Reklama

Reklama

Zločiny budoucnosti

(neoficiální název)
  • Kanada Crimes of the Future

VOD (1)

Obsahy(1)

"Ve filmu CRIMES OF THE FUTURE vyprávím o světě, kde neexistují žádné ženy. Muži jsou nuceni absorbovat do sebe ženství, které zmizelo z celé planety. Muži začínají projevovat svoji ženskost, neboť dualita a rovnováha je nutná. Konečným důsledkem by pak bylo to, že muž by měl zemřít a narodit se jako žena, která by si byla vědoma své předcházející mužské podstaty. Byl by to zvláštní druh velmi fyzického spojení dvou lidských polovic." - David Cronenberg (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Musí byť strašné, žiť vo svete bez žien. Možno si David Cronenberg takýto pocit dokázal predstaviť, pretože si ináč neviem vysvetliť, čo mali všetky tie pohyblivé obrázky znamenať. Vzhľadom na nevyprázdnené guľe, mužský mozog určite dokáže vymýšľať rôzne halušky. Toto je jedna z nich. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Ujetina nejtěžšího kalibru. Možná mám mozek nedostatečně adaprovaný na podoné bizarnosti, ale nějak mi nedochází, co byl tady vlastně tvůrčí záměr. Je to silně experimentální, podivné, úchylné, ale taky se mi u toho málem několikrát povedlo usnout a jednoduše jsem nepochopila o čem a pro koho to bylo. Jednu * dávám za odvahu a drzost natočit něco takového a druhou za zvuk (střídání naprostého ticha, kakofonických zvuků a výjmečně několika monologů) a kameru. Mimochodem obskurnost díla v mém případě umocnilo to, že jsem sehnala jen italské a portugalské titulky. Studujíc španělštinu, zvolila jsem ty druhé, takže největší přínos Crimes of the Future pro mě nakonec byl jazykový. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Crimes of the Future vypadá tak trochu jako barevné pokračování o rok staršího Sterea - sice zde už nejde o pokusy s telepatií, avšak děj se, stejně jako ve Stereu, odehrává ve velké izolované budově a je opět - mírně řečeno - dosti bizarní. Podivná, znovu lehce depresivní atmosféra, je v první polovině skvělá, leč pak pomalu ztrácí na intenzitě (stává se spíše docela vtipnou) - závěr je však velmi podařený. V tomto filmu je navíc, narozdíl od Sterea, ještě prvek s obrazem celkem nesouvisejících zvuků a ruchů, které tu a tam proniknou skrz clonu ticha (nutno podotknout, že obraz a zvuk jsou zde opět, jako u Sterea, odděleny a k divákům znovu promlouvá vypravěč). . . . . Nemůžu si pomoct - pod 4* u tohohle roztomilého bizarního experimentu jednoduše jít nemůžu - protože tohle se prostě jen tak nevidí. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zatímco David Lynch by ze svého vzdáleného bratříčka mohl mít radost, já nikoliv, a to mám jak Lynche tak Cronenberga rád. Jakkoliv zní premisa zajímavě, není dobře využita, tenhle film člověka nijak neobohatí a už vůbec nepobaví. I v hodinové stopáži se najde hromada hluchých, resp. přímo němých míst - a fakt ne, nejsou to místa určená pro myšlenkové přemítání, nevypráví obrazem, ani nevyužívají obrazových metafor, či metonymie... Crimes of the Future je vyloženě studentská práce zajímavá možná tak na poli amatérského filmu a to u mě osobně ani pár sekund dobře využitých zvukových efektů nespraví. 2/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Asi je špatné dát filmu nízké hodnocení proto, že jsem mu moc nerozuměl, ale tady navíc připočítávám ještě nesnesitelnou monotónnost. Cronenberg to rozhodně umí líp. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Svým bizarním způsobem zábavný a v pointě i působivý filmeček, který má oko pro architekturu, ucho pro abstraktní zvuky a vzpomínku pro Burroughse [viz syžet jako sled surreálných anekdot plus dadaismy typu "Metafyzické importně-exportní korporace"]. V kontextu filmografie DC přesto představuje spíš poznámku pod čarou - něco mezi experimentem z (finanční) nouze a půlnoční recesí. Každopádně ve své době velký příslib do budoucna. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kľúčové slovné spojenia: moderná architektúra, odosobnený komentár, paródia, svet bez žien, industriálne ruchy a hluky miesto hudby, plochy ticha, muži s namaľovanými nechtami, absencia dialógov, iní nudní muži, unesené dievčatko, opakované zábery zvláštnych úkonov, modrá slza. Snaha byť za každú cenu iný sa nepochybne podarila. A spolu s ňou aj film, ktorý hoci trvá len hodinku, vyvoláva pocit trojhodinovej zdĺhavej experimentálnej magórie. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Fascinující námět, z něhož se určitě dalo vytěžit mnohem víc (viz. námětem podobná polská Sexmise), než monotematické studentské cvičení, které si nudností nezadá s Tatiho cajdákem Playtime. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Fantasmagorie nedostatečně zajímavá na to, aby u toho divák dokázal i při té relativně krátké délce udržet pozornost. S pozdějšími díly Davida Cronenberga se to absolutně nemůže rovnat. Ocenit se dá jen pár nápadů a snad i nadčasový vizuál. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Podobne ako starší brat tohto filmu - Cronenbergov "celovečerný" debut Stereo - aj Crimes of future funguje ako zvláštny experiment - oproti Stereu pribudla farba a aj príležitostne zvuky - hoci tie sú tu používané veľmi experimentálne, nie sú synchrónne, častokrát sú to len akési efekty a spôsob narábania so zvukom a ruchmi je tu veľmi pozoruhodný. Do toho sa občas ozýva vnútorný monológ hlavného predstaviteľa - vedca. Námetovo film rozvíja (ako je uvedené hore v obsahu filmu a ako sa o tom rozširuje sám autor) veľmi zaujímavú tému. Znova sa tu objavujú tí istí herci ako v Stereo - väčšinou mladí (medzi 20 a 30) Cronenbergovi kamaráti, poväčšinou zle hrajúci, no typovo zaujímaví a znova dôležitú úlohu zohráva lokácia, miesto, ktorým si Cronenberg podobne ako v predošlom filme veľmi pomohol: dáva filmu punc artovosti, zároveň to je vďaka nemu akási "ne-sci-fi sci fi" lokalita a vizuálne je naozaj výborné - navyše tak rozľahlé a dômyselné, že sa celá hodina môže odohrávať iba tam. Pozoruhodný počin, ktorý je však akýmsi experimentálnym artovým sci-fi, akási filmová esej... no väčšinu divákov to bude, samozrejme, nudiť... réžia, scenár, produkcia, kamera a strih: cronenberg sám (vo veku 27 rokov). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj Cronenberg nejako začínal a vôbec sa nečudujem, že zrovna tomuto svojmu filmu chcel dať nový šat, pretože sa nie je príliš na čo pozerať. Odosobnená architektúra vytvára celkom pôsobivú odľudštenú atmosféru, ale bez dialógov a s komentárom to pôsobí ešte viac chladne. Podobne bola nakrútená aj Rampa, ale keďže bola kratšia a ešte viac experimentálna, stala sa z nej klasika. Nápady a svojský autorský štýl je už jasne cítiť, len bez tej explicitnosti to proste ešte nie je ono. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Vize budoucnosti se světem, v němž přežili po nákaze planety pouze muži: Několik z nich na vlastní nebezpečí hledá v laboratoři nové způsoby rozmnožování, jiní také zkoušejí nové bizarní možnosti společného sexuálního vzrušení. Jde o hodně bizarní snímek, který mě upoutal svou komorní, minimalistickou atmosférou, stejně jako velmi propracovanou a originální výtvarní stránkou v rovině futuristických kulis i nevšední kamery. Je to dost pozoruhodná vize budoucnosti, která však v rukou tenkrát začínajícího undergroundového filmaře ani nechce být ničím jiným, než onou vizí – a tak celých 63 minut filmu téměř celovečerního působí spíše jako prodloužený úvod k filmu, který po nejnapínavějších okamžicích velmi brzy i skončí, ačkoliv se klidně v další hodince mohl překlopit do souvislého napínavého příběhu. Rozhodně velký potenciál na neotřelou sci-fi tak zůstal využit jen zčásti, zbyl experiment na jedno zhlédnutí a i kdybych rád udělil vyšší hodnocení, asi dvě zdlouhavě nudnější pasáže kdesi v polovině mi při tak krátké stopáži brání. Přesto mi tenhle raný kousek Davida Cronenberga sedl mnohem víc, než leckteré pozdější a zde lépe hodnocené filmy pana režiséra jako Videodrom či Nahý oběd. [70%] ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

S politováním jsem nucena konstatovat, že s tímto příběhem jsem se zcela minula a je to můj první Cronenberg, který mne nezaujal a po pravdě ani nebavil.. Svět mužů bez žen na mě působil cize, chladně, sterilně a prkenní herci tomu nepomohli.. Absence hudby mi nebyla příjemná a zvuky jsou vyloženě otravný.. Dávám jednu hvězdu za to, že jsem to přežila a neslezly mi vlasy.. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film s totálne uspávajúcim efektom a aj keď ma solídnych šesťdesiat minút, aj tak som pri nom zaspával. Čakal som podľa hodnotení všeličo, ale takú hlúposť a nezáživnosť veru nie. Postavy nesympatické a ich chovania neboli ako v ústave pre dermatológiu, ale ako z ústavu pre chorobomyseľných. Vôbec som nepobral čo to ako malo znamenať a vonkoncom nie, čo tým režisér asi myslel. Že je film často bez dialogov a sú tam len rozličné zvuky by som celkom neodpisoval, ale že film chcel zaujať svojim netradičným bizarom, odpíšem určite a to preto, že tento Cronenbergov experiment za vela nestal. Asi sa režisér potreboval odreagovať a z toho vznikol tento fetišistický des, ktorý nemá hlavu a ani patu. Aspoň, že to odreagovanie fungovalo a po tomto chaose a nezdare dal život kultovým filmom a na tento pokus sa už aj zabudlo. Slabe2*. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Těžko se to hodnotí. Má to zajímavý nápad hodně bizarní verze budoucnosti, ve které vyhynuly ženy a na základě toho se muži mentálně mění na ženy. Do toho zde ale pořád řádí nemoc, která všechny ženy vyhubila a teďka zabíjí i ty "hybridy", řekněme. A hlavní hrdina, který je stále víc muž, hledá jednoho profesora, který na té nemoci má nemalý podíl. To by asi byla základní zápletka tohohle filmu. A i když jsem asi pochopil, o co šlo, stejně je to jen naprosto zbytečně utahaná historka, která v nejlepším končí. Ono by vůbec bylo nejlepší, kdyby to byl jen dvacetiminutový úvod k celému filmu, protože přesně tak ten film působí - jako úvod. A aby měl aspoň přes tu hodinu, je bezdůvodně natahovaný pomalými záběry o ničem, které se sice snaží navodit nějakou atmosféru, ale funguje to jen zpočátku, když je o co hrát. Pak už je to totiž jen nudné čekání na konec, přičemž mezitím se monotónně opakuje již viděné a kdyby to bylo vystřiženo, nic se nestane a s dějem to nijak nehne. Stejně mám ale spíš pocit, že to byl hlavně experiment a že Cronenberg tady jenom zkoušel co dovede a co zvládne, o děj mu nešlo a právě proto to není nijak promyšlené a nijak rozvinuté. A asi právě proto to celé působí jen jako úvod. Asi bych dal i míň, ale je to experiment a to do hodnocení zahrnout musím. Slabé 3* ()

Han22 odpad!

všechny recenze uživatele

Zajásal jsem, když jsem objevil staré sci-fi, které jsem neviděl. A ono to nebylo sci-fi, on to nebyl ani film. Parta mladíků se motá kolem moderní budovy, ošahává si nohy, vyměňují si ponožky, vypravěč čte monotónně nějaké monology o kůži, na konci to chytí náběh na dětské péčko, ale skončí to naštěstí (bohužel? :D) dřív než se cokoliv stane. Zkrátka takové hodinové čučení do hovna, ve kterém určitě někteří uživatelé objeví úžasnou hloubku, strukturu a fascinující barvy a tvary, ale pořád to bude jen hovno. ()

Reklama

Reklama