlín. Postupne Červená armáda tlačila nepriateľa cez Volhu, Don, Desnu, Dnepr, Bugu, Dvinu, Neman a ďalej pokračovala cez Vislu až došla k Odre. Odtiaľ začínajú už filmové zábery z bojov o Berlín. Priamym dôsledkom bola opakovaná bezpodmienečná kapitulácia dňa 8. až 9. mája 1945 na predmestí Berlína Karlshorsta v sídle veliteľstva 1. Bieloruského frontu (v budove bývalého ženijného učilištia). Akt podpísali za porazených poľný maršal Keitl, admirál Friedeburg a generál Stumpff a za víťazov maršal Žukov, ako svedkovia britský maršal Tedder, americký generál Spaatz a francúzsky generál Tassidny. Dokument svojou historickou hodnotou zatieňuje aj čiastočnú propagandistickú vložku, ktorá v roku 1945 samozrejme, že musela byť. Úprimná vďaka Lukášovi (boond009) za majstrovské titulky. ()

Reklama

Reklama